Forum » Pomoč in nasveti » nadgradnja prenosnika z nvm diskom
nadgradnja prenosnika z nvm diskom
helo ::
zdravo,
gre v prenosnik Lenovo L15 gen2 Kingston KC3000 2TB? hvala
če je kak ekspert bom hvaležen za odgovor
gre v prenosnik Lenovo L15 gen2 Kingston KC3000 2TB? hvala
če je kak ekspert bom hvaležen za odgovor
KTr1sk ::
Po posnetku sodeč naj bi deloval nvme disk
i5-14500k,32gb ddr5,6700xt,nvme2x,hdd4x, Dell G3223Q
mtosev ::
Da.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
srus ::
https://psref.lenovo.com/syspool/Sys/PD...
Omenja se max 2 GB HDD, in max 1 TB SSD. V drobnem tisku pa piše:
The storage capacity supported is based on the test results with current Lenovo storage offerings. The system may support larger storage as the technology develops.
Verjetno ne bo težav, če vtakneš 2 TB SSD.
Omenja se max 2 GB HDD, in max 1 TB SSD. V drobnem tisku pa piše:
The storage capacity supported is based on the test results with current Lenovo storage offerings. The system may support larger storage as the technology develops.
Verjetno ne bo težav, če vtakneš 2 TB SSD.
@vsi .... očitno smo se vsi motili.
BIOS nadgradill 1.69 ...instaliral tudi ostale driverje na starem NVM disku 512 GB.
Kupil nov disk PCIe 4.0 NVMe M.2. ga vstavil... enkrat ali celo 2x ga je zaznal, v 99% ga ne zazna. Ne morem izbrati diska pri instalaciji. V BOOT meniju ga sicer vidim ob instalaciji ga ne najde.
dowloadal tudi Intel(R) Rapid Storage Technology Driver, če bi manjkali driverji. A tudi to ni zaleglo (oz. jih ne najde na USBju). Pravilno izvedel postopek.
https://www.intel.com/content/www/us/en...
Očitno je res omejitev 1TB, in le pri 4gen ali višjih lahko vstaviš 2TB.-....Čeprav je procesor 11th Generacije.
Sem še kaj spregledal ??? :(((( kupil disk in ne morem nič z njim. :( Sem bil 100% da toliko strokovnjakov se ne bo motilo....
PS: tudi ta driver ni pravi:
oba sem s powershellom extrahiral in kasneje shranil na USB a jih pri loadanju ob instalaciji WIN10 ne morem uporabiti, ker ni noben od teh ustrezen. Pravilno izpeljal postopek.
BIOS nadgradill 1.69 ...instaliral tudi ostale driverje na starem NVM disku 512 GB.
Kupil nov disk PCIe 4.0 NVMe M.2. ga vstavil... enkrat ali celo 2x ga je zaznal, v 99% ga ne zazna. Ne morem izbrati diska pri instalaciji. V BOOT meniju ga sicer vidim ob instalaciji ga ne najde.
dowloadal tudi Intel(R) Rapid Storage Technology Driver, če bi manjkali driverji. A tudi to ni zaleglo (oz. jih ne najde na USBju). Pravilno izvedel postopek.
Očitno je res omejitev 1TB, in le pri 4gen ali višjih lahko vstaviš 2TB.-....Čeprav je procesor 11th Generacije.
Sem še kaj spregledal ??? :(((( kupil disk in ne morem nič z njim. :( Sem bil 100% da toliko strokovnjakov se ne bo motilo....
PS: tudi ta driver ni pravi:
oba sem s powershellom extrahiral in kasneje shranil na USB a jih pri loadanju ob instalaciji WIN10 ne morem uporabiti, ker ni noben od teh ustrezen. Pravilno izpeljal postopek.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: helo ()
KTr1sk ::
Verjetno si kaj spregledal v nastavitvah v biosu, ali si že prej kdaj posnel Windowse na tem prenosniki, ko je bil prazen disk-formatiran?
i5-14500k,32gb ddr5,6700xt,nvme2x,hdd4x, Dell G3223Q
Nikonja ::
Kolk sm na hitro najdel tvoj komp podpira vse single sided m2 2280 diske, ampak je veliko ljudi priajvilo problem (vsaj na redditu) da jim gen4 nvme ali sploh ne delajo ali delajo n x1 hitrosti, dokler gen3 nvme delajo ok.
https://www.reddit.com/r/thinkpad/comme...
Ga lahko vrneš in zamenjaš?
https://www.reddit.com/r/thinkpad/comme...
Ga lahko vrneš in zamenjaš?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Nikonja ()
@Ktrisk,
na 512gb NVMe SSD disk sem instaliral brez težav. Tega za 2 TB, celo 2x ga je zaznalo,....prvič dal install, (skopiralo in instaliralo datoteke) prenosnik se je ponovno zagnal, nato ker SSDja ni zaznal je šel spet na instalacijo.... potem ga ni več zaznalo... oz. v "15em" poskusu ga je enkrat še zaznalo, pa sem preklical instalacijo naredil restart, le da vidim, če ga sedaj zazna, in ga ni več zaznalo..... Sem pa naredil v teh letih vsaj 50 instalacij, prvič imam take težave.
@Han
WIN 10, win 11 ni razlike... kupil sem tega:
https://www.bigbang.si/kingston-kc3000-...
@Nikonja
piše da je za prenosnike, a ni singlesided, gre sicer na tesno v prenosnik, v PC gre verjetno precej lažje.
na netu nekje sem zasledil,"The Kingston KC3000 will function at PCIe 3.0 speeds because the Lenovo L15 Gen 2 doesn't have a PCIe 4.0 interface..." kar bi bilo super a ga sploh ne zazna.
Ne morem ga vrniti, ker sem odprl embalažo...
na 512gb NVMe SSD disk sem instaliral brez težav. Tega za 2 TB, celo 2x ga je zaznalo,....prvič dal install, (skopiralo in instaliralo datoteke) prenosnik se je ponovno zagnal, nato ker SSDja ni zaznal je šel spet na instalacijo.... potem ga ni več zaznalo... oz. v "15em" poskusu ga je enkrat še zaznalo, pa sem preklical instalacijo naredil restart, le da vidim, če ga sedaj zazna, in ga ni več zaznalo..... Sem pa naredil v teh letih vsaj 50 instalacij, prvič imam take težave.
@Han
WIN 10, win 11 ni razlike... kupil sem tega:
https://www.bigbang.si/kingston-kc3000-...
@Nikonja
piše da je za prenosnike, a ni singlesided, gre sicer na tesno v prenosnik, v PC gre verjetno precej lažje.
na netu nekje sem zasledil,"The Kingston KC3000 will function at PCIe 3.0 speeds because the Lenovo L15 Gen 2 doesn't have a PCIe 4.0 interface..." kar bi bilo super a ga sploh ne zazna.
Ne morem ga vrniti, ker sem odprl embalažo...
mtosev ::
Zanimivo, da ti ne dela. Bi pričakoval, da ti bo deloval.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ni pa kak trik, da je potrebno particijo prej kako kreirati formatirati, spreminjat tip ntfs, UEFI, mbr fat32 , karkol na to temo... ni nihče še instaliral 2TB NVMe diskov v prenosnike?....
res nihče nima rešitve?
hvala..
res nihče nima rešitve?
hvala..
windigo ::
Jaz imam 2TB KC3000 kot drugi disk v prenosniku (Lenovo IdeaPad Slim 5 16").
Nobenih problemov. Imam dual boot in lahko dostopam do njega iz Windowsov preko WSL (formatiran kot ext4) ali z njega bootam Ubuntu. Hiter kot vrag pri pisanju.
Nobenih problemov. Imam dual boot in lahko dostopam do njega iz Windowsov preko WSL (formatiran kot ext4) ali z njega bootam Ubuntu. Hiter kot vrag pri pisanju.
Ceterum censeo Balandeque fascistum esse
je šel NVME disk notri brez težav?? ni bil "predebel"?
ne moreš ga pa uporabiti kot primarni disk? da bi imel na njem WINdowse? Imaš na SATA SSD disk win, in nato si v window okolju formatiral disk v disk managementu da ti ga je zaznalo, ko je bil se nealociran? sklepam...
ne moreš ga pa uporabiti kot primarni disk? da bi imel na njem WINdowse? Imaš na SATA SSD disk win, in nato si v window okolju formatiral disk v disk managementu da ti ga je zaznalo, ko je bil se nealociran? sklepam...
Ne, primarni disk je tudi relativno hiter NVMe M.2 2242 SSD polovične dolžine, nekaj od SK hynixa 1 TB, samo je bil premajhen za moje potrebe, mi je zmanjkovalo prostora. 2 diska imam pa ker je 3 TB > 2 TB.
P.S. Ne spomnim se, kako sem ga dodajal, nisem pa imel težav z debelino (imam verzijo brez hladilnika, samo z nalepko, ne vem niti, ali obstaja verzija s hladilnikom)
P.S. Ne spomnim se, kako sem ga dodajal, nisem pa imel težav z debelino (imam verzijo brez hladilnika, samo z nalepko, ne vem niti, ali obstaja verzija s hladilnikom)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: windigo ()
hmm hvala..... saj verjetno tudi moj nima hladilnika le čokoladice na obeh straneh, pač disk.
a gotovo obstaja neka rešitev.... v biosu požene diagnostiko izberem disk NVMe ga pregleda napiše vse OK. Izbrati ob instalaciji ga pa ni na voljo...... Mogoče ga bi moral nekam priključiti kot sekundarni disk in formatirati ali nanj driverje naložiti ali nekaj........
a gotovo obstaja neka rešitev.... v biosu požene diagnostiko izberem disk NVMe ga pregleda napiše vse OK. Izbrati ob instalaciji ga pa ni na voljo...... Mogoče ga bi moral nekam priključiti kot sekundarni disk in formatirati ali nanj driverje naložiti ali nekaj........
Nikonja ::
Zkj ga ne moreš vrnit?
Sicer kupujem največ na amazonu ampak če ti nekaj ne dela, zapakiraš nazaj in vrneš! Jaz do zdaj nisem nikoli imel problemov če je embalaža odprta!
Sicer kupujem največ na amazonu ampak če ti nekaj ne dela, zapakiraš nazaj in vrneš! Jaz do zdaj nisem nikoli imel problemov če je embalaža odprta!
in na amazonu ko odpreš/strgaš embalažo ti vzamejo brez težav?? Kaj če je le problem v konfiguraciji in ne ssd disku? in bo pri manjšem disku enako. raje bi našel rešitev za ta disk, ker je dovolj velik..
nenavadno mi je, da ga lahko v biosu izberen in naredim diagnostiko na njem, prav tako lahko v bootu izberem NVMe. Le pri instalaciji ga ne najde......... je res kompatibilnost/velikost prevelika??Al ga bi moral priključiti kot sekundarni disk. al kaksne driverje se dodati...?
nenavadno mi je, da ga lahko v biosu izberen in naredim diagnostiko na njem, prav tako lahko v bootu izberem NVMe. Le pri instalaciji ga ne najde......... je res kompatibilnost/velikost prevelika??Al ga bi moral priključiti kot sekundarni disk. al kaksne driverje se dodati...?
Zgodovina sprememb…
joez7 ::
Probaj izklopit vklopi CSM, secureboot, x2 - vglavnem pejt skozi nastavitve v biosu.
Sam mel podoben problem na Ausus MB (stacionar) , kar ni hotelo prepoznati diska. Ga celo v Biosu ni blo. Pol pa malo z nastavitvami - deluje. Ko so enkrat nasneti Win, ponavadi ni več problemov.
Včasih pomaga - ven org. disk in na to mesto nov disk (org pa pustit na mizi). Nekatere plošče majo haklc, en port je NVME drugi pa SATA/NMVE - je treba pravilno nastavit v Biosu.
Ne obupaj, rešitev je ponavadi trivialna.
https://www.lenovo.com/us/en/p/laptops/... sodeč po temu, bi moralo delat, edino lahko naletiš na kako tokovno omejitev - jaz bi probal z Samsungom 980 (NEpro).
Pa pojdi do prve trgovine z servisom, in jih prijazno poprosi, če ti testirajo tvoj disk, in če majo katerega drugega za test.
Išči disk z manjšo porabo - ne pro verzijo.
Sam mel podoben problem na Ausus MB (stacionar) , kar ni hotelo prepoznati diska. Ga celo v Biosu ni blo. Pol pa malo z nastavitvami - deluje. Ko so enkrat nasneti Win, ponavadi ni več problemov.
Včasih pomaga - ven org. disk in na to mesto nov disk (org pa pustit na mizi). Nekatere plošče majo haklc, en port je NVME drugi pa SATA/NMVE - je treba pravilno nastavit v Biosu.
Ne obupaj, rešitev je ponavadi trivialna.
https://www.lenovo.com/us/en/p/laptops/... sodeč po temu, bi moralo delat, edino lahko naletiš na kako tokovno omejitev - jaz bi probal z Samsungom 980 (NEpro).
Pa pojdi do prve trgovine z servisom, in jih prijazno poprosi, če ti testirajo tvoj disk, in če majo katerega drugega za test.
Išči disk z manjšo porabo - ne pro verzijo.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()
CSM-ja nimam oz ga sploh ne najdem.
Secure boot je ze default OFF.
Originalen disk nvm.2 512GB sem dal ven. Rad bi instaliral Windowse na tega 2TB.
na linku pise da podpira 2TB ampak HDD ne SSD. Je 2,4GHz I5-1135g7....
ne bi nosil na servis..dodatno kompliciral/zapravljal... Sem upal, da bo kak expert tu ustrelil iz prve, kaj sem spregledal...
Secure boot je ze default OFF.
Originalen disk nvm.2 512GB sem dal ven. Rad bi instaliral Windowse na tega 2TB.
na linku pise da podpira 2TB ampak HDD ne SSD. Je 2,4GHz I5-1135g7....
ne bi nosil na servis..dodatno kompliciral/zapravljal... Sem upal, da bo kak expert tu ustrelil iz prve, kaj sem spregledal...
Samael ::
Če si iz LJ ali okolice in se ti da sprehoditi proti centru ti lahko ta vikend posodim kakšen NVMe Enclosure, pa boš vsaj približno vedel na čem si.
Zanimivo bi bilo vedeti, kako se bo disk obnašal, ko/če se ga bo preko "Disk Managementa" inicializiralo, dodelilo volume in formatiralo (kar je običajno potrebno narediti s sekundarnim diskom, da ga Windowsi sploh zaznajo).
Zanimivo bi bilo vedeti, kako se bo disk obnašal, ko/če se ga bo preko "Disk Managementa" inicializiralo, dodelilo volume in formatiralo (kar je običajno potrebno narediti s sekundarnim diskom, da ga Windowsi sploh zaznajo).
Samael != Samuel
z diskpartom (shift + f10) ob instalaciji, ne vidim NVMe diska..... Lahko bi tudi to poskusil, preden poskusim vrniti v trgovino disk. Če ga bi uspešno formatiral kot sekundarni disk, in vseeno ne bi delovalo, verjetno to ne bo vplivalo ko ga bom želel vrniti v trgovino? Itak je embalaža že odprta. Hvala
enkrat ga sedaj je zaznalo..ob instalaciji. skopiralo in instaliralo, restart....... nato BLue Screen....sem pa pred tem izklopil v biosu Kernel DMA protection... ne vem če je imel ta izklop DMA protection- to sploh kaj vpliva, a ob restartu sedaj meče blue screen(inacesible boot device)...... kot da driverji ne bi bili pravi al kaj.......ne vem vec...
Jazon ::
Pomojem je pogon zaklenjen (zakriptiran) in zato ni bil viden pri inštalaciji, ker se ga ne da brisati.
Najdi način, da ga odkleneš. Hint je PSID, Unlocker, Sanitize. Npr. Parted Magic zna to.
Najdi način, da ga odkleneš. Hint je PSID, Unlocker, Sanitize. Npr. Parted Magic zna to.
Moje izkušnje z M.2 konektorji so, da so kar občutljivi na kakšne tresljaje, če zadeva ne sedi dobro v reži in ni dobro pritrjena s šraufkom. In premalo prostora oz. problemi z debelino lahko povzročijo prav to, slab stik, kar nekje ustreza simptomom, ki jih opisuješ (sad ga vidiš, sad ga ne vidiš). Poglej najprej in se prepričaj glede lege in povezav preden se spraviš raziskovat softver.
PCIe je drugače precej samodeskriptivna in plug'n'play reč in za to, da vidiš da obstaja tam nek disk ne rabiš neke gore softverja in nastavitev, osnovni delujoči PCI stack navadno zadošča.
PCIe je drugače precej samodeskriptivna in plug'n'play reč in za to, da vidiš da obstaja tam nek disk ne rabiš neke gore softverja in nastavitev, osnovni delujoči PCI stack navadno zadošča.
ne vem zakaj bi bil zakriptiran?...mislim da to nima veze..
v prenosniku je dobro pritrjen.
sem ga vstavil v ohišje za zunanji disk. in dobim error:
E:\ is not accessible Incorrect function
sem ga ponovno namestil v ohišju, kontakt je ok, večkrat not in ven do konca je vstavljen ta napaka se ponavlja...
sem ga ponovno namestil v ohišju, kontakt je ok, večkrat not in ven do konca je vstavljen ta napaka se ponavlja...
v cmd-ju v windowsih, kot sekundarni disk, z chkdsk ga ne morem pregledati, vrže Cannot open volume for direct access.
v disk managementu vidim črko, a je prazen.piše deluje.
nimam več idej...
v disk managementu vidim črko, a je prazen.piše deluje.
nimam več idej...
Zakaj pa enostavno ne kloniraš starega diska na novega?
ne bios je novejši, z miško lahko delam. ima bolj malo opcij.
takole zgleda bios za Lenovo L15 gen2:
nima VMD controlerja nikjer v biosu za izklopiti.
Kingston SSD manager ne pravi nič, ga ne zazna. tako kot ga WINdowsi ne zaznajo.
nimma možnosti ga drugam priklapljati.
tudi če kloniram dvomim da bo delovalo, pa iskat sedaj software da bo vse do izvedel enostavno itd....
ga bom verjetno vrnil če do sedaj nisem uspel in nihče drug ni uspel ugotoviti zakaj ne dela....
le da je verzija mojega biosa 1.69. (zadnja posodobljena).
takole zgleda bios za Lenovo L15 gen2:
nima VMD controlerja nikjer v biosu za izklopiti.
Kingston SSD manager ne pravi nič, ga ne zazna. tako kot ga WINdowsi ne zaznajo.
nimma možnosti ga drugam priklapljati.
tudi če kloniram dvomim da bo delovalo, pa iskat sedaj software da bo vse do izvedel enostavno itd....
ga bom verjetno vrnil če do sedaj nisem uspel in nihče drug ni uspel ugotoviti zakaj ne dela....
le da je verzija mojega biosa 1.69. (zadnja posodobljena).
Zgodovina sprememb…
Pojdi v nastavitev Securty in poišči Reset to setup mode = enable , pa bi moralo iti.
Clon se izvede z programom od diska.
Tule si poišči emulator tvoje mašine - pa mal razišči.
https://download.lenovo.com/bsco/index....
Clon se izvede z programom od diska.
Tule si poišči emulator tvoje mašine - pa mal razišči.
https://download.lenovo.com/bsco/index....
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()
ne vem zakaj bi bil zakriptiran?...mislim da to nima veze..
Npr: Nekdo pred tabo je kupil ta pogon, namestil gor bogavedikaj in vključil bitlockerja ali kaj podobnega, nato pa se je premislil, pobrisal vsebino in ga v 30-ih dneh vrnil prodajalcu. In potem je ta isti pogon prodajalec prodal naprej tebi.
Zaklenjen pogon bo tvoj bios zaznal, medtem ko ga OS ne bo videl. Zato rabiš nek utility, kjer resetiraš zaklep pogona z vnosom PSID kode, ki jo najdeš napisano na fizičnem pogonu.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Jazon ()
Han ::
Na Kingston strani imaš navodila za kloniranje z Acronis True Image in povezavo za prenos programa.
tony1 ::
Čaki, kater problem zdaj tukaj rešujete, to da 2TB KC3000 ni zaznan, ali da ne znate naredit UEFI bootable diska?
@Joez7,
lahko enablam ja, a kaj bom s tem dosegel? mašina je Lenovo L15 Gen 2. i5-1135g7
...mogoče bi še poskusil klonirati disk... zelo zelo dvomim da bo ta akcija rešila problem, a bom poiskal primerno orodje, nisem že dolgo uporabljal teh orodij, pred leti Acronis.. bom poskusil.
@Jazon, disk je zapakiran vakumsko v trdo plastično/papirnato embalažo, dvomim da je bil kadarkoli odprt prej. Izgleda originalno tovoarniško zaprt, mi je ta scenarij skoraj neverjeten. A verjetno bi lahko še to poskusil, bo kar nekaj aktivnosti in časa še to da malo raziščem celoten postopek...
@Han, ok bom poskusil...hvala
@Toni hvala, upam bo ok.
@windigo, da L15 gen 2 ne zazna diska NVMe 2TB diska ob instalaciji. Okno ko bi moral izbrati disk, kam naj se instalira, ne najde 2TB diska. NVMe 512GB ga pa zazna brez tezav. Imaš kak predlog za rešitev?
@Joez7, imam Preinstaled OS License v BIOSU , kar pomeni, da je v BIOSU že instaliran OS win ključ oz serijska, ne bi je rad izgubil z resetom v setup mode. Imam pa to možnost.
lahko enablam ja, a kaj bom s tem dosegel? mašina je Lenovo L15 Gen 2. i5-1135g7
...mogoče bi še poskusil klonirati disk... zelo zelo dvomim da bo ta akcija rešila problem, a bom poiskal primerno orodje, nisem že dolgo uporabljal teh orodij, pred leti Acronis.. bom poskusil.
@Jazon, disk je zapakiran vakumsko v trdo plastično/papirnato embalažo, dvomim da je bil kadarkoli odprt prej. Izgleda originalno tovoarniško zaprt, mi je ta scenarij skoraj neverjeten. A verjetno bi lahko še to poskusil, bo kar nekaj aktivnosti in časa še to da malo raziščem celoten postopek...
@Han, ok bom poskusil...hvala
@Toni hvala, upam bo ok.
@windigo, da L15 gen 2 ne zazna diska NVMe 2TB diska ob instalaciji. Okno ko bi moral izbrati disk, kam naj se instalira, ne najde 2TB diska. NVMe 512GB ga pa zazna brez tezav. Imaš kak predlog za rešitev?
@Joez7, imam Preinstaled OS License v BIOSU , kar pomeni, da je v BIOSU že instaliran OS win ključ oz serijska, ne bi je rad izgubil z resetom v setup mode. Imam pa to možnost.
Zgodovina sprememb…
broken/link ::
uradna spletna stran za nvme disk, link: https://www.kingston.com/en/ssd/kc3000-...
uradna spletna stran za lenovo, pod Q in A (na dnu strani), link: https://www.lenovo.com/us/en/p/laptops/...
tako da mogoče se obrni na uradni lenovo support s tem vprašanjem, ali pa mogoče celo na slovenski lenovo servis.
Kingston KC3000 PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD delivers next-level performance using the latest Gen 4x4 NVMe controller
uradna spletna stran za lenovo, pod Q in A (na dnu strani), link: https://www.lenovo.com/us/en/p/laptops/...
Hi,
I hope you are doing good.
Please be informed that ThinkPad L15 Gen 2 does support NVME Gen 4 SSD's.
Also, you can view the complete specifications through this link:
https://psref.lenovo.com/Product/ThinkP...
Thanks for your interest in Lenovo!
tako da mogoče se obrni na uradni lenovo support s tem vprašanjem, ali pa mogoče celo na slovenski lenovo servis.
Acronisov clon ni deloval, napiše da ne zazna diska...
pod Q&A tega nisem videl, a če piše potem mora delovati. Lahko da podpira le Lenovo SSD NVME disk, ostalih znamk pa ne? Čeprav bi verjetno moral? Lenovo servis mogoče, nazadnje nisem dobil nekih uporabnih informacij, mogoče sem jih kontaktiral nepravi dan :)
sem očitno izbral tako znamko....
hvala
pod Q&A tega nisem videl, a če piše potem mora delovati. Lahko da podpira le Lenovo SSD NVME disk, ostalih znamk pa ne? Čeprav bi verjetno moral? Lenovo servis mogoče, nazadnje nisem dobil nekih uporabnih informacij, mogoče sem jih kontaktiral nepravi dan :)
sem očitno izbral tako znamko....
hvala
@helo
OK, to se bere kot da si pripravljen poskusiti.
Na, ta je vse napisal:
https://superuser.com/a/1855380
Pazi da ne boš v pretiranem entuzijazmu poradiral vsebino starega pogona!
OK, to se bere kot da si pripravljen poskusiti.
Na, ta je vse napisal:
https://superuser.com/a/1855380
Pazi da ne boš v pretiranem entuzijazmu poradiral vsebino starega pogona!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Jazon ()
Naloži recimo Linux z USB sticka in poglej, kaj se dogaja ob inicializaciji.
lspci (oz. lspci -vvv za več podatkov)
sudo dmesg | grep pci
Posebnih driverjev za ta disk ne rabiš, PCI stack in generični nvme driver bosta zadosti.
Ko enkrat UEFI preda kontrolo kernelu, ta začne z nule kar se tiče inicializacije PCI naprav.
Ker bootaš z USB sticka, se izogneš problemom z UEFI / BIOSom ob bootu.
Če v linuxu vse dela, lahko mountaš disk, brez težav bereš in pišeš, potem je problem s podporo disku v Bios / Uefi. Če ne dela, potem imaš najverjetneje neke probleme na PCIe.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Varčen desktop (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Strojna oprema | 23746 (4391) | WizzardOfOZ |
» | Kako ugotoviti koliko velik disk podpira BIOS?Oddelek: Strojna oprema | 735 (379) | MrStein |
» | namestitev sistema (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 7603 (4778) | Yohan del Sud |
» | SSD m2 NVMe na PCIE (druga reža) ni videnOddelek: Strojna oprema | 2253 (1679) | Ahim |
» | Poceni laptopi?! (strani: 1 2 3 )Oddelek: Kaj kupiti | 8890 (6317) | Mato989 |