» »

Homologacija gum

Homologacija gum

geofull ::

Če prav razumem je mogoče homologirati novo dimenzijo gum samo, če je obseg isti? Npr.: 175 70 R13 na 205 60 R13? Podatki s strani https://tiresize.com/calculator/ .
Zaradi takšnih in drugačnih razlogov, pa bi meni prišla prav drugačna dimenzija (drugačen obseg). Trenutna dovoljena z višino 80 R13, bi zamenjal z višino 70 R13. Obseg se seveda zmanjša, a kazalec hitrosti bi kazal razliko le par procentov (5,5%) in to v varno smer - počasnejšo. Torej pri 30 km/h bi števec prikazoval 28,3 km/h (50 -- 47,3 ; 90 -- 85 ; 130 -- 122,8). Tudi odmik avta od tli bi se zmanjšal minimalno cca 16 mm.
Da niti ne kličem na tehnične preglede - ima kdo že izkušnje s tem? Gre to skozi ali ne?

fikus_ ::

Ravno kontra mora kazati! Toliko kot voziš ali več, ne pa manj od dejanske hitrosti
Poguglaj tyre calculator, boš našel pravo dimenzijo.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: fikus_ ()

bemfa ::

Sanjaj.

JanK ::

Za Hondin motor sem hotel isto, ker se v homologiranih dimenzijah ne dobi pnevmatik, ki bi jih zelel.

Na homologacijskem oddelku LPP so mi povedali, da je naceloma mozno dodati novo dimenzijo v homologacijski kartoncek, ampak da se za to rabi potrdilo proizvajalca, da je sprememba dimenzije mozna in da se taksne pnevmatike lahko montira na motor. Pri AS Domzale, uradnem uvozniku za Hondo pri nas so mi rekli, da Honda kot tovarna vedno homologira samo eno dimenzijo gum (verjetno velja za motorje?). Kasnejše spremembe niso možne, kot proizvajalec ne izdaja potrdila. Če želim, seveda lahko zamenjam gume, vendar brez potrdila proizvajalca, na lastno odgovornost.

Potem pac ostajam na homologiranih dimenzijah. Ni vredno tezav.
"Think about how stupid the average person is,
then realize that 50% are stupider than that"
-George Carlin

WizzardOfOZ ::

Kupiš nove feltne v eni izmed štacun, ki ti bodo zraven dale TUV in uredile homologacijo za novo, željeno dimenzijo gum. Morajo pa gume imeti približno enak obseg, kot original.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Zgodovina sprememb…

geofull ::

fikus_ je izjavil:

Ravno kontra mora kazati! Toliko kot voziš ali več, ne pa manj od dejanske hitrosti
Poguglaj tyre calculator, boš našel pravo dimenzijo.

Ja, sem ravno obratno računal. Seveda kaže več, ne manj, saj bi obseg zmanjšal in ne povečal.

bemfa
:: včeraj, 21:37:16
Sanjaj.

OK, verjetno so neprilagodljivi in bo 'no go'.

JanK
:: včeraj, 23:23:10

Potem pac ostajam na homologiranih dimenzijah. Ni vredno tezav.

Tako tudi jaz razmišljam.

WizardOfOzz - se bom pozanimal.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Alu platisca - na kaj je potrebno paziti

Oddelek: Loža
344090 (2677) dciglar
»

Set za popravilo pnevmatik (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
7323641 (16923) morosito
»

Gume prek spleta ali klasično?

3916131 (14607) Olórin
»

Optimalne dimenzije zimskih pnevmatik (majhne-velike/tanke-debele) (strani: 1 2 )

7121447 (17711) GrimReaper
»

Vprašanje o avtomobilski gumi

435036 (4373) Mitja358

Več podobnih tem