» »

Dober in pošten električar?

Dober in pošten električar?

tinodj ::

Zdravo,

potrebujem kontakt ali priporočilo za dobrega in poštenega električarja. Trenutno imam dve stvari, za urediti:

1. V pisarni imam približno 10 varovalk, ki jih je treba prestaviti iz ene omarice v drugo. Obe omarici sta ena zraven druge.

2. Doma želim dodati še dve vtičnici v kuhinji, vendar sem opazil, da je indukcijska kuhalna plošča povezana le na eno fazo z 20A. To verjetno je problem in me zanima, ali je možno nadgraditi na tri faze in dodati te dve vticnice ter koliko bi me to stalo. Inštalacija je relativno nova, stara 3 leta, in ne vem zakaj je bila tkole narejena.

hojnikb ::

i, vendar sem opazil, da je indukcijska kuhalna plošča povezana le na eno fazo z 20A. To verjetno je problem in me zanima, ali je možno nadgraditi na tri faze in dodati te dve vticnice ter koliko bi me to stalo. 

Si preveril, če indukcija sploh ima moznost priklopa na več k eno fazo? Ker večina, sploh cenejsih, več k ene faze nima. Tiste ki imajo pa 2, pa bp delujejo tudi na eni fazi, sam skupna moč je omejena. Kar v praksi pomeni, da zena pač nebo kuhala vseh 4 plosc z maksimalno močjo, ampak se moč porazdeli...
#brezpodpisa

ima. 7.4kw prikljucek je, in omogoca 1,2 ali 3 faze.

hojnikb ::

če je 7.4kW, potem je verjetno 2 fazna, ne 3... In vseeno ne spremni dejstva, da v praksi zarad tega nebos kaj prikrajsan... Pač skupne moči mas manj. Kdaj pa kuhas z 4 platami naenkrat z polno močjo?
#brezpodpisa

Drzi 2 fazna je. A bi vezal se dve dodatne vticnice na tej fazi, potem to ni problema? To bo za se kaksno kuhinjsko napravo - toaster (2kw) in podobno. A res je, redko kdaj bi bilo vse naenkrat priklopljeno, bolj nikoli.

Ampak vprasanje ostaja - dober elektricar?

matobeli ::

Ja, bo problem, ker ti bo vse skup ven vrglo.

Seveda obstajajo dobri elektroinštalaterji, večina privatnih jih je takih da te ne bodo nategnili.

"Neumnosti" kot je tvoja se dogajajo tam kjer nihče ne pove električarju da rabi pripeljat 3 faze k štedilniku, on pa ni tam zato da bo za vsako vtičnico spraševal šefeta a je bolj smiselno dat kaj drugega in pač nardi kot se.mu reče.

edit: "problem", ni nič narobe s tem če varovalka pade ven in če se sprijazniš sntem da nikoli ne laufaš 2kw indukcije in 2kw toasterja hkrati pol je vse ok, pa še to je tolk na meji da bo odvisno od dejanske napetosti ki jo imaš. Če se ne motim je to pri nas 250V, kar pri 16A znese 4kW. Če imaš pa dejansko samo nekih 230V, pol pa bo verjetno odklopilo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matobeli ()

Utk ::

1. V pisarni imam približno 10 varovalk, ki jih je treba prestaviti iz ene omarice v drugo. Obe omarici sta ena zraven druge.

Zakaj.

2. Doma želim dodati še dve vtičnici v kuhinji, vendar sem opazil, da je indukcijska kuhalna plošča povezana le na eno fazo z 20A. To verjetno je problem in me zanima, ali je možno nadgraditi na tri faze in dodati te dve vticnice ter koliko bi me to stalo. Inštalacija je relativno nova, stara 3 leta, in ne vem zakaj je bila tkole narejena.

Odvisno ali imaš 3 faze pripeljane v kuhinjo, oz v bližino indukcije in/ali novih vtičnic. Če ne, se ne da brez konkretnega razbijanja. 2 vtičnici zmeraj lahko dodaš, ampak spet če nimaš tam treh faz, ne boš na eni delal toast, na drugi pekel nekaj in na tretji kuhal z indukcijo.

2. Če imaš cev ki ni zelo zavita se lahko zamenja samo vodnik. Če imas zdej v cevi kabl z 3x2.5mm2 komot notri stlačiš 5 posameznih vodnikov po 2.5mm2.

Če imaš kabl zazidan v steno pa ni drugega kot štemanje.

Zgodovina sprememb…

MadMax ::

matobeli je izjavil:

Če se ne motim je to pri nas 250V, kar pri 16A znese 4kW. Če imaš pa dejansko samo nekih 230V, pol pa bo verjetno odklopilo.

Za par % se motiš: nazivna je pri nas 230V.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

feryz ::

matobeli je izjavil:

"Neumnosti" kot je tvoja se dogajajo tam kjer nihče ne pove električarju da rabi pripeljat 3 faze k štedilniku, on pa ni tam zato da bo za vsako vtičnico spraševal šefeta a je bolj smiselno dat kaj drugega in pač nardi kot se.mu reče.
Če gre za podpultno vtičnico, namensko za štedilnik, se že leta ne sprašuje šefetov koliko dratov se potegne, ampak se jih avtomatsko da pet, nulo celo 4 kvadrat.
Še jaz imam tako, pa imam plinski štedilnik. Od viška glava ne boli.

Imaš prav, 230V je. 250V je nazivna za elemente ki pa mora bit seveda višja od dejanske napetosti.

matobeli je izjavil:

Seveda obstajajo dobri elektroinštalaterji, večina privatnih jih je takih da te ne bodo nategnili.

Kontakt potrebujem :)

feryz je izjavil:

Če gre za podpultno vtičnico, namensko za štedilnik, se že leta ne sprašuje šefetov koliko dratov se potegne, ampak se jih avtomatsko da pet, nulo celo 4 kvadrat.

Seveda, pri dotičnem primeru se je šlo verjetno za kombinacijo lenobe, neizkušenost, šlamparije pri načrtu ali bohsigavedi kakšne kombinacije še. Mogoče celo v originalu ni bilo planiran da je elktrični šporget...

Načeloma noben štromar dons tega ne bi naredil če ve da bo tam plata.

matobeli je izjavil:

Če se ne motim je to pri nas 250V, kar pri 16A znese 4kW. Če imaš pa dejansko samo nekih 230V, pol pa bo verjetno odklopilo.

1. novigradnja
2. 20A je varovalka, torej cca najvec 4.5kw

tinodj je izjavil:

matobeli je izjavil:

Katera regija? So pa kolkor vem vsi zasedeni in se jim ne da ukvarjat z manjšimi projekti, nekdo ki dela pri večji firmi in se fuša popoldne pa vprašanje če se bo fural čez pol slovenije.

Utk je izjavil:

Zakaj.

eh kar nekaj, na privat lahko razlozim. Ampak cisto na kratko omarice imajo razlicna stevca.

matobeli je izjavil:

2. Če imaš cev ki ni zelo zavita se lahko zamenja samo vodnik. Če imas zdej v cevi kabl z 3x2.5mm2 komot notri stlačiš 5 posameznih vodnikov po 2.5mm2.

Če imaš kabl zazidan v steno pa ni drugega kot štemanje.

ni zazidan. Cev bi moa biti skoraj pazna a 100% ne ven. Kabel je 3x2.5

matobeli je izjavil:

feryz je izjavil:

Seveda, pri dotičnem primeru se je šlo verjetno za kombinacijo lenobe, neizkušenost, šlamparije pri načrtu ali bohsigavedi kakšne kombinacije še. Mogoče celo v originalu ni bilo planiran da je elktrični šporget...

Načeloma noben štromar dons tega ne bi naredil če ve da bo tam plata.

Tocno so vedli, podpultni, novogradnja, izvajalec Elcom, na shemi pise varovalka za stedilnik.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tinodj ()

matobeli je izjavil:

tinodj je izjavil:

matobeli je izjavil:

Katera regija? So pa kolkor vem vsi zasedeni in se jim ne da ukvarjat z manjšimi projekti, nekdo ki dela pri večji firmi in se fuša popoldne pa vprašanje če se bo fural čez pol slovenije.

Ljubljana. Ostalo pa vem in razumem :)

Lejga ::

Obstoječi enofazni kabel za štedilnik bi moral biti 4mm2, vsaj tako priporočajo (blok 1980 3x4mm2, kjer živim ga ima), 3x2,5 je na meji, do sedaj sem videl vedno 4mm2.

tinodj je izjavil:

Tocno so vedli, podpultni, novogradnja, izvajalec Elcom, na shemi pise varovalka za stedilnik.

A Elcomu si že kaj težil? Lahk tud kakšno prijavo podaš na obrtno zbornico ker tole je res bedarija. Edin če maš tudi plin zraven bi še nekak šlo, da je tisti priklop samo za iskrico kao... sam še zmer, traparija.

mihagr ::

tinodj
poišči tule: "https://www.mojmojster.net",
napišeš kaj rabiš, pošlješ povpraševanje in počakaš na odgovor!

Štedilnik na 1f priklopu naj bi imel (vsaj) 3x4mm^2, drži.
Sam ga imam na 3x2.5mm^2 in 16A talilnem vložku, pa v par letih odkar je gor samostoječ s 3 indukcijami (s powerboost) in pečico (prej je bil 25 let star 2x plin + 2x elektrika + pečica), še ni crknila varovalka. (pa s starim štedilnikom tudi ne)
Kakšno nedeljo varovalko potipam, je topla, vroča nikoli. Pa moja kuharica se ne poglablja v izogibanje sočasnosti uporabe...

Varovalka bi bila enako topla tudi z debelejšim kablom.

matobeli je izjavil:

tinodj je izjavil:

A Elcomu si že kaj težil? Lahk tud kakšno prijavo podaš na obrtno zbornico ker tole je res bedarija. Edin če maš tudi plin zraven bi še nekak šlo, da je tisti priklop samo za iskrico kao... sam še zmer, traparija.

nisem ... verejetno bo treba. Ne, plina ni.

Lejga je izjavil:

Obstoječi enofazni kabel za štedilnik bi moral biti 4mm2, vsaj tako priporočajo (blok 1980 3x4mm2, kjer živim ga ima), 3x2,5 je na meji, do sedaj sem videl vedno 4mm2.

meril ga nisem, na shemi pise 3x2.5

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Varovalka bi bila enako topla tudi z debelejšim kablom.

Seveda, ampak nočeš razumet kaj sem napisal.
Obstoječi kabel je ustrezno ščiten in ni na meji.

Ja ja, to je res, če je 16 varovalka je 2,5 pač dovolj. Jaz imam sicer 4 mm, ampak so tudi 20A varovalke, za indukcijo.

starfotr ::

OP, na internetu najdi nekega električarja in ti bo uredil zadeve. Saj ni raketna znanost.

Recimo dobri izvajalci (ki so že dolgo na trgu) so:

https://www.elektro-kokalj.si/

https://www.elektro-pirnat.si/

http://www.elektro-zdesar.si/

Samo vprašanje, če se bo kdo od teh želel ukvarjat s tako malenkostjo.

mirator ::

tinodj je izjavil:

Vprašanje, ker gre za novogradnjo. Ali je bil narejen projekt el. inštalacij ali je izvajalec delal po svoje?

ni zazidan. Cev bi moa biti skoraj pazna a 100% ne ven. Kabel je 3x2.5

Kabel v cevi je izum izvajalcev, ker si olajšajo delo. Pri tem ne pomislijo, da je zdržni tok kabla v cevi bistveno manjši, kot, če je kabel direktno v zidu. Zdržni tok posameznih vodnikov v cevi pa je večji. Vse je odvisno od hitrosti oddvajanja toplote, ki jo v vodniku povzroča tok.
Je pa seveda ena prednost, da je vedno možnost kabel izvleči in zamenjati s posameznimi vodniki tako po številu kot preseku.

mirator je izjavil:

Vprašanje, ker gre za novogradnjo. Ali je bil narejen projekt el. inštalacij ali je izvajalec delal po svoje?

tocno to sem pogledal danes dopoldan, ko so me tu vprasali ali sem komu zatezil.

Projektiranje je bilo, podpisan je spino II in Boštjan Mikec, dipl.inž.el. Identifikacijska številka: E-1739. Sem poslal vprasanje njim in izvajalcem.

3x4 kvadrat je povsem ok, če se varuje z 20 A. Kje je problem?

V eni cevi so lahko samo vodniki enega tokokroga. Tako, da veš.

On ima 3x2.5mm2 v kablu in cevi ki se varuje z 16A. Sej je načeloma tudi to zadovoljivo, sam bi tudi jaz jebal nekomu, če bi mi to vgradil kjer bo indukcija za 4 piskre.

tinodj je izjavil:

Sem poslal vprasanje njim in izvajalcem.

To je prava poteza, magar jim kar povej kaj želiš, da menjajo kabel ki je v cevi za 5x2.5mm2 (oziroma kakor delajo ponavad za večje porabnike), dodajo varovalke v omarci, popravijo ta del projekta in je stvar zaključena.

Zgodovina sprememb…

Če je inštalacija ustrezno varovana, je to to. Vse po predpisih.

Idealno seveda ni.

Nadzor gradnje, med drugim tudi elektro inštalacij bi moral to videt. Ampak če nadzora ni in je šlampast projektant, potem se dogajajo take zadeve.

Vhodni podatek je:
- varovalka 20 A,
- kabel Cu 2,5 mm2 v cevi

Ker gre verjetno za način polaganja kabla v cevi v zidu (B2) je zdržni tok za enofazni tokokrog 21 A in je lahko varovan z inštalacijskim odklopnikom jakosti 20 A. Kar se tega tiče je vse skladno s standardom.
Seveda je sedaj vprašanje, zakaj se je projektant tako odločil. Na to bi pa verjetno moral odgovor dati investitor. Sklepam da gre za gradnjo za trg, kjer želijo investitorji minimizirati stroške v smislu čim večjega dobička.

Ni slabo, da se odgovore poišče pri vseh vpletenih, vendar kakšnega efekta razen razburjanja ne bo. Sedaj je v bistvu sreča, da je kabel v cevi in so rešitve relativno enostavne in poceni:
1. možnost: kabel se izvleče in zamenja s posameznimi vodniki preseka 3 x 4 mm2 (priklop torej enofazen)
2. možnost: kabel se izvleče in zamenja z vodniki 5 x 4 mm2 (trifazni priklop) - zamenjati pa je treba tudi enopolni inštalacijski odklopnik s tripolnim
3. možnost: podobno kot 2. vendar z vodniki 3 x 2,5 mm2 in tripolnim inštalacijskim odklopnikom jakosti 16 A (to da moč 11 kW), kar je povsem dovolj.

Dodatno na ta tokokrog vezati še kakšno vtičnico pa je možno samo pri tretji možnosti, sicer je tudi do vtičnice treba pripeljati 4 mm2.

Vtičnice 230 V, 1 fazne imajo možnost priklopa vodnikov preseka samo 1,5 in 2,5 mm^2. Tako, da žal ne gre priklopit vtičnice na 4 kvadrat.

4 kvadrat vodnike lahko priklopiš na vtičnico CEE 32 A.

mirator je izjavil:

Vhodni podatek je:

Seveda je sedaj vprašanje, zakaj se je projektant tako odločil. Na to bi pa verjetno moral odgovor dati investitor. Sklepam da gre za gradnjo za trg, kjer želijo investitorji minimizirati stroške v smislu čim večjega dobička.

3. možnost: podobno kot 2. vendar z vodniki 3 x 2,5 mm2 in tripolnim inštalacijskim odklopnikom jakosti 16 A (to da moč 11 kW), kar je povsem dovolj.

Za trg. A še pri tem se da privarčevati ko so cene 4500+ na kvadrat?

-V tretjo moznost ste verejetno zeleli zapisati 5 x 2,5 in ne 3 x ?

-V tretjo moznost ste verejetno zeleli zapisati 5 x 2,5 in ne 3 x ?

Tipkarski škrat. Seveda 5 x 2,5 mm2.

starfotr je izjavil:

OP, na internetu najdi nekega električarja in ti bo uredil zadeve. Saj ni raketna znanost.

Recimo dobri izvajalci (ki so že dolgo na trgu) so:

https://www.elektro-kokalj.si/

https://www.elektro-pirnat.si/

http://www.elektro-zdesar.si/

Samo vprašanje, če se bo kdo od teh želel ukvarjat s tako malenkostjo.

hvala. Sem vmes nasel.

drugac glede tega

starfotr je izjavil:

Tiste ki sem jih nasel na internetu (doktor Elektro in Elektrointel) so imeli urno postavko med 250 in 400 eur. Pa se mi je zdelo, malce predrago, zato sem vprasal.

tinodj je izjavil:

Projektiranje je bilo, podpisan je spino II in X X, dipl.inž.el. Identifikacijska številka: E-YYYY. Sem poslal vprasanje njim in izvajalcem.

Noro je kaksen odgovor sem dobil od X X: "Ugotovil sem da so v bistvo izdelali PID načrt brez moje vednosti oz. uporabili moj podpis. Za PZI načrt je bil pa podpisan oz naveden drug projektant el. inštalacij".

Zgodovina sprememb…

Tudi to se dogaja in tudi meni se je že zgodilo.
Sicer PID (to je projekt izvedenih del) ni nujno, da naredi isti projektant, kot je naredil PZI. Vendar če so v PID projektu bistvena odstopanja od PZI, odgovornost prevzame projektant PID projekta. Verjetno je v tej situacijo šlo za to, da je investitor izvajalcu del narekoval, kaj naj naredi po PZI in kaj ne in seveda brez vednosti projektanta PZI. PID pa je ali izvajalec naredil sam in seveda poneveril podpis pač nekega projektanta, češ kdo pa sploh gleda papirje.
Torej imaš dve možnosti. Ena je, da zadevo pripelješ do konca in daš prijavo na IZS (Inženirska zbornica Slovenije). Kar se teh stvari tiče so precej strogi in lahko nekomu ali odvzamejo licenco (tudi nadzornemu), če pa ni član IZS pa podajo ovadbo.
Druga možnost pa seveda, da ne narediš nič in gre karavana dalje.
Če boš dal prijavo na IZS, bo nesojeni projektant PID-a vesel. Kontaktiraj ga in se z njim pomeni.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

debelina žice (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
744941 (2909) sealcradle
»

Priklop kuhinjskih aparatov

384197 (3296) TheBlueOne
»

Priklop štedilnika - kako? (strani: 1 2 3 )

11946149 (32742) borut_p
»

Indukcijska plošča (strani: 1 2 )

6530038 (21887) mat xxl
»

Varovalke v stanovanju

4018698 (17529) imagodei

Več podobnih tem