» »

Francija z 12-letno zamudo v omrežje priklopila novo jedrsko elektrarno

1
2
3

Utk ::

Samo, če bo tisti potem rabil elektriko sredi zime v megli in brezvetrju, naj pač računa, da bo plačeval tudi po 10 EUR/kWh.
No, takrat se pa taki kot ti začnete drete "država, država, pomagajte mi!".

Meni država trenutno ne subvencionira 50% elektrike kot vam.

Tisit, ki bo to tvojo elektriko iz OVE kupoval, mora imeti rezervo za takrat ko tvojo OVE prekrije oblak.

Kje to piše, da mora imet? Lahko pač kupuje samo ko je dovolj poceni.

In ta dodatna elektrarna ni nekaj kar kar obstaja nekje. In ta elektrarna se mora ravno tako zgraditi z denarjem in odplačati, amortizirati.
In ta strošek sedaj plačujemo vsi.

Kje to piše? Neprofitabilne elektrarne se direktno zapre. Nisem se jaz tega izmislil, tako se dela. Tudi TEŠ6 se bo zaprl. Ne, ker ne bi rabli elektrike, ampak ker ni rentabilen. Čeprav je ŽE zgrajen.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

a_borlak ::

rusilec je izjavil:

Pri uporabi obnovljivih virov je treba energijo shranjevati za takrat, ko ne delajo. Trenutno stane baterija nekje 80 EUR po kWh, recimo s konverterji, BMSji in ostalim vred 100 EUR/kWh. Se pravi za shranjevanje ene ure delovanja 1000 MWh elektrarne je potrebno 1.000.000 kWh * 100 EUR = 100 milijonov EUR vredno baterijsko postrojenje. Za en mesec shrambe torej potrebujemo 72 milijard EUR vredno baterijsko polje pri vsaki večji elektrarni.

Ti hočeš praktično celo Slovenijo 1 mesec gnat na baterije, kot da nimamo hidroelektrarn in obstoječe NEK? Rabimo manj kot 1/20 tvoje cifre, bo povsem zadoščalo, kar znese slabe 4 mrd.€ ali bistveno manj kot NEK2, pa še praktično jutri imaš lahko vse postavljeno in ne čez 15 let.

RedDrake ::

Ja, tudi sam sem naračunal 4-5 mrd € za nekaj kar bi zadoščalo v 99% primerov. Ampaka take baterije bodo delale po 200+ ciklov letno. To pomeni, da jih boš prej kot na 10 let menjal. S tem da paneli tudi ne bodo niti pod točko razno večni, sploh če vzameš v zakup točo, vetrolom in še kaj. Paneli so super, dokler imaš gratis baterijo v obliki omrežja in letni netmetering. Že če imaš mesečni netmetering so precej slabša naložba (sploh če država umakne subvencije). Če nimaš netmeteringa je pa srednja žalost.
In to drži na veliki skali ravno toliko kot na mali.
Če je OVE tako super, naj si vsak vrže panele in vetrnice na streho, v klet eno 100kWh baterijo in čao, pancerke ven, pa bo. Ampak takih herojov začuda ni prav veliko.

Utk je izjavil:

Meni država trenutno ne subvencionira 50% elektrike kot vam.

Brez netmeteringa in državne subvencije na nakup/montažo so tvoji paneli totalno nerentabilni. Toliko o tem kdo komu koliko subvencionira. Da ne omenjamo, da je držanje nizke cene el. energije kritje hrbta idiotskim dolgoročnim pogodbam, ki so jih sklenili tisti blizu trenutno vladajoče klike.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: RedDrake ()

pegasus ::

Kje je zdaj inženir, da vas malo z dejstvi in številkami zasuje ;-)

tony1 ::

"Ja, tudi sam sem naračunal 4-5 mrd € za nekaj kar bi zadoščalo v 99% primerov. Ampaka take baterije bodo delale po 200+ ciklov letno. To pomeni, da jih boš prej kot na 10 let menjal."

Tudi vetrnice se menja na 10 let.

kow je izjavil:

Predlagam, da se vsi brezpogojni zagovorniki jedrske energije zdruzijo v zadrugo in s privatnim kapitalom zgradijo jedrsko elektrarno. Potem bodo lahko pozimi drago prodajali elektriko "soncnicarjem".

To delajo Francozi na nivoju države in z Nemško neumnostjo dobro služijo.

To smo na nivoju neke prašičevske zombi rdeče pod-države SRS in SRH naredili tudi mi in zradili NEK. In že davno odplačali posojila zanjo in delamo (v skladu z soinvestitorsko pogodbo s SRH) z njo pozitivno ničlo. Poleg tega denarja je stabilno proizvodnjo elektrike v vseh letnih časih tudi treba nekam šteti.

kow ::

Francozi to pocnejo z nuklearkami, ki so jih serijsko gradili v 80ih. Ce nam EU ponudi identicno resitev, da bomo po EU zgradili 2 ali 3 reaktorje letno, bi to bilo super. Potem moras tehnologijo tudi izvazati po svetu, da si zmanjsaj stroske razvoja itd.

Se ti zdi to realen scenarij? Bos sel za nekaj let v juzno afriko na gradbisce nuklearke?

Nisem vedel da se tehnologijo izvaža z ročnim delom na lokaciji. A to je Muskov način?

Ja, itak. Reaktor bos samo dostavil na lokacijo, potem pa bodo prevzeli domacini. Sami sanjaci ste tukaj. Krsko so drugace zrihtali Americani, da si ne bo kdo delal utvar. Nasi so samo gradili. Projektant je bil ameriska firma.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

Samo to potem ni izvoz tehnologije. To je prodaja produkta. Izvoz tehnologije bi zame bile licence, po možnosti šolanje ljudi iz tujine v EU / sodelovanje pri naših projektih in potem oni furajo dalje sami.
To kar ti opisuješ je pa isto kot ko Turki pri nas gradijo tunel. Oni nič ne izvažajo tehnologije grajenja 7km tunelov k nam.

tikitoki ::

kow je izjavil:

tikitoki je izjavil:

Cene baterij bodo padle? Misliš, da se bodo kemični in fizikalni zakoni spremenili? Ne kaže dobro.

Nam bos razlozil kje v fizikalnih in kemicnih zakonih pise koliko stane proizvodnja baterije? I am intrigued.

Bos moral ti razloziti, Kako si brez tehnoloskega preboja, predstavljas nizanje cen baterih? Bo cena surovinh padla za 90%?

Res je. Ne znam si predstavljati prihodnosti brez tehnoloskih prebojev. Madona sem cudak.

no comment ::

V zadnjem času s(m)o zaprli kar nekaj JE in postavili kar nekaj SE.

Za koliko se je znižala cena el. energije in koliko manj nas skrbi nemotena preskrba z el. energijo? Cena jedrskih elektrarn je strašljiva, ampak ekstrapolacija dogajanja zadnjih nekaj let pa tudi ne naslika ravno električnega raja.

Ce zanemarimo nemske elektrarne. Katere bodo v kratkem zaprli?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

no comment ::

Rekel sem, da so zaprli kar nekaj JE. Ne vem zakaj bi sedaj to dejstvo morali zanemariti?

Če obstoječim ne podaljšajo delovanja ali pa zgradijo nove, jih bo v prihodnosti manj. Težko razumet?

Sicer jaz nimam konja v dirki... samo ponavadi ne stavim na čudeže.

hruske ::

roCkY je izjavil:

Problem je lahko tudi večmesečni. V letu 2022 kmalu po ruski noriji je bilo zelo dolgo obdobje brez vetra...

Ne in ne. Ko bo prišlo do takoh situacij bo folk spoznal, da je KONSTANTNA jedrska nujna OVE pa je moteč dejavnik.

Ja, bilo je zelo dolgo obdobje brez ... (pogleda v zapiske) ... zelo velikega dela francoske jedrske flote, cenovno dostopnih fosilnih goriv (plin) in z najslabšimi hidrološkimi razmerami v zelo dolgem času (suša). Veter je bil še najmanjši problem.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

roCkY ::

Sedaj je pa Francija kriva? Takrat se je govorilo, da Francozi špekulirajo. Govorilo se je, da so njihove jedrske nevarne, da imajo neke mikrorazpoke,... Da morajo vse ustavit... In ja tudi hlajenje kasneje v poletju se je omenjalo.

Kolker se spomnim je bilo takrat velikokrat zelo zelo malo od vetra kar sem spremljal. Amaterski občutek lahko tudi zelo vara.

Kolk so pa Francozi takrat uvozili, če so oni z jedrskimi dejansko problem in ne Nemci. Če si nekje iz foha verjetno veš.

A. Smith ::

Francozom je na ceveh okrog reaktorske posode zares razjedlo zvare. Kar je potem pomenilo, da so morali eno po eno elektrarno izklopiti in jo poservisirati, kar je trajalo dve leti in najbrž med remonti še zdaj kaj dodelajo. Ampak elektrarne so do sedaj v veliki meri popravili in seveda spet na polno delajo.

Elektroenergetski sistem vsake države ima zakupljene rezerve pri drugih generatorjih. Kar pomeni, da določeno število elektrarn recimo ne obratuje z več kot 90%, ker je tistih 10% zakupljenih nekomu za rezervo. In so Francozi tako zakupljene rezerve aktivirali. Ampak v nekaterih primerih pa to pomeni, da elektrarna, ki bi sicer kratkoročno prodajala energijo na dnevnem trgu, tega ni počela, ker je proizvajala za Francoze. In so šle cene po EU gor za tisti čas.

Ampak od takrat so elektrarne popravili in po Evropi dodali kar nekaj velikih novih generatorjev, recimo tale Flamanville in Finski Olkiluoto3.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

roCkY je izjavil:

Sedaj je pa Francija kriva? Takrat se je govorilo, da Francozi špekulirajo. Govorilo se je, da so njihove jedrske nevarne, da imajo neke mikrorazpoke,... Da morajo vse ustavit... In ja tudi hlajenje kasneje v poletju se je omenjalo.

Kolker se spomnim je bilo takrat velikokrat zelo zelo malo od vetra kar sem spremljal. Amaterski občutek lahko tudi zelo vara.

Kolk so pa Francozi takrat uvozili, če so oni z jedrskimi dejansko problem in ne Nemci. Če si nekje iz foha verjetno veš.

Ne vem če bi rekel, da je "Francija kriva", vsekakor pa ni pomagalo nižat cene, če je bilo toliko jedrskih izven delovanja, da je bila letna proizvodnja skoraj 30% pod dolgoletnim povprečjem:

In 2022 France’s reactor fleet produced 282 TWh, well below the ten-year average of 395 TWh.

Vir: https://world-nuclear.org/information-l....

Pomagalo tudi ni, da so bile zaradi ruskih predinvazijskih načrtov zaloge plina v dolgoletnih minimumih, rusi pa so tudi načrtno omejevali dobavo. Cena elektrike je toliko poskočila, da je bilo ogromno tudi takih odjemalcev, ki so raje ustavili odjem kot pa da bi plačevali 10-kratne cene.

A so francozi špekulirali? Malo dvomim, pač zaradi kovida so odlašali z vzdrževanji in potem se je nabralo, poleg tega so bile še razpoke ... in so imeli večji izpad kot predvideno. Ta izpad jih je precej drago stal, ker je nakup nadomestne energije navrtal precej veliko luknjo v EDF, da jih je Francija nacionalizirala.

Kar se mene tiče so nuklearke tehnološki čudež. Naprava naredi ogromne količine elektrike iz enega kamiona goriva. Ampak - naprava naredi ogromne količine električne energije, in če ti ta naprava crkne, je ne moreš hitro in enostavno nadomestit.

Tako velik izpad proizvodnje je popolnoma enak problem z vetrom! Dobra stvar vetra pa je, da se tak problem pojavi skoraj vsako sezono. Ker se to pojavi vsako sezono, je to predviden način delovanja in se zato planira in to potem ni več tolikšno presenečenje.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: hruske ()

SambaShare ::

hruske je izjavil:

Tako velik izpad proizvodnje je popolnoma enak problem z vetrom!

Ni, ker je manj pogost in bolj predvidljiv. Lažje/ceneje pokirti 10% izpad proizvodnje za nuklearko, kot 60%+ iz vetra.

Zgodovina sprememb…

SambaShare ::

BoZo je izjavil:

Kdor je spremljal te dni stanje porabe na severu Evrope, je zasledil besne komentarje Švedov in Norvežanov, ki so sicer samozadostni vendar so jim Nemci odžirali elektriko saj so njihove vetrnice stale. S tem so skandinavcem na jugu cene dvigovali proti 1000€ čeprav je npr. cena na severu Norveške bila 12€. In seveda Norvežani že na glas razmišljajo, da bi se leta 26 s potekom pogodbe odklopili od nemškega omrežja.

https://www.france24.com/en/live-news/2...

Ja, Nemčije in njihovega izvažanja nestabilnosti imajo počasi vsi dovolj. Tako da so bodoči kabli on hold, pa mogoče še kakšen obstoječ izpade.

Ja, Nemčijo bi bilo potrebno razdelit na več con, pa se temu upirajo kot tele vratom.

no comment je izjavil:

S katastrofalnimi rezultati za nem. gospodarstvo, ki je že tako v riti, da se je že poznalo na letošnjih turističnih rezultatih na Jadranu.

"Ampak - naprava naredi ogromne količine električne energije, in če ti ta naprava crkne, je ne moreš hitro in enostavno nadomestit."

S pogodbenim zavarovanjem in načelom vzajemnosti kupiš rezervne kapacitete na trgu. Ni posebej verjetno, da bodo na isti dan padle JE v vsej srednji Evropi. Koliko takih dni je že bilo? (Če pustimo ob strani Švabe, ki se jim je zmešalo; poleg tega so za dosego svojih ideoloških ciljev Zeleni minister ponaredili raziskavo o vzdrževanju nem. JE - za kar je v teku kazenska preiskava.)

Je pa čisto možno, da bo v vsej srednji Evropi na isti dan:
-pol dneva noč
-ves dan brezvetrje in nič sonca. Takih dni je vsako leto samo pozimi veliko.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

hruske je izjavil:

Ja, Nemčijo bi bilo potrebno razdelit na več con, pa se temu upirajo kot tele vratom.

Najbrž nimajo, kot bi nekoč rekel naš telekom. operater "tehničnih zmožnosti" za take vaje in ne denarja (in časa), da bi jih zgradili. Pri nas je samo umeščanje 2x400 kV daljnovoda Krško-Beričevo in gradnja trajala nekje 30 let. V Švabiji ni čisto nič boljše. Če nimaš daljnovodov se čarovnij s trenutno modnimi tehnologijami pač ne moreš iti - ampak zelene čarovnice se z umazanimi teh. podrobnosti ne ukvarjajo...

Pač so skočili v bazen brez vode, na osnovi laži, da so nem. JE grozno slabo vzdrževane in nevarne. Kar, če kdo pozna Švabe, ki so definicija bolanosti na urnike predpisanih vzdrževanj, niti ni bilo res...

A. Smith je izjavil:

Francozom je na ceveh okrog reaktorske posode zares razjedlo zvare. Kar je potem pomenilo, da so morali eno po eno elektrarno izklopiti in jo poservisirati, kar je trajalo dve leti in najbrž med remonti še zdaj kaj dodelajo. Ampak elektrarne so do sedaj v veliki meri popravili in seveda spet na polno delajo.

Izkoristil bi priliko za reklamo za NEK, kjer so popolnoma enako napako, sicer na Westinghousovem objektu, odpravili v mislim, da treh mesecih. Kar pomeni, da je NEK odlično upravljana in vodena.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

jecok ::

Berem, da se zgoraj blesavim fotovoltaikom razlaga, da je NEK2 prava pot zaradi utemeljenih razlogov (in konec koncev, je dovolj, da se na cegel napiše "Nemčija" in se jim ga vrže v glavo).

Ja, se strinjam, res je, spregledali pa ste slona v sobi.

Sam bom na referendumu in vsepovsod, kjerkoli se bo dalo, glasoval proti. Ker pri moji starosti in za napovedane čase izgradnje, zame ni več relevantna (in še za stotisoče slovencev zraven). Takrat bom bolj rabil starostno oskrbo kot elektriko, tako, da nekih izdatnih financiranj, mojih davkov, v elekriko, ne bom podpiral, pa četudi rečemo (ha, ha), da korupcije ne bo.

Moja poraba elektrike iz leta v leto pada, nikoli nisem bil dovolj nor, da bi šel na električno vozilo, bom raje zmanjšal količino vožnje, ko bo za to potreba.

Pa mi je čisto vseeno iz katerega vira elektrika pride, naj bo NEK2 ali pa baterije, ki se jih na dnevni bazi pripelje iz saharskih polnilnic.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jecok ()

tony1 je izjavil:

no comment je izjavil:

S katastrofalnimi rezultati za nem. gospodarstvo, ki je že tako v riti, da se je že poznalo na letošnjih turističnih rezultatih na Jadranu.

"Ampak - naprava naredi ogromne količine električne energije, in če ti ta naprava crkne, je ne moreš hitro in enostavno nadomestit."

S pogodbenim zavarovanjem in načelom vzajemnosti kupiš rezervne kapacitete na trgu. Ni posebej verjetno, da bodo na isti dan padle JE v vsej srednji Evropi.

Do neke mere to lahko narediš, ampak ta izpad je jedrskih je bil v tem primeru tako velik, da je zmanjkovalo tistih, od katerih bi EDF lahko kupil nadomestno elektriko. Problem je bila likvidnost trga.

tony1 je izjavil:

hruske je izjavil:

Najbrž nimajo, kot bi nekoč rekel naš telekom. operater "tehničnih zmožnosti" za take vaje in ne denarja (in časa), da bi jih zgradili.

Te "cone" niso nekaj, kar zgradiš, ampak kar administrativno določiš. Že zdaj ima Nemčija 4 operaterje prenosnega sistema, ni nekega razloga, da ne bi imela tudi več con, razen pač to, da oni pri sebi umetno držijo ceno elektrike na enakem nivoju ne glede na dobavljivost znotraj države. Če bi namreč naredili cone, potem bi se cena EE na industrijskem jugu podražila, na severu pa pocenila.

Zgodovina sprememb…

globoko grlo ::

Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB

tikitoki ::

jecok je izjavil:

Berem, da se zgoraj blesavim fotovoltaikom razlaga, da je NEK2 prava pot zaradi utemeljenih razlogov (in konec koncev, je dovolj, da se na cegel napiše "Nemčija" in se jim ga vrže v glavo).

Sam bom na referendumu in vsepovsod, kjerkoli se bo dalo, glasoval proti. Ker pri moji starosti in za napovedane čase izgradnje, zame ni več relevantna (in še za stotisoče slovencev zraven). Takrat bom bolj rabil starostno oskrbo kot elektriko, tako, da nekih izdatnih financiranj, mojih davkov, v elekriko, ne bom podpiral, pa četudi rečemo (ha, ha), da korupcije ne bo.

Moja poraba elektrike iz leta v leto pada, nikoli nisem bil dovolj nor, da bi šel na električno vozilo, bom raje zmanjšal količino vožnje, ko bo za to potreba.

Pa mi je čisto vseeno iz katerega vira elektrika pride, naj bo NEK2 ali pa baterije, ki se jih na dnevni bazi pripelje iz saharskih polnilnic.

Lep primer egoizma, ki preprecuje resevanje dolgorocnih problemov. Podobni je s podndbnimi spremembami. Veliko egoisticnih socipatov ne zanima kaj bo doletelo prihodnje generacije, ce Sami krepnejo dovolj zgodaj.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tikitoki ()

tikitoki je izjavil:

jecok je izjavil:

Lep primer egoizma, ki preprecuje resevanje dolgorocnih problemov. Podobni je s podndbnimi spremembami. Veliko egoisticnih socipatov ne zanima kaj bo doletelo prihodnje generacije, ce Sami krepnejo dovolj zgodaj.

Točno tako, kot se sami obnašate. Samo v zadevah, ki so vam koristne, druge obtožujete egoizma, ko vam pa kdo reče, da parkirajte na P+R in pojdite na LPP pa gladko pritisnite na gas mimo. Pa še pomembne se zato počutite. Hinavsko potem obtoževati nekaoga, da mu dol visi za družb, enako kot visi vam, mar ne?

Jaz sem se samo prilagodil družbi. Saj se lahko zmenimo, svoje avtomobile dajte v prešo, jaz pa podprem NEK2 in ne omenim kar se da veliko ljudem čez 50, da od NEK2 ne bodo imeli nič.

Čakam padec vesoljskega telesa dovolj velike mase na zemljo. Do takrat bom pa tudi brez NEK2 čisto fino.

Zgodovina sprememb…

jecok je izjavil:

OVE opcija bo za zogotovitev konstantne oskrbe pod črto kot trenutno kaže dražja. Torej boš podprl dražjo opcijo in zafrknil naslednike, da bodo imeli morda mrke tam čez 20+ let ali pa zelo omejeno porabo, ko bo vetrnice ustavil anticiklon?

hruske je izjavil:

roCkY je izjavil:

Ne vem če bi rekel, da je "Francija kriva", vsekakor pa ni pomagalo nižat cene, če je bilo toliko jedrskih izven delovanja, da je bila letna proizvodnja skoraj 30% pod dolgoletnim povprečjem:

In 2022 France’s reactor fleet produced 282 TWh, well below the ten-year average of 395 TWh.

Vir: https://world-nuclear.org/information-l....

Pomagalo tudi ni, da so bile zaradi ruskih predinvazijskih načrtov zaloge plina v dolgoletnih minimumih, rusi pa so tudi načrtno omejevali dobavo. Cena elektrike je toliko poskočila, da je bilo ogromno tudi takih odjemalcev, ki so raje ustavili odjem kot pa da bi plačevali 10-kratne cene.

A so francozi špekulirali? Malo dvomim, pač zaradi kovida so odlašali z vzdrževanji in potem se je nabralo, poleg tega so bile še razpoke ... in so imeli večji izpad kot predvideno. Ta izpad jih je precej drago stal, ker je nakup nadomestne energije navrtal precej veliko luknjo v EDF, da jih je Francija nacionalizirala.

Kar se mene tiče so nuklearke tehnološki čudež. Naprava naredi ogromne količine elektrike iz enega kamiona goriva. Ampak - naprava naredi ogromne količine električne energije, in če ti ta naprava crkne, je ne moreš hitro in enostavno nadomestit.

Tako velik izpad proizvodnje je popolnoma enak problem z vetrom! Dobra stvar vetra pa je, da se tak problem pojavi skoraj vsako sezono. Ker se to pojavi vsako sezono, je to predviden način delovanja in se zato planira in to potem ni več tolikšno presenečenje.

Vreme je vreme. Logično, das se planira a rezervni vir mora biti! Cikloni in anticikloni se menjajo v nekem včasih ponavljajočem sezonskem ritmu. Včasih ritma ni. Dejstvo pa je da veter tudi za daljše obdobje lahko skoraj popolnoma izpade v kateremkoli mesecu v letu! Sonce podbno. Le bazni potencial je po mesecih znan.

V tistem obdobju smo pač začeli mal klikat in si ustvarjat sliko od kod in kako pride elektrika...

Takrat (poleti, zgodnja jesen) sem dobil morda ja tudi malo zavajajoč občutek, da kadarkoli sem gledal proizvodnjo, da so vetrne proizvajale med 10-20% nazivne kapacitete in zelo zelo redko več. In zato od takrat na veter in SE gledam bolj kot motnjo, ki pa realno seveda zmanjšuje CO2 in prašne delce v ozračju. Premoga in plina se hočemo rešit kar absolutno podpiram a ne podpiram vaje s CO2 diktatorskimi kuponi. OK. Ostane JE za bazo ne pa premog in plin v pripravnosti. ... Skratka ne vidim druge dolgoročne kot, da se EU obrne proti JE.

Magičnih baterij ni videti. Nenazadnje je praktično nemogoče na spletu najati, kaj danšnje baterije sploh pomenijo glede vpliva na okolje. Vložena energija za izdelavo, razgradnjo, reciklažo,...
Vodik? Trenutno zgleda ena zelo draga potencialna opcija.

M.B. ::

tikitoki je izjavil:

kow je izjavil:

tikitoki je izjavil:

Cene baterij bodo padle? Misliš, da se bodo kemični in fizikalni zakoni spremenili? Ne kaže dobro.

Nam bos razlozil kje v fizikalnih in kemicnih zakonih pise koliko stane proizvodnja baterije? I am intrigued.

Bos moral ti razloziti, Kako si brez tehnoloskega preboja, predstavljas nizanje cen baterih? Bo cena surovinh padla za 90%?

Trenutna cena litija je 80% cene julija. Govori se da bodo cene baterij padle za 50% naslednje leto. Potem pa so tu še natrijeve baterije, ki sicer imajo trenutno manjšo kapaciteto, kar pa ni problem za grid storage.

https://www.pv-magazine.com/2024/12/25/...
Cena baterij za grid storage je padla iz 806 $/kWh 2013 do 115 2024.

Mi je pa vedno čudno ko se govori da je problem OVE da niso stalne. Sonce veter ni stalno. Voda vedno teče plima/oseka je vedno geotermalna je vedno. Kar se pozablja. V globini 2km v Sloveniji ima voda 150 stopinj čisto dovolj za geotermalno. Lendava se ogreva na ta način. Najceneje v Sloveniji.

Imagine if 300 million electric vehicles (EVs) in the U.S., including cars, buses, trucks, and fleet vehicles, were all connected to the grid. Each with an average battery size of 75 kWh, they would collectively offer about 22.5 TWh of capacity, enough to power the country for two days. Because vehicles tend to follow human beings, they’re generally positioned strategically to deliver electricity precisely where it’s needed.

Since battery cell costs fall by 20% to 30% with each capacity doubling, prices could potentially drop to as low as $10 to $20 per kWh.

No price provides baseload, as that requires continuous discharge. If you mean what price permits multi-day storage that allows wind+solar to displace firm capacity, then $1-10/kWh is what we found here. $20-30/kWh would eat into it.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: M.B. ()

feryz ::

Realno nas, ki smo čez 50 let, novi NEK niti ne bo dosti obremenil. Ker bomo prej šli, preden ga bo treba začeti odplačevati.
Tistih par 100 milijonov, ki jih bodo ukradli za papirje in raziskave, pa bodo ukradli če bo NEK ali ne.

feryz je izjavil:

Realno nas, ki smo čez 50 let, novi NEK niti ne bo dosti obremenil. Ker bomo prej šli, preden ga bo treba začeti odplačevati.
Tistih par 100 milijonov, ki jih bodo ukradli za papirje in raziskave, pa bodo ukradli če bo NEK ali ne.

Za postavitev OVE pa bo tega manj? Pomoje glede na to, kako urbanizem funkcionira v tej državi vsaj nekajkrat več.

roCkY je izjavil:

jecok je izjavil:

OVE opcija bo za zogotovitev konstantne oskrbe pod črto kot trenutno kaže dražja. Torej boš podprl dražjo opcijo in zafrknil naslednike, da bodo imeli morda mrke tam čez 20+ let ali pa zelo omejeno porabo, ko bo vetrnice ustavil anticiklon?

Zame je najdražja opcija tista, ki je ne bom dočakal ali uporabljal. Skratka direktno stran vržen denar.

Zanamci ste pa tako ali tako egoisti, tako, da mi je čisto vseeno za naslednike.

Nehajte se vozit z avtomobili po mestih, kjer ne živite, pa se lahko zmenimo.

Če boste izboljšali moj življenski standard, ga bom tudi jaz pomagal izboljšati vam, sicer bom pa naredil vse v svoji moči, da NEK2 ne bo zgrajen.

Ker jaz ga ne rabim, vi pa ne rabite nezabasanih mest. Rabite pa poceni elektriko, da jih boste lahko zabasali in tukaj vam absolutno ne bom šel na roko.

Zgodovina sprememb…

Elektrika se rabi tudi za to, da dobiš solato in kruh na mizo... Cena je odvisna od cene energije in nanazadnje tudi od zanesljivosti dobave.

roCkY je izjavil:

Takrat (poleti, zgodnja jesen) sem dobil morda ja tudi malo zavajajoč občutek, da kadarkoli sem gledal proizvodnjo, da so vetrne proizvajale med 10-20% nazivne kapacitete in zelo zelo redko več. In zato od takrat na veter in SE gledam bolj kot motnjo, ki pa realno seveda zmanjšuje CO2 in prašne delce v ozračju.

Proizvodnja glede na nazivno kapaciteto nima veliko veze, sploh pri OVE, saj pri njih ni treba plačevat energenta. Vetrne na morju imajo na dobrih lokacijah letno povprečje proizvodnje tam do 40% nazivne, na kopnem pa okrog 20% nazivne moči. Sončne so pri nas okrog 11% do 12%, hidro pa projektiramo za 38% do 40%.

Ampak te cifre so brezpredmetne. Sončne ne moremo, ker ponoči ne sveti, lahko pa bi hidro ali vetrne projektirali za precej viške faktorje izkoristka. Ampak to pomeni, da bi bile elektrarne precej manjše, ker bi take hidroelektrarne lahko obratovale s "polno močjo" tudi ob časih z nizkimi pretoki in vetrne tudi ob časih s precej malo vetra. Ker je to ekonomska neumnost, raje gradimo večje elektrarne, ki lahko delajo na srednji moči ob nekem normalnem pretoku oz. vetru.

roCkY je izjavil:

Premoga in plina se hočemo rešit kar absolutno podpiram a ne podpiram vaje s CO2 diktatorskimi kuponi. OK. Ostane JE za bazo ne pa premog in plin v pripravnosti. ... Skratka ne vidim druge dolgoročne kot, da se EU obrne proti JE.

Magičnih baterij ni videti. Nenazadnje je praktično nemogoče na spletu najati, kaj danšnje baterije sploh pomenijo glede vpliva na okolje. Vložena energija za izdelavo, razgradnjo, reciklažo,...
Vodik? Trenutno zgleda ena zelo draga potencialna opcija.

CO2 kuponi so zelo učinkovit tržni mehanizem, ki je že precej znižal emisije iz proizvodnje EE.

Jedrske bi bile fine, ampak Flamanville-3 je ravno prišel na omrežje, po 17 letih in 13,2 milijardah eur brez stroška financiranja oz. 20 milijard z vključenim stroškom financiranja. Malo drago za 1,6GW.

Sem prepričan, da se da jedrsko zgradit hitreje in ceneje, ampak za to moraš imet nek način, da postopke pospešiš. Pri Hinkley Point C je eno leto podaljšalo gradnjo že zgolj tožarjenje.

Eh, baterije so povsod, samo vidiš jih ne. Vodika pa ne moreš videt, ker ga res nikjer ni, ker za večino predlaganih uporab nima smisla.

roCkY je izjavil:

Elektrika se rabi tudi za to, da dobiš solato in kruh na mizo... Cena je odvisna od cene energije in nanazadnje tudi od zanesljivosti dobave.

Se strinjam, ampak elektrika iz NEK2 ne bo meni ničesar dala na mizo. "Pie in the sky". Za nekoga blizu 50 in starejše, je to slaba investicija. Je zdravstvo in starostna oskrba bolj pomembna.

Osebno sem že pri 20ih govoril, da rabimo NEK2, pa se ga nihče ni spravil graditi.

Zdaj mi je pa nepotreben oz. celo škodljiv, zaradi neke hudo drage investicije, čez 20-40 let, bo manj denarja za vse drugo, kar rabimo zdaj.

Zgodovina sprememb…

jecok je izjavil:

roCkY je izjavil:

Se strinjam, ampak elektrika iz NEK2 ne bo meni ničesar dala na mizo. "Pie in the sky". Za nekoga blizu 50 in starejše, je to slaba investicija. Je zdravstvo in starostna oskrba bolj pomembna.

Osebno sem že pri 20ih govoril, da rabimo NEK2, pa se ga nihče ni spravil graditi.

Zdaj mi je pa nepotreben oz. celo škodljiv, zaradi neke hudo drage investicije, čez 20-40 let, bo manj denarja za vse drugo, kar rabimo zdaj.

Nič tvojega denarja ne bo šlo za NEK2, tudi državnega denarja bi šlo bore malo, če kaj. Država bi dala poroštvo, da so krediti bolj ugodni, to je pa to.

Če že bo kaj, bojo imeli tvoji sodržavljani zaradi gradnje drugega bloka kar nekaj delovnih mest več in se bo več steklo v davke, da bo iz česa plačat tvojo oskrbo.

hruske je izjavil:

jecok je izjavil:

roCkY je izjavil:

Nič tvojega denarja ne bo šlo za NEK2, tudi državnega denarja bi šlo bore malo, če kaj. Država bi dala poroštvo, da so krediti bolj ugodni, to je pa to.

Če že bo kaj, bojo imeli tvoji sodržavljani zaradi gradnje drugega bloka kar nekaj delovnih mest več in se bo več steklo v davke, da bo iz česa plačat tvojo oskrbo.

Sam jo zgradi, saj je preprosto, greš na banko, vzameš kredit, plačuješ ga pa ne iz plače ampak obroki padejo iz neba. Namreč to si ravnikar napisal.

Zgodovina sprememb…

Utk ::

Če ne bo šlo nič denarja iz našega žepa potem ne vidim problema. Zakaj je sploh potreben referendum. Če že, bi bil nek lokalen, če lokalci nimajo nič proti.

Ampak nekaj mi pravi, da ni glih tako...

Avenger ::

A pa sploh vemo, torej, kot laiki, kako deluje omrežje?

Kolikor jaz vem, mora biti napetost v omrežju skoraj konstantna, na strani porabe imaš nihanja gor-dol in to je potrebno izenačevat z ustrezno proizvodnjo. Nuklearke in termoelektrarne precej enostavno regulirajo output, hidroelektrarne pa imajo lahko celo negativnega, ker nehajo spuščat vodo na turbine in poženejo črpalke, ki pretakajo vodo gor v bazen. Sončne in vetrne nimajo nobene konstante, možnost regulacije je pa samo odklop, če je elektrike preveč. Vse tole, cel skupek mora lepo funkcionirat tako, da je napetost ves čas ista. Več kot je panelov, težje je. Lahko si predstavljamo, kako bi bilo če bi imeli izključno sončne panele. Ponoči ne bi bilo elektrike, ne? Samo vetrne? Enkrat neha pihat, enkrat piha preveč in takrat je treba izklopit in spet nič ne proizvaja.

Koliko je razlika v proizvodnji in porabi na nek random delovni dan poleti oz pozimi? Kako trenutno regulirajo pri nas?
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

jecok je izjavil:

Sam jo zgradi, saj je preprosto, greš na banko, vzameš kredit, plačuješ ga pa ne iz plače ampak obroki padejo iz neba. Namreč to si ravnikar napisal.

Ljudje podobno počnejo z bivalnimi nepremičninami - kupijo jo s kreditom, kredit pa jim odplačuje najemnina, ki jo dobijo od najemnikov.

Samo da je pri gigavatni termoelektrarni precej več tveganj.

Avenger je izjavil:

A pa sploh vemo, torej, kot laiki, kako deluje omrežje?

Kolikor jaz vem, mora biti napetost v omrežju skoraj konstantna, na strani porabe imaš nihanja gor-dol in to je potrebno izenačevat z ustrezno proizvodnjo. Nuklearke in termoelektrarne precej enostavno regulirajo output, hidroelektrarne pa imajo lahko celo negativnega, ker nehajo spuščat vodo na turbine in poženejo črpalke, ki pretakajo vodo gor v bazen. Sončne in vetrne nimajo nobene konstante, možnost regulacije je pa samo odklop, če je elektrike preveč. Vse tole, cel skupek mora lepo funkcionirat tako, da je napetost ves čas ista. Več kot je panelov, težje je. Lahko si predstavljamo, kako bi bilo če bi imeli izključno sončne panele. Ponoči ne bi bilo elektrike, ne? Samo vetrne? Enkrat neha pihat, enkrat piha preveč in takrat je treba izklopit in spet nič ne proizvaja.

Koliko je razlika v proizvodnji in porabi na nek random delovni dan poleti oz pozimi? Kako trenutno regulirajo pri nas?

Ne napetost, ampak frekvenca. Napetost veselo skače naokrog v odvisnosti od trenutnega bremena, čeprav je pa res, da se sistem trudi delovat tako, da odjemalci na NN dobijo napajanje znotraj dogovorjenih 230V +/- 10%.

Elektrarne se med sabo precej razlikujejo glede na to kako enostavno spreminjajo moč. Najboljše so pri tem baterije, ki nimajo praktično nobene omejitve med minus nazivna moč in plus nazivna moč. Hidroelektrarne so tudi fine, ker lahko prilagajajo moč od 0 do nazivne. Plinske so podobne.

Mimogrede, črpalne hidroelektrarne pri črpanju kurijo nazivno moč, prilagajajo lahko samo proizvodno moč.

Termoelektrarne s parno turbino so precej bolj omejene.

Zgodovina sprememb…

hruske je izjavil:

Ljudje podobno počnejo z bivalnimi nepremičninami - kupijo jo s kreditom, kredit pa jim odplačuje najemnina, ki jo dobijo od najemnikov.

Ja, saj zato pa ne rabimo NEK2 ampak rabimo samo kredit. In se bo elektrika naslednji 40 let delala sama, mi jo bomo prodajali in odplacevali kredit, NEK2 pa sploh ne rabimo zgraditi.

Ne vem, ali se delate ali ste neumni.

Zgodovina sprememb…

Ne vem kaj si jecok razbral, ampak to kar ti govoriš nima veliko smisla.

hruske je izjavil:

Ne vem kaj si jecok razbral, ampak to kar ti govoriš nima veliko smisla.

Nima, kakor tudi ne primerjat zadevo z nakupom nepremičnine, jo dobiti zgrajeno in nato naseliti notri najemnike ter z njimi plačevati kredit. Ker je tvoj primer v celoti sfaljen. Dobiš kredit, potem z njim 40 let gradiš NEK2 in sproti odplačuješ iz davkov, ki jih pobereš. In ne, nihče ti ne bo dal, v sedanjih gospodarskih razmerah, kredit z odlogom 40 let, če morda sanjaš o tem.

Če pa to dosežete je pa meni vseeno, s svojimi davki čez 40 let, boste gradili nekaj, kar bo zgrajeno čez 40 let. Zaradi mene lahko naraste strošek za 10x in se gradi 100 let. Mi je čisto vseeno, če ne bom plačeval za NEK2 jo čez 40 let kar imejte.

Samo pazite se zasebnih investicij. Da ne boste čez 40 let tlačani, na fevdalčev pogon. Čisto človekoljubno povem, da se ne boste čudili enormnim cenam elektrike, katere produkcija bo šla , iz NEK2 v Nemčijo.

NEK2 mora biti v CELOTI zgrajena iz državnega denarja. Da kapitalski lobiji ne bodo mogli vplivati nanjo. Oz. da jo bodo lahko samo v mali meri obvladovali preko politike.

Zgodovina sprememb…

Poanta je, da je elektrarna investicija, ki dela prihodke. Z vidika financ je vseeno a s kreditom kupiš stanovanje in dobivaš najemnino, al pa zgradiš elektrarno in prodajaš elektriko, samo zneski so drugačni.

Problem NEK2 je, da je precej večja investicija in zaradi višine zneskov tudi bolj tvegana.

Če je smiselno zgradit NEK2 je pa precej težka debata. Jaz ostajam mnenja, da bi jo bilo fino imet zgrajeno - ampak ne pa za vsako ceno.

hruske je izjavil:

Poanta je, da je elektrarna investicija, ki dela prihodke. Z vidika financ je vseeno a s kreditom kupiš stanovanje in dobivaš najemnino, al pa zgradiš elektrarno in prodajaš elektriko, samo zneski so drugačni.

Problem NEK2 je, da je precej večja investicija in zaradi višine zneskov tudi bolj tvegana.

Če je smiselno zgradit NEK2 je pa precej težka debata. Jaz ostajam mnenja, da bi jo bilo fino imet zgrajeno - ampak ne pa za vsako ceno.

Ne. Meni ne dela nobene investicije, nobene koristi, jaz bom do takrat, ko bo izgrajena mrtev (zelo verjetno, boh mi daj zdravje). Razumeš zakaj sem proti?

In zakaj bo proti velika večina ljudi okrog 50 let, kar je že samo po sebi praktično referendumska večina, zaradi česar politiki/kapitalski lobiji/novinarju nakladajo in zavajajo, nihče pa ne reče bobu bob: da delovanja in koristi tega reaktorja ne bo videla večina tistih, ki so stari 42+.

Saj sem bil za NEK2. Pred 25 leti. Zdaj nimam za njo nobene potrebe več, kaj šele, da bi v jamo brez dna metali davke, ki meni bolj prav pridejo za zdravstvo.

Edina potencialno izvedljiva zadeva so SMR financirani s strani mest. Za posamezno mesto in nekaj vasi okrog.

Nižja naložba, manj korupcije in lažje obvladljiva, mnogo krajša gradbena doba in zaradi modularne gradnje varovalke proti korupciji v pogodbi (ne bo naslednjega SMR, če se najde karkoli koruptivnega v izgradnji prvega).

Zgodovina sprememb…

no comment je izjavil:

Rekel sem, da so zaprli kar nekaj JE. Ne vem zakaj bi sedaj to dejstvo morali zanemariti?

Če obstoječim ne podaljšajo delovanja ali pa zgradijo nove, jih bo v prihodnosti manj. Težko razumet?

Tezko je razumeti, da. Povej katero nuklearko bodo ugasnili v prihodnjih, recimo 5 letih.

jecok je izjavil:

hruske je izjavil:

Ne. Meni ne dela nobene investicije, nobene koristi, jaz bom do takrat, ko bo izgrajena mrtev (zelo verjetno, boh mi daj zdravje). Razumeš zakaj sem proti?

Razumem, da si razočaran in da nimaš zaupanja v institucije.

Ker je niso zgradili takrat, ko si bil ti za in ko bi lahko koristila tebi osebno, boš zdaj proti. Ni pa to razumna odločitev, ki bi jo naredil dober gospodar.

jecok je izjavil:

In zakaj bo proti velika večina ljudi okrog 50 let, kar je že samo po sebi praktično referendumska večina, zaradi česar politiki/kapitalski lobiji/novinarju nakladajo in zavajajo, nihče pa ne reče bobu bob: da delovanja in koristi tega reaktorja ne bo videla večina tistih, ki so stari 42+.

Saj sem bil za NEK2. Pred 25 leti. Zdaj nimam za njo nobene potrebe več, kaj šele, da bi v jamo brez dna metali davke, ki meni bolj prav pridejo za zdravstvo.

V nobenem načrtu ni, da bi se NEK2 financiral iz davkov. Sredstva za zdravstvo pa grejo iz druge malhe in ti dve malhi se praviloma ne mešata.

jecok je izjavil:

Edina potencialno izvedljiva zadeva so SMR financirani s strani mest. Za posamezno mesto in nekaj vasi okrog.

Nižja naložba, manj korupcije in lažje obvladljiva, mnogo krajša gradbena doba in zaradi modularne gradnje varovalke proti korupciji v pogodbi (ne bo naslednjega SMR, če se najde karkoli koruptivnega v izgradnji prvega).

SMR ni neko "čudežno zdravilo za energetiko". Tudi če bi uspeli stroške potrebne za izgradnjo spravit na neke zelo ugodne ravni, si še vedno tam nekje milijardo za 300MW. To pa tudi daleč presega finančne zmožnosti katerega koli mesta v Sloveniji.

hruske je izjavil:

jecok je izjavil:

hruske je izjavil:

Razumem, da si razočaran in da nimaš zaupanja v institucije.

Ker je niso zgradili takrat, ko si bil ti za in ko bi lahko koristila tebi osebno, boš zdaj proti. Ni pa to razumna odločitev, ki bi jo naredil dober gospodar.

Nisem razočaran, sploh ne. Samo skrbim za svoje interese, tako kot vsi ostali. In v mojem interesu NEK2, ne obstaja in ne vidim enega pametnega razloga, zakaj bi zmetali miljarde vanjo, če je ne bomo koristili.

Saj tako deluje današnji svet, sem se učil na mlajših od sebe, so me sicer drugače vzgajali ampak se je treba prilagoditi.
1
2
3

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Francija z 12-letno zamudo v omrežje priklopila novo jedrsko elektrarno (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
1124818 (75) paradajzos
»

JEK 2 (strani: 1 2 3 4155 156 157 158 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
7893681467 (1749) telexdell
»

So prihodnost podatkovnih centrov mali modularni reaktorji? (strani: 1 2 3 4 5 )

21310362 (935) tony1
»

Nemčija bo zgrešila podnebne cilje (strani: 1 2 3 4 )

15212016 (7319) trancer01
»

EDF obsojen zaradi vdora v Greenpeaceove računalnike (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Varnost
5021864 (20304) jest10

Več podobnih tem