» »

Alice camera - nov fotoaparat z AI

Alice camera - nov fotoaparat z AI

Okapi ::

Kamera Alice menda še ni bila omenjena na forumu, pa sem se malo bolj razpisal.

Alice Camera je precej inovativen nov fotoaparat, ki deluje v navezi s telefonom. V bistvu je nekakšna nadgradnja telefona v polnokrven fotoaparat z izmenljivimi objektivi.



Ampak čeprav precej inovativen pristop, ni prvi tak poskus. Pred 10 leti so na enako zamisel prišli pri Sonyju (z modelom QX1) in Olympusu (Air A01).




Olympus me je že takrat mikal, saj je pristop vsaj v teoriji zanimiv - v ohišju aparata je samo tipalo in nekaj najnujnejše elektronike, kot zaslon, pomnilnik in glavno procesorsko moč pa se izkoristi elektronika telefona. Olympusov Air je zato stal manj kot polovico vstopnega modela samostojnega fotoaparata. Ampak imel je precej pomanjkljivosti in se, skupaj s Sonyjevim modelom, kmalu poslovil. Olympusov Air se ni prijel morda tudi zato, ker je prehiteval čas in telefoni takrat (2015) še niso bili dovolj zmogljivi, oziroma programska oprema za obdelavo fotografij še ni bila dovolj dodelana.

Kakorkoli že, pri angleškem podjetju Photogram so bili mnenja, da je zamisel vseeno vredna pozornosti in v začetku 2021 so predstavili Alice Camera. Za razliko od Olympus Air je Alice precej manj odvisna od telefona, ki ga uporablja predvsem za zaslon, shranjevanje posnetkov in povezavo v internet, za zajem in obdelavo fotografij pa ima vgrajena procesorja Snapdragon in Googlov Edge TPU. Glavna prednost kamere Alice naj bi bila prav računalniška obdelava fotografij, podprta z AI, pri čemer za razliko od telefonov uporablja veliko večje tipalo in "prave" objektive.

Na tem mestu pridemo do še ene vzporednice z Olympusovim Air. Tudi Alice namreč uporablja format mikro4/3, in ima torej uporabnik na voljo ogromno izbiro objektivov. Z več kot sto različnimi objektiviti je izbira med vsemi brezzrcalnimi formati daleč največja prav za m43. Ker je kamera brezzrcalna, lahko seveda z ustreznimi vmesniki nanjo pritrdimo tudi praktično katerikoli “klasičen” objektiv (narejen za “zrcalne” fotoaparate), seveda brez samodejnega ostrenja.

Izbira tipala je tudi precej zanimiva. V kameri Alice je namreč tipalo z 10 megapikami, kot v fotoaparatu Panasonic DC-GH5S (ki je pravzaprav bolj filmska kamera kot fotoaparat). Na račun namnjše ločljivosti (v primerjavi z drugimi tipali) je to tipalo bolj svetlobno občutljivo. Ampak ker dandanes fotografije gledamo skoraj izključno na takšnem ali drugačnem zaslonu, in ker ti še nekaj časa ne bodo imeli ločljivosti večje od 4K (kar je 8,3 megapik), večje ločljivosti pravzaprav niti ne potrebujemo. Večja ločljivost je koristna izključno v dveh primerih - če bi radi na papir odtisnili zelo veliko fotografijo pri čim večji ločljivosti, ali če bi radi naredili izrez in ohranili čim večjo ločljivost. Pri telefonih je "izrezovanje" pogosto potrebno, ker nimajo vgrajenih (zmogljivih) teleobjektivov oziroma zumov. Pri fotoaparatu z izmenljivimi objektivi pa je pogosto večja svetlobna občutljivost bolj koristna od večje ločljivosti.

Ob predstavitvi kamere Alice so najavili dobavo v 2022, ampak se je zadeva hudo zavlekla. Pri Photogramu so se izgovarjali na pandemijo in pomanjkanje procesorjev, čeprav je to morda samo priročen izgovor za kakšne druge težave. Nekateri so vse skupaj celo že odpisali, ampak junija letos so prve Alice začele prihajati do kupcev.
https://www.alice.camera/

Ker imam praktično popoln nabor objektivov m43 (od ultraširokokotnega ribjega očesa do najzmogljivejšega teleobjektiva ter vse vmes 8-) ), se nekako nisem mogel upreti skušnjavi in sem kliknil na “Kupi” – 830 evrov (+ DDV). Vsaj v teoriji bi tole bil lahko zelo uporaben drugi aparat. Ko grem kam z namenom fotografiranja namreč vedno tovorim dva fotoaparata - predvsem zato, da je drugi aparat za rezervo, če se prvi pokvari, marsikdaj pa poleg tega tudi zato, da imam vedno pri roki dva objektiva (da ne izgubljam časa z menjavo objektiov, in ker v nekaterih pogojih - prah, pršenje vode - tega niti nočem početi). Kamera Alice je manjša in lažja od "pravega" fotoaparata, poleg tega pa bo verjetno kdaj prišlo prav tudi tipalo z večjo svetlobno občutljivostjo. Upam seveda, da bo tudi kakšna korist od AI računalniške obdelave fotografij.

Ali je šlo za neumen impulziven nakup bom pa izvedel šele septembra, ko bom prišel na vrsto za dobavo (če ne bo kakšne dodatne zamude seveda). No, ker sem plačal s PayPalom, se lahko do tsltsz še premislim, če bodo ocene uporabnikob slabe.

Zaenkrat se ve samo tole.
https://www.microfournerds.com/blog/ali...
https://www.microfournerds.com/blog/ali...
  • spremenil: Okapi ()

pegasus ::

Poročaj ko dobiš, mene tudi strašno mika. Čeprav nimam telefona, na katerega bi jo lahko nataknil ;-)

Okapi ::

Vsekakor (in komaj čakam;) )

Medtem sem ugotovil tudi, da je na Kickstarterju že tudi neposredni tekmec - SwitchLens (s predvideno dobavo konec 2024).
https://www.kickstarter.com/projects/ha...

Prav tako za objektive m43. In več kot pol cenejši in tudi precej manjši/lažji. Ampak je očitno bolj v slogu prvotnih zamisli od Olympusa in Sonyja, da namreč telefon prevzame glavno vlogo pri zajemu oziroma obdelavi posnetkov. Kar ima svoje prednosti, ker lahko z vsakom novim telefonom nadgradiš procesorsko moč in ni treba menjati "fotoaparata". Po drugi strani pa je kakovost posnetkov odvisna od tega, kakšen telefon imaš, in morda dovolj ni imeti nekaj (naj)cenejšega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Okapi ::

Ena sveža novica (po pričakovanju ne gre vse po načrtih;) )

Kupci v Veliki Britaniji bi morali svoje kamere dobiti že sredi julija. Ampak jih seveda niso. Pred nekaj dnevi pa naj bi jih menda prvi res dobili (čeprav na netu ni še nobenih prvih vtisov), ampak zaenkrat samo tisti z applovimi telefoni. Ker vmesnik za android še ni nared.

Ampak to še ni vse. Sočasno so kupce obvestili, da je program (in s tem kamera) zaenkrat samo pogojno uporaben, ker veliko stvari še ne dela. Vključno s samodejnim ostrenjem. Ampak da se trudijo in so tik pred tem, da bo vse delalo;)

A few core features, such as autofocus, 4K, frame rate selection, webcam functionality, audio, and storage options are being used and tested internally by our team, but they are still in a state where they are not ready to be included in a production release and, therefore, are not yet included in the shipped software.


Kupcem z androidom naj bi kamere začeli dostavljati oktobra.

Upam, da bodo vsaj do konca novembra prve ocene dejanskih uporabnikov na voljo, da se bom lahko odločil, ali naj nakup prekličem ali ne. Decembra mi namreč poteče "zavarovanje" pri paypalu.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Teleobjektiv

Oddelek: Zvok in slika
365267 (534) Okapi
»

Olympus ne bo več prodajal fotoaparatov (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
15229520 (24630) a_borlak
»

Stari objektivi doživljajo drugo pomlad (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
6317732 (15708) Jst

Več podobnih tem