» »

Zakaj so toplotne črpalke prava stvar

Zakaj so toplotne črpalke prava stvar

bbbbbb2024 ::

Imam konkretno vprašanje.

Imam toplotno črpalko voda-voda. Dejansko črpa iz ene vrtine, ter vodo spušča v drugo vrtino. Gre sicer za Thermia 17kW toplotno črpalko. Kar se mene tiče, dela odlično, z eno majhno izjemo, pa ne vem, če je to problem ali ne.

Primarni tokokrog je "slanica", razmerje etanola:destilirana voda 1:3. Sekundarni tokokrog, vezan na primarnega preko izmenjevalca je seveda voda iz vrtine.

V primarni tokokrog je bilo vlito nekje 15L "slanice", pritisk na manometru je bil 1,6 bara. Po dveh mesecih delovanja je pritisk zlezel dol na 0,9 bara.

Primarni tokokrog ima posodo z rezervo, podobno kot posodica za zavorno tekočino pri avtu, ta je 5L, ter je manjkalo nekje 1L slanice.

Temperatura slanice je 13 stopinj iz vrtine, vrača pa se 7 stopinj v vrtino.

Zmanjkalo je torej 1L slanice, po dveh mesecih. Zdaj smo dolili 1L, ter je pritisk zopet na 1,5 bara.
Nad padanjem pritiska sem se pritožil, serviser je pregledal instalacijo, nikjer nobenega znaka zamakanja. Se pa dejansko zamakanje ne vidi, ker gre za 97% etilni alkohol in destilirano vodo, hlapljivo reč, povsem brezbarvna, nobenih mastnih sledi.

V navodilih za toplotno samo piše, da je treba skrbeti, da posoda z rezervo ni prazna. Kar nekako nakazuje, da se očitno posoda lahko izprazni.

Kam zaboga je izginil 1L slanice? Preverili smo ventile, rezervno posodo, raztezno posodo.

Kaj naj torej, 2x na leto dolijem slanico ali kako? Je to normalno, da toliko slanice izgine?

DamijanD ::

Kako so pa narejene vrtine? A so vodotesne?

joez7 ::

Temperaturni raztezek ali zaostali zrak. Z padanjem temprerature slanice se leta verjetno krči, ko bodo nastopile poletne temperature, se ti bo tlak dvignil ali dvignil nivo v raztezni posodi. Raztezek vode pri delta 40°C je nekje 5% - točno pa najdeš v strojniškem priročniku - za slanico predvidevam, da je nekoliko več. Nič nisi napisal - ali je to nova črpalka ali jo maste že već let?
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

telexdell ::

joez7 je izjavil:

Temperaturni raztezek ali zaostali zrak. Z padanjem temprerature slanice se leta verjetno krči, ko bodo nastopile poletne temperature, se ti bo tlak dvignil ali dvignil nivo v raztezni posodi. Raztezek vode pri delta 40°C je nekje 5% - točno pa najdeš v strojniškem priročniku - za slanico predvidevam, da je nekoliko več. Nič nisi napisal - ali je to nova črpalka ali jo maste že već let?

Od kod ti 5%? Iz tega grafa 5% ni videti. Pa temperatura slanice je 13°C in ne 40°C. Pa ker se čudi, ima očitno TČ prvo leto.
Imaš mogoče kje kak avtomatski ozračevalnik? Skozi njega bi lahko izpareval etanol. Če pa tega ni potem mora biti nekje neka netesnost. Ker je etanol brez barve se za ugotavljanja mest puščanja dodajajo barvila.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

telexdell je izjavil:

joez7 je izjavil:

Od kod ti 5%? Iz tega grafa 5% ni videti. Pa temperatura slanice je 13°C in ne 40°C. Pa ker se čudi, ima očitno TČ prvo leto.
Imaš mogoče kje kak avtomatski ozračevalnik? Skozi njega bi lahko izpareval etanol. Če pa tega ni potem mora biti nekje neka netesnost. Ker je etanol brez barve se za ugotavljanja mest puščanja dodajajo barvila.

Hvala za graf. JAz sem dal za razliko (delta) temperatur - kar se ponavadi uporablja za bojlerje - za določanje volumna raztezne posode - posoda mora biti vsaj 30% večja od dejanskega raztezka vode.
Tule so verjetno ob zagonu ble temperature ~25°C, med obratovanjem TČ pa so verjetno ~4°C, sam to ne razkrije kam je šlo 10%. Bo kar tvoja držala.
No sem našel - etanol ma 5x večji raztezek glede na vodo. Sedaj je važno kolikšna je mešanica.
https://studentski.net/gradivo/umb_fer_...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

Sistem ima verjetno raztezno posodo in varnostni ventil - tut tu je možno.

bbbbbb2024 ::

joez7 je izjavil:

Sistem ima verjetno raztezno posodo in varnostni ventil - tut tu je možno.

Sistem ima na slanici odzračevalni lonček, varnostni ventil, rezervoar z rezervo slanice, raztezno posodo, ter ventil za polnjenje slanice.
Drugi elementi, ki so vezani na tokokrog slanice je toplotni izmenjevalec.

Znotraj toplotne črpalke pa je kompresor, dva izmenjevalca (za radiatorsko in sanitano vodo), ter ventil.

Nagibam se k mnenju, da hlapi slanica čez odzračevalni lonček. Vprašanje če samo alkohol ali mešanica slanica.

Nič, bomo dolili 2L slanice na sezono. Ne bo tako enostavno, ker rabim eno črpalko za tekočino, ter priključek, ki se ga da priključiti na ventil.

telexdell ::

Odzračevalni lonček zamenjal z odzračevalnim ventilom. Je veliko cenenjša možnost, kot pa dopolnjevanje z etanolom vsako leto.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Odzracevanje radijatorjev (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
545435 (347) alekskac
»

prenizek tlak v sistemu ogrevanja

4223714 (1418) Horas
»

Pretakanje vode v radiatorjih (strani: 1 2 )

854721 (1716) miro2x
»

Ogrevanje 'reaktorja'

311775 (1062) fikus_
»

Osmotska elektrarna (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
9310607 (8154) Spock83

Več podobnih tem