Forum » Loža » Kakšne so to cene v Sloveniji?
Kakšne so to cene v Sloveniji?
dronyx ::
Na tem forumu že nekaj časa obstaja tema z naslovom Kakšne so to cene na Hrvaškem?, ki ima sedaj že 48 strani. Samo se mi pa zdi, da potem manjka pa vsaj še ena tema in sicer z naslovom Kakšne so to cene v Sloveniji? Nič ni narobe, če smo kritični do cen na Hrvaškem, seveda zlasti na obali, ampak potem pa je potrebne nekaj tudi samokritike, ker pri nas ni nič bolje, oziroma marsikje še dražje kot na Hrvaškem in imamo tudi pri nas kar nekaj t.i. "turist trap" lokacij.
Kar se cen tiče se je zadeva pri nas bistveno spremenila po epidemiji Covid, ko so marsikje šle cene v nebo, kasneje pa se niso spustile niti za cent, samo še naprej dražijo vsako leto. Pa ko bi bila ob tem kvaliteta vrhunska, ampak marsikje ni. Recimo letos sem bil spomladi eno nočitev v hotelu v Portorožu (ne sicer zasebno, ker zasebno tja nikdar ne bi šel). Hotel sicer lepo prenovljen, samo kaj, ko wc v kopalnici ne požira, ker je premajhen pritisk vode. In potem se mučiš da...Skratka, si predstavljate neprijetno situacijo v hotelu, kjer te nočitev verjetno stane 200 €. Če so dali že take milijone za prenovo, kdo za vraga je projektiral vodovodno napeljavo? Tak hotel moraš zapreti in to sanirati, ne pa da vsak gost študira, kaj naredit s straniščem, ki ne požira.
Čeprav sam običajno hrane ne fotografiram, sem v Portorožu naredil izjemo. Na spodnjih slikah iz leta 2022 kalamari iz gostilne tik ob plaži v Portorožu (danes piše na Googlu trajno zaprto). To je zame čisto navaden fast food, cena za tole pa že leta 2022 16€. Če bi bilo danes to še odprto, sem prepričan, da bi bila cena za to vsaj 18€, če ne že 20€. Ko sem videl tole, sem dal vse te gostilne na slovenski obali na črno listo in sedaj hodim v Mercatorja v Izoli na sendviče. Pa se enako najem za bistveno manj denarja.
Če kdo opazi med kalamari neke male ribice (morda girice), jaz tega nisem naročil. To je ostalo očitno v olju od prej. Letos v mestu Hvar so v gostilni ob obali kalamari 18€, samo izgledajo bistveno drugače. Pa mesto Hvar je zelo draga destinacija, kamor hodijo influencerji delat slike za na Instagram in razni bogataši obrnit svoje ogromne jahte.
Potem naprej Bled, ki je zame klasična turist trap destinacija. Če želiš na Bledu samo gor na grad po razgled, moraš plačat polno vstopnico, tudi če te "muzej" in vse ostalo, kar sodi pod turist trap destinacijo (trgovina s spominki, restavracija itd.) sploh ne zanima. Cena? 17€ odrasli, 7€ otroci. Sem na hitro izračunal, da da štir članska družina samo za ta razgled 48€. Sam muzej je po moje brze veze in greš čez v 5 minutah. Jaz sem bil na Blejskem gradu leta 2020, ko je bil Covid in je bil Bled prazen. Pred tem sem bilna Bledu nazadnje kot otrok. Če ne pride nov Covid ali kaj podobnega mene Bled ne vidi več. V Ljubljani je recimo vstop na grad še vedno zastonj, tako da turiste razgled iz gradu ne stane nič. Če pa želijo, gredo lahko gledat ječe in se vzpnejo na stolp, kar pa potem stane vstopnica.
Pa obiščimo še Postojnsko jamo. Tam sem bil nazadnje kot otrok in mi sedaj ne pride več na misel, da bi šel vanjo. Sem šel gledati cenik na splet in kot kaže tržijo cel kup nekih combo paketov z ostalimi atrakcijami (Predjamski grad...), kot v klasičnem zabaviščnem parku. Cene se začnejo kot je videti pri 32€. Torej izlet v Postojnsko jamo štiri člansko družino stane več kot 100€ samo za vstopnice. To je meni zelo drago in mi ne pride niti na misel, da bi šel. Vsaj zame so bistveno lepše Škocjanske jame, kjer sem bil nazadnje pred kakšnim desetletjem. Vstopnica je tam kot vidim za odraslega 24€, za otroke 12,5€. Tudi to ni ravno poceni. Morda bi morali pri nas narediti tako kot je menda v Indiji, da imajo domačini nižje cene vstopnic (Taj Mahal...), kot tuji turisti. Ali pa naj naredijo parkrat na leto, ko ni toliko tujih turistov, za Slovence cenejše vstopnice, da tudi mi vidimo lahko "naše" turistične atrakcije. Naše sem napisal v oklepaju, ker Postojnska jama je menda od Batagelja, ni "naša". Ne vem pa kdo je kupil Škocjanske jame.
Letos sem bil na čolnu v Dalmaciji s štirimi starejšimi Belgijci (okrog 50 let). Ko so me vprašali iz kje sem, sem odgovoril da iz Slovenije. Samo potem niso rekli, kako lepa je Slovenija, omenili Pogacarja ali fuzbalsko reprezentanco. Rekli so - O Slovenija, very expensive, like Croatia. In jaz sem lahko na to odgovoril samo - Yes, Sovenia is very expensive.
Sedaj pa slikajte in lepite račune, da vidimo, kako nas lepo nategujejo tudi pri nas doma.
Kar se cen tiče se je zadeva pri nas bistveno spremenila po epidemiji Covid, ko so marsikje šle cene v nebo, kasneje pa se niso spustile niti za cent, samo še naprej dražijo vsako leto. Pa ko bi bila ob tem kvaliteta vrhunska, ampak marsikje ni. Recimo letos sem bil spomladi eno nočitev v hotelu v Portorožu (ne sicer zasebno, ker zasebno tja nikdar ne bi šel). Hotel sicer lepo prenovljen, samo kaj, ko wc v kopalnici ne požira, ker je premajhen pritisk vode. In potem se mučiš da...Skratka, si predstavljate neprijetno situacijo v hotelu, kjer te nočitev verjetno stane 200 €. Če so dali že take milijone za prenovo, kdo za vraga je projektiral vodovodno napeljavo? Tak hotel moraš zapreti in to sanirati, ne pa da vsak gost študira, kaj naredit s straniščem, ki ne požira.
Čeprav sam običajno hrane ne fotografiram, sem v Portorožu naredil izjemo. Na spodnjih slikah iz leta 2022 kalamari iz gostilne tik ob plaži v Portorožu (danes piše na Googlu trajno zaprto). To je zame čisto navaden fast food, cena za tole pa že leta 2022 16€. Če bi bilo danes to še odprto, sem prepričan, da bi bila cena za to vsaj 18€, če ne že 20€. Ko sem videl tole, sem dal vse te gostilne na slovenski obali na črno listo in sedaj hodim v Mercatorja v Izoli na sendviče. Pa se enako najem za bistveno manj denarja.
Če kdo opazi med kalamari neke male ribice (morda girice), jaz tega nisem naročil. To je ostalo očitno v olju od prej. Letos v mestu Hvar so v gostilni ob obali kalamari 18€, samo izgledajo bistveno drugače. Pa mesto Hvar je zelo draga destinacija, kamor hodijo influencerji delat slike za na Instagram in razni bogataši obrnit svoje ogromne jahte.
Potem naprej Bled, ki je zame klasična turist trap destinacija. Če želiš na Bledu samo gor na grad po razgled, moraš plačat polno vstopnico, tudi če te "muzej" in vse ostalo, kar sodi pod turist trap destinacijo (trgovina s spominki, restavracija itd.) sploh ne zanima. Cena? 17€ odrasli, 7€ otroci. Sem na hitro izračunal, da da štir članska družina samo za ta razgled 48€. Sam muzej je po moje brze veze in greš čez v 5 minutah. Jaz sem bil na Blejskem gradu leta 2020, ko je bil Covid in je bil Bled prazen. Pred tem sem bilna Bledu nazadnje kot otrok. Če ne pride nov Covid ali kaj podobnega mene Bled ne vidi več. V Ljubljani je recimo vstop na grad še vedno zastonj, tako da turiste razgled iz gradu ne stane nič. Če pa želijo, gredo lahko gledat ječe in se vzpnejo na stolp, kar pa potem stane vstopnica.
Pa obiščimo še Postojnsko jamo. Tam sem bil nazadnje kot otrok in mi sedaj ne pride več na misel, da bi šel vanjo. Sem šel gledati cenik na splet in kot kaže tržijo cel kup nekih combo paketov z ostalimi atrakcijami (Predjamski grad...), kot v klasičnem zabaviščnem parku. Cene se začnejo kot je videti pri 32€. Torej izlet v Postojnsko jamo štiri člansko družino stane več kot 100€ samo za vstopnice. To je meni zelo drago in mi ne pride niti na misel, da bi šel. Vsaj zame so bistveno lepše Škocjanske jame, kjer sem bil nazadnje pred kakšnim desetletjem. Vstopnica je tam kot vidim za odraslega 24€, za otroke 12,5€. Tudi to ni ravno poceni. Morda bi morali pri nas narediti tako kot je menda v Indiji, da imajo domačini nižje cene vstopnic (Taj Mahal...), kot tuji turisti. Ali pa naj naredijo parkrat na leto, ko ni toliko tujih turistov, za Slovence cenejše vstopnice, da tudi mi vidimo lahko "naše" turistične atrakcije. Naše sem napisal v oklepaju, ker Postojnska jama je menda od Batagelja, ni "naša". Ne vem pa kdo je kupil Škocjanske jame.
Letos sem bil na čolnu v Dalmaciji s štirimi starejšimi Belgijci (okrog 50 let). Ko so me vprašali iz kje sem, sem odgovoril da iz Slovenije. Samo potem niso rekli, kako lepa je Slovenija, omenili Pogacarja ali fuzbalsko reprezentanco. Rekli so - O Slovenija, very expensive, like Croatia. In jaz sem lahko na to odgovoril samo - Yes, Sovenia is very expensive.
Sedaj pa slikajte in lepite račune, da vidimo, kako nas lepo nategujejo tudi pri nas doma.
- spremenil: dronyx ()
miha98 ::
Pa se pritoži. In nam poročaj kako je šlo... sicer pa kaj se imajo Belgijci za pritoževati. Pa pejt kle pa povej kakšne so cene v Bruslju itd... v Luksemburgu je poceni edino nafta ostalo ne...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: miha98 ()
Pa se pritoži.
Jaz se nikdar ne pritožujem, ne težim natakarjem ali kaj podobnega. Če se nekje počutim nategnjenega dam to na črno listo in me ne vidijo nikdar več. Pa sigurno ni pri nas draga samo obala, Bled in tista jama. Se spomnim še pred Covidom sem šel enkrat s kolesom v Cerknico. In za nazaj postanem lačen ter grem v neko gostilno nekje pri Rakeku na navadno pico. Jedilnika in cen nisem niti pogledal. Potem pa me je cena vrgla na rit. V neki vukojebini so mi pico računali pred letom 2020 če se prav spomnim 12€. Jaz nisem mogel verjeti. Takrat so bile pice po 8€. Komaj sem zbral dovolj denarja, da sem plačal račun, ker nisem imel s seboj denarnice, samo nekaj gotovine. Seveda tudi ti so šli takoj na črno listo.
Zgodovina sprememb…
eEdbM ::
Ocvrti girici - pustiš, če ti niso užitne (meni so), ker so se cvrle poleg kalamarov in sta ti dve priplavali po olju. Imaš pravico ne obiskovati takšne črnopičene lokale, posebnega efekta verjetno ne bo. Mimogrede, bolje kot ocvrte, ki so kar v redu, predlagam ploščo (za 2) še s pečenimi in z žara, polnjenimi.
Kayzon ::
Ja cene os coviea dalje v visave,par primerov iz glave:
Velika pica pri Novaku je sedaj 17.5 e
2kg whey je sel iz 37 e na slabih 50e
Monster zero iz 1.2 e na 1.75e
Velika pica pri Novaku je sedaj 17.5 e
2kg whey je sel iz 37 e na slabih 50e
Monster zero iz 1.2 e na 1.75e
Ocvrti girici - pustiš, če ti niso užitne (meni so), ker so se cvrle poleg kalamarov in sta ti dve priplavali po olju.
Če bi šlo za navaden fast food bi mi bilo v bistvu vseeno, ampak to so bili kalamari v gostilni s konkretno ceno. V takem primeru si pa tega po moje ne morejo privoščiti. Škoda da nisem slikal kalamare iz Hvara za 18EUR, da vidite razliko. Za elitno ceno mora biti elitna kvaliteta in postrežba, tudi brez mišelinovih zvezdic. Po moje.
Zgodovina sprememb…
Potem bi ti moral tam lepo vljudno naročiti, naj ti pošljejo šefa kuhinje, kjer bi ti jasno in glasno povedal, da so tam nesposobni amaterji in da ne nameravaš plačati za te pomije. Efekt je spet zelo vprašljiv, dojemanje konkretnosti cen je pa tudi relativna stvar.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: eEdbM ()
Magic1 ::
Kalamari so okoli 20EUR praktično povsod v Istri v bližini morja. S tem, da so porcije lahko še manjše in s bistveno slabšim pomfrijem. Ekstra giric pa ziher ne boš dobil gratis. Še za tatarsko ti bodo zaračunal 2EUR za 15g.
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
gruntfürmich ::
Ja, žal je pri vsaki stvari tako, da se je treba dobro pozanimat kje se denar zapravlja.
Pri gostilnah so to recimo michelinove zvezdice, ali g&m kapice ali pa jre nazivi. Gre še tudi če je gostilna znana po zares lokalnih, ekoloških in sezonskih stvareh in da se lastniki/kuharji tega zares zavedajo.
Vse ostalo pa so po večini pomije za futrat raka zaradi nekvalitetnih sestavin in prevelikih porcij, kar pa je slednje žal prioriteta povprečnemu slovenčku.
Pa zares dober dober tek!
Pa nikakor ne enačit lokacije/cene s kvaliteto!
Vukojebina NI recept za slabo hrano, ampak samo naše nepoznavanje lokacije!
Večina slovenskih michelinovih zvezdic je v vukojebini!
Pri gostilnah so to recimo michelinove zvezdice, ali g&m kapice ali pa jre nazivi. Gre še tudi če je gostilna znana po zares lokalnih, ekoloških in sezonskih stvareh in da se lastniki/kuharji tega zares zavedajo.
Vse ostalo pa so po večini pomije za futrat raka zaradi nekvalitetnih sestavin in prevelikih porcij, kar pa je slednje žal prioriteta povprečnemu slovenčku.
Pa zares dober dober tek!
Pa nikakor ne enačit lokacije/cene s kvaliteto!
Vukojebina NI recept za slabo hrano, ampak samo naše nepoznavanje lokacije!
Večina slovenskih michelinovih zvezdic je v vukojebini!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
V neki domnevni elitni restavraciji zaradi domnevno elitne cene so naročila ocvrtih kalamarov s pomfrijem naročeni verjetno res izjemoma, resnično upam tako, in dejansko je možno, da niso tako vešči pri pripravi... :D
Več odgovorov je možnih, najbolj zanimivi niso najbolj očitni :D
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: eEdbM ()
V Sloveniji so sigurno tudi lokacije, kjer dobiš veliko za razumen denar. Veliko obleganih turističnih krajev (Bled, Bovec, obala, Ljubljana in še kaj) pa je pokvaril tudi masovni turizem, saj so ljudje tam pač ugotovili, da gredo lahko s cenami poljubno visoko, s kvaliteto pa poljubno nizko in bodo turisti še vedno masovno prihajali. Ali se to kdaj ustavi in maščuje pa ne vem. Bomo videli...Glas o Sloveniji kot dragi destinaciji se kot opažam kar lepo širi.
Čisto poljubno menda ne ampak bodo upravičevali z dražjim kadrom, surovinami in še kakšne benefite bodo zaračunali. Drži pa, da imajo še vedno dovolj gostov, ki jih cene ne motijo dovolj, niti parkirnina 6€/h.
kixs ::
Glede na velikost Slovenije, je edino prav, da se prepreci masovni turizem. Ampak za ostale, ki so pripravljeni seci globje v zep, pa moras imeti tudi primerno ponudbo - ne samo navite cene brez podlage.
Koraaz ::
LOL, ta pravi se oglašajo, hinavci.
Če so taki klošarji in škrtuhi, da sta jim 3. razredna Slovenija in Hrvaška dražji, naj potem lepo ostanejo doma v predragi Belgiji (če si nisi tega enostavno zmislil, da bi nas očrnil).
Dejstvo je, da so cene v SLO res nenormalno narasle od korone dalje, kar me sicer čudi glede na ves jamr, da turistov pri nas ni, še posebej, ker je to bilo slišati še pred časom covida. Ampak ne bom pa zdaj, zaradi tega šel širiti slabega glasu in žalil in zaničeval vse povprek. Ostal bom doma ali pa bom iskal skrite kotičke, ki še niso komercializirani in jih ljudje ne poznajo.
Kako pravte? Glasujte z denarnico!
feryz ::
Mene cene sploh ne motijo. Moti me to, da izven par turističnih točk, cen sploh ni več.
Ker se zapira vse po vrsti. Če zaviješ dol z ac, se nimaš več kje ustaviti, da bi kaj malega pojedel.
Ker se zapira vse po vrsti. Če zaviješ dol z ac, se nimaš več kje ustaviti, da bi kaj malega pojedel.
Če so taki klošarji in škrtuhi, da sta jim 3. razredna Slovenija in Hrvaška dražji, naj potem lepo ostanejo doma v predragi Belgiji (če si nisi tega enostavno zmislil, da bi nas očrnil).
Nič si nisem izmislil. Verjetno so bili že kdaj prej v teh krajih in imajo v spominu poceni destinacijo, kar to seveda niso več. Sicer za te z bistveno višjim standardom in višjimi povprečnimi plačami so to še vedno relativno ugodne destinacije. Za Slovenca z našo povprečno plačo pa je to vse drago.
Zgodovina sprememb…
Alexius Heristalski ::
Bovec, središče:
- burek 4,5
- kebab 7,5
- burger 13
- kila jabolk 5 EUR
Me je kar šokiralo. Če ne bi bilo Mercatorja, Bog pomagaj.
- burek 4,5
- kebab 7,5
- burger 13
- kila jabolk 5 EUR
Me je kar šokiralo. Če ne bi bilo Mercatorja, Bog pomagaj.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini
Glede na velikost Slovenije, je edino prav, da se prepreci masovni turizem. Ampak za ostale, ki so pripravljeni seci globje v zep, pa moras imeti tudi primerno ponudbo - ne samo navite cene brez podlage.
Zakaj proti masovnemu turizmu? Turistov rabimo , čim več da bodo več trošili ... v nastanitvah, gostilnah itd. Vsak dobi svoj delež...
delavec44 ::
Ker ni prostora. Pri nas greš logično v elitni turizem.
Bi pa za domačine morali dati popust.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
Ni prostora za? Če je vse prazno pri nas... pred 1 mesecem sem se peljal v Opatijo. Šel sem čez Ilirsko Bistrico. Vukojebine take... vse zaprto... ena gostilna je tam dol mornarček ali delfinček zatvoreno...nekaj v zvezi z morsko hrano... placa kolikor hočeš. Za hotele, gostionice, parkingi karkoli želiš...
Na Ptuju ne napolnimo polovico kapacitet , ki jih imamo... postelje itd...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: miha98 ()
Kakšen popust?
Briga njih za domačine, če si ne morejo privoščit počitnic v Sloveniji. Popusta nimaš kot domačin po mojih izkušnjah nikjer. Domači turisti jim pridejo na misel samo ko ni več tujih z debelejšimi denarnicami. Potem si pa dober in te vljudno vabijo. Naš problem v Sloveniji je v tem, da imajo pač turistični kraji cene naštimane za tuje turiste z vsaj 30% višjo kupno močjo.
Ptuj je lepa destinacija, moraš pa imeti kolo, da hodiš okrog. Jaz sem bil tam na turistične bone v času Covid in sem dobil prenočišče za manj kot 30€ z zajtrkom (po spominu okrog 25€). Mi je bilo kar nerodno, tako poceni vse skupaj.
Zgodovina sprememb…
V prodajalni perutnine ptuj si kaj hodil oz. Si kaj izbral? Ona pred proizvodnjo je najbolj založena .. ostale so manj...
redtech ::
@dronyx
Razlike imaš v Turčiji in to transparentno po ceniku, kot turist plačaš švicarsko ceno, domačini pa 20x manj.
Razlike imaš v Turčiji in to transparentno po ceniku, kot turist plačaš švicarsko ceno, domačini pa 20x manj.
enemon ::
Pejte na dopust potem v manj oblegane, a lepe kraje, kot je recimo Goričko. Picerija na Goričkem, velike pice od 6 EUR naprej, pijača okoli 2 EUR. Če je to še vedno predrago, lahko produžiš do Madžarske, kjer se dobi verjetno še kaj ceneje, odvisno od EUR/HUF tečaja. Lepi kraji, prijazni ljudje, ni gužve, lahko kolesariš, greš v toplice, se kopat v jezero ... Zame bolje kot se cvret na precenjenem hrvaškem morju.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: enemon ()
CiClon ::
Pri vseh teh debatah o cenah, men ni jasno to jamranje (podobno kot ona tema o hrvatiji).
A ni najbolj normalno, da prodajalec poizkuša s ceno maksimizirat svoj prihodek? Jaz vem da bi ga, če se že grem gostinstvo. In torej, če ima nekdo šiptarski burek po jebenih 20 EUR komad, to pomeni:
a)da obstaja folk, ki kupuje ta burek po 20 EUR komad (torej jim je tolko vreden). al so to šejki, kitajci, romi nima veze. če ne bi prodajal po 20 EUR je zame debil.
b)ne obstaja folk, ki kupi burek po 20 EUR oz. je tega tolko manj, da je v minusu. posledica, da bo znižal ceno na "normalno" raven, kjer bo folk kupoval ali pa bo v debeli izgubi ali pa bo zaprl.
in kje je tu problem? sej vas noben ne sili, da kupujete tam.
to so debate v stilu - kako si upa XY prodajat 20 let staro opel corso na avto.net za 45k. ja pač, če dobi debila, ki bo to plačal, potem je super za njega (zakaj bi prodajal za manj?). če ne ga pa ne bo mogel prodat.
A ni najbolj normalno, da prodajalec poizkuša s ceno maksimizirat svoj prihodek? Jaz vem da bi ga, če se že grem gostinstvo. In torej, če ima nekdo šiptarski burek po jebenih 20 EUR komad, to pomeni:
a)da obstaja folk, ki kupuje ta burek po 20 EUR komad (torej jim je tolko vreden). al so to šejki, kitajci, romi nima veze. če ne bi prodajal po 20 EUR je zame debil.
b)ne obstaja folk, ki kupi burek po 20 EUR oz. je tega tolko manj, da je v minusu. posledica, da bo znižal ceno na "normalno" raven, kjer bo folk kupoval ali pa bo v debeli izgubi ali pa bo zaprl.
to so debate v stilu - kako si upa XY prodajat 20 let staro opel corso na avto.net za 45k. ja pač, če dobi debila, ki bo to plačal, potem je super za njega (zakaj bi prodajal za manj?). če ne ga pa ne bo mogel prodat.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: CiClon ()
enemon ::
Ja, najde se veliko folka, ki vse pokupi, ker je po koroni denarja preveč. Vsak, ne glede na to, kaj dela, ima že vsaj 1500 EUR neto, tega pred letom 2020 ni bilo. In presežno povpraševanje logično dviga cene.
stratosD ::
@dronyx
kar se tiče kalamarčetov na SLo obali - Portorož je passe, ustavi se raje v Kopru - zelo solidni kalamari v centru KP pizzeria Atrij 11,50 s prilogo, še boljši v gostilni Miranda (Šalara - tam kjer čakaš ko se vračaš iz Istre da boš prišel na avtocesto -> zaviješ 100m desno), na tržnici KP je sicer vedno gužva ampaj velik parking in kar nekaj lokalov z morsko hrano ter tudi street food Fritolin kjer ti jih ocvrejo za 8,50eur...
Na pomolu imaš obročke za 12,80eur pri https://folpo.eu/, zraven še ena morska na barki in pomolu...ni da ni
izola ima tudi kar nekaj lokalov, mal tam pošnjofaš okol Lonke (parkirišče v centru) - dost domačinov se tam dnevno futra z hrano iz morja.
kar se tiče kalamarčetov na SLo obali - Portorož je passe, ustavi se raje v Kopru - zelo solidni kalamari v centru KP pizzeria Atrij 11,50 s prilogo, še boljši v gostilni Miranda (Šalara - tam kjer čakaš ko se vračaš iz Istre da boš prišel na avtocesto -> zaviješ 100m desno), na tržnici KP je sicer vedno gužva ampaj velik parking in kar nekaj lokalov z morsko hrano ter tudi street food Fritolin kjer ti jih ocvrejo za 8,50eur...
Na pomolu imaš obročke za 12,80eur pri https://folpo.eu/, zraven še ena morska na barki in pomolu...ni da ni
izola ima tudi kar nekaj lokalov, mal tam pošnjofaš okol Lonke (parkirišče v centru) - dost domačinov se tam dnevno futra z hrano iz morja.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: stratosD ()
Koraaz ::
Ja, najde se veliko folka, ki vse pokupi, ker je po koroni denarja preveč. Vsak, ne glede na to, kaj dela, ima že vsaj 1500 EUR neto, tega pred letom 2020 ni bilo. In presežno povpraševanje logično dviga cene.
Ne govori nekaj na pamet...
Če želiš imeti 1500EUR neto, moraš imeti vsaj 2000EUR bruto + dodatek za malico in prevoz ali pa 2343EUR (brez dodatkov) kot znaša trenutna povprečna plača v SLO.
Medtem, pa več kot polovico ljudi v SLO zasluži manj kot povprečno plačo v SLO, ki znaša 2343EUR, tako, da je to čisto skregano s tvojo izjavo, da ima že vsak 1500 neto.
*Graf je sicer iz leta 2021, ampak dvomim, da bi se v 3 letih stvari toliko "izboljšale", da nebi več veljal...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Koraaz ()
Lejga ::
Pri vseh teh debatah o cenah, men ni jasno to jamranje (podobno kot ona tema o hrvatiji).
To lahk lavfa samo kratek čas, prišel bo nekdo, ki bo ponudil nižjo ceno, ti boš pa izvisel, ker imaš poslovni model nastavljen na takšne cene "zastonj vikend na morju, BMW...". Poznam primere, ki so razmišljali tako kot ti, pa so danes klošarji. Cena storitve naj bi bila sestavljena iz 4x nabavna cena surovin + 1,324 krat lokacija, če obstaja.
darkolord ::
A ni najbolj normalno, da prodajalec poizkuša s ceno maksimizirat svoj prihodek? Jaz vem da bi ga, če se že grem gostinstvo.
A ni tudi najbolj normalno, da kupec poizkuša minimizirat svoj odhodek oz. maksimizirat "bang for the buck"?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: darkolord ()
Samo zato, ker so nekateri naivni, še ni prav da dovoljujemo nategunom, da jih nategnejo. Zato tudi teme na tem forumu kot so:
myWorld, Lyconet, Cashback World, Lyoness
Predragi/smešni oglasi
Nategatorji !!!!
Torej debate, ozaveščanje in slaba reklama so nujne.
Zgodovina sprememb…
CiClon ::
A ni najbolj normalno, da prodajalec poizkuša s ceno maksimizirat svoj prihodek? Jaz vem da bi ga, če se že grem gostinstvo.
A ni tudi najbolj normalno, da kupec poizkuša minimizirat svoj odhodek oz. maksimizirat "bang for the buck"?
Normalno. Zato ne greš tja, kjer je taka cena.
Samo zato, ker so nekateri naivni, še ni prav da dovoljujemo nategunom, da jih nategnejo. Zato tudi teme na tem forumu kot so:
myWorld, Lyconet, Cashback World, Lyoness
Predragi/smešni oglasi
Nategatorji !!!!
Torej debate, ozaveščanje in slaba reklama so nujne.
In kje je tu nateg, če je cena jasno vidna in znana?
To lahk lavfa samo kratek čas, prišel bo nekdo, ki bo ponudil nižjo ceno, ti boš pa izvisel, ker imaš poslovni model nastavljen na takšne cene "zastonj vikend na morju, BMW...". Poznam primere, ki so razmišljali tako kot ti, pa so danes klošarji. Cena storitve naj bi bila sestavljena iz 4x nabavna cena surovin + 1,324 krat lokacija, če obstaja.
Pa sej to sem napisal - če bo tako, bo itak moral znižati ceno ali pa propade.
Men se zdi, da je pri večini jamračev problem, da tisti gostinci, ki imajo take cene, ne propadejo, kar pomeni, da nekdo plačuje te cifre. In to vas iz nekega razloga grozno muči?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: CiClon ()
Pojdi brat temo Predragi/smešni oglasi pa ti bodo razložili kje je nateg, če je cena jasno vidna in znana. Mogoče boš pa ti njim dopovedal, da je cela tema brez veze ;)
nejc_nejc ::
N
od kdaj so "delavci" iz Belgije referenca???
Ideja, da maksimiraš profit tako, da nabiješ cene kolikor se da in spustiš kvaliteto kolikor se da je sicer logična, ni nujno pa da se obnese na dolgi rok. Portorož je odvisen od Italijanov in domačih gostov (po moje). Ostalih je tam bolj malo, na armado Azijcev po moje ne morejo računat. Jaz recimo od 2022 v Portorožu zapravljam samo v Mercatorju v Luciji in morda kakšna kavica v baru zraven (pa sem večkrat za en dan pri nas na obali). Pa ne da si ne b mogel več privoščiti kalamarov za 16€. Gre za princip, da se ne pustim nategovat in da je treba glasovat z denarnico. Ko bo takih na tisoče, se jim bo morda poznalo.
Glede masovnega turizma po moje rešitve praktično ni, razen morda bodeča žica. Švica je za 20 do 30% še dražja od nas, pa je Zermatt sigurno tudi danes poln in številni drugi kraji. In Švica je draga tudi za Švicarje, kaj šele ostale. V Lauterbrunnenu bo lahko pivo stalo 100€, pa bo v malo vasico še vedno hodilo ogromno turistov delat posnetke slapov v vasi. Tu bi morda kot rečeno pomagala samo bedeča žica. V času spleta in socialnih omrežji se te turistično razvpite lokacije ljudi ne morejo rešit. Enako velja za Hallstatt, kjer je zame situacija bizarna. Da tako malo vasico vsako leto oblega milijone turistov je nedopustno.
Glede masovnega turizma po moje rešitve praktično ni, razen morda bodeča žica. Švica je za 20 do 30% še dražja od nas, pa je Zermatt sigurno tudi danes poln in številni drugi kraji. In Švica je draga tudi za Švicarje, kaj šele ostale. V Lauterbrunnenu bo lahko pivo stalo 100€, pa bo v malo vasico še vedno hodilo ogromno turistov delat posnetke slapov v vasi. Tu bi morda kot rečeno pomagala samo bedeča žica. V času spleta in socialnih omrežji se te turistično razvpite lokacije ljudi ne morejo rešit. Enako velja za Hallstatt, kjer je zame situacija bizarna. Da tako malo vasico vsako leto oblega milijone turistov je nedopustno.
Bellator ::
Jaz recimo od 2022 v Portorožu zapravljam samo v Mercatorju v Luciji in morda kakšna kavica v baru zraven (pa sem večkrat za en dan pri nas na obali). Pa ne da si ne b mogel več privoščiti kalamarov za 16€. Gre za princip, da se ne pustim nategovat in da je treba glasovat z denarnico. Ko bo takih na tisoče, se jim bo morda poznalo.
Marija pomagaj, kalamari so 16eur Na Bledu sem dal toliko za dve kavi in dva soka. Jej sendvič in pij Pingo, obvezno tudi kavo iz termovke, če ti cene ne ustrezajo.
c3p0 ::
Če bi tu vsaj bilo prisotne kaj kreativnosti. Pomfrit iz pakla in generične, spanirane lignje (isto sveže iz zamrzovalnika), dobiš v vsaki zakotni gostilni. Verjetno celo boljše pripravljene, kot v tourist traps.
Sam z veseljem plačam več, če se vidi, da se je nekdo potrudil, vsaj kakšna "špura" kake dobre redukcije, niti ni potrebno dosti. Tega tu ni. V bistvu gre za fast food.
PS: Če prav vidim je zraven rezinica limete na solatki. To je že next level za naše razmere, bravo chef :D
Sam z veseljem plačam več, če se vidi, da se je nekdo potrudil, vsaj kakšna "špura" kake dobre redukcije, niti ni potrebno dosti. Tega tu ni. V bistvu gre za fast food.
PS: Če prav vidim je zraven rezinica limete na solatki. To je že next level za naše razmere, bravo chef :D
Zgodovina sprememb…
- spremenil: c3p0 ()
Jah lej kako Benetke rešujejo. 10€ vstopnina.
To nič ne rešuje Benetk, saj zaradi tega ni turistov nič manj. Domačini so kakor vem celo proti temu, saj to naredi Benetke še bolj Disneyland, ko plačaš še vstopnino.
Bojo dali pa na 20€.
Pa so šli portoroški kalamari. So že komentarji, da se je prežgano olje vžgalo :D
https://www.24ur.com/novice/slovenija/v...
Yakamashi ::
Ko sem šel lansko leto domov na dopust, sta za mano na Gorenjsko prišla dva sodelavca na roadtripu, ker sem jima pač obljubil, da mamo fino - in je tudi bilo cel dan fino, dokler nismo proti večeru pristali v Vili Prešeren na Bledu. Sej vem, da je naslov teme cene v Sloveniji, no, mi smo za tri precej uboge kremšnite pa tri ledene kave plačal cca 50eur, pa niti ne bi delal neke drame okol tega - kar si bom zapomnil, je to, da v tiste pol ure, kar smo bli tam, se je šest kelnarjev drlo na enga izmed osebja, ki je očigledno nekaj zasral tekom dneva, in to na tak način, da je blo vsem stotim gostom neprijetno, pa al so zastopil slovensko al ne. Jebovas Rikli, a grem lahko po dvajset letih zdoma na tortico in NE gledam tele naše hohštaplerske kmetavzarije, kamorkol se obrnem?
Smo pa sicer pred tem mal pred Bledom pri tadrugem krožnem od Šobca za istih 50eur pojedli dobesedno dve dili mesa na žaru. Tisto je pa dobr. Sicer, kdor se je spomnil dat makete dinozavrov zraven v gmajno, si zasluži otroški strelski vod, but hey.
Smo pa sicer pred tem mal pred Bledom pri tadrugem krožnem od Šobca za istih 50eur pojedli dobesedno dve dili mesa na žaru. Tisto je pa dobr. Sicer, kdor se je spomnil dat makete dinozavrov zraven v gmajno, si zasluži otroški strelski vod, but hey.
Ne vem če so še, samo se spomnim da so bili včasih nekaj ovinkom pred Bledom tudi neki noji in so se ljudje zaletavali, ko so jih gledali iz avta. Niso pa noji tako značilni za turist trap destinacije kot Dino parki.
Se vam zdi ok cena za zoo Ljubljana, 4 članska družina 40EUR? Meni se je za to kar vidiš zdelo malce dosti. V tujini so primerljive cene, pa imajo več živali.
Da Postojnske jame raje ne omenjam. Po moje bodo otroci počakali na kakšno šolsko ekskurzijo tja.
Da Postojnske jame raje ne omenjam. Po moje bodo otroci počakali na kakšno šolsko ekskurzijo tja.
Zgodovina sprememb…
Se vam zdi ok cena za zoo Ljubljana, 4 članska družina 40EUR? Meni se je za to kar vidiš zdelo malce dosti. V tujini so primerljive cene, pa imajo več živali.
11,5 € za odraslega vstopnica se mi zdi nekako v skladu s cenami pri nas, je pa kot kaže dnevna vstopnica za Zagrebški ZOO samo 4€. To pa je res ugodno, saj je vsaj tako velik, kot Ljubljanski, če ne celo večji. V Barceloni je recimo cena 21,4 €, samo tisto tam po spominu pa precej večje.
Zame je pri nas največja turist trap destinacija Postojnska jama. To prekaša tudi Bled. Namenijo pa očitno kar precej denarja od visokih cen vstopnic za reklamo, saj imaš plakate za Postojnsko jamo tudi po hrvaških plažah.
Zgodovina sprememb…
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Blejske zasoljene cene ali pa tudi ne (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Loža | 44259 (19715) | jest10 |
» | Turizem na Bledu, leta 2017 izjava, da naj hodijo Slovenski turisti raje izven sezone (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 25929 (19341) | Vazelin |
» | Dolžnost turista, da troši na destinacijah (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 9390 (6685) | e-marko |
» | Turizem za rajo ali prestižne goste ali oboje (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 18184 (15273) | Utk |