» »

Priklop serijskega stikala

Priklop serijskega stikala

pepso3 ::

Pozdravljeni
zamenjal bi rad navadno stikalo za luč z novim serijskim ker bi rad prižigal 2 luči iz enega mesta.
namen sem imel montirat dodatno luč v kuhinji in pripeljati vodnik direktno v dozo. Pri demontaži stikala pa
vidim da imam samo dva vodnika v dozi. Sedaj mi manjkajo vodniki. Imam samo fazo stalno to je zgornji vodnik na sliki in pa spodaj na katerega preklopi.
namen sem imel stalno fazo priklopit na L nato spodaj na 1 in 2 fazo za vsako luč posebej in nato nuli skupaj. Hvala.

Prilagam sliko novega stikala in staro instalacijo

• spremenil: pepso3 ()

Jure14 ::

Slik se ne vidi.
V doti imaš torej samo dohodno fazo in pa izhod iz stikala.
Nula gre direkt do luči, minmo te doze.
Poglej, če imaš kakšno dozo pod stropom, nad stikalom. Včasih so se pod strop dajale doze za "križišča". Tam je potem nula in pa odcep dol do stikala.

Za to dodatno luč, od kje si pripeljal nulo in "fazo"?
Ugotovi, kje sploh potekajo žice in od tam preusmeri fazo na to tvoje stikalo. Če sploh lahko potegneš še kakšno žico do stikala.

Zgodovina sprememb…

kabel bo pripeljan direktno od luči v dozo. Drugače pa nad stikalom nimam nič kaj takega. edino na drugi strani kuhinje je doza z vsemi vodniki nad hladilnikom.
pol bi moral od tu vleči novi vodnik za novo luč?

Drugač pa tukaj so slike
[URL="https://file.si/63OJ/eph0300121-iop-bac...
[URL="https://file.si/An98/img-20240731105057...

Zgodovina sprememb…

mirator ::

Slik ne vidim.
Vseeno, če želiš vklapljati luči iz enega mesta, potem rabiš dvojno navadno stikalo. Fazo priklopiš na en kontakt prvrga stikala in prebrikaš (narediš mostiček) na en kontakt drugega stikala. V prvem stikalu priklopiš na drugi kontakt obstoječi vodnik proti prvi (obstoječi) svetilki, za povezavo iz drugega kontakta drugega stikala na novo svetilko pa boš moral na nek način pripeljati svoj vodnik. Prav tako moraš do druge svetiilke pripeljati tudi nulo.

Zgodovina sprememb…

Takšno stikalo imam jaz. To pa je prazgodovinska instalacija z dvema vodnikoma:)
Pomoje bo enostavnejše iz kakšne vtičnice potegnit kable pa nareti novo stikalo.

IMG_20240731_105057(1).jpg

Zgodovina sprememb…

ne vem zakaj ne gre naložit slike ki sem jo posnel z telefonom. Pa sem jo skrčil da je velika samo 300 kb pa ne gre:8)

lebang1 ::

Naloži slike na kakšno drugo stran naprimer:

https://imgur.com/upload

ali

https://imgbb.com/

mirator ::

pepso3 je izjavil:

Takšno stikalo imam jaz. To pa je prazgodovinska instalacija z dvema vodnikoma:)
Pomoje bo enostavnejše iz kakšne vtičnice potegnit kable pa nareti novo stikalo.

S prilaganjem slik imaš res težave. Ampak tisto s stikalom, ki ga imaš pa sem videl. To stikalo je točno takšno kot ga potrebuješ. V sponko L pripelješ fazni vodnik, v sponko 1, vodnik, ki gre na obstoječo luč, iz sponke 2 pa moraš nekako priti na drugo luč. Na vlečenje iz vtičnic pozabi, ker boš naredil štalo.

ja tocno tako sem želel narediti mirator. opustil sem to idejo zato ker je preveč dela z tem izskanjem vodnikov. odločil sem se da ali iz obstoječe
luči podvojim kable z hitrimi spojkami in bosta pač ob vklopu gorele obe luči ali pa da iz vtičnice potegnem kabel in dam na kabel vmesno stikalo.

https://imgur.com/a/FmqnlCa

Zgodovina sprememb…

lebang1 hvala za info. končno naložim sliko brez težav. z imgurom dela ok. z shrani.si je...a:)

DamijanD ::

Si bom samo malo sposodil temo.
Zanima me kaj je najboljša praksa za naslednjo vezavo: Nadometno bom potegnil 10m kabla po kanalu in na koncu dal vtičnico (B) - rad bi pa tudi montiral eno vtičnico vmes na sredi kabla (torej pri npr 5m) (A). Zanima me kako je najboljše oz. najbolj po standardu zvezat to vmesno vtičnico (brez, da bi imel še kakšno dodatno dozo):
- pripeljem kabel v vtičnico A in potem iz vtičnice nazaj v kanal in naprej do B
- v kanalu pri vtičnici A se nekako priključim na kabel, brez da bi ta kabel prekinil
Ali kakšna tretja opcija?

c23po ::

Nadometna doza, na mestu kjer narediš izvod za prvo vtičnico.
Računalniki nimajo spominov.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali je vezanje žile za ozemljitev na nulo direkt v vtičnici nevarno? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
12826842 (1402) krepki
»

Vezava luči in senzorja (luč dela na senzor, luč dela vedno)

2520343 (1183) DavidosSlo
»

Kako priklopiti stikala (2way)

5487 (298) Mare3
»

Vtičnica na dozi od žarnice

363677 (2599) Gagatronix
»

Vezava nadometne vticnice - ozemljitev