» »

Windows 11 taskbar rant

Windows 11 taskbar rant

Zaphod_B75 ::

Pred kratkim sem bil prisiljen (v službi) preiti iz Wndows10 na Windows11. Samo helpdeskov mail your new windows11 laptop is ready for pickup. Nemaš prava glasanja. :/ Že prehod iz 15” na 13” je bil šok. Ajmo zaj z Thinkpad L13 Yoga. Jok, porazno, grrr.... in jaz naj 5 excel tabov, 200 mailov, teams, pa 50 zavihkov v Edge.u pa teams pa vse to naenkrat na tem neuporabnem malem zaslonu in poraznem zmazku od OS.a - Tale je bolši, ma touchscreen. Ma namoj.... kot da bi šel iz bemfelna na tricikel al na otroški poganjavček. ne res ne najdem boljše primerjave.

Taskbar na 11 je neuporabno sranje s skoraj nič možnosti customizacije. Pa ne samo da je prevelik, kar nek task overflow meni, quicklauncha ni več. Sem šel čez več YT videotov da ga usposobim pa še vedno porazno al pa inštaliraj nek 3rd party program, za kar nimam admin privilegijev.

Prenovljeni notepad je takisto za en Qrac. Kar naenkrat več tabov not.

Zgubil sem vse podpise v outlooku, in na kofaxpdf za podpisovat pdf-e.
Vse kar imam za postorit mi vedno vzame 2x veče ćasa kot na windows10. Workload pa ne jenja. Še več - vedno se samo povečuje. Za nameček so pol še cele my documentse premaknili na Onedrive. Ajajaj
In na tem jebenem 13” ThinkPad-u sem samo običan restricted user, nisem admin, ne morem inštalirat 3rd paty toolov. Tole jE PATIENCE LIMIT test. Do zdaj v 30+ letih nisem imel fizičnega spora z računalom, tokrat pa me mika da bi ga ... vglavnem popizd1tis skoz in kroz.
Nazaj na 10ko nea morem več.

Kako usposobim vsaj taskbar, po možnosti brez raznih toolov itd. Vse ostalo tudi bi blo fajn da nekak rešim

halp!
PRIME B350+, Seasonic 750W, Ryzen 5 5600X, 16GB DDR4, Radeon 6650XT, WIN10

Jazon ::

13" zaslone bi morali s konvencijo ZN o zagotavljanju varnosti in zdravja na delovnem mestu prepovedati.

Notepad, desno je ikona Nastavitve. Odpiranje Beležnice -> odpri povezavo v novem oknu in Odpri novo okno.

Taskbar Win10: Brez explorer packa, lahko bojda le delno povrneš s prčkanjem po nastavitvah in registru:

https://www.wikihow.com/Make-Windows-11...

Desni klik na prazni del taskbara -> Nastavitve Opravilne vrstice.
Regedit za Registry Editor v iskalno polje.

mailer ::

Zakaj nisi zavrnil prenosnika ker ima premajhen zaslon? Odnesi ga šefu in zahtevaj zamenjavo.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: mailer ()

toro69 ::

Po prebranem predvidevam, da si najmanj 50let star :) in še vedno verjetno uporabljaš Total Commander :)

Malo bo potrebno iz okvirja stopit in se navadit na nov UI.

Han ::

TC je še vedno nekajkrat bolj uporaben kot integriran File Manager. :P

Za taskbar in start meni obstajajo rešitve, ena boljših je StartAllBack.

owon22 ::

toro69 je izjavil:

Po prebranem predvidevam, da si najmanj 50let star :) in še vedno verjetno uporabljaš Total Commander :)

Malo bo potrebno iz okvirja stopit in se navadit na nov UI.

Ja pa kaj še. Vsakih nekaj let bi se morali navaditi vedno slabšega UI-ja. Sem raje že pred leti po parih preskusih presedlal na LXDE destop na Debianu. Od takrat se še ni bistveno spremenil in mi ni treba iskati vsakih par let nastavitev drugje. Pa še Krusader je gor namesto Total commanderja. :-)

Op, lahko poskusiš inštalirati okleščeno verzijo, Ghost spectre. Sem jo naložil par prijateljem, deluje bp in se pusti bolj konfigurirati.

Baja ::

par sodelavcev je cepetalo da hočejo 11-tko. sem reko OK, sam user supporta od mene ni :)

BlaY0 ::

Saj ne rabiš buljit v 13" zaslon! Zadevo danes z enim USB-C/TB kablom priklopiš na 27" (ali več) eksterni ekran ki ima USB/ETH hub in je vse rešeno. Odklopiš samo ko greš na sestanek, kjer se spet prek WiFi Direct-a naheftaš na beamer in potem šefu odslajdaš tisti PPT ali XLSX al kaj mate že na Windowsu/Offisu ponavadi in seveda ko greš domov. Tak monitor danes dobiš za ušivih 300 EUR.

Jazon je izjavil:

13" zaslone bi morali s konvencijo ZN o zagotavljanju varnosti in zdravja na delovnem mestu prepovedati.

35 let nazaj smo buljili v 12" monokromatske katodne monitorje ali terminale pa smo še vsi živi in zdravi.

mailer je izjavil:

Zakaj nisi zavrnil prenosnika ker ima premajhen zaslon? Odnesi ga šefu in zahtevaj zamenjavo.

Zato ker je bistvo da imaš v korporaciji čim manj različnih modelov hardvera in čim manj različnega softvera. Če bi bilo po moje, bi imel v naboru le en laptop na generacijo in en monitor.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: BlaY0 ()

Samael ::

Open-shell in ExplorerPatcher pa si nazaj na "klasiki".

Pa kaj če je 3rd party dodatek - bolje, kot iti se mazohista. Vzameš si tistih 5 minut da greš skozi nastavitve in za naslednjih 5 let pozabiš na to. Oboje je open source, brez nepotrebne navlake.
(Ah, restricted user si - ta del sem spregledal. Potem pa veliko sreče :P )

ExplorerPatcher for Windows 11
Samael != Samuel

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Samael ()

BlaY0 je izjavil:

35 let nazaj smo buljili v 12" monokromatske katodne monitorje ali terminale pa smo še vsi živi in zdravi.

Še dobro, da nisi omenil luknjanih IBM kartic. Tudi te smo preživeli.

12" 4:3 zaslon je imel slabo colo večjo višino kot jo ima 13" 16:9.

Excel je izgledal pa takole, da je bil čitljiv. Raztegni ga čez tvoj cel 13 colski zaslon :D
 Excel 1.5

Excel 1.5

Imam 16colski 3,5K zaslon na prenosniku in je pogojno znosno, za občasno delo. Pa ima svetilnost 1200 nits. Ne predstavljam si pa stalno delati na 13 colskem. Dodaten 5K monitor je nuja, mora si ga izposlovati.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Jazon ()

Jazon je izjavil:

Bi jih, samo z vidika vidne zaznave je ta tehnologija v primerjavi z bolščanjem v monitor superiorna. Slepi niso nič na slabšem. Niti slepi in gluhi.

pixelzgaming ::

Meni je uspelo dat gor StartAllBack na restricted accountu, ampak je v trial mode 100 dni, ravno par dni nazaj mi je zacelo zahtevat kljuc.. tudi jaz iscem taskbar program, rabil pa bi ga zgolj zaradi tega, ker uporabljam taskbar na vrhu...
PC: Ryzen 7 3700X | 32GB DDR4 | 500GB NVMe | 10TB HDD | RX 6800 XT | W10
Server: i5 6500 | 32GB DDR4 | 256GB SSD | 50TB HDD | Proxmox VE
Telefon: Samsung S23 Ultra | iPhone 16 Pro Avto: Megane MK4 GTLine

Zgodovina sprememb…

BlaY0 je izjavil:

Jazon je izjavil:

Bi jih, samo z vidika vidne zaznave je ta tehnologija v primerjavi z bolščanjem v monitor superiorna. Slepi niso nič na slabšem. Niti slepi in gluhi.

IMO ni bilo slepih za IBM punch card mašino.
Nekdo je moral vso kodo ali podatke stipkati na vsako kartico posebej... In če si naredil napako v 69 stolpcu kartice, si moral zDUPlicirati vsebino do napake na prazno kartico in potem vtipkati pravi podatek.

Diagonala kartic je bila dobrih 8 col. Ločljivost pa 80x12.

Jasno. Moj point je bil, da bi tudi slepi lahko debugirali te kartice... na otip pač. Verjetno še lažje kot tisti ki vidijo :D

Jasno, v firmi je bilo zaposlenih par slepih (in gluhih), ki so od rojstva (nativno) znali otipati Hollerith kodo = zapis na kartici. V bistvu je bilo precej lažje, ker kartice niso bile reliefne, vrstico in stolpec pa je splepi enostavno ugibal. Bili so branch predictors tistega časa.

/sarcasm off

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Jazon ()

Ne vem zakaj bi ugibali... slepi imajo dosti boljšo predstavo v prostoru, posledično tudi boljšo predstavo s prstom po luknjicah na kartončku.

Zaphod_B75 ::

Hvala vsem za odgovore,

1. odgovor zgleda zelo OK, bomo vse sprobal...
Total Commander na službenem laptopu ne nucam, tudi na domačem PCju pa včasih skoz, zadnjih 10 let res ful redko. je pa vedno bil carski.
Pa kaj pol če sem bolj vajen starega UI. Će dela - ne diraj i ne prčkaj. Ne pa ta downgrade.
Uno z malim zaslonom bom verjetno rešu z docking stationom in par kabli in ekranom. UIja se bom pač mogu (vsaj delno) navadit. jebiga

Dejansko sem menjal laptop 2 dni pred dopustom,
Dejsto je da - vsaki drugi windowsi so še vedno bli milo rečeno šrot.
Tko da čez cca 14dni pol poročam kaj in kako res deluje.

hvala in lp
PRIME B350+, Seasonic 750W, Ryzen 5 5600X, 16GB DDR4, Radeon 6650XT, WIN10

Assass1n ::

Včeraj sem posodobil windows 11 na zadnjo verzijo.
Taskbar je bil večji na namizju, ko sem odprl npr. chrome se je le ta zmanjšal ampak ne skril. Spodaj je bil čisto tanek na desni je še vedno kazalo baterijo in wifi. Mi je bilo všeč. Ko si šel iz miško čez se je povečal oz. dvignil.
Danes sem laptop prižgal in je taskbar normalen, se ne skriva. Če izberem hide taskbar se skrije cel, da ga ni videti in tudi na namizju...
S katero funkcijo ga vrnem v željeno stanje? Lenovo Yoga 370.

Edit: https://www.reddit.com/r/WindowsOnDeck/...

Lp
še ko je na tv-ju moder ekran me `pr src stisne

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Assass1n ()

Bezukhoff ::

Pred kratkim je izšlo izredno priročno orodje za prilagajanje uporabniškega vmesnika v okolju Windows 10/11, izgleda precej obetajoče, tako da tistim, ki ste precej nezadovoljni z default izgledom polken, here is your chance now to make them look like Linux or MacOS.

Izvorna koda na voljo na githubu, aplikacija dosegljiva tudi preko Windows Store:
https://github.com/eythaann/Seelen-UI

bm1973 ::

A nimate drugega dela, kot da Windows GUI šraufate...

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

[Windows 11] Debate, vprašanja in težave (strani: 1 2 3 419 20 21 22 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1064174920 (1651) toro69
»

Računalnik na trenutke zmrzuje

Oddelek: Pomoč in nasveti
452028 (763) Linko
»

Windows 11 izidejo 5. oktobra (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
6619946 (14474) KTr1sk
»

Windows: po desetki vendarle enajstica (strani: 1 2 3 )

10732432 (23658) MrStein
»

Windows 8 je tu (strani: 1 2 3 4 5 6 )

27066536 (50469) HupChup

Več podobnih tem