Forum » Loža » Dlje časa trajajoča vzdrževalna dela na električnem omrežju
Dlje časa trajajoča vzdrževalna dela na električnem omrežju
ziki ::
Zdravo,
kot že naslov teme pove, me zanima, kako se soočate z dlje časa trajajočimi vzdrževalnimi deli na električnem omrežju tisti, ki delate od doma, imate s.p., d.o.o., oziroma tisti, ki ste zaposleni v kakšnem (manjšem) podjetju.
Danes zjutraj malo po tem, ko sem začel s šihtom, sem ostal brez elektrike. Grem gledat objave na strani elektro podjetja in vidim, da je za danes med 8:00 in 14:00 predviden izklop zaradi vzdrževalnih del/menjave drogov. V mojem primeru danes ni bilo neke strašne panike, ker trenutno ne lovim nekih deadlinov, zato sem pač delal tiste 3 ure, dokler je zdržala baterija na laptopu in uporabljal hotspot, potem pa sodelavcem sporočil, da sem dosegljiv preko telefona/Teamsov, ostanek šihta pa bom opravil popoldan oziroma zvečer. Kolikor sem gledal, večina elektro podjetij omogoča SMS obveščanje o predvidenih izklopih, tako, da se lahko potem načrtuje, kakšna dela se bo opravljalo v tistem času. Če v pisarni nabaviš kak UPS, verjetno pridobiš še nekaj časa zraven baterije, mobilni paketi pa tudi ponujajo visoke količine prenosa podatkov, kar komot zadostuje za cel dan.
Zanima me, kako se ostali spopadate s tem? Tisti, ki ste v IT branži, predvidevam da enako kot jaz, ker imamo po večini fleksibilne delovnike. Kaj pa razne avtomehanične delavnice, kovinostrugarji in ostali, ki imate naročene stranke in vam podobni dogodki pomenijo izpad dohodka? Določene stvari se dajo narediti še vedno brez električne energije, kljub temu pa se lahko zgodi, da ostaneš brez elektrike v dokaj neprimernem času. V zunanjih delavnicah se verjetno kaj zelo nujnega lahko uredi tudi z agregatom, če je opcija, določenim poklicom pa to pomeni celodnevni izpad dohodka.
kot že naslov teme pove, me zanima, kako se soočate z dlje časa trajajočimi vzdrževalnimi deli na električnem omrežju tisti, ki delate od doma, imate s.p., d.o.o., oziroma tisti, ki ste zaposleni v kakšnem (manjšem) podjetju.
Danes zjutraj malo po tem, ko sem začel s šihtom, sem ostal brez elektrike. Grem gledat objave na strani elektro podjetja in vidim, da je za danes med 8:00 in 14:00 predviden izklop zaradi vzdrževalnih del/menjave drogov. V mojem primeru danes ni bilo neke strašne panike, ker trenutno ne lovim nekih deadlinov, zato sem pač delal tiste 3 ure, dokler je zdržala baterija na laptopu in uporabljal hotspot, potem pa sodelavcem sporočil, da sem dosegljiv preko telefona/Teamsov, ostanek šihta pa bom opravil popoldan oziroma zvečer. Kolikor sem gledal, večina elektro podjetij omogoča SMS obveščanje o predvidenih izklopih, tako, da se lahko potem načrtuje, kakšna dela se bo opravljalo v tistem času. Če v pisarni nabaviš kak UPS, verjetno pridobiš še nekaj časa zraven baterije, mobilni paketi pa tudi ponujajo visoke količine prenosa podatkov, kar komot zadostuje za cel dan.
Zanima me, kako se ostali spopadate s tem? Tisti, ki ste v IT branži, predvidevam da enako kot jaz, ker imamo po večini fleksibilne delovnike. Kaj pa razne avtomehanične delavnice, kovinostrugarji in ostali, ki imate naročene stranke in vam podobni dogodki pomenijo izpad dohodka? Določene stvari se dajo narediti še vedno brez električne energije, kljub temu pa se lahko zgodi, da ostaneš brez elektrike v dokaj neprimernem času. V zunanjih delavnicah se verjetno kaj zelo nujnega lahko uredi tudi z agregatom, če je opcija, določenim poklicom pa to pomeni celodnevni izpad dohodka.
- premaknil iz Problemi človeštva: bluefish ()
hakis11 ::
Sicer sem jaz isto v programiranju in na s.p., tako, da bi verjetno enako zamaknil delo in delal zvecer, ko bi bila elektrika nazaj. Ko sem se bil zaposlen v firmi, se nam je podobno zgodilo 2x, ker so sraufali nekaj v elektro omaricah. Prvic je blo sredi dneva in nas je sef poslal na malico, potem smo nekaj kvazi sestankovali in si ga bluzili, na koncu pa nas je poslal domov, ker pac jbg.. . Drugic smo si ad-hoc ogranizirali teambuilding, pa pac tisti dan izkoristili za to. Obakrat seveda nismo vedeli, da bo do izpada prislo, se je pa potem firma narocila na obvescanje in smo delali od doma tisti dan, ko je bil napovedan odklop.
Baja ::
jaz mam v pripravljenosti poln prenosnik pa hotspot kar mi zadostuje za vse nujne opravke, če kaj mrkne. če je daljši izpad pa sodelavec prevzame, če je še kaj nujnega za porihtati.
če pa je izpad na firmi, pa pač jebat ga, nimaš kaj delati. "kritične" zadeve še nekaj časa držijo gor ups-i, pol pa je konec zabave
če pa je izpad na firmi, pa pač jebat ga, nimaš kaj delati. "kritične" zadeve še nekaj časa držijo gor ups-i, pol pa je konec zabave
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Baja ()
WizzardOfOZ ::
UPS 2kW
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
klemenSLO ::
Pri nas v firmi na VIču v LJ so hoteli kake 3 meseca nazaj en petek za nekaj ur prekiniti dobavo elektrike.
KEr gre za proizvodno podjetej je direktor klical in rekel da to ne gre saj bi imel resen izpad in predlagal naj prestavijo na soboto.
Tako se je tudi zgodilo :)
KEr gre za proizvodno podjetej je direktor klical in rekel da to ne gre saj bi imel resen izpad in predlagal naj prestavijo na soboto.
Tako se je tudi zgodilo :)
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...
OutOfTheBox ::
macbook (avtonomija za najmanj 16 ur aktivnega dela) + hotspot. V 16 urah bojo že uštimal, ne vem pa kako si bom kosilo skuhal.
s1m0n ::
UPS za kakšne 4h je dovolj! Napaja pa kar veliko stvari (mrežno opremo, NAS, video nadzor, pristop) tako, da še ob izpadih ostane tudi net (optika). Na voljo pa je tudi nekaj vtičnic, ki se napajajo preko njega. V 2 letih sta takšna izpada kjer je res bil potreben bila samo dva (eden napovedan, drug zaradi napake).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: s1m0n ()
255211 ::
Pri nas so izpadi kar pogosti. V hiši imam ločen tokokrog za IT, ki je priključen na UPS s 100 Ah akumulatorjem (v planu je dodati še enega, da bo skupno 200 Ah). Pred kratkim sem dal v elektro omarico vgraditi še stikalo 1-0-2, da bom v primeru daljših izpadov lahko priključil agregat (ali pa preko inverterja za "agregat" uporabil avto).
Imam tudi WAN failover, kjer je backup LTE modem (mobi kartica + opcija Delim GB iz osnovne mobilne naročnine)
Imam tudi WAN failover, kjer je backup LTE modem (mobi kartica + opcija Delim GB iz osnovne mobilne naročnine)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 255211 ()
errhec ::
Pri nas (Elektro Primorska) je možnost obvestil o načrtovanih odklopih preko SMS sporočil.
Tako lahko planiraš svojo aktivnost vnaprej.
Tako lahko planiraš svojo aktivnost vnaprej.
dd
delavec44 ::
Nenapovedani izklopi so bolj problem. Na srečo navadno ne trajajo več ur.
Jaz bi se vsedel v avto in šel na firmo ali coworker plac. Če ni panike, si pa pač na prisilnem dopustu.
Jaz bi se vsedel v avto in šel na firmo ali coworker plac. Če ni panike, si pa pač na prisilnem dopustu.
WizzardOfOZ ::
Pri nas so izpadi kar pogosti. V hiši imam ločen tokokrog za IT, ki je priključen na UPS s 100 Ah akumulatorjem (v planu je dodati še enega, da bo skupno 200 Ah). Pred kratkim sem dal v elektro omarico vgraditi še stikalo 1-0-2, da bom v primeru daljših izpadov lahko priključil agregat (ali pa preko inverterja za "agregat" uporabil avto).
Ena rešitev, če imaš lastno hišo, je tudi da na nadstrešek ali na del strehe daš en 400W solarni panel, ki ti potem akumulatorje fila, te akumulatorje imaš pa na UPS priklopljene.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
255211 ::
Nenapovedani izklopi so bolj problem. Na srečo navadno ne trajajo več ur.
Pri nas skoraj vsaka močnejša nevihta/neurje vrže ven omrežje. Ali pade kakšna veja na daljnovod, odleti trafo ... smo kdaj tudi po 24 ur brez. Pa ni neka orto vukojebina, 5 km od meje mestne občine. Samo Elektro MB izgleda raje popravlja kar naprej, kot da bi kaj vložil v omrežje.
Daniel ::
Pri nas je bilo letos menda tam +- 15 izpadov. Zadnje neurje je podrlo dva droga daljnovoda ter enega nagnilo in smo bili brez od 11 do 18 ure. Praktično vso omrežje (razen ene malenkosti daljnovoda do enega trafa) je nadzemno. Sicer razen zadnjega primera, ko je padlo nekaj drogov in s sabo odneslo še žice se čez leto drogovi ob neurjih večinoma samo nagnejo, težave pa včasih delajo tudi kakšni deli v transformatorjih ali pa sam transformator. In ker jih je na 15 km daljovodu kar nekaj, potem tudi traja kar nekaj časa, da najdejo kje sploh zadeva prebija. Se človek navadi. Za nujne primere imam agregat, ironično kupil ravno lani. Pred tem smo si ga menda 2x izposodili v 10 letih, letos pa sem ga priklapljal že 4x. Čudno leto.
DePalmo ::
Nič, dopust. Isto IT in s.p.. Sem naročen na obveščanje in pač sodelavce obvestim vnaprej kdaj me nebo. Sedaj, če se pričakuje da bo kaj nujnega za porihtat, potem laptopa izklopim in varčujem z elektriko, drugače delam dokler je baterija. UPSje sem že gledal in sem nisem odločil, agregat odpade (sem v najemu), tuhtam pa o naslednjem laptopu kateri bi imel več kot 10 ur anatomije. Sicer bo potem "problem" samo to da nimam zunanjih zaslonov, ampak za silo se da.
Imam pa sedaj kar srečo z elektriko, je izpadov zelo malo. Ko sem bil na prejšnji lokaciji so bili skoraj vsak mesec, napovedani in ne, pozimi še kakšen več. Sicer me je pozimi bolj skrbela peč na drva, kot pa moja služba ker če pumpe za vodo odpovejo, imaš v kurilnici bombo. Tako da bi na prejšnji lokaciji UPS raje priklopil na centralno, kot pa na laptopa.
Imam pa sedaj kar srečo z elektriko, je izpadov zelo malo. Ko sem bil na prejšnji lokaciji so bili skoraj vsak mesec, napovedani in ne, pozimi še kakšen več. Sicer me je pozimi bolj skrbela peč na drva, kot pa moja služba ker če pumpe za vodo odpovejo, imaš v kurilnici bombo. Tako da bi na prejšnji lokaciji UPS raje priklopil na centralno, kot pa na laptopa.
Matko ::
pri Elektro se naročiš na obveščanje
stacionarni PC obvezno na UPS (za kratke izpade)
za daljše izpade sta dve možnosti:
razmernik + večji ločeni AKU (1,2,3,...)
agregat (obvezno inverterski)
za napeljavo je spet več možnosti:
podaljšek
stikalo mreža/0/agregat
ločena "nujna" napeljava
internet
5G preko telefona
stacionarni PC obvezno na UPS (za kratke izpade)
za daljše izpade sta dve možnosti:
razmernik + večji ločeni AKU (1,2,3,...)
agregat (obvezno inverterski)
za napeljavo je spet več možnosti:
podaljšek
stikalo mreža/0/agregat
ločena "nujna" napeljava
internet
5G preko telefona
shadow7 ::
Poslovni odjem (proizvodnja), elektro en teden prej pokliče. Dovolj časa za prilagoditev. Nadure, če se na sam dan izklopa dela, se pride na delo prej, da je do 8h narejeno. Ali pa delovna sobota.
Bolj nadležni so neplanirani kratkotrajni izpadi.
Baja ::
Sicer me je pozimi bolj skrbela peč na drva, kot pa moja služba ker če pumpe za vodo odpovejo, imaš v kurilnici bombo. Tako da bi na prejšnji lokaciji UPS raje priklopil na centralno, kot pa na laptopa.
peč na drva ima varnostni ventil (oni gumb kjer nastavljaš pretok zraka). ko je prevroče, se loputa avtomatsko zapre in ogenj ugasne. zraven tega bi moral imeti še varnostni ventil (kjer uhaja para v tem primeru) in ekspanzijsko posodo.
Si kdaj ukuril na drva? Ker po napisanem sodeč, nisi.
Peč ima loputo (samsona), ima varnostni ventil proti pregretju in ima ekspanzijsko posodo. Pa se mi je vseeno zagrela na cca. 160 stopinj ko je štroma zmanjkalo, jaz pa nisem takoj ukrepal. 160 je bilo največ, ponavadi je prilezla do nekje 120. To se zgodi če naložiš polno in ravno dobro zagori, nato pa zmanjka štroma.
Peč ima loputo (samsona), ima varnostni ventil proti pregretju in ima ekspanzijsko posodo. Pa se mi je vseeno zagrela na cca. 160 stopinj ko je štroma zmanjkalo, jaz pa nisem takoj ukrepal. 160 je bilo največ, ponavadi je prilezla do nekje 120. To se zgodi če naložiš polno in ravno dobro zagori, nato pa zmanjka štroma.
Daniel ::
Ah, potem imam jaz še nekaj rezerve, sem jo pogrel največ na 120, zaprt sistem. Očitno ravno na mejo dobrega okusa:
https://www.engineeringtoolbox.com/boil...
https://www.engineeringtoolbox.com/boil...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Daniel ()
starfotr ::
Če je industriji pomembno, da nima večurnih izpadov, si morajo zagotovit agregat.
Če pa potrebujejo še bolj zanesljivo delovanje pa še UPS.
Ampak če tega nimajo, jih očitno ni tako pomembno, če imajo izpad.
Ne razumem povsem kaj pričakujejo podjetja. Glede na to, da je omrežje živa stvar in da je potrebno vzdrževanje. V nobenem primeru ni omrežje 100 % zanesljivo, saj je preveč elementov, ki lahko odpovedo.
In če gre za občutljivo zadevo mora imeti firma vsaj 2 daljnovoda. In za to tudi plačat.
Če pa potrebujejo še bolj zanesljivo delovanje pa še UPS.
Ampak če tega nimajo, jih očitno ni tako pomembno, če imajo izpad.
Ne razumem povsem kaj pričakujejo podjetja. Glede na to, da je omrežje živa stvar in da je potrebno vzdrževanje. V nobenem primeru ni omrežje 100 % zanesljivo, saj je preveč elementov, ki lahko odpovedo.
In če gre za občutljivo zadevo mora imeti firma vsaj 2 daljnovoda. In za to tudi plačat.
floyd1 ::
Si kdaj ukuril na drva? Ker po napisanem sodeč, nisi.
Podobno pri starših a pri nas ni bilo nikoli niti približno tako hudo s temperaturo. Včasih so inštalaterji pri "grundfoski" naredili še en obvod in je ob zaprtju enega in odprtju drugega ventila topla voda lepo termosifonsko krožila mimo pumpe brez "ovir" - uporabno, ko ni elektrike, ali pumpa crkne. Danes šparajo, kjer se da, pokasirajo pa isto, no, še bistveno več .
starfotr ::
Danes se teh zadev ne dela več tako. Ker je sistem drugačen in ima še hranilnik toplote.
Noro, ravno danes mamo izpad zaradi vzdrževalnih del. Zadnji izpad je bil pred več leti. Pa lahko spravim v prakso svoj zgornji odgovor. Še vedno pa ne vem kako si bom kosilo skuhal
OutOfTheBox je izjavil:
macbook (avtonomija za najmanj 16 ur aktivnega dela) + hotspot. V 16 urah bojo že uštimal, ne vem pa kako si bom kosilo skuhal.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: OutOfTheBox ()
crniangeo ::
V kolikor je nenapovedano in dobiš informacijo da bo več ur, grem v mesto v nek kafič in tam delam.
Če so vnajprej napovedane, pa se gre lepo v pisarno in se tam oddela kar je za oddelat.
Če so vnajprej napovedane, pa se gre lepo v pisarno in se tam oddela kar je za oddelat.
Convictions are more dangerous foes of truth than lies.
profii ::
Glede na to, da delate od doma in vam to predstavlja kruh. A je en agregat / powerbank + solar tako huda investicija? Vsaj da tisti laptop nafilaš na podaljšku,...
V mojem primeru so izpadi tako redki in kratkotrajni, da samo zaradi tega ne bi imelo smisla.
svecka ::
Glede na to da so se prašiči in paraziti, ki imajo najvišje plače v povprečju v elektro področju mastno mastili skozi desetletja, ni nič čudnega da imamo nenehno izpade. Po projekcijah se poraba elektrike nenehno viša, naše omrežje pa še zmeraj na ravni Yugoslavije. To da imaš na leto več kot 30 izklopov za skorja cev dan je sramota. Kaj bo šele ko bo sneg. Spet pol Slovenije brez elektrike.
floyd1 ::
Danes se teh zadev ne dela več tako. Ker je sistem drugačen in ima še hranilnik toplote.
Foter hranilnika nima, a je majster vseeno naredil obtočno črpalko brez obvoda. Foter je v bistvu to videl šele, ko sta prvič bila brez štroma. Ampak pri nas voda termosifonsko še vseeno kroži, le počasneje je vse skupaj brez obvoda.
Tudi meni se ne splača UPS ali agregat. Sem že večkrat tuhtal o njem in tudi že raziskoval, ampak ni računice. Kot prvo je predrago, kot drugo bi me ves čas skrbelo kako je z baterijami (katere pač počasi propadajo), kot tretje imam pa tako malo izpadov da se mi ne splača investiral par stotakov v to. Sem naročen na obvestila o izpadih in če je napovedano dlje, si splaniram kaj drugega za tisti dan.
Z obvodom se mi zdi da je to stara šola in da tega nekako ne počnejo več. Sem tudi opazil da zelo radi dajejo v sisteme tanke cevi, kar je za termosifoniko pač slabo. Če bi mene vprašal, bi bil UPS obvezen, sploh pa pri drvah.
Z obvodom se mi zdi da je to stara šola in da tega nekako ne počnejo več. Sem tudi opazil da zelo radi dajejo v sisteme tanke cevi, kar je za termosifoniko pač slabo. Če bi mene vprašal, bi bil UPS obvezen, sploh pa pri drvah.
Matko ::
termosifonsko ogrevanje deluje:
pri črnih železnih ceveh
+ visokih temperaturah v kotlu
+ radiatorjih
+ visokih hišah
Tako, kot je bilo nekoč. ;)
pri črnih železnih ceveh
+ visokih temperaturah v kotlu
+ radiatorjih
+ visokih hišah
Tako, kot je bilo nekoč. ;)
WhiteAngel ::
borisk ::
Pri nas smo imeli včeraj zjutraj dvakrat izpad (smo na industrijskem vodu, imamo praktično svoj transformator na dvorišču), kličem prvič šefa lokalne izpostave je reku nič ne vem, še ni noben nič klical, po našem sistemu vse dela. vrže čez pol ure spet za 5 min vn, kličem ponovno, ja, dalnovod je šou, izklopi glavno, da ne bo vklaplalo, dokler ne zrihtajo. Me je potem poklical čez pol ure da lahko nadaljujemo z delom.
DamijanD ::
OutOfTheBox je izjavil:
Noro, ravno danes mamo izpad zaradi vzdrževalnih del. Zadnji izpad je bil pred več leti. Pa lahko spravim v prakso svoj zgornji odgovor. Še vedno pa ne vem kako si bom kosilo skuhal
OutOfTheBox je izjavil:
Sem ugotovil kaj je povzročilo napovedan izpad - sosedu so el. omarico menjal :)
UPSman ::
Menim da je potrebno odločitev kako reševati izpade elektrike gledati predvsem iz ekonomskega pogleda.
Najbolje, da si vsak zase izračuna koliko je vredna njegova ura ko ne more opravljati svojega dela.
1. Če si nezaposlen in čakaš na delo, je povsem vseeno ali elektriko imaš ali ne, tvoja urna postavka je v obeh primerih nič. Je pa oportunitetni strošek velik če te ravno takrat pokličejo iz zavoda za zaposlovanje ti želijo priskrbet odlično službo pa sizaradi praznega telefona neodziven.
2. Delaš od doma na računalniku, ob napovedanem izpadu greš v kafič, knjižnico ali h kolegu iz drugega kraja in te izpad ne prizadene.
3. Si avtomehanik samozaposlen sredi servisa ostaneš brez elektrike in avto tvoje stranke ostane 2 metra visoko na dvigalu, kar predstavlja kar neprijetno situacijo za lastnika, ki mora na avto čakati do naslednjega dne, mehanik pa ostane brez dela in plačila za tistih nekaj ur. Tolaži se lahko le da je v času brez elektrike vsaj pospravil delavnico.
4. Tovarnar s sto ali več zaposlenimi na minimalni plači bo za 2 urni izpad izgubil v delavnem času cca 2 plači kot strošek dela, pri proizvedenih izdelkih pa zaradi amortizacije in režijskih stroškov pa verjetno najmanj dvojnik teh plač.
5. Policijske postaje, mejni prehodi, DARS, RTV, trgovski centri, banke, ... ti si že iz narave dejavnosti ne morejo privoščit kakršnega koli izpada, zato imajo vsi obvezno vgrajene agregate.
Skratka ekonomsko gledano večji ko je biznis bolj je smiselno imet agregat... naj vsak sam presodi, koliko mu je pomembno imeti agregat.
Najbolje, da si vsak zase izračuna koliko je vredna njegova ura ko ne more opravljati svojega dela.
1. Če si nezaposlen in čakaš na delo, je povsem vseeno ali elektriko imaš ali ne, tvoja urna postavka je v obeh primerih nič. Je pa oportunitetni strošek velik če te ravno takrat pokličejo iz zavoda za zaposlovanje ti želijo priskrbet odlično službo pa sizaradi praznega telefona neodziven.
2. Delaš od doma na računalniku, ob napovedanem izpadu greš v kafič, knjižnico ali h kolegu iz drugega kraja in te izpad ne prizadene.
3. Si avtomehanik samozaposlen sredi servisa ostaneš brez elektrike in avto tvoje stranke ostane 2 metra visoko na dvigalu, kar predstavlja kar neprijetno situacijo za lastnika, ki mora na avto čakati do naslednjega dne, mehanik pa ostane brez dela in plačila za tistih nekaj ur. Tolaži se lahko le da je v času brez elektrike vsaj pospravil delavnico.
4. Tovarnar s sto ali več zaposlenimi na minimalni plači bo za 2 urni izpad izgubil v delavnem času cca 2 plači kot strošek dela, pri proizvedenih izdelkih pa zaradi amortizacije in režijskih stroškov pa verjetno najmanj dvojnik teh plač.
5. Policijske postaje, mejni prehodi, DARS, RTV, trgovski centri, banke, ... ti si že iz narave dejavnosti ne morejo privoščit kakršnega koli izpada, zato imajo vsi obvezno vgrajene agregate.
Skratka ekonomsko gledano večji ko je biznis bolj je smiselno imet agregat... naj vsak sam presodi, koliko mu je pomembno imeti agregat.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | S čim poganjati pumpo za centralo ob izpadu električne energije (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 12279 (3209) | deco16 |
» | Kaj vse ste izgubili z včerajšnjo izgubo elektrike?Oddelek: Loža | 3188 (1017) | WizzardOfOZ |
» | Kako je januarja skoraj razpadel evropski elektroenergetski sistem (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 20090 (12547) | Matko |