» »

Letno poročilo testiranja AV

Letno poročilo testiranja AV

strom_15 ::

Na linku je dostopno poročilo o kakovosti AV za leto 2024.

https://www.av-comparatives.org/wp-cont...

Nikonja ::

Hvala za tole, čeprav iskreno ne najdem razloga zakaj plačevat za AV če tale Defender dela "good enough" in je še zastonj...

strom_15 ::

Nikonja je izjavil:

Hvala za tole, čeprav iskreno ne najdem razloga zakaj plačevat za AV če tale Defender dela "good enough" in je še zastonj...

Ali je res "good enough":

Odločiš se pa sam ali želiš tak antivirusni program.

HotBurek ::

Za linukse (Debian) obstajata dva zanimiva terminal software-a:

chkrootkit

lynis audit system
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

_Sajmon_ ::

Nikonja je izjavil:

Točno tako. Ne vem točno, ampak v zadnjih 10, 15 letih mi še ne nobeden od poznanih pojamral, da bi staknil kak virus ali kak malware. Skrbim za sorodstvo in odkar so vsi na win10 + defender, res ne vidim razloga zakaj bi jim dajal nek drugi antivirusni, bodisi zastonj ali pa plačljiv še itak težje utemeljim.

Naj podelim še eno svojo izkušnjo: na x let me prime, da si pogledam, kako stanje antivirusnikov je trenutno, če morda bi vzel naročnino, glede na to da mi tistih +-50€ letno ne predstavlja nek omembe vreden strošek. A na koncu ugotovim, da ponujajo cel kup balasta zraven, ki ga ne rabim in kompleksnost. Tako sem morda tri leta nazaj hotel poiskat nek av ki malo resursov pokuri, ker se mi je zdelo, da na mojem intel nuc7 defender non stop kuri cpu oz. je bil zelo izstopajoč po temu. No, na koncu pridem do avasta (najbolj priljubljena moja izbira v časih pred Defenderjem), ga namestim in ok, morda res manj obremeni procesor, ampak non stop neka opozorila, ker seveda hočejo, da plačaš licenco. Ok, preživim. Kar pa je motilo je to, da sem FF zagnal, ki v prvo ni hotel google.com odpreti. Težava ni bila omejena samo na en pc, ampak tudi na mojih preostalih dveh. Če sem začasno deaktiviral Avast, pa je delalo. Verjemite mi, da sem res debelo gledal in dvomil in nekaj časa eksperimentiral, a drugega zaključka kot da je AV kriv, ni bilo. Sem ga odmestil in živim srečno z Defenderjem naprej.

Če uporabnik normalno uporablja windowse, ne vleče dol piratskih programov (a to še obstaja?) ali obiskuje čudne strani ali ne vem kaj obskurnega počne, potem res ne vidim, zakaj bi si nameščal kak plačljiv AV. Seveda tudi slednji niso vsemogočni, verjamem pa da so boljši oz. bolj uspešni pri varovanju.

Skratka, rad bi slišal primere, po kakšnih kanalih, na kakšne načine se folk okuži. Morda s kako priponko v spam e-mailu?

Vsekakor pa sem presenečen, da toliko AV pronudnikov še obstaja. Očitno folk kar kupuje. Po nekih virih naj bi Defender imel polovični delež na windows namestitvah. Ampak jaz osebno ne poznam nobenega, ki bi plačeval za AV.

Pinturicchio ::

Nameščanje in predvsem kupovanje antivirusnih programov je že približno 10 let nesmisel.

starfotr ::

Neumnosti ljudi se ne bo nikoli dalo preprečit.

In prav neumnost je glavni problem.

Sicer pa AV ne ščitijo pred bit lockerji, prav tako ne ščitijo, če nekdo vtakne v napravo kak specialen USB ključek ali kabel.

Zdi se mi, da je mnogo bolje dati denar za proper backup, kakor za AV. In ne, ni dovolj kupiti enega zunanjega diska.

mtosev ::

Jaz uporabljam Windows defender in ne hodim po čudnih straneh pa nimam težav.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Vice ::

Za vsakega povprečnega uporabnika je WD čisto dobra izbira. Kdor pa želi napredno varnost, dodatne funkcije ali večplastno zaščito pa WD ni več dober (heuristika, napredna zaščita pred ransomware-jem, dodatne varnostne plasti itd...)

bm1973 ::

Če bereš teste antivirusov, je vsake pol leta eden najboljši. In kak nov feature... Ki ga ostali ujamejo po pol leta...

Za doma je WD čisto v redu. Ga uporabljam vsaj že 10 let, nobenega virusa.

V firmi se pa viruse lovi drugače in ne na uporabnikov računalnikih... Tisto je samo zadnja ovira, in WD je čisto kul...

Sem mislil, da bo z uvedbo WD to področje propadlo. Pa še kar vztraja... No, saj konkurenca ne škodi...

Miki N ::

mtosev je izjavil:

Jaz uporabljam Windows defender in ne hodim po čudnih straneh pa nimam težav.

Super, da ne hodiš po čudnih straneh, čeprav ne bi bil tako zelo prepričan da Slotech ni čudna.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Miki N ()

vres.ales ::

starfotr je izjavil:

Neumnosti ljudi se ne bo nikoli dalo preprečit.

In prav neumnost je glavni problem.

Sicer pa AV ne ščitijo pred bit lockerji, prav tako ne ščitijo, če nekdo vtakne v napravo kak specialen USB ključek ali kabel.

Zdi se mi, da je mnogo bolje dati denar za proper backup, kakor za AV. In ne, ni dovolj kupiti enega zunanjega diska.

Se strinjam, sploh če imaš male otroke in stare starše
Že dolga leta kupujem bitdefender, 10 naprav na G2A za 85€