» »

Hitrost vašega trdega diska, SSD-ja, ...

Hitrost vašega trdega diska, SSD-ja, ...

««
11 / 47
»»

Hob ::

Primerjava diska na ICH8 in jmicron priklopu:
Intel E6300, Gigabyte DS3, Raptor 36G

oznake:
SATA WD C WD360A - disk je priklopljen na jmicron
WDC WD360ADFD... - disk je priklopljen na ICH8

Primerjava jmicron vs ICH8:

ICH8, normal vs. OCed (FSB 266 -> 375), PCIE je zaklenjen na 100, tako da tu verjetno pripomore prepustnost RAMa in procesor:

ICH8, normal vs. OCed (FSB 266 -> 375), podobna slika:

Kljub temu da testi kazejo v prid jmicronu, vecina na forumih se vedno priporoca za desktop uporabo priklop brez NCQja, se pravi ICH8 ( link).
Prav tako prek jmicron priklopa ne moremo brati diskovih S.M.A.R.T. informacij, temperature, in verjetno se česa :)

NCQ pridobitev v teoriji:

In Clanek s testi, kjer priporoca NCQ.

Sam se bolj nagibam k mnenju, da je NCQ uporaben, saj so drugi testi veliko bolj genericni in blizje realni uporabi. Zelim pa si boljse gonilnike za jmicron :)

Zgodovina sprememb…

• zavaroval slike: OmegaBlue ()

AndrewSmith ::

Eko moj novi Seagate 320GB 16mb NCQ sata2.

1)Venice3200/DfiUltraD/2x512UltraX-BH5/X800Xl/LG DVDRW/Seagate320Gb
2)3xTechnics1210MK5/FinalScratch/DJM600/SennheiserHD25/
2xProel15A@250rms/1xB&C 15"@750rms

Zgodovina sprememb…

• zavaroval slike: kuglvinkl ()

meganboj ::

evo še moje slikce zdi se mi da imama malo slabe rezultate
WD 250G SATA2 16MB

Zgodovina sprememb…

TribesMan ::

meganboj kaj ti pa fali? Sej je tocno tako kot bi clovek pricakoval od tega diska... je pa res da se z unim Seagateom od AndrewSmitha ne mores glih primerjat... tist je trenutno najbrz najhitrejsi disk za desktope.. (ce odstejemo raptorje)
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

meganboj ::

burst speed se mi zdi malo nizek kolega ma isto wd samo da 350g pa ima malo čez 200 MB/s

burst speed je najbolj nepomenben podatek pri disku... Odvisen je pa predvsem od zmogljivosti krmilnika na plati... ampk je v 99% popolnoma nepomenben za hitrost delovanja...

Kar res steje sta access time in average read speed.

bluefish ::

Hitachi 250 GB SATA

Slabši rezultat pri Burst Speed je verjetno posledica napolnjenosti diska.

WD 250 GB SATA2

Zgodovina sprememb…

M-XXXX ::

Še moje- bi moral še defragmentirati- RAID0 z 2x 320gb

Zgodovina sprememb…

bastadu ::

Nice. Ka pa maš to zaen kontroler, da maš burst speed čez 300?

Kontrolen na matični!
Kaj je sploh bolše pri tem burst speed?

Dr_M ::

se mi zdi, da sm v tej temi ze to povedu, pa bom se enkrat. kolicina podatkov in razdrobljenost le teh, NE upliva na rezultat pri hdtach meritvah.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Burst speed bi naj bila hitrost, ki jo je sposoben prenašati kontroler. Praviloma pa je vedno samo branje z diska dosti počasneje os burst speeda, tako da ta podatek ni mirodajn glede same hitrosti diska. Če pa imaš diske v RAID polju (sploh če maš naprimer 4 ali več diskov v RAID0(+1)) pa kaj hitro zapolniš to pasovno širino in v tem primeru je samo vodilo na katerem teče kontroler oz. kar sam kontroler ozko grlo... Pri tebi mi je zanimivo da imaš SATA-II zadevo, katere je teoretičen maksimum 300MB/s, tebi pa piči še več od maximuma SCSI Ultra320... Mogoče pa le HDTach malo narobe brebere podatke, who knows :\

bastadu tako si podkovan v poznavanju deloavnja HDTacha, ne opazis pa da ima natoxt RAID0 array...

In potem je vse logično a ne :)

Seveda sem opazil da ima RAID0 (hitrost je tudi temu primerna), vendar to vseeno ne spremeni dejstva, da ma burst speed več kot 320MB/s, kar pa nima veze če je raid ali ne, to ma samo vezo s prepustnostjo kontrolerja, ker pa je kotroler SATAII (do 300MB/s) nekako ni logično da ma burts speed sploh več kot 300, ponavadi je še kar dosti manj...

Jackal ::

Da nalepim te slikice še sem... Oba diska sta 2,5"

Star disk - Toshiba MK8025GAS, 4200rpm, 8MB cache

Toshiba MK8025GAS

Nov disk - Hitachi Travelstar T7K100, 7200rpm, 8MB cache

Hitachi T7K100

Walking the way is something completely different than imagining the way.

bastadu: ce imas raid0, se ti speedburts pomnozi z 2 :) torej,ce ima z dvema diskoma 320mb/s, bi mel z enim 160mb/s :)

Tko kot je Dr_M reku... SATA2 ima maksimalno propustnost podano na kanal, ne pa na kontroler. Propustnost kontrolerja je spet čist nekaj drugega, in je ponavadi omejena z hitorstjo vodila na kateremu čepi. Če bi imel PCI SATA krmilnik bi bila ta hitorst verjetno v rangu 133MB/s. PCI-E pa verjetno okoli štirikrat toliko, glede na to da večina PCI-E krmilnikov uporablja vodilo x4.

Jackal dobra izbira ;)

Zgodovina sprememb…

KTr1sk ::

Pa še moj WD320Gb sataII

i5-14500k,32gb ddr5,6700xt,nvme2x,hdd4x, Dell G3223Q

Zgodovina sprememb…

venetu ::

Jackal: Kakšna je razlika v hitrosti/odzivnosti sistema po zamenjavi hdd-ja in, ali se kaj bolj greje? Imam Toshibao MK8025GAS 4200rpm in razmišljam, da jo bi zamenjal z Hitachijem 7k100.
Long bencha mi neče dokončat, laptop zmrzne pri sequental read test.

venetu

Zgodovina sprememb…

Poldy ::

Bom kar tu vprašal, ko ste vsi podkovani o hitrostih diskov:
Kaj se bolj izplača za klasičnega uporabnika (delo v windows, filmi, kakšna igra) - ali je bolje imeti enega WD Raptor ali 2x7200 obratov v raid0? Za varnost mi je vseeno, zanima me samo razlika v hitrosti - seveda v praksi?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Poldy ()

raptor 150gb :)

V mislih sem imel 74GB varianto, pa še to je nekam drago...

bluefish ::

za domačega uporabnika, ki igra samo igre in malo brska po windowsih je nakup Raptorja nekako "neumen". Raje kupi 2 x 250 GB in veži v RAID 0.

z raid 0 ne bos nic pridobim. sicer sinteticni testi pokazejo mnogo visjo hitros, ampak v praksi ni razlike. mam doma 2 hitachija 160 sata v raid 0, ampak ni opazne razlike.

z raid 0 ne bos nic pridobim. sicer sinteticni testi pokazejo mnogo visjo hitros, ampak v praksi ni razlike. mam doma 2 hitachija 160 sata v raid 0, ampak ni opazne razlike.

Sam tudi imam RAID0 in je razlika OPAZNA- veliko hitrejše nalaganje win., in iger!!

Sam tudi imam RAID0 in je razlika OPAZNA- veliko hitrejše nalaganje win., in iger!!

psiholoski ucinek :) sistem se sigurno ne bo prej nalozil, pa tudi pri igrah se mape namesto npr. 20sekund nalozijo v 18 sekundah :) ja dejansko se to da zmerit s stoparico :D

No ja, pri raptorju pa se bo nalaganje programov še bolj poznalo na času?

hitrej se plosce vrtijo, manjsi je dostopni cas. to je pa pomembno pri delu z manjsimi datotekami (do nekaj MB), pri vecjih je pa bolje vecja hitrost. ampak vecje datoteke so vec 10MB oz 100...

psiholoski ucinek sistem se sigurno ne bo prej nalozil, pa tudi pri igrah se mape namesto npr. 20sekund nalozijo v 18 sekundah ja dejansko se to da zmerit s stoparico

Win xp je bil čisto uporaben po 5 s nalaganja, fear combat mape mi rabi po 2s, (za cod 2 pa imam laptopa zraven na katerem igra občasno sosed! Če sva na istem serverju in zamenja mapo sem prej prišel pred njim približno 2s, od kar pa imam RAID0 pa 7-8s pred njim kar je skoraj polovico nalagalnega časa pred RAIDOM!!!)

hm in kok ti kaze hdtach? 500MB/s da mas tako razliko? :D
men kaze 95MB average, pa se nic ne pozna napram 1 disku. tut winxp se nalagajo enako dolgo, kot na enmu disku. pa ves zakaj? ker med nalaganje sistema disk zelo malo dela, vecino casa idla. si ti siguren, da si ze videl racunalnik od blizu? :)

Izgleda da odvisno od sistema - jaz se ravno zato odločam za nakup novega diska, ker mi že samo pri zagonu windowsev samo melje in melje...

Vlady ::

Jaz imam dva maxtorja 200GB v raid 0 in lahko reem, da mi sistem dela hitreje, sicer se ne naloži hitreje sistem, dela pa potem hitreje, ko kaj kopiram ali odkrčujem ali kak program laufam.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

V kakšni povezavi sta velikost diska in hitrost - baje da naj bi bili večji diski hitrejši, vendar sem gledal teste na tomshardware, pa izgleda kot da ni razlike med recimo 160 in 300?

kixs ::

Razliko moras iskat drugje in ne med velikostjo.

Prdvsem je vazna gostota zapisa in koliko plosc (platter) uporabljajo. Danes imajo najvec okoli 188GB/platter (Seagate). Ostali pa okoli 166GB/platter.

Torej po hitrosti so enaki 160GB, 320Gb in 500GB disk, ki temeljijo na isti tehnologiji (se pravi od iste firme). Potem se razlikujejo se po mehaniki (hitrosti glav - access time) in velikosti predpomnilnika.

Seveda moras pazit, da gledas diske z isto tehnologijo. Novi 160GB diski uporabljajo 1 platter, medtem ko stari (2-3leta) pa 2 in vec. Pozna se potem po prenosu. Novi imajo max nekaj cez 70MBs/sek. Stari pa max okoli 50-60MB/sek.

LP

amigo_no1 ::

Maxtor DiamondMax Plus 9 6Y120P0 (120GB, ide , 7200 rpm, 8MB cacha)

---------------

Seagate Barracuda 7200.10 - ST3320620A 320GB IDE (7200 rpm, 16MB cacha)
WD WD3200KS-00PFB0 320GB SATA (7200 rpm, 16MB cacha)

Diska sta priklopljena na VIA VT6421 kontroler.

Seagate Barracuda

WD

Zgodovina sprememb…

Cingular ::

evo še moj 400Gb WD SATA2 16Mb

Intel E4300@3.3GHz, Asus P5B, 2x1Gb OCZ Gold XTC, WD 400Gb SATAII 16Mb,
Nvidia 8800GTS 320Mb@650/1000, Nec 3540&Lite-On LS, Logitech Z5400,
22" LCD Samsung 225BW, MS Vista Bussines

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Cingular ()

Pred parimi dnevi sem dal 2x160Gb Hitachi v RAID 0... stvar deluje odlično. Recimo, ko sem delal Image diska iz particije na particijo - cca. 2GB je prenašal dobro minuto. Prej je bil ta čas še enkrat daljši.

Najbolj sem zadovoljen, ko pridem v windows in ko se nalagajo programčki (spodaj, poleg ure) - sedaj se naložijo skoraj vsi hkrati... Med vikendom bom še nalepil sliko Hdd testa za info.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Poldy ()

Big_Al ::

En hiter test para Samsung HD321KJ v RAID0 polju; matična ABIT AB9-PRO.

Zgodovina sprememb…

venetu ::

Razlika med FireWire in USB:

-FireWire

-USB

Imam pa IcyBox 2500-UE zunanje ohišje in prenosnik.

Pa še eno vprašanje: ko imam priklopljeno na FW se mi po določenem času (1-2 h) izključi ohišje/disk oz. naprava ni več vidna v raziskovalcu, lučka za napajanje pa še gori. Kakšne ideje zakaj se to dogaja?
venetu

Zgodovina sprememb…

s5cougar ::

Še moj Samsung 320GB SATA II 16MB (HD321KJ):

Seagate 250GB SATA 8MB NCQ (ST3250823AS):

Hitachi 200GB PATA 8MB (HDT722520DLAT80) v zunanjem ohišju, priključen na USB:

Errare humanum est.

Zgodovina sprememb…

kapucino ::

Hai

ej vidim, da ste tukaj guruji za diske. Rabim hint kako zložit diskovje (+ proizvajalci) na killer mašini, ki bo delala grafično obdelavo.
In sicer en hiter disk za 64 bit System in programovje, en super hiter disk za scratch disk in potem en ali dva diska za data tja do 500 MB. Backup pa na externih diskih.

Nek članek na netu sesuva prednosti RAID0, da naj bi bila performance razlika med RAID0 in SATA II le 20%, po rezultatih pa je videt, da to ne drži.

So raptorji v praksi tolk hitrejši, da upravičijo ceno?

Jackal ::

Moja najnovejša pridobitev - Seagate Barracuda 7200.10 - 500GB, 16MB cache, SATA2

Matična plošča je Epox 9NPA+ ultra (S939)

Še eno takšno zverino, pa v raid0, pa bo 8-O
Walking the way is something completely different than imagining the way.

Smorny ::

Raptorji imajo zelo dober dostopni čas, v raidu pa so zmagovalci!
Za workstation je to must have oz. poceni alternativa scsi 15k diskom. :\
Motiti se je človeško.
Ampak, če hočeš stvar totalno zajebati potrebuješ računalnik!
http://www.smorny.com/

ENGL ::

jst mam očitn neki disk sfukan, ker tole so žalostni rezultati

Zgodovina sprememb…

Tugo ::

ENGL: disk imaš nastavljen v PIO mode, spremeni v DMA.

lp, T.

Mi lahko prosim poveš kako to naredim, k sam ne znam.
Hvala

Davids84 ::

ExcelStor 160GB SATAII

Zgodovina sprememb…

Tugo ::

ENGL:
1.) pojdi v System Properties
2.) click na Hardware/Device Manager
3.) klikni (+) IDE ATA ATAPI controllers kjer boš dobil nekaj Primary in Secondary IDE Channel možnosti. Ker ne vem točno kam imaš priklopljen svoj disk dvoklikni na vsakega posebej in pojdi v Advanced Settings. Tam imaš Transfer mode (nastaviš na "DMA if available") in Current Transfer mode (pokaže kaj je v resnici izbrano -> možnosti so DMA, PIO ali pa da nimaš tja nič priklopljeno - Not applicable).

Za lažje razumevanje imaš tukaj še 2 povezavi s slikami:
Povezava 1
Povezava 2

Če karkoli ne bo šlo, pa kar vprašaj.

lp, T.

Hvala za pomoc :)

Zgodovina sprememb…

trek@s ::

Še moj: Seagate SATA 250GB 16MB NCQ

Zgodovina sprememb…