» »

nastavljanje polnitve baterije

nastavljanje polnitve baterije

polozweii ::

Na prenosniku Asus Thinkbook 15G2 je bil v preteklosti nastavljen limit polnjenja 65%. Po inštaliranju Linuxa je limit še vedno aktiven kar pomeni da nastavitve niso del operacijskega sistema.
Kako se pride do teh nastavitev za polnjenje in moč procesorja?

fujtajksel ::

Najbrž v BIOSu. Eni proizvajalci imajo svoje power-management dodatke, ki lahko nastavitve spreminjajo sproti.

polozweii ::

V biosu je na voljo izbira treh stopenj zmogljivosti računalnika.

Možnosti polnjenja v biosu ni. Malo se še spomnim da je bil z novim prenosnikom nek lasten program z nekaj nastavitvami. Kako sem prišel v tisti program se ne spomnim več.

Ales ::

Za ASUS obstajajo namenski open source programi za te nastavitve, vendar ne podpirajo vseh modelov prenosnikov.

Prvo poglej znotraj tvoje linux distribucije, ali ima katerega od teh programov oz. skript za ASUS-e in ali je tvoj prenosnik podprt... če ni, bo morda treba kaj prilagoditi.

subscriber ::

Lahko pa pustiš tako nastavljeno in profitiraš na štirikratno podaljšani življenski dobi baterije:
https://batteryuniversity.com/article/b...

DamijanD ::

Seveda, če ti HW omogoči, da to nastaviš. Stari Lenovo od tamale je še imel to funkcionalnost in sem nastavil na 85% - comp je že cel bogi, ampak baterija ji pa še kar deluje. Moj P52s pa recimo nima (več) te opcije...

_ssd_sata ::

tigrr ::

threshold za polnjenje baterije se nastavlja iz kernela, poglej si tu: