Forum » Strojna oprema » Hitrost vašega trdega diska, SSD-ja, ...
Hitrost vašega trdega diska, SSD-ja, ...
Tilen ::
Mene pa zanima, kaksna je razlika med SATA in SATAII ter 8MB in 16MB cache nasploh.
Tnx za info :)
Me pa zanimajo VIDNE spremembe, ne one na papirju.
Tnx za info :)
Me pa zanimajo VIDNE spremembe, ne one na papirju.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e
Dr_M ::
ne nobene vidne spremembe.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.
OChack ::
a mogoce kdo ve kje bi se dobl kšn pretvornik iz SATA (disk) v IDE al pa obratno tko za mjhn gnar,
na splošno me pa zanima kašne mate hitrosti pisanja na disk vidm da tle povsod sam branje.
na splošno me pa zanima kašne mate hitrosti pisanja na disk vidm da tle povsod sam branje.
Int€l inside, IDIOT Outside
e-marko ::
Poleg Abit nf7-S ver.2 je bil takšen pretvornik iz IDE v SATA, da si lahko priklopil ide disk na sata kabel. Malo poglej po malih oglasih. Jaz sem kupil še enega dodatnega pred časom za jurja se mi zdi in imam dva. Žal nista naprodaj.
LP
LP
...somebody, somewhere...
jeanmike ::
e-marko
Poleg Abit nf7-S ver.2 je bil takšen pretvornik iz IDE v SATA, da si lahko priklopil ide disk na sata kabel. Malo poglej po malih oglasih. Jaz sem kupil še enega dodatnega pred časom za jurja se mi zdi in imam dva. Žal nista naprodaj.
LP
Mene pa glede tega nekaj zanima. Sam imam IDE disk(in konektor iz IDE v SATA), pa me zanima ce mores formatirat disk da pol lahko povezes z SATA kablom, al je ksna moznost da bi se dalo ustimat brez formatiranja.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jeanmike ()
MrStein ::
Zakaj pa bi formatiral ?
No ja, Windows ma vedno neke muhe svoje.
Probaj, pa boš videl.
No ja, Windows ma vedno neke muhe svoje.
Probaj, pa boš videl.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
ja
Motiti se je človeško.
Veron ::
ps: edit ne dela v zgornem postu
Disk sem mal prele spet stestiral tokrat na drugi platformi, prej axp 2.1ghz, abit nf7-s nf2 ultra400, sata... in je bilo kot piše tam nekje 75mb/s zdaj na novi plati asrock dual in a64 2.45ghz pa mi doseže 129mb/s... zgleda da je to veliko odvisno tudi od platforme...
Disk je isti.
Disk sem mal prele spet stestiral tokrat na drugi platformi, prej axp 2.1ghz, abit nf7-s nf2 ultra400, sata... in je bilo kot piše tam nekje 75mb/s zdaj na novi plati asrock dual in a64 2.45ghz pa mi doseže 129mb/s... zgleda da je to veliko odvisno tudi od platforme...
Disk je isti.
Ker sm ostal brez svojga kompa, sem začel malo šarat po sestinem nakar ugotovim tole
Me zanima, če je to normaln rezultat za IBM 15GB 7200rpm 2MB predpomnilnika disk? Disk stalno neki čudno cvili in oddaja zvoke kot da bi se sred winsow resetiral.
Me zanima, če je to normaln rezultat za IBM 15GB 7200rpm 2MB predpomnilnika disk? Disk stalno neki čudno cvili in oddaja zvoke kot da bi se sred winsow resetiral.
Zgodovina sprememb…
- zavaroval slike: kuglvinkl ()
Dr_M ::
in kaj te moti pr tem disku?
The reason why most of society hates conservatives and
strašno počasen, čudne zvoke oddaja, zgleda kot da se kr sred močnega delovanja "ugasne" in ponovno aktivira... zgleda je disk proti koncu
jest10 ::
Kako hitrost pa ti pričakuješ od starega diska?? Za okoli 20GB diske je to čisto normalna brzina
Stanje je zdej tako, imam disk hitachi 200GB sata2. In me zanima ali je kakšna razlika (ne mislim kakršni koli testi, ampak tko, da se opaz v času lovdanja ali pisanja) če priklopim sata2 disk v sata priklop ali sata2 priklop. Fora je v tem, da če imam priklopljeno v sata2 mi počasneje boota, pa nevem čemu tko, ko dam v sata priklop, pa boota normalno "hitro".
rhino ::
čaw!mene zanima kje spremeniš iz PIO na DMA?hvala za odgovore
Intel I7 950|Asus P6X58D-E|
ZOTAC GeForce 580 GTX 1536 GDDR5|OCZ Vertex2E 60GB + 500GB WD + 1TB Samsung F3|
3x2GB Kingston HyperX DDR3-1600|Cougar GX1050|CM HAF-X
rhino ::
tnx,vidim da mi vse štima...
Intel I7 950|Asus P6X58D-E|
tertinek ::
jaz se zanimam za nakup novega trdega diska, pa me zanima kaj pomenijo oznake ATA100, in ATA133.A so to oznake za kable ali za vsak posamezn disk? Meni matična podpira le ATA100, pa nikjer ne najdem takega diska. Tenx za odgovor
BaRtMaN ::
Številke pomenijo teoretično najvišjo hitrost prenosa od diska proti pomnilniku. Npr. 100 pomeni 100 MB/sek.
Dosežejo jo morda prenosi iz medpomnilnika (cache) na disku samem. V cachu so pogosto dostopani sektorji iz diska in njegovo velikost vidiš na ceniku zraven celotne kapacitete diska: 2MB cache, ponavadi je 8MB cache, nekateri imajo že 16MB velik cache.
Sicer so dandanes povprečni prenosi iz magnetnih plošč okoli 60-70 MB/sek.
ATA pomeni nek standard, po katerem se pogovarjata matična plošča in disk. Starejši diski so PATA, novejši SATA. Razlika je v priključku, kablu in najvišji teoretični hitrosti prenosa, ki je večinoma neizkoriščena, glej prejšnji odstavek.
Če matična plošča ima SATA priključke ni razloga, da ne bi kupil SATA disk. Najnovejši standard je SATA II, a diski SATA I delujejo na SATA II matičnih ploščah tako kakor delujejo SATA II diski na SATA I matičnih ploščah.
Dosežejo jo morda prenosi iz medpomnilnika (cache) na disku samem. V cachu so pogosto dostopani sektorji iz diska in njegovo velikost vidiš na ceniku zraven celotne kapacitete diska: 2MB cache, ponavadi je 8MB cache, nekateri imajo že 16MB velik cache.
Sicer so dandanes povprečni prenosi iz magnetnih plošč okoli 60-70 MB/sek.
ATA pomeni nek standard, po katerem se pogovarjata matična plošča in disk. Starejši diski so PATA, novejši SATA. Razlika je v priključku, kablu in najvišji teoretični hitrosti prenosa, ki je večinoma neizkoriščena, glej prejšnji odstavek.
Če matična plošča ima SATA priključke ni razloga, da ne bi kupil SATA disk. Najnovejši standard je SATA II, a diski SATA I delujejo na SATA II matičnih ploščah tako kakor delujejo SATA II diski na SATA I matičnih ploščah.
SATA : http://en.wikipedia.org/wiki/Sata
Paralelni (stari) ATA znan tudi kot (E)IDE : http://en.wikipedia.org/wiki/AT_Attachment
Tam maš tudi sliko konektorja, ki je bolkone edina praktično pomembna razlika.
Paralelni (stari) ATA znan tudi kot (E)IDE : http://en.wikipedia.org/wiki/AT_Attachment
Tam maš tudi sliko konektorja, ki je bolkone edina praktično pomembna razlika.
Motiti se je človeško.
Antares88 ::
Ej BoLhCa. Kera 2 diska maš to vezana v raid?
Ker men se zdi ful čudn, da mam jes dost podobne razultate kot ti pa mam navaden disk sataII 8MB Pa raid0 naj bi ja dal velik Performance.
Moj rezultat je na prejšsni strani ali pa tu:
Ker men se zdi ful čudn, da mam jes dost podobne razultate kot ti pa mam navaden disk sataII 8MB Pa raid0 naj bi ja dal velik Performance.
Moj rezultat je na prejšsni strani ali pa tu:
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Antares88 ()
Sta oba slepa ?
RAID ima 120 mega na sekundo, enojni disk pa 65 mega na sekundo.
Faktor je 2. Tako kot mora biti.
RAID ima 120 mega na sekundo, enojni disk pa 65 mega na sekundo.
Faktor je 2. Tako kot mora biti.
Motiti se je človeško.
Antares88 ::
Ma v praksi sata2 nej ne bi kej hitrejši od sata.
MrStein@ kje to vidš?!? Al pa če je ~170MB/s. Pri njegovem raid in pri mojem sata2.
MrStein@ kje to vidš?!? Al pa če je ~170MB/s. Pri njegovem raid in pri mojem sata2.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Antares88 ()
kixs ::
Antares88:
Jao, jao! Ne gledat buffered read (oz. hitrost vmesnika)!!! Ampak dejanski prenos podatkov, kot jih kaze graf!!
Jao, jao! Ne gledat buffered read (oz. hitrost vmesnika)!!! Ampak dejanski prenos podatkov, kot jih kaze graf!!
bastadu ::
Slika že mora obstajati nekje na netu, potem moderator presodi, če je slika odločilnega pomena za potek debate oz. če na njej temelji tema in jo uploada na st strežnik, da ne more potem ta link do slike kar naenkrat zamreti...
wechta ::
aha, se mi je zdel da zarad varnosti ne more kr vsak nekaj ulpodati na server. potem pomojem že dolg cajta ne bi blo slo-techa
Ve kdo kam bi lahko kako sliko poknu na brzino?
lp wechta
Ve kdo kam bi lahko kako sliko poknu na brzino?
lp wechta
wechta ::
dankesen.
Evo slikce:
2*250GB hitachi SATA2 RAID STRIP
a je to OK, mal mi je cudn graf ker v sredi kr dol pade?
no, tale slikce je mal cudna, evo link: http://www3.shrani.si/o.php?diski910020...
lp, wechta
Evo slikce:
2*250GB hitachi SATA2 RAID STRIP
a je to OK, mal mi je cudn graf ker v sredi kr dol pade?
no, tale slikce je mal cudna, evo link: http://www3.shrani.si/o.php?diski910020...
lp, wechta
Zgodovina sprememb…
Vlady ::
Jz mam pa 4x 80GB RAID 0:
Random access: 14,8ms
CPU utilization: 0% (+/-2%)
Average read: 89,6 MB/s
Burst mam pa 111,5MB/s.
Testirano z HD tach 3.x
Random access: 14,8ms
CPU utilization: 0% (+/-2%)
Average read: 89,6 MB/s
Burst mam pa 111,5MB/s.
Testirano z HD tach 3.x
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"
Zgodovina sprememb…
GrimReaper ::
Maxtor 250GB 16MB SATA ter WD 250GB 16MB SATA II v RAID 0:
Povejte kam lahko uploadam slike, ker mi Shrani.si in Imageshack ne prime.
Anketa je pa kot naročena, ker so se mi brisal vsi podatki in niti ena datoteka ni bila rešljiva.
---------------
moderator: slike iz obeh dveh strani delujejo, samo tukaj v ST forum moraš vpisati direkt link do slike in ne neke php povezave, pri kateri ti odpre sliko dejansko na shrani.si ali imagehack strani...
Povejte kam lahko uploadam slike, ker mi Shrani.si in Imageshack ne prime.
Anketa je pa kot naročena, ker so se mi brisal vsi podatki in niti ena datoteka ni bila rešljiva.
---------------
moderator: slike iz obeh dveh strani delujejo, samo tukaj v ST forum moraš vpisati direkt link do slike in ne neke php povezave, pri kateri ti odpre sliko dejansko na shrani.si ali imagehack strani...
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W
Zgodovina sprememb…
H4rVeSteR ::
imam hitachi 160GB SATA II, burst speed pa doseze okoli 225MB/s.
@asus, verjetno nima enablan sata 2, ki ga enablas s hitachjevim softverom, ki si ga potegnes z njihove strani.
@asus, verjetno nima enablan sata 2, ki ga enablas s hitachjevim softverom, ki si ga potegnes z njihove strani.
***I have a dream***
H4rVeSteR ::
@asus na slo-techu je bla odprta tema vezana na to. mislm da je tale
Sata2 disk pocasnejsi od starega ata133
Sata2 disk pocasnejsi od starega ata133
***I have a dream***
GrimReaper ::
WD 250 GB SATA II 16MB
To ni res, zdele sm se mal igral, iz Shrani.si ne prime:
slike iz obeh dveh strani delujejo
To ni res, zdele sm se mal igral, iz Shrani.si ne prime:
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30