» »

HDR in Dolby Vision zelo temna proti SDR

HDR in Dolby Vision zelo temna proti SDR

yettevette ::

Pozdravljeni,

Pred kratkim sem kupil TV Philips 50PUS8518 in preko Plexa začel predvajati 4k HDR oz. Dolby Vision filme in opazil da je slika v primerjavi z 1080p SDR zelo temnejša, kljub temu da so nastavitve na TVju za HDR in DV nastavljene pravilno. Slika je skoraj enaka kot na PCju ko predvajam film na 1440p SDR monitorju. Zanimivo je pa to, da ko gledam testne HDR videe na YouTubu je pa svetlost in kvaliteta zadovoljiva.

Screenshot primerjava za film Halloween Ends.
 1080p

1080p

4k HDR

4k HDR

1080p

1080p

4k HDR

4k HDR

Je temnejša HDR slika normalna in sem se preveč navadil na svetlejše od 1080p relisov?

Vem da ta TV spada med mid budget, ampak se mi zdi da takega problema v letu 2024 za 500€ TV ne bi smelo biti (ali pač?).

hojnikb ::

tale tv verjetno nima več k 500nits svetlosti, kar je precej ološ za HDR10...

Poskusi se poigrat z nastavitvami svetlosti/brightnessa in kontrasta. V HDR načinu imajo tvji ponavadi posebi nastavitve. In če je bolj slab panel, je včasih smiselno vkjučit dinamično prilagajanje svetilnost in kontrasta, kerpotem izpade bols.

Aja.. Dolby Vision afaik na windowsih sploh ne dela, tko da v tem primeru tko naredi fallback na HDR10. In poglej si nastavitve TVja, plexa in driverja za grafiko, če ti ko gledas HDR content sploh preklopi tv v HDR način; da nimas slučajn se kr SDR in plex nardi kaksn downsample...
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hojnikb ()

Hvala za odgovor. Na TVju se prikaže obvestilo ko se prižge HDR oz. DV. V tem načinu sem preveril že skoraj vse nastavitve. Zanimivo da HDR videi na YouTubu in kakšni testni HDR in DV videi delajo kar dobro in dokaj svetlo. S temi bluray 4k hdr ripi ja pa čisto druga zgodba.

poskusi z zadnjo verzijo MPC-HC; novejse verzije ze imajo nativno podporo za HDR passthru.

Če tle zgleda ok, potem te plex jebe. Ze po sami sliki sodeč tist kar bi mogl bit HDR niti slučajn ni, ker ni izrazite svetilnosti okol luči...
#brezpodpisa

Sem probal z najnovejšim MPC-HC in je žal isto. Na TV-ju sem predvajal te filme tudi preko programov KODI in VLC in je povsod ista slika. Danes bom probal še na iPhonu 13, ki naj bi imel vsaj 800-1200 nit svetlosti, da vidim če je tam drugače.

yettevette je izjavil:

Sem probal z najnovejšim MPC-HC in je žal isto. Na TV-ju sem predvajal te filme tudi preko programov KODI in VLC in je povsod ista slika. Danes bom probal še na iPhonu 13, ki naj bi imel vsaj 800-1200 nit svetlosti, da vidim če je tam drugače.

ti ko odpreš HDR film preklopi TV v hdr način?

Si poskuso z HDRjem vklopljenim v windowsemu control panelu?

Res mam filing, da dejansko hdr ne gre skos pa ti dela samo downsample

aja... maš hdmi 2.0 ready grafiko sploh?
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

DamijanD ::

Kaj pa kakšen HDR iz appa, ki je na TVju? A netflix nima nič HDR vsebin?

Dimnik ::

Te težave s temno sliko pri pilipsih je lepo opisal skyform v temi kateri 55 tv

Ko TV zazna HDR ali DV signal se to desno spodaj izpiše.
PC nimam priključen na HDR monitor, želel sem dati primerjavo da tako sliko kot jo vidim na SDR monitorju, vidm tudi na TVju z HDR in DV.

Na TVju imam Chromecast in sem testiral filme na Netflixu z DV, HDR in SDR. DV in HDR sta bila temnejša od SDR. HDMI ima enhanced mode (2.0), svetlost je nastavljena na 100%.
Na iPhonu 13 sem prav tako nastavil Plex in se mi slika zdi isto temna, tako da sploh več ne vem.

beta1 ::

Cisto iste probleme s temno sliko sem imel na moji prejsni stari Samsung TV iz leta 2017 MU serija.

HDR je bil blazno temen napram SDR. DVja pa TV ni podpiral.

Problem, pa ker je TV imel blazno slabo osvetlitev nits.

Nekaj sem lahko popravljal z HDR profilom, da sem mu dal vec brightnesa in gamme, ampak to ni bilo to.

Za tisto TV takrat sem potem raje SDR vlekel dol in gledal SDR.

Na novi TV, ki ima HDR in DV in pa s temnenjem nimam vec tezav, ker ima panel 2000/3000nits. Skoraj presvetel profil, sem znizal. Je pa to JVC 50 inch Android za 320eur.
Zgleda je tvoj budget Philips slabsi Tv

Ce nebos resil v nastavitvah slike, ti svetujem da uporabljas SDR.
Huawei LTE CPE master.

fpbs ::

yettevette je izjavil:

Pozdravljeni,Pred kratkim sem kupil TV Philips 50PUS8518 in preko Plexa začel predvajati 4k HDR oz. Dolby Vision filme in opazil da je slika v primerjavi z 1080p SDR zelo temnejša, kljub temu da so nastavitve na TVju za HDR in DV nastavljene pravilno. Slika je skoraj enaka kot na PCju ko predvajam film na 1440p SDR monitorju. Zanimivo je pa to, da ko gledam testne HDR videe na YouTubu je pa svetlost in kvaliteta zadovoljiva.Je temnejša HDR slika normalna in sem se preveč navadil na svetlejše od 1080p relisov?Vem da ta TV spada med mid budget, ampak se mi zdi da takega problema v letu 2024 za 500€ TV ne bi smelo biti (ali pač?).

Pri TVeju s tako slabimi lastnostmi, 50Hz, 8bit, brez con , brez dimminga...ne moreš pričakovat pravega HDRa. TV HDR podatke sprejme, ne more jih pa pravilno prikazat.Nekatere poštene firme pri Tvejih s takimi lastnostmi v izogib razočaranju kupcev HDRa ne omogočajo.

andrej69 ::

fpbs je izjavil:

yettevette je izjavil:

Pozdravljeni,Pred kratkim sem kupil TV Philips 50PUS8518 in preko Plexa začel predvajati 4k HDR oz. Dolby Vision filme in opazil da je slika v primerjavi z 1080p SDR zelo temnejša, kljub temu da so nastavitve na TVju za HDR in DV nastavljene pravilno. Slika je skoraj enaka kot na PCju ko predvajam film na 1440p SDR monitorju. Zanimivo je pa to, da ko gledam testne HDR videe na YouTubu je pa svetlost in kvaliteta zadovoljiva.Je temnejša HDR slika normalna in sem se preveč navadil na svetlejše od 1080p relisov?Vem da ta TV spada med mid budget, ampak se mi zdi da takega problema v letu 2024 za 500€ TV ne bi smelo biti (ali pač?).

Pri TVeju s tako slabimi lastnostmi, 50Hz, 8bit, brez con , brez dimminga...ne moreš pričakovat pravega HDRa. TV HDR podatke sprejme, ne more jih pa pravilno prikazat.Nekatere poštene firme pri Tvejih s takimi lastnostmi v izogib razočaranju kupcev HDRa ne omogočajo.

Za pravilen prikaz HDR so predvsem pomembni trije dejavniki in to so:

-Svetilnost panela
-Kontrastno razmerje
-Barvni razpon

Treba pa se zavedat, da poanta formatov HDR ni samo v visoki oz. povišani svetilnosti (ki je definirana z vršno svetilnostjo zaslona), ampak tudi v tem, kako TV procesira tovrstne signale (prikaz nians v svetlih in temnih scenah) in kako sledi priporočilom filmske industrije za HDR. V načinih HDR lahko intenzivnost barv, barvne tone in kontraste kontroliramo le z omejitvami, v nekaterih primerih pa sploh ne, saj tako zahteva filmska industrija.

Hvala vsem za super podatke. Glede na to da je TV bil kupljen pred enim tednom v M Tehnika imam še čas da ga vrnem in izberem nekaj boljšega.

defenitivno kupi kaj bolšega za HDR; predvsem nekaj kar ma vsaj 1000nits in vsaj nek form local dimminga...
#brezpodpisa

diNero ::

TCL 805, sicer srednji rang tv-ja, ampak moram zmanjšat svetilnost v HDR ali pa luč prižgat v sobi..

Bellzmet ::

Tudi boljši TV bodo imeli temen vision. Vison je kalibriran, da ga gledaš v totalni temi, kot v kinu.

DV mu itk ne dela na windows piksni...
#brezpodpisa

Ja če gledaš drugje imajo ljudje top TV npr. LG G3 (65" stane 2.100 EUR) in tarnajo nad pretemno sliko v DV. Je res DV pretemen in ne vem, če je samo drug TV rešitev.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Bellzmet ()

Ja, ampak OP gleda vsebine na PCju in tam DV ne dela... Pač nardi fallback na HDR10
#brezpodpisa

Ne vem, ali je situacija pri HDR10 ista kot pri DV?

Zgleda da ne bo nič z vračilom, ker M Tehnika kljub 14 dnevnim rokom vračila ne sprejema vračil "rabljenih" izdelkov. Smešno, Lidl in Hofer pa sprejemata stvari tudi po 2 letih, haha. Bil bi zelo hvaležen, če ima še kdo kak nasvet glede tega.

Glede nejasnosti. Vsebine gledam na TVju (Plex, Netflix, itd). Hotel sem reči, da se mi zdi da je slika, ki jo vidim na PCju z SDR monitorjem ko gledam isti film z MPC-HC skoraj enaka kot na TVju, kljub prižganim HDR oz. DV. Film je skoraj enak na TVju kot na SDR monitorju. Enako na Netflixu, slika je bistveno temnejša ko je prižgan DV. Nastavitve na TVju so zelo omejene ko je prižgan DV, spreminjam lahko samo svetlost, ta je pa tako že na 100%, pri kontrastu pa samo gamo.

Kateri mode pa imaš nastavljen v DV..?

m0LN4r ::

Pa si probal tudi v MPC-HC z madVr?

Meni to na Samsungu iz 2017 dela svetovno
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Ales ::

yettevette je izjavil:

Zgleda da ne bo nič z vračilom, ker M Tehnika kljub 14 dnevnim rokom vračila ne sprejema vračil "rabljenih" izdelkov. Smešno, Lidl in Hofer pa sprejemata stvari tudi po 2 letih, haha. Bil bi zelo hvaležen, če ima še kdo kak nasvet glede tega.

Si TV kupil na daljavo ali osebno v trgovini?

m0LN4r je izjavil:

Pa si probal tudi v MPC-HC z madVr?

Meni to na Samsungu iz 2017 dela svetovno

nerabis več madvr, v novejsih verzijah tudi interni render zna delat hdr passtru...

Seveda samo za hdr10...

Bellzmet je izjavil:

Ja če gledaš drugje imajo ljudje top TV npr. LG G3 (65" stane 2.100 EUR) in tarnajo nad pretemno sliko v DV. Je res DV pretemen in ne vem, če je samo drug TV rešitev.

To je tudi posledica OLEDa... OLED ne zna konstatno drzat tako dobro svetilnot kot QD-LED, zato scajtoma k gledas film pade svetilnost in s tem wow efekt HDR/DV...
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

Ales je izjavil:

yettevette je izjavil:

Prek spleta.

andrej69 je izjavil:

Kateri mode pa imaš nastavljen v DV..?

Light mode.

Zgodovina sprememb…

yettevette je izjavil:

Ales je izjavil:

yettevette je izjavil:

Prek spleta.

Ne pusti se kar tako odpravit.

https://vemvec.si/index.php/video/168-p...

@yettevette

Vetrjetno misliš Bright mode. Tukaj imaš točne nastavitve..

Picture style: DV Bright
Auto film picture style: on
Contrast
Brightness:
Ambient light level optimization: off
Baclight contrast: 100
Contrast mode: off
Video level: 100
Dark deatail: gamma 0
Black level: 50
Color:
Saturation:50
Color Enhancement:off
Wide Color Gamut: on
Color Temperature:
White Point: Normal
Sharpness:
Enhancement:0
Texture Enhancement:off
Picture Clean:
Noise Reduction:off
Artefact Reduction:off
Motion:
Motion Styles:off
Smoothness:4
Blur Reduction:10

HDMI 1: Optimal.

Ales je izjavil:

yettevette je izjavil:

Ales je izjavil:

yettevette je izjavil:

Prek spleta.

Hvala za to. Jim bom spet pisal.

andrej69 je izjavil:

@yettevette

Vetrjetno misliš Bright mode. Tukaj imaš točne nastavitve..

Picture style: DV Bright
Auto film picture style: on
Contrast
Brightness:
Ambient light level optimization: off
Baclight contrast: 100
Contrast mode: off
Video level: 100
Dark deatail: gamma 0
Black level: 50
Color:
Saturation:50
Color Enhancement:off
Wide Color Gamut: on
Color Temperature:
White Point: Normal
Sharpness:
Enhancement:0
Texture Enhancement:off
Picture Clean:
Noise Reduction:off
Artefact Reduction:off
Motion:
Motion Styles:off
Smoothness:4
Blur Reduction:10

HDMI 1: Optimal.

Hvala. Mislil sem bright mode ja.
Sem uvedel te spremembe pa je slika še vedno temnejša v primerjavi s SDR vsebino. Ne da ni gledljivo, ampak se mi zdi da ob boljši svetlobi pri SDR vidim več detajlov in je bolj prijetno nasploh.

Zgodovina sprememb…

yettevette je izjavil:

Ales je izjavil:

yettevette je izjavil:

Ales je izjavil:

yettevette je izjavil:

Prek spleta.

Na tvojem mestu bi zadevo enostavno vrnil, hkrati pa tudi takoj nehal uporabljati ta TV. Ne sprašuj jih, ali lahko vrneš, temveč napravo enostavno vrni.

hojnikb je izjavil:

Ja, ampak OP gleda vsebine na PCju in tam DV ne dela... Pač nardi fallback na HDR10

Je v tem primeru slabse kot HDR10+?
Trade Republic 38MVDVXM

borutzi ::

Tudi sam sem imel iste probleme na Philips. Z nobeno nastavitvijo nisem mogel rešiti. Dal sem ga staršem ki ne gledajo HDR vsebin in kupil Sony kjer je HDR vsebine veselje gledati.

V tem rangu Philipsa ne gre pričakovat pravi HDR.. Jaz imam poleg Philipsa doma tudi Panasonica serijo 8, ki ima svetilnost še malenkost večjo kot ta Philips, pa je zgodba enaka kot jo opisuje uporabnik @yettevette.

Nekaj boljše je pri prikazu DV, vendar ne kaj veliko. Za pravi prikaz HDR/DV treba pač kupiti kaj boljšega kakšen MINI LED/OLED.

m0LN4r je izjavil:

hojnikb je izjavil:

Je v tem primeru slabse kot HDR10+?

seveda je slabse kot HDR10+... ker HDR10 ma statične metapodatke... HDR10+/DV je pač nadgradnja tega..

In niti HDR10+ niti DV ne dela na windows sistemih...
#brezpodpisa

Ales je izjavil:

yettevette je izjavil:

Ales je izjavil:

yettevette je izjavil:

Ales je izjavil:

yettevette je izjavil:

Prek spleta.

Na tvojem mestu bi zadevo enostavno vrnil, hkrati pa tudi takoj nehal uporabljati ta TV. Ne sprašuj jih, ali lahko vrneš, temveč napravo enostavno vrni.

Danes sem prejel odgovor. Pravijo, da vračila ne bodo upoštevali, četudi izdelek vrnem, ker je bil izdelek odprt in rabljen. Banda. Imam občutek, če bi poslal TV nazaj, da bi ga spet dobil nazaj čez 2 tedna ...

Če hočeš iti naprej s tem, podaj zahtevek za vračilo v roku 14 dni in se v primeru, da zavrnejo, obrni na Tržni inšpektorat. Seveda pa zna biti, da te bodo napotili na tožbo, tako da prej pretehtaj, ali je tvoj zahtevek zakonsko upravičen ali ne.

Vprašaj se, ali si TV dejansko le testiral, ali pa si ga uporabljal. :P

Hmm. Da stvar testiraš, jo moraš tudi nekaj časa uporabljati. Dejansko sem postavil TV, vklopil Chromecast (Čeprav ima TV vgrajen Google TV), prižgal TV, se spoznal z vmesnikom, predvajal filme na Plexu, kjer sem opazil te pomanjkljivosti. Potem pa začel s spremembami v nastavitvah.

Sodeč po povedanem mislim, da imaš pravico do vračila, ampak ali jo boš lahko kar tako uveljavil, je vprašanje. Brez zapletov očitno ne bo šlo.

Vprašanje je, koliko pri tem blefirajo in enostavno upajo, da boš odnehal.

Na tvojem mestu bi morda preizkusil, ali blefirajo ali ne. Izgubiti nimaš kaj dosti.

Je pa to v vsakem primeru dober poduk vsem, kak odnos ima ta trgovina do kupcev.

Zanimivo in pomenljivo je tudi, kako tiho je glede tega @andrej69 - on je Philipsov prodajnik, dejansko tu na forumu lifra to mizerno robo. Očitno ga ne moti kaj dosti, da se kupce naserje.

Dimnik ::

Ja ja, prodajalcu filipsov je važno, da striže ovce

Mislim no, lahk se vsaj potolazi z Ambilightshowom
Trade Republic 38MVDVXM

beta1 ::

Ni šlo vrnit? Prodajaš sedaj na slotechu.
Huawei LTE CPE master.

MrStein ::

Ales je izjavil:

Sodeč po povedanem mislim, da imaš pravico do vračila, ampak ali jo boš lahko kar tako uveljavil, je vprašanje. Brez zapletov očitno ne bo šlo.

Je kje jasno definirano, kdaj je možno vračilo?

Ker to vprašanje se vedno ponavlja.
Če ne odpreš embalaže je stvar jasna. Kaj pa sicer?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

H.265 / HEVC (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
528140 (2794) Valvoline
»

Samsung naposled predstavil tehnologijo QD-OLED

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
388265 (4358) Nikonja
»

Kater mrežni multimedijski 4K HDR predvajalnik?

Oddelek: Zvok in slika
183588 (1921) rs1975

Več podobnih tem