Forum » Loža » Agregat za backup napajanje hiše
Agregat za backup napajanje hiše
255211 ::
Hej vsem,
pri nas ob poletnih neurjih večkrat izpade elektrika. Pogosti so tudi nekaj-urni izpadi čez celo leto zaradi del na omrežju. V razdelilni omarici sem dal urediti preklopno stikalo 1-0-2, da lahko komplet hišo odklopim iz omrežja in priklopim na agregat.
Zdaj gledam za agregati. Rabil bi nekje 4-5 kW konstantne moči, da poganja hladilnik, zamrzovalnik, indukcijo (ena plošča za skuhati kaj za silo), klimo, mrežno opremo, računalnike, luči.
Kakšna je razlika med AVR in inverterskimi v smislu nihanja napetosti, napetpstnnih špic, pravega sinusa itd. Je inverterski nujen, da ne pride so skurjenja kakšne občutljive elektronike (komunikacijska oprema, računalniki, klima ...) ali je AVR dovolj?
In še, katere znamke so ok? Gledam po trgovinah različne znamke in mi večina deluje, kot da so narejeni v isti kitajski fabriki, samo barve in nalepke so druge. Ok, za Hondo vem, da je v top rangu, ampak 3k+ mi je preveč. Do 2k bi dal, če je dober razlog za to.
Do generičnih kitajcev sem nezaupljiv, ne dvomim pa, da so tudi kitajci sposobni narediti dober agregat ... ampak takšen se verjetno ne prodaja pod žnj evropsko zvenečimi imeni. Obstaja kakšna "premium" kitajska znamka, ki je preverjeno ok?
pri nas ob poletnih neurjih večkrat izpade elektrika. Pogosti so tudi nekaj-urni izpadi čez celo leto zaradi del na omrežju. V razdelilni omarici sem dal urediti preklopno stikalo 1-0-2, da lahko komplet hišo odklopim iz omrežja in priklopim na agregat.
Zdaj gledam za agregati. Rabil bi nekje 4-5 kW konstantne moči, da poganja hladilnik, zamrzovalnik, indukcijo (ena plošča za skuhati kaj za silo), klimo, mrežno opremo, računalnike, luči.
Kakšna je razlika med AVR in inverterskimi v smislu nihanja napetosti, napetpstnnih špic, pravega sinusa itd. Je inverterski nujen, da ne pride so skurjenja kakšne občutljive elektronike (komunikacijska oprema, računalniki, klima ...) ali je AVR dovolj?
In še, katere znamke so ok? Gledam po trgovinah različne znamke in mi večina deluje, kot da so narejeni v isti kitajski fabriki, samo barve in nalepke so druge. Ok, za Hondo vem, da je v top rangu, ampak 3k+ mi je preveč. Do 2k bi dal, če je dober razlog za to.
Do generičnih kitajcev sem nezaupljiv, ne dvomim pa, da so tudi kitajci sposobni narediti dober agregat ... ampak takšen se verjetno ne prodaja pod žnj evropsko zvenečimi imeni. Obstaja kakšna "premium" kitajska znamka, ki je preverjeno ok?
starfotr ::
Kitajc je Kipor.
Lahko pa pogledaš še italijanski Pramac poleg Honde.
Klime in indukcije ne boš gnal takrat. Tako, da raje kupi kak prenosni plinski kuhalnik in kak ventilator, če že ne moreš brez klime.
Sicer pa ne vem zakaj miljon odprtih tem o teh agregatih.
Klime in indukcije ne boš gnal takrat. Tako, da raje kupi kak prenosni plinski kuhalnik in kak ventilator, če že ne moreš brez klime.
Sicer pa ne vem zakaj miljon odprtih tem o teh agregatih.
harvey ::
Pa pred nakupon velja premisliti o varni namestitvi agregata in še bolj, ko agregat pride k hiši.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------
------
energetik ::
Hej vsem,Sinusni je itak vsak, ker to določa sama geometrija statorja in rotorja. Dober AVR ne bi smel povzročati napetostnih špic, bodo pa vseeno nekaj večja odstopanja napetosti. Če ne priklapljaš in odklapljaš naenkrat velikih bremen, bo komot brez problemov gnal tudi elektroniko. Sicer je elektronika precej neizbirčna glede oblike napetosti, komot se da gor tudi popačen sinus. Itak je najprej usmernik v vsaki elektroniki. Občutljivi na obliko in velikost napetosti so predvsem motorji (hladilnik, obtočne pumpe, ventilatorji).
Inverter ima pa svoje bonbončke. Npr. je napetost res pribita, ne glede na vse, pa da lahko ob nizki obremenitvi mašina laufa pri malih obratih.
vires in numeris
Imaš 1f ali 3f ?
Trenutno je 1f 35A, ampak je že vse predpripravljeno za 3f, če bo kdaj potreba po večji moči (TČ, polnilnica za el. avto).
Kitajc je Kipor.
Hvala.
Zakaj indukcija in klima ne bi delala na agregat? 1 plošča indukcije je 1,5kW, klima je cca. 1kW.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 255211 ()
starfotr ::
Zato, ker agregat obremeniš sam odo 1/2 nazivne moči. Tako, da nima smisla, da bi imel ne vem kako močan agregat, da bi še klimo in indukcijo gnal.
darkolord ::
Zakaj indukcija in klima ne bi delala na agregat? 1 plošča indukcije je 1,5kW, klima je cca. 1kW.Na "boost" imajo indukcije tudi 3 kW na eno kuhališče.
Zagon kompresorjev (kot npr. pri klimi) je problematičen, ker imajo kompresorji visok zagonski tok (lahko precej-kratnik nazivnega), agregat pa ne uspe reagirati dovolj hitro in počepne. Tako da ponavadi za klimo in podobne zadeve rabiš večkratnik moči na agregatu.
energetik ::
AVR in vztrajnost sta ločeni zadevi!
AVR samo regulira tok na rotorju in lovi ustrezno napetost. Agregat pa počepne, ker ima premalo moči in se začne ustavljati, če zagon traja predolgo, pač crkne. Kot če pri avtu v štandasu na hitro spustiš sklopko.
AVR samo regulira tok na rotorju in lovi ustrezno napetost. Agregat pa počepne, ker ima premalo moči in se začne ustavljati, če zagon traja predolgo, pač crkne. Kot če pri avtu v štandasu na hitro spustiš sklopko.
vires in numeris
UPSman ::
Se strinjam da je bolje 1 fazen agregat, ker imaš bolje rasporejeno moč (6kW na 1 f je bolje kot 3x 2kW) razen v primeru da res laufaš 3f porabnike (TČ, kompresor, motor). Pri hišah je zato smiselno da se na razdelilni omarici stikalo 1-0-2 pri hkratnem odklopu omrežja tudi združi vse tri faze (ob predpostavki da nimaš 3 faznih porabnikov). Še boljša opcija pa je agregat z ATS stikalom, ki ob izpadu omrežja avtomatsko zažene agregat.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Backup baterija za celo hišo? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 7674 (4902) | TESKAn |
» | električni agregat za PCOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 5603 (3504) | matobeli |
» | Vse o agregatih (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 34970 (26634) | int47 |
» | vprašanje glede nule (N) (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 20615 (18791) | lovro535v2 |
» | Dizel agregat za centralnoOddelek: Loža | 9992 (4642) | energetik |