» »

Kako pravilno priključiš 4G/5G modem na router?

Kako pravilno priključiš 4G/5G modem na router?

CyberPunk ::

Kot razumem, je potrebno v primeru, če hočeš uporabljati 4G/5G modem samo kot "modem" (in svoj obstoječi router/firewall za žične in brezžične priklope vsega), le-tega nastaviti v "bridge mode". Tole mi kaže na nastavitveni strani:


Kako je potem potrebno obe napravi povezati, da vse deluje? Mislil sem, da je ista logika kot "modemi" naših ISPjev: torej da routerjev WAN priklopiš na "modem", modem pa potem skrbi naprej za povezavo v svet. Ampak glede na zgornjo sliko je logika malo obrnjena.

Daniel ::

Kakšen opis z dejansko uporabljeno opremo čisto zares ne bi nič škodil, drugače bojo komentarji pač na nivoju baba vanga. Če modem podpira bridge mode ga vklopi in dobil boš zunanji IP direkt na lastno opremo. Seveda pa bo ta IP v primru mobilnih omrežij še zmeraj za CG-NATom, če nisi doplačal za statiko.

CyberPunk ::

Sem mislil, da velja za vse enako. :D Kakorkoli:

-router/firewall je TP-Link z DD-WRT;
-modem je "Hoferjev najnovejši" TCL in podpira bridge (od tam je zgornji screenshot...), ko pa sem gledal še druge možnosti, se temu še najbolj približa IP Passthrough (tam zraven pa je narisana shema Internet-CPE-router/clients).

Probal sem obe varianti, priklop WAN na routerju sem enkrat povezal z LAN2 (in drugič LAN1/WAN) na modemu, ampak router (kjer sem imel za WAN nastavljen Automatic/DHCP) ni dobil na WAN strani nobenega IPja.

Po drugi strani pa je laptop, če sem ga v primeru "IP Passthrough" načina priklopil na modem, dobil direktni IP od ISP (rang 10.x.x.x).

Invictus ::

Kaj manjka Hoferjevemu routerju?

Za 200 EUR se pa že splača malo poglobiti v nastavitve...

Tvoj router je najbrž leta zadaj pri vsem...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

CyberPunk ::

Npr. nima merjenja porabe podatkov, nima logiranja zavrnjenih idr. paketov, grafov bandwidtha, ima samo en in pol LAN port itn. Pa verjetno pogosto "kliče domov". Takole na pamet, če pa bi šel skozi vse ostale funkcionalnosti, jih pa tudi precej manjka (samo jih trenutno ne uporabljam).

Daniel ::

Če pogledamo v navodila piše tole:

Bridge mode
Bridge mode allows two routers together. When it enabled, it essentially turns the respective
router into a switch. The bridge-enabled router will still transfer data, but it won't perform
traditional Network Access Translation (NAT) processes. Instead, the bridge-enabled router
will extend its port access to the connected devices.

IP passthrough
CPE IP Passthrough hands off the WAN IP to the Ethernet tethering client.

Očitno kitajci izumljajo neke nove definicije delovanja v bridge. Če si na prenosniku dobil IP v IP passthrough načinu bi ga moral dobiti tudi na lastnem routerju. Poskusi vmes, ko boš vklopil IP passthrough narediti ponovni zagon.

CyberPunk ::

Enkrat sem rebootal, pa ni bilo razlike. Bom sprobal še par kombinacij v nedeljo.
Kot sem prebral tudi na drugih straneh, je dejansko Bridge način tisti, ki je ustrezen - pri IP Passthrough naj bi "modem" še vedno izvajal tudi NAT.
V bistvu slika niti ni tako napačna, samo da je "gateway" že na strani ISP (mogoče je bila za kitajske razmere narisana >:D ). Edino če z "needs to be connected [...] through the Ethernet WAN" mislijo dobesedno to (WAN/LAN1 port na modemu, ne pa tudi 4G/5G mobilno povezavo)...

Daniel ::

Gledano po sliki bi ta bridge mode deloval samo, če bi modem uporabljal na kabelskem priključku. Neverjetni so, še navodil ne vedo prav spisati. Če dobiš operaterjev IP na napravo priključeno za modem, potem modem ne more izvajati NATa.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Daniel ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

QoS na nivoju kabla (L2)

Oddelek: Omrežja in internet
161211 (681) joze67
»

Telekom optika

Oddelek: Pomoč in nasveti
213962 (3217) MrStein
»

Mikrotik RB2011UiAS-2HnD-IN na Amisu, bizarno počasen internet. (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
9012116 (9396) Invictus
»

VPN za routerjem

Oddelek: Omrežja in internet
264122 (3450) trnvpeti
»

sinope568+in linksys WRT54GL

Oddelek: Omrežja in internet
175873 (5563) dreamtheater

Več podobnih tem