» »

Ogorki - nevarnost požara

Ogorki - nevarnost požara

Malcolm_Y ::

Ena taka, počitniška, če se komu ljubi...

Občasno vidim na cesti, da kdo vrže cigaretni ogorek iz avtomobila. Ko sem še kadil, tega nisem delal - bil sem čisto prestrašen, da ne bi slučajno povzročil požara. Tudi sicer sem ogorke pohodil, popljuval,... da bi le zagotovo ugasnili.

Zdaj pa me zanima, ali nekaterih ne skrbi, da bi prišlo do požara, ali pa je mogoče za to zelo malo možnosti? Worst-case scenario - še tleč ogorek se odkotali (ali veter odpihne) s ceste v (suho) travo, ki zagori... Ali je to overthinking?

Čisto tako, za na izi debato, ni namen bentenje čez kar koli...

Invictus ::

Že to da sploh mečeš ogorke, je svinjarija. Pa ali jih pogasiš ali ne...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

starfotr ::

Malcolm_Y je izjavil:

Ena taka, počitniška, če se komu ljubi...

Občasno vidim na cesti, da kdo vrže cigaretni ogorek iz avtomobila. Ko sem še kadil, tega nisem delal - bil sem čisto prestrašen, da ne bi slučajno povzročil požara. Tudi sicer sem ogorke pohodil, popljuval,... da bi le zagotovo ugasnili.

Zdaj pa me zanima, ali nekaterih ne skrbi, da bi prišlo do požara, ali pa je mogoče za to zelo malo možnosti? Worst-case scenario - še tleč ogorek se odkotali (ali veter odpihne) s ceste v (suho) travo, ki zagori... Ali je to overthinking?

Čisto tako, za na izi debato, ni namen bentenje čez kar koli...

Od tvojih časov do sedaj se fizika in kemija ni spremenila, tako da nevarnost se ni nič zmanjšala ali povečala.

starfotr je izjavil:

Od tvojih časov do sedaj se fizika in kemija ni spremenila, tako da nevarnost se ni nič zmanjšala ali povečala.

Exactly. Pa ni pol kar nevarno, če bi ogorek odneslo v travo? Zlasti poleti, ko je vroče in malo dežja? Ali dejansko tobak zelo hitro neha tleti? Ker dejansko vidiš tega odmetavanja gorečih čikov kar precej, požarov pa ni vsepovsod.

Hipotetično - prižgan ogorek vržem v kup sena - koliko je možnosti, da se seno vžge?

Ja madona, a si od včeraj na svetu? Če ga vržeš v seno lahko to zagori. Če ga vržeš v morje pa najbrž ne. A si te ne zdi?

Cleon ::

Odkar (2011) v EU obstaja zakon, ki ščiti ljudi pred lastno neumnostjo ni treba več paziti kam mečete ogorke. So oni poskrbeli, da smo lahko glede tega care-free.

Fire-safe cigarette
EU move to reduce cigarette ignited fires to save hundreds of lives each year, 2011

fikus_ ::

Že to da mečejo ostanke cigaret skozi okno avtomobila govori o njihovem odnosu do odgovornosti.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Ma, jasno mi je to. Ampak čisto tehnično, koliko možnosti je, da seno zagori, se da to oceniti? Mislim, ali je 100%, in prižgan čik v vsakem primeru vname seno, ali pa je 10%, in bi seno zgorelo samo v enem od desetih poskusov.

AI pravi: Lit cigarettes are generally considered poor ignition sources for most ignitable liquids and gases. In še:
Given these factors, it's still unlikely that a standard cigarette would ignite a dry hay stack.

"Unlikely". :) Ne da želim probat, daleč od tega, se mi pa zdi zanimivo razmišljanje. Čisto tako, fizikalno.

Utk ::

Cleon je izjavil:

Odkar (2011) v EU obstaja zakon, ki ščiti ljudi pred lastno neumnostjo ni treba več paziti kam mečete ogorke. So oni poskrbeli, da smo lahko glede tega care-free.

Fire-safe cigarette
EU move to reduce cigarette ignited fires to save hundreds of lives each year, 2011

Haha. Starifoter celo ko reče, da se fizika ne spreminja, ustreli neumnost...sej to ne moreš verjet.

In kaj se je pri fiziki spremenilo?

Utk ::

To da čiki več ne "gorijo" in ni več enaka nevarnost za požar.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

JH84 ::

Malcolm_Y je izjavil:

Ma, jasno mi je to. Ampak čisto tehnično, koliko možnosti je, da seno zagori, se da to oceniti? Mislim, ali je 100%, in prižgan čik v vsakem primeru vname seno, ali pa je 10%, in bi seno zgorelo samo v enem od desetih poskusov.

AI pravi: Lit cigarettes are generally considered poor ignition sources for most ignitable liquids and gases. In še:
Given these factors, it's still unlikely that a standard cigarette would ignite a dry hay stack.

"Unlikely". :) Ne da želim probat, daleč od tega, se mi pa zdi zanimivo razmišljanje. Čisto tako, fizikalno.

Odvisno je od tega, koliko je seno suho. Če je trava pravkar pokošena, je možnost majhna, rečmo 10%. Če pa je seno zelo suho, npr se 2-3 dni suši pri poletnih temperaturah, je pa 70% možnost, da se bo vžgalo. Dodaj k temu še malo vetra, praktično ko vržeš ogorek v takšno suho seno, se bo vžgalo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: JH84 ()

MadMax ::

Kot je Utk rekel, niso več enaki čiki kot v stari jugi.
Včasih si ga pustil na pepelniku pa je zgorel v filter, danes pa ne smeš pozabit vlečt, da ne ugasne.
Če ga boš v vetru vrgel v suho seno se še lahko kaj zgodi, ampak ja, ta del "fizike" se je pa oreng spremenil varnostno na bolje.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

"Če pa je seno zelo suho, npr se 2-3 dni suši pri poletnih temperaturah, " je seno "suho kot poper", manj kot 12% vlage.
Za samovžig sena je nevarno do nekaj tednov, ko je "normalno", da se seno, če je naenkrat navožena velika količina skupaj, segreje celo do 50-60°C.
Ponavadi pride do samovžiga sena, če ni vso posušeno pod 15-18% vlage, so predeli z višjo vlago, kjer se zaradi tega namnožijo mikroorganizmi in pride do povišanja temperature, ali če kje zamaka in s tem vlaži seno.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: fikus_ ()

fur80 ::

MadMax je izjavil:

Kot je Utk rekel, niso več enaki čiki kot v stari jugi.
Včasih si ga pustil na pepelniku pa je zgorel v filter, danes pa ne smeš pozabit vlečt, da ne ugasne.
Če ga boš v vetru vrgel v suho seno se še lahko kaj zgodi, ampak ja, ta del "fizike" se je pa oreng spremenil varnostno na bolje.

Točno tako!

Filter cigareta razpade in ni iz kake plastike, tako da 1 dež in jih ni več.

fikus_ je izjavil:

Že to da mečejo ostanke cigaret skozi okno avtomobila govori o njihovem odnosu do odgovornosti.

Razpade ostanek cigareta v 1 dežju, najbrž povzročiš veliko več škode z avtom, če se že kdo sekira.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: fur80 ()

Filter ne, se ne razgradi v 1, ...10,.... dežju!

Sicer če ne razumeš poante odgovornosti človeka, ki meče ostanke cigaret skozi okno in to opravičuješ z "vatabutizmom", da avto naredi več škode, ti ne morem pomagati, dosti pa pove o tvoji odgovornosti in obnašanju.

PS Kjer osel leži, tam dlako pusti.

Zgodovina sprememb…

fur80 ::

fikus_ je izjavil:

Filter ne, se ne razgradi v 1, ...10,.... dežju!

Sicer če ne razumeš poante odgovornosti človeka, ki meče ostanke cigaret skozi okno in to opravičuješ z "vatabutizmom", da avto naredi več škode, ti ne morem pomagati, dosti pa pove o tvoji odgovornosti in obnašanju.

PS Kjer osel leži, tam dlako pusti.

Saj imaš prav, samo hitro razpade tako, da ni videti več kot cigaretni ogorek, ki je meni kot kadilcu tudi zelo nagraužna stvar! ;)

To pravi Wiki za cigaretni filter

"The plastic cellulose acetate in cigarette butts biodegrades gradually, passing through the stage of microplastics. The breakdown of discarded cigarette butts is highly dependent upon environmental conditions. A 2021 review article cites an experiment where 45-50% of cellulose acetate mass was fully degraded to CO2 after 55 days of controlled composting and another where negligible degradation took place after 12 weeks in pilot-scale compost."

vir
Cigarette filter @ Wikipedia

Zgodovina sprememb…

Furbo ::

What are the side effects of FSC cigarettes?
Their complaints include coughing up blood, splitting headaches, nausea and vomiting, sores in the mouth and throat, winding up in the hospital, and disgust with their government. Many smokers were unaware of the changes to their cigarettes until after they began suffering from adverse health effects.

Se mi je zdelo, da bo to reševanje življenj.. na račun zdravja. lol
Zdaj pa nikotin junkiji vlečejo kot nori, samo da čik ne bi ugasnil.

https://www.huffpost.com/entry/fire-saf...
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Furbo ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Požar v Kemisu v Sinji Gorici (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Problemi človeštva
38665445 (28626) zmaugy
»

Prenehanje kajenja (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Loža
431107365 (31761) Ajrina
»

Načelo ekonomičnosti

4212971 (11676) alexa-lol
»

Kako inaktivirati strup žuželk (osa, čebela..)

4815857 (14694) LitralSM
»

Ali kadite za volanom? (strani: 1 2 )

905669 (4341) perci

Več podobnih tem