Slo-Tech - Dmitry Grinberg je dokazal, da je Linux zares možno poganjati na praktično vsem. Sicer okleščeno distribucija Debiana je pognal na prvem komercialnem mikroprocesorju, na Intelovem 4004, ki ima 2300 tranzistorjev in frekvenco 740 kHz. Tak sistem seveda ni hiter, saj do ukazne vrstice potrebuje malo manj kot pet dni, a to ni bistveno. Grinberg je pokazal, da je to možno.
Ni pa enostavno. Intel 4004 je precej drugačen procesor od današnjih, saj ima le 4 bite, nima niti ukazov AND ali OR, in naslovi zgolj nekaj kilobajtov pomnilnika. Procesor je bil prvotno mišljen za kalkulatorje in šele nasledniki, denimo 8-bitna 8008 in 8080, so našli pot v osebne računalnike.
Ker je 4004 tako skromno opremljen, na njem Linux neposredno ne teče. Namesto tega je Grinberg namestil emulator procesorja MIPS R3000, ki na primer poganja DECstation 2100. Emulator je dodal še en sloj, ki je dodatno upočasnjeval sistem, a je po drugi strani sploh omogočil zagon. Poleg tega je moral rešiti še nekaj drugih izzivov, denimo odsotnost prekinitev (interruptions) in podobno. Z več triki in lastnim tiskanim vezjem je na koncu uspel pognati Linux na verjetno najbolj primitvnem procesorju doslej.
Novice » Operacijski sistemi » Kako se Linux zažene na Intelu 4004
Netrunner ::
Saj je zanimivo vendar, kaj ni to izguba časa?
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.
FireSnake ::
Zakon!!!
Ob tem bi nemara lahko odkrili tudi kakšno napako glede združljivosti.
Ob tem bi nemara lahko odkrili tudi kakšno napako glede združljivosti.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
mtosev ::
Fascinantno
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
JanBrezov ::
djabi ::
Saj je zanimivo vendar, kaj ni to izguba časa?
Saj v resnici je vse samo izguba časa, če dobro premisliš. Tudi spanje, sr*nje, prehranjevanje ... da o pripravi na te tri osnovne potrebe človeka sploh ne govorimo (kuhanje/priprava jedi, pucanje wc-ja, pranje, posteljo se priporoča vsak dan pospraviti (...) izdelava wc-papirja, sejanje in pridelava poljščin, vzreja živali, klanje, ribolov, razna predelava, šivanje posteljnine, mizarska dela itn.). Skratka celo življenje.
Tu je ena dobra misel od Jacka Londona (pisatelj, med drugim knjige Belega očnjaka):
Prava naloga človeka je živeti, ne pa obstajati.
The proper function of men is to live, not to exist.
Kako boš porabil čas, ki ga imaš na voljo, je tvoja odločitev. Ne glede na to, če cel dan visiš na Facebooku/Instragramu/Tik-Toku/X in komaj čakaš, da ti nekdo všečka tvojo sliko/video/post, gledaš turške nadaljevanke, bereš knjige, se aktivno posvetiš športu ali pa se zapiješ v oštariji ...
S tem, da nekdo poganja Linux na prastarem procesorju ali pa kakšnem kalkulatorju, v resnici ne škodi nikomur. Sploh, če primerjamo s tem, da nekdo pritisne gumb in izstreli kakšno raketo, ki pade na nek cilj.
Sokrates ::
Je pa res, da grem raje z žensko na pijačo nekam na sonček ob obali kot pa, da bi poganjal linux nekje kjer še prdec od bolhe ne pride do izraza!!
Baracuda
blay44 ::
Torej je spisal emulator za najenostavnejši 32bit risc procesor. Nato z emulatorjem procesorja emulira DECstation2100 in naloži linuks. Emulatorja sta dosežek, hardwer še večji, ostalo igranje.
To je ves bit tega. Dober je. Dvomim, da je kakšen na forumu tega sposoben.
To je ves bit tega. Dober je. Dvomim, da je kakšen na forumu tega sposoben.
blay44 ::
:-)
Torej je čas, da STjevci iz rubrike retro z z80 naredijo emulator 386, pc in poženejo win97.2
Matr, obmolknil bi.
Pa lahk naredim hardwer.
Torej je čas, da STjevci iz rubrike retro z z80 naredijo emulator 386, pc in poženejo win97.2
Matr, obmolknil bi.
Pa lahk naredim hardwer.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: blay44 ()
gruntfürmich ::
Pa Doom na DVD predvajalniku, svašta.
Doom imaš tudi na testerju nosečnosti:
It's Pregnancy Test Doom!
je slayer?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
fikus_ ::
S kako zmogljivimi procesorji je pa Nasa letela na luno?
Apollo Guidance Computer @ Wikipedia
Kaže, da bolj zmogljivimi.
Apollo Guidance Computer @ Wikipedia
Kaže, da bolj zmogljivimi.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
WizzardOfOZ ::
AGC ima samo Fbank register tako velik in zmogljiv, kot je cel intel 4004.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
Netrunner ::
S tem, da nekdo poganja Linux na prastarem procesorju ali pa kakšnem kalkulatorju, v resnici ne škodi nikomur. Sploh, če primerjamo s tem, da nekdo pritisne gumb in izstreli kakšno raketo, ki pade na nek cilj.
Ja saj imaš prav, samo bi pričakoval da nekdo ki je tako sposoben, da bi se igral z nečem kar bi bilo dejansko koristno. Sicer zakaj pa ne, iziv si je postavil in mu je uspelo :) Veskakor je malo razmigal možgane.
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.
Rias Gremory ::
Razlog, zakaj se je gospod lotil tega, se skriva v izvirnem naslovu:
Slowly booting full Linux on the intel 4004 for fun, art, and absolutely no profit
Slowly booting full Linux on the intel 4004 for fun, art, and absolutely no profit
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Rias Gremory ()
Če je to nek študent, vsaka čast, če ne pa...res bi lahko delal kaj bolj pametnega.
Zakaj? Taki podvigi so zanimivi za vse.
Sem se kar nekaj časa igral, da sem bootal recimo windows 10 na telefonu nokia lumia 950XL. Zanimiv projekt za nočne ure, ko ne moreš spati.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: WizzardOfOZ ()
A navaden Win10?
prirejen za arm proce. Ampak ja, desktop verzijo. Dela mi vse, razen wifi je treba še poštimat. Ni driverja zanj.
Rabiš navodila kako se naredi?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: WizzardOfOZ ()
dexterboy ::
Nokia Lumia 950XL; najboljši foun, kar sem jih imel do sedaj. Seveda sem vedno tarča kritik, ampak, poleg privat Androida in službenega jabolka... žal, gospoda, telefon kot se šika!
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.
WizzardOfOZ je izjavil:
prirejen za arm proce. Ampak ja, desktop verzijo. Dela mi vse, razen wifi je treba še poštimat. Ni driverja zanj.
Aja. Ne rabim hvala.
Drugače imam še delujočo Lumio 640 ampak ne vem kaj naj z njo.
mtosev ::
Jaz sem na svoj HTC touch diamond namestil android kot test.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
astras ::
A kdo mogoce pozna resitev... On my old HP Probook 6560 something is wrong and no linux will boot after instalation... All ok on the usb, but when installed disk error :(
***Ce bil bi vedez...... ne bil bi ...... revez***
Ales ::
A kdo mogoce pozna resitev... On my old HP Probook 6560 something is wrong and no linux will boot after instalation... All ok on the usb, but when installed disk error :(
Morda napišeš konkretno kak error dobiš in na kateri točki zagona?? Morda v ločeni temi, ker tole sem ne spada ravno...
Ali pa ne, pa kar ubodeš Intel 4004 mašino in ne bo težav.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Ales ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kako se Linux zažene na Intelu 4004Oddelek: Novice / Operacijski sistemi | 3294 (372) | astras |
» | Intelov prvi mikroprocesor star 50 letOddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 6387 (4499) | bbbbbb2015 |
» | CERN bo Microsoftove licence nadomestil z odprtimi rešitvami (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Ostale najave | 18610 (15426) | Mavrik |
» | H100 brenči (strani: 1 2 )Oddelek: Strojna oprema | 9809 (7518) | medenko |
» | Linux na najpočasnejšem 8-bitnem računalnikuOddelek: Novice / Operacijski sistemi | 11189 (8202) | win64 |