» »

Avtorska (ne-)samozavest

Avtorska (ne-)samozavest

DoloresJane ::

V temi o pismenosti Slovencev se je razvila zanimiva debata o samozavesti avtorjev ob objavi njihovega dela (govora je bilo o kratki zgodbi). V obravnavi smo se dotaknili samo problema napačnih interpretacij zgodbe. Kot avtor ima človek svojo vizijo zgodbe, ki pa je mnogi morda ne bodo razumeli. Iz tega izhaja nekakšen strah pred objavo ali dajanjem v branje širšim množicam.

Prispevaje svoje mnenje na to temo. :)

DoloresJane ::

Debate so far: :D

Nadezhda
Ko sem bila še osnovnošolka, sem RES veliko brala. In kljub temu, da sem pristašinja knjig in še vedno rada berem, opažam, da imam za tovrstno razvedrilo čedalje manj časa - in posledično z besedami nisem več tako "na ti", kot bi lahko bila. Že dolgo tudi nisem napisala nobene zgodbe - in ne vem, kako bom stanje kaj izboljšala. Ampak krizno še ni.


IceMan
> Že dolgo tudi nisem napisala nobene zgodbe - in ne vem, kako bom stanje kaj izboljšala.

Napiši kakšno zgodbo. Tukaj imamo oddelek za to.



BigWhale
> Že dolgo tudi nisem napisala nobene zgodbe - in ne vem, kako
> bom stanje kaj izboljšala.

Hmmm, precej precej podobno razmisljam... In studiram, potem sem pa enostavno prisel do zakljucka, da je najbrz obdobje mojega zivljenja, ko sem skoraj vsak dan kaj napisal, mimo...

Zdaj pa ne vem kaj naj s tistimi nedokoncanimi texti... :))


root987
jih objaviš na internetu in prosiš(ponudiš), da jih drugi dokončajo? Morda bi bilo zanimivo...


IceMan
> Jih objaviš na internetu in prosiš(ponudiš), da jih drugi dokončajo? Morda bi bilo zanimivo...


Ne bi, ker nihče ne misli, tako kot pisec.


root987
To je pa tudi res.


Nadezhda
Se mi zdi, da so moje zgodbe močno osebne. Deliti jih v forumu, kjer bi jih ljudje povprek trgali, ker so "dolgočasne" ali zamorjene, ni moj namen. Treba je poznati ciljno občuinstvo. Glede na mnenja, ki so bila tu že izražena, Slo-Tech ni pravi kraj.

BigWhale - poskusi jih dokončati. Zase vem, da jih bom. Še dva naporna tedna, potem pa bo malo več prostega časa. Prvo, kar bom naredila: dokončala bom zgodbo. Osebno se mi ne zdi, da obstaja stvar, ki bolj znižuje "pisateljsko" samozavest kot nedokončani teksti.

Lahko jih ponudiš drugim v premislek - še vedno pa je najbolj "pravilen" zaključek, ki ga napiše avtor. Vsaj za svoje zgodbe sem vedno čutila, da so bili vsi drugi zaključki nekontekstualni.



BigWhale
> Se mi zdi, da so moje zgodbe močno osebne.

Pises v glavnem za sebe ali pa tocno dolocenim osebkom?


> BigWhale - poskusi jih dokončati. Zase vem, da jih bom. Še dva naporna

Ko, in ce bo cas... Poleg tistega kar ni 'na papirju' je se precej veliko idej..

> dokončala bom zgodbo. Osebno se mi ne zdi, da obstaja stvar, ki bolj
> znižuje "pisateljsko" samozavest kot nedokončani teksti.

Jaz pa na to gledam kot na ideje, ki se niso dozorele... Vse ob svojem casu, ce v penziji, pa v penziji... :)


IceMan

> Deliti jih v forumu, kjer bi jih ljudje povprek trgali, ker so "dolgočasne" ali zamorjene, ni moj namen.

Pa kaj? Naj jih neumneži trgajo. Nekaterim pa znajo bit všeč. In mislim, da ravno tega danes manjka - vsak je namreč tako zaprt v svojem svetu, boječ, da ga drugi ne bi razumeli. Potem pa res pridejo bralcu pod roke le še umetne traparije in klišeji, saj se kaj svojega vsak boji povedat.


Nadezhda
Pišem zase in iz sebe.

In ravno tega, kar si napisal ti, Iceman, nočem. Da bi kdorkoli menil, da pišem umetne traparije in klišeje.

Morda objavim kako zgodbo kdaj drugič. Obstaja še ena težava: vse, kar napišem je zelo dolgo (več kot deset tipkanih A4 pri pri velikosti pisave 10) in zato tudi težko za branje na zaslonu. Vsaj jaz ne morem brati dolgih tekstov na monitorju.

--------

demoness ::

Jaaa... zveni nekam znano vse skupaj. :) Ne vem, mogoče je to pri dobrih pisateljih drugače, ampak zase opažam, da ZELO težko pišem, ne da bi vsaj nekako spravila sebe noter - včasih kot stransko osebo, ki mimogrede, ampak močno, vpliva na glavno (glavne), najpogosteje pa kar kakšen svet, kakršen bi jaz rada, da bi bil. In v katerem sem jaz takšna, kot bi rada bila. Enkrat sem pisala (ampak na žalost ne dokončala) zgodbo na to temo - kaj pa potem, ko ti zmanjka SEBE... ko obstajajo samo še koščki tebe v različnih zgodbah...

OK, back to topic. To seveda pomeni, da se mogoče ne želiš ravno vsakemu odkrivati s svojim pisanjem. Moje zgodbe je videlo ZELO malo ljudi, in nekateri od teh so me že začeli pošiljati k psihiatru.
:) Ampak je vseeno zanimivo videti reakcije ponavadi. Če te ljudje ne poznajo dobro, ne vejo, da si to pravzaprav ti (v čemer je mogoče prav smisel takegale foruma & objavljanja tukaj), in še kaj zanimivega zveš - tako o njih, kot o sebi...

Sicer bi tudi mene zanimalo, kaj pišeš, Nadezhda (dolžina ni zmeraj problem), ampak... po želji, seveda. :)
Don't you want to die, walk beside me evermore,
Don't you feel alive, like you never felt before...?

undefined ::

No, jest bi osebno prav z veseljem prebral kako zgodbo, ki izhaja iz osebnosti avtorja (saj to ponavadi izhajajo vse boljše zgodbe, ali ne?). Torej, kdor ima za to talent (pravzaprav ma ta "talent" marsikdo, potrebna je le inspiracija, katera pa od človeka do človeka nastopi različno), naj le objavi zadeve javno. Lahko tudi v PDF, da se zadeva ne bi kopirala, če se kdo boji za avtorske pravice.

Drugače pa, Nadezhda, ne pričakujem klišejev in umetnih zadev od tebe, saj praviš, da je zadeva osebna, torej nikakor ne more bit umetna, morda le nekoliko klišejska v smislu, da se pojavlja tudi pri drugih ljudeh. Glede dolžine pa nič bat, če se bo teb dalo stipkat, se bo nekaterim tudi sigurno dalo brat. Če pa kdo napiše kak komentar, pa se tebi zdi "negativen", ga le vzemi kot vprašanje in nerazumevanje, pol pa se lahk odločaš za eno od dveh variant: se ne vznemiriš pa mu mirno poskusiš pojasnit, al pa preprosto ignoriraš takšne komentarje, saj je glavno le to, da zadevo objaviš. :)

DoloresJane ::

:) Kot sem rekla - več v začetku decembra. Trenutno ni časa za take stvari. Imam neko starejšo zgodbo, ki jo bom predelala in dopolnila. Morda vam tisto dam v pokušino. :D

Demoness - jaz ne rabim močnih karakterjev. Tudi nisem jaz celostna v eni osebi. Največkrat sploh nisem v zgodbi taka, kot bi želela biti, pač pa morda celo taka kot sem v resnici in tudi taka kot je oseba sama. Imam pa težavo - zelo sem spretna z zgodbami, ki se ukvarjajo le s parimi osebami. Za naborom oseb pa na morem pisati oz. mi je težje. Morda je to razlog, da snov za roman čaka že kaka tri leta, da jo spravim na papir. :D

undefined ::

> Imam neko starejšo zgodbo, ki jo bom predelala in dopolnila. Morda vam tisto dam v pokušino.

Ne delaj tega za nas - delaj to zase. :)

DoloresJane ::

Zase sem jo že napisala. V moji glavi je še boljša kot tista na papirju. :) Potemtakem, mi je sploh ni treba deliti z vami.

undefined ::

> Potemtakem, mi je sploh ni treba deliti z vami.

Če tako misliš (čutiš), potem res ne. :)

undefined ::

Kar pa le dokazuje, da ljudje vedno delajo kar drugi od njih pričakujejo in skoraj ničesar po svoji iniciativi. Mogoče je tu izvir osebne nesreče posameznika? :)

DoloresJane ::

Ledeni, sploh ne razumem, kje bi se tukaj kazalo usklajevanje mojih namer z vašimi zahtevami/željami. Če bom napisala kaj, kar se mi bo zdelo vredno deliti, in bo občutek pravi, bom objavila. Če tekst ne bo pravi za ST, ga bom objavila pa v kakšni literarni reviji. Baje imam potencial za objavo. :)

undefined ::

No, to je dober začetek, Nadezhda. Brezpredmetno pa je zanikat, da ti do pred kratkim še ni bilo do tega, in potem ta občutek krivde projicirat name. Bodi samozavestna. :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pismenost Slovencev je zelo slaba (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Sedem umetnosti
15421036 (11839) nevone
»

Ona - on - mi daš številko? ;) (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1259840 (6032) vrtnyka
»

Komentarji pesmi, objavljenih na 1. ST slemu

Oddelek: Sedem umetnosti
463362 (2706) Ziga Dolhar
»

Psihoanalisti v sloveniji? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
754401 (3691) undefined

Več podobnih tem