» »

Počasni industrijski PC

Počasni industrijski PC

KAVINSKY ::

Zanimiva težava. Imamo Noax industrijska PCja kot vmesnik za web scado na napravi. i7 3555LE 2c/4t, 8GB ram, SSD. Od nekdaj so bile pritožbe, da so počasnejši od starih i3 mašin.

Formatiran PC, max perfrormance nastavitev. Brez sprememb.

Danes pa vidim, da če je PC v idle (windows ne gre v spanje), potem lahko traja tudi 10 sekund da se klik registrira na vmesniku. Potem pa steče. Mi da misliti, ali je lahko kakšna veza med zmanjševanjem frekvence procesorja, saj gre za embeded model. Nabor je QM77, v biosu sem šel spreminjati sledeče parametre, da ne bi padal v varčni način - kot se spomnim iz navijanja namiznih modelov. Ali je pravilno?

 bios

bios



Testirati danes ne morem več, saj je delovno mesto zasedeno, nadaljujem jutri, ko lahko tudi clocke spremljam. Ima kdo kakšno idejo kaj lahko še preverim?

KraitPay ::

Je zaslon na dotik?
Kakšna je temeratura v idle in kakšna ko "deluje"?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KraitPay ()

KraitPay ::

KraitPay je izjavil:

Je zaslon na dotik?
Kakšna je temeratura v idle in kakšna ko "deluje"?

Kakšna je defragmentacija diska?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KraitPay ()

Invictus ::

Na SSDju ni pomembna :).
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

RedDrake ::

Če je SSD tolk star kot mašina (10 let), je komot poln (ali vsaj dovoljkrat prepisan) in posledično počasen ko želva.

KraitPay ::

Pa preveri še Scado. Sam bi jo namestil na drug PC in bi preveril če simptomi ostanejo. Če ostanejo bo nekaj narobe s komunikacijo med PLCjem in scado. Lahko tudi napačne nastavitve za scado (prehitro/prepočasno refreshanje spremenljivk).

KAVINSKY ::

Zaslon je na dotik, je pa isto z priklopljeno miško. Sedaj mi ne pade pod base 2,5Ghz frekvenco.
Izklopil sem še izklop diska po x minutah, firewall, varčevanje energije mrežne kartice.

Zanimivo, da ostale starejše mašine delujejo ok, ena ima še XPje gor. Pisarniški PCji ravno tako.

Sem pa opazil da sta ti dve mašini edini z 100mb mrežo, ker gredo preko 10/100 switcha, izgleda da je bila dogradnja in se ni na novo kablov vleklo. Bom ga zamenjal z gigabitnim, pa poročam.

Invictus ::

Uporabi kak:

- CCleaner ali kaj podobnega
- WiCleanUp
- AntiVirus in podobno sranje

Pač nekaj ti laufa na njem, in ti žre CPU. Za take primere je Task manager, če boš hotel kaj več, boš moral downloadat DSriver SDK os MS, ki ima pol nekaj zanimivih memory toolov.

Ja, pa preveri, če so gor zadnji updati. Lahko pa poskusiš Windowse tudi debloatat...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Han ::

Mrežo čimprej preklopi na 1 Gbps.

Ali lahko vklopiš visoko učinkovitost delovanja v . . .

Nadzorna plošča \ Strojna oprema in zvok \ Možnosti porabe energije ?

CCleaner osebno ne bi zaganjal, ker lahko naredi štalo z brisanjem registra. Pogojno mogoče Wise Disk Cleaner.

Sysinternals Suite vsebuje kar nekaj učinkovitih pripomočkov.

Ahim ::

1: Prilepi kompleten seznam procesov med delovanjem, kjer se vidi tudi CPU usage.

2: Je SSD zagotovo v redu? Tudi preverjeno v redu prikljucen (in ocisceni konektorji od znotraj)? Imel sem primere, ko je disk odpovedoval in druge, ko je bil nekako zanic prikljucen (SATA podatkovni kabel), zaradi cesar so se obcasno pojavljali errorji, kar je izgledalo tocno tako, kot ti opisujes - zelo pocasno delovanje v Windows z ogromnimi pavzami za vsako stvar, edino Linux je bil toliko, da je sproti izpisoval I/O errorje in timeoute, da sem lahko ugotovil kje je problem.

link_up ::

kaksen caffeine nalozi pa naj pritiska F15 :)
In and Out

tony1 ::

Moj glas gre za odpovedujoč SSD. Če je star 10 let in ni Samsungov, ne bo delal večno... Takole mi je odpovedal moj prvi A-DATIN 32 GB SSD, ko je čez noč postal grozno počasen... Naivno sem presodil, da odpoveduje sosednji klasični HDD (ki je bil takrat že star ene 7 let) in ga odklopil... Nato pa doživim šok: počasen je postal SSD... Sem pa lahko še b.p. naredil bekap...

DamijanD ::

Ko imajo windowsi probleme z diskom, dostikrat ful narastejo kernel time-i (To se vidi v task managerju, na CPU tabu, če posebej vključiš)

uomostolto ::

KAVINSKY je izjavil:

Zanimiva težava. Imamo Noax industrijska PCja kot vmesnik za web scado na napravi. i7 3555LE 2c/4t, 8GB ram, SSD. Od nekdaj so bile pritožbe, da so počasnejši od starih i3 mašin.


Potem verjetno pač je tako, če so že od nekdaj počasni. Je pa na teh PCjih lahko kolikor hočeš eksotov v smislu komponent, licenc in gonilnikov in se ne priporoča, da sam preveč čaraš z zadevami, ki niso prišle s strani proizvajalca.

Lahko, da je problem vmesnik za SCADO, če je narejen kot absolutna prioriteta.

Moraš upoštevati, da strojegradnja praviloma nima velikih serij in ko zadeva dela jo stranka prevzame. Karkoli spremeniš ti zna vplivati na delovanje, posebej, če kaj ni 100% izpiljeno in se časovno več ne ujame. Si pa garant sam kriv za skoraj vse nadaljne probleme, če nisi podjetje, ki za zadevo jamči. Je pa lahko zelo drago, če mora kdo priti na sedež in pa nemogoče, če je EOL, ker ti samo dajo ponudbo za novo.

Skratka v industriji praviloma ni nekih eksperimentov. Ali zadeve poznaš, ker si razvojnik ali šolan, drugače pa se jih ne dotikaš.

tony1 ::

Če ima narejeno kopijo-image diska, lahko s softverom eksperimentira po mili volji. Ali pa disk da v drugo kišto in testira obnašanje na njej...

MIHAc27 ::

Čisto banalno ampak... v power nastavitvah a je izklop diska nastavljen na 0. Da ne hodi ssd spat, in potem rabi, da se pač zažene?

uomostolto ::

tony1 je izjavil:

Če ima narejeno kopijo-image diska, lahko s softverom eksperimentira po mili volji. Ali pa disk da v drugo kišto in testira obnašanje na njej...


Si prepričan, da licence sigurno ne bodo problem? Si prepričan, da ne bo problemov v samem procesu, ker stanje v SCADI ne bo usklajeno z ostalo mašinerijo?

Sam PC ti že preživi take manevre, samo da bo delovala celota pa nimaš garancije. V industriji je pač tako, da moraš poznati, drugače imaš riziko. Potem si pač morda sam kriv za celoten down time, tisti od katerih je mašinerija pa te bodo od tiste točke naprej krivili za vse napake in lepo zaračunavali kakšne obiske.

V glavnem se po industrijskih PCjih ne šari na lastno pest. Je pa morda situacija pri OP bolj hobi zadeva in se lahko igrajo brez večjega rizika, samo vseeno ne gre priporočati teh IT ukrepov za računalnike tajnic kot rešitev na industrijskih PCjih.

Invictus ::

Tak bau-bau pa ti industrijski PCji res niso.

Je pa ponavadi res, da jih dobavitelji postavijo zelo šalabajzersko, brez upoštevanje celotnega IT procesa v podjetju. Boli jih k****.

Za njih ne obstaja mreža, če je že, je to neka lokalna zadeva, nihče ne razmišlja kako jih priklopiti na mrežo podjetja, ko montirajo, dela, ostalo se jim fučka... Kasneje za vse probleme obtožijo stranko...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

uomostolto ::

MIHAc27 je izjavil:

Čisto banalno ampak... v power nastavitvah a je izklop diska nastavljen na 0. Da ne hodi ssd spat, in potem rabi, da se pač zažene?


Kaj ni v OP, da je nekaj v tem stilu preizkušal? Kdo pa pravi, da morda SCADA ne pridobiva podatkov od ostalih komponent in ima zato pavzo?

Pač ne razmišljati v IT stilu, da je to samo klasičen PC, kjer teče nekaj v stilu Worda. Je čisto možno, da so prioriteto v kakšnih posebej za stroj razvitih zadevah. Včasih ko naložiš kaj od kakšnega Siemensa PC takoj dela izrazito počasneje, pa sploh še nima custom firmwara.

Invictus je izjavil:

Tak bau-bau pa ti industrijski PCji res niso.


Imaš smotan riziko. Niso nujno bavbav, so pa pogosto bavbav. Če pa kaj ne dela po tem ko je kakšen prebrihten ITjevec čistil, pa si lahko kot prvo obetaš downtime, s 100% svojo krivdo. In že samo zaradi tega lahko imaš b.p. milionsko škodo.

Pač jaz na svojih linijah ne bi dovolil takega čaranja. Imam preveč slabih izkušenj.

Zgodovina sprememb…

tony1 ::

Pa saj OP je tisti, ki to SCADO vzdržuje že leta, če komu, je njemu jasno, kakšna tveganja so tu zraven. V prvi vrsti rabi ITjevski nasvet iz področja, kjer ni tako doma.

Obenem je tudi koristno narediti bekap mašino, ker bo originalna enkrat zagotovo crknila. Če se to ne da narediti, je tudi to izvedeti koristno.

" Si prepričan, da licence sigurno ne bodo problem? Si prepričan, da ne bo problemov v samem procesu, ker stanje v SCADI ne bo usklajeno z ostalo mašinerijo? "

Zelo zanimivo bi bilo že to SCADO poskušati zbootati na neki tretji mašini in videti, če se bo sploh zagnala, in če se bo, če bo tudi brez priklopa na mrežo že počasna...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: tony1 ()

residual ::

preveri če je system odziven ali zgolj SCADA vmesnik lag-a... za katero web SCADO gre?
kateri OS?

kot so predlagali preveri task manager, kje je ozko grlo..

SSD je lahko problem sploh če gor laufa ša kak SQL. google poglej če ima kdo podobne probleme s temi PCji..

KAVINSKY ::

Na liniji so 4je PCji. XP z Pentiumom M kateri je najmanj uporabljen, W7 in ta dva Noax z W10. Težavi sta samo z njima. Tudi na pisarniški rezervi z W10 deluje vredu, rezervi od rezerve z XP in P4 tudi deluje ok.

Stara sta pa dve leti, ker načeloma se v take šatulje ne vgrajuje zadnjih tehnologij. En je bil formatiran in na novo postavljen. Kar gor teče je samo Siemensov WinCC, Oracle client in program za pregledovanje delovnih nalogov in količin.

Task manager ne kaže nobene visoke porabe. Integrator tudi nima ideje kaj bi še pogledal.

Bolj kot se vrtim v krogu bolj zgleda kot nekaj na mreži, bom vrtal še naprej.

uomostolto ::

Če je samo WinCC poglej kako imaš povezano. Ali je preko mreže ali pa preko Profibusa. Če je preko mreže ti zna kakšna komponenta smetiti, če so vse v istem IP območju. Recimo kar pogosto je kakšna kamera, ki nonstop kaj brodcasta. Različen hardware lahko različno reagira na smetenje.

Ali je WinCC enake generacije? Če je novejši morda poglej, da nima vklopljene kakšne dodatne zadeve, da so intervali podobni itn. Imas offline program in Simatic oz. TIA? Če imas poikusi štartati iz razvojnega okolja.

V glavnem jaz ne bi najprej čaral po PCju.

tony1 je izjavil:

Pa saj OP je tisti, ki to SCADO vzdržuje že leta, če komu, je njemu jasno, kakšna tveganja so tu zraven. V prvi vrsti rabi ITjevski nasvet iz področja, kjer ni tako doma.



ITjevski nasveti znajo biti kontraproduktivni. Sem v pretklosti imel kar smotane težave zaradi takih eksperimentov, ker če veš kaj delaš in poznaš vse, potem še gre, če pa ti nek IT pride delati izboljšave, da deluje vse skupaj hitreje pa ti hitro naredi sistem nestabilen, analize pa so težavne.

Zgodovina sprememb…

Invictus ::

Problem teh industrijskih PCjev je preprosto v zastarelosti.

Mašina dela v redu, narejena za 50 let, elektronika pač amaterska. Kao industreijska, kar pomeni ponavadi samo malo boljšo škatlo, ki je zaračunajo 10x. Mašina bi delala še 30 let, ampak ne more, ker je tisti PC crknil, in se ga ne da zamenjati. Ne obstaja nobena moderna zamenjava za stare mašine...

Software na teh industrijskih linijah je dostikrat slabo napisan (strojniki in elektro inženirji pač niso programerji), dela pod posebnimi pogoji (izkorišča en točno določen IRQ pa PCI vodilu), ali izkorišča kako nedokumentiano zadevo, ker kao drugače ni šlo. Software se NE nadgrajuje na novejše verzije, novejši hardver, pač ni supporta v tej smeri, čeprav bi ga hotel plačati. Sodelavec v proizvodnji je hrčkal tare škatle z 16 bitnim ISA vodilom, ker določeni stroji brez tega niso delali...

Sem se dosti zajebaval s tem, ko smo vlekli 300m RS 485 kabel, da je nek faking PLC lahko delal, ker preko Etherneta ni šlo. Oz. smo naredili vse preko UTPja na koncu, z celimi kupi RS 485v ojačevalcev vmes.

Problem je dostikrat tudi, da je industrijski IT ločen od navadnega ITja in nima toliko znanja, poleg tega ga pa ne vključi v proces nabave, zato jim dobavitelji dostikrat lahko poturijo stare zadeve, ker se jih hočejo znebiti ali pa novejših sploh nimajo. Pač nekaj kar poznajo, ne nekaj, kar bi lahko integrirali v celotno IT infratrukturo podjetja.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

KraitPay ::

WinCC verjetno laufa preko PUT/GET ki nima nobene enkripcije. Če imaš L3 stikala, naredi en zrcalni port in preglej podatke z WireSharkom. Notri bi morale biti vse informacije, če povezava ni OK.
Druga stvar ki bi jo pogledal je, ali ti registracije ne zazna PC ali SCADA, kar je velika razlika.

Načeloma če uporabljaš direktno Siemensov fieldbus z usreznimi kabli, težave nebi smelo biti. Je pa to samo teoretično, kako narejena terminacija je pa druga stvar. Skratka preveri z WireSharkom komunikacijo, pa boš takoj ugotovil ali je težava v komunikaciji ali PC.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Na Floridi preprečili zastrupitev vodovoda na daljavo

Oddelek: Novice / Varnost
427356 (4302) MrStein
»

Pisci Stuxneta bodisi površni bodisi nevešči

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
3710768 (7540) Jst
»

V Iranu vedno več težav s Stuxnetom

Oddelek: Novice / Varnost
286062 (4394) ABX
»

Črv Stuxnet napadal iranski jedrski program?

Oddelek: Novice / Varnost
2612357 (10352) WarpedGone
»

W2k error msg

Oddelek: Operacijski sistemi
81093 (1018) andrej

Več podobnih tem