» »

PLC krmilnik, Movicon 11.6 SCADA, pametni telefon - postavitev?

PLC krmilnik, Movicon 11.6 SCADA, pametni telefon - postavitev?

senator ::

Če je kdo mogoče že nameščal kombinacijo PLC krmilnik v povezavi
z Movicon 11.6 SCADA sistemom, ter web klientom (na pametnem telefonu).

Za namen "custom" krmiljenja ogrevanja malo večjega kompleksa imam nameščen sistem PLC krmilnik,
ki na podlagi temperatur v prostorih odpira/zapira ventile na radiatorijih.
Željene temperature in urnike nastavljam na Movicon 11.6 SCADA sistemu, ki je nameščen na
PC računalniku (z nameščenimi Winndows 10). PC računalnik je s PLC krmilnikom
povezan preko UTP kabla (komunikacija preko Modbus TCP/IP protokola).

Movicon SCADA trenutno deluje v preizkusni različici (brez licence), t.j. po uvodnem zagonu
obratuje 2h, nato se samodejno ustavi.

Sedaj bi želel SCADA-o upravljati tudi iz oddaljene lokacije preko pametnega telefona (iPhone ali Android).
V ta nemen sem zaprosil ponudnika SCADA-e, podjetje EMERSON, za ponudbo za uradno licenco,
z dodatno možnostjo upravljanja tudi s pametnim telefonom (+web client licenca).

Ponudbo so mi sedaj posredovali, vendar mi po vsej prebrani dokumentaciji
še vedno ni čisto jasno kaj takšna postavitev vse zajema.

Predstavljam si, da bi v tem novem primeru potreboval, da bi bila PC računalnik (z nameščeno SCADA-o) in PLC krmilnik
priključena na domače omrežje, ter na router-ju aktiviran VPN server. Tako bi se lahko preko neke oddaljene
lokacije, preko interneta, povezal s pametnim telefonom preko VPN-ja, ter nato z web SCADA klientom
upravljal s PLC krmilnikom...

Če je mogoče kdo tukaj že izvedel kako podobno postavitev (z omenjeno ali podobno SCADA-o), ali je imel kake težave z delovanjem,
oz. bo kakršenkoli nasvet zelo dobrodošel, hvala.

ssokec ::

Spodaj napisano velja za iFix SCADA programsko opremo (Movicon ne poznam):
- za web dostop potrebuješ ponavadi dve licenci (eno za SCADA server drugo pa za WEB server).
- licenciranje SCADA serverja je glede na fukcionalnosti (developer/runtime only in število I/O točk v "procesni bazi"
- licenciranje WEB serverja je glede na število hkratnih uporabnikov.

Omenjena softwerja lahko delujeta na istem računalniku, iz izkušenj ti povem da je bolj zanesljivo če delujata na ločenih računalnikih.

Glede oddaljenega dostopa do WEB serverja pa boš moral verjetno sam poskrbeti za VPN-je oziroma port forwaring na ruterjih. Ponudnik softwerja nima svojih web serverjev oziroma "Cloud" rešitev kot imaš recimo pri domačih rešitvah za avtomatizacijo (Shelly, ...).

Za več info pa me lahko kontaktiraš prek ZS oziroma tukaj postaviš bolj specifično vprašanje.
Lp!

senator ::

(bom vprašal kar tu, če bo še kdaj kdo drugi rabil info)

ok, ostalo sedaj mislim da razumem.

nekoliko me je medla le posebej licenca za "WEB server", ker, ko sem z njimi komuniciral, ni bilo nikjer omenjeno, da jo posebej računajo,
navedli so mi le, da je ena "web client licenca" vključena v ceno "SCADA server" licence...

kakorkoli, še enkrat hvala!

KraitPay ::

Tam kjer imaš SCADO si namesti ZeroTier, na mobitel si namesti ZeroTier. Narediš Port Forwarding iz ZeroTier na lokalno omrežje in je to to. Vse skupaj 5min dela.

ssokec ::

Malo sem vergel uč na Movicon (imam dostop do EMERSON portala). Ne vem kakšno ponudbo si dobil ampak če gre za kakšen manjši projekt glede na to da uporabljaš brezplačni komunikacijski protokol(modbus TCP/IP) ti bi priporočal uprabo kakšne brezplačne SCADA programske opreme ali naprimer aplikacijo izdelaš na HMI panelu kateri ima že omogočen kakšen WEB dostop. Sam uporabljam na manjših projektih panel kateri ima brezplačno razvojno orodje:
https://www.weintek.com/globalw/Softwar...
in po defaultu že integriran VNC dostop. (Weintek iE serija):
https://dl.weintek.com/public/MT8000iP/...

Lp!

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

PLC krmilniki

Oddelek: Programiranje
443340 (641) Markl
»

remote dostop fiksni IP

Oddelek: Omrežja in internet
181570 (807) turist1