» »

Prijava na razpis in višanje plače

Prijava na razpis in višanje plače

1
2
3

uomostolto ::

krho je izjavil:

Pri nas je šel eden cca 3 mesece nazaj čez vse razgovore in je bil tik pred podpisom pogodbe, potem je pa vse skupaj preklical, ker mu je trenutni delodajalec povišal plačo. Meni se to tudi ne zdi fer, da zapravljaš čas na drugi strani, ter druga stran potem odslovi dodatne kandidate.

Pač ne odsloviti koga dokler pogodba ni podpisana. To je problem v Sloveniji, ker se delodajalci lahko izbirajo na luksuzen način. Deloma v to skorajda sili zakonodaja, ker se kvazi izbira po tem ko preteče rok za pošiljanje prošenj.

Način je, da izbirajo kandidate, delajo kroge izključevanja itn. V DACH pa praviloma izberejo prvega, ki ustreza pogojem in zaprejo razpirano delovno mesto. Tale luksuz, da imaš med kandidati tekmovanje vas pač nekaj stane. Ne samo kot tečen proces ampak tudi na koncu, če si kandidat slučajno premisli.

3p ::

uomostolto je izjavil:

Tako se to ne dela. Ce hočeš biti vreden več se ne smeš blamirati z izsiljevanjem. Sicer ni kaj narobe, če imaš drugo ponudbo, ampak to potrebuješ samo, če misliš iti allin in je riziko, da te vržejo.

Praviloma pa se enostavno greš pogovarjati z nadrejenimi kakšne so tvoje možnosti.

Če pa bos šel z glavo skozi zid, sklical sestanek, na mizo vrgel ponudbo in ultimat, pa prej malo potreniraj. Sem videl take situacije in kandidati praviloma zablokirajo in izgubijo tole igro.

Bedarija.

S tem se postavljaš v podrejen položaj. (Sem že slišal isto, od delodajalca, seveda.)

Podjetja počnejo točno to. In ja, tu se strinjam s tem, kar je napisal Mato. Podjetja si razpišejo delovno mesto. Prijavi s N kandidatov. Od tega jim M povabijo na razgovor in izberejo najbolj primernega, po kriteriju bo najbolje opravil delo za najmanj denarja. Temu se ne reče izsiljevanje, ampak izbira zaposlenega.

Če se zaposleni prjavi na 30 razpisov in išče mesto, kjer bo dobil največ denarja za to kar ponuja, ni to prav nič drugega.

In ne. Obstoječa zaposlitev ni nobena poroka z zapriseženo zvestobo do groba, kot mislijo nekateri delodajalci. Kar prijavljajte se in si višajte plače. Če se ne, delate slabo zase in še za ostale, ker delodajalcem postavljate slab zgled.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: 3p ()

kixs ::

Samo v eni sluzbi so mi na cca pol do enega leta po malem visali placo - v cca treh letih na +50% - pa ze v startu ni bila slaba placa. V naslednjih si se moral pogajat, pa ni bilo kaksih velikih sprememb. Najvec naredis, ko menjas sluzbo.

3p je izjavil:

S tem se postavljaš v podrejen položaj. (Sem že slišal isto, od delodajalca, seveda.)

Podjetja počnejo točno to. In ja, tu se strinjam s tem, kar je napisal Mato. Podjetja si razpišejo delovno mesto. Prijavi s N kandidatov. Od tega jim M povabijo na razgovor in izberejo najbolj primernega, po kriteriju bo najbolje opravil delo za najmanj denarja. Temu se ne reče izsiljevanje, ampak izbira zaposlenega.

Če se zaposleni prjavi na 30 razpisov in išče mesto, kjer bo dobil največ denarja za to kar ponuja, ni to prav nič drugega.

In ne. Obstoječa zaposlitev ni nobena poroka z zapriseženo zvestobo do groba, kot mislijo nekateri delodajalci. Kar prijavljajte se in si višajte plače. Če se ne, delate slabo zase in še za ostale, ker delodajalcem postavljate slab zgled.

Izsiljevanje je slaba ideja, ker delodajalci tega ne marajo. V kriznih časih ali pa ko bodo imeli možnost se bodo takega z veseljem znebili. Morajo biti kar obupani, da pozitivno reagirajo na tak pristop. In zelo neradi te bodo napredovali, ker potem boš verjetno ponavljal vajo.

Kar se tiče samega postopka izbiranja v Sloveniji pa sem malo kasneje napisal, da ni najbolj prijetno in da ima za vse strani pluse in minuse.

uomostolto je izjavil:

To je problem v Sloveniji, ker se delodajalci lahko izbirajo na luksuzen način. Deloma v to skorajda sili zakonodaja, ker se kvazi izbira po tem ko preteče rok za pošiljanje prošenj.

Način je, da izbirajo kandidate, delajo kroge izključevanja itn. V DACH pa praviloma izberejo prvega, ki ustreza pogojem in zaprejo razpirano delovno mesto. Tale luksuz, da imaš med kandidati tekmovanje vas pač nekaj stane. Ne samo kot tečen proces ampak tudi na koncu, če si kandidat slučajno premisli.

Je pa tako, da je to problem bolj slabih kadrov, ker top kadri vedo točno koliko so vredni in to tudi terjajo v štartu. Jim ni treba po neke dodatne ponudbe. To so potem tisti gentleman dogovori kakor se šika.

Zgodovina sprememb…

3p ::

uomostolto je izjavil:

Izsiljevanje je slaba ideja, ker delodajalci tega ne marajo. V kriznih časih ali pa ko bodo imeli možnost se bodo takega z veseljem znebili. Morajo biti kar obupani, da pozitivno reagirajo na tak pristop. In zelo naredi te bodo napredovali, ker potem boš verjetno ponavljal vajo.

Kakšno izsiljevanje neki?

Glej, živimo v kapitalizmu. Saj vemo. Nevidna roka trga, jada, jada, kar poslušamo neštetokrat, ko nas "nategujejo" od spredaj in zadaj.

Tisti, ki živi od dela se v mora (edino racionalno, je) potruditi, da svoje delo proda po najvišji možni ceni, kar sicer ne vključuje le € na računu, ampak tudi druge prednosti in slabosti posameznega delovnega mesta.

S tem, ko greš na razgovor k konkurenci, in pridobiš ponudbo, si dejansko tej famozni "nevidni roki trga" dal v oceno svojo vrednost. Svojemu delodajalcu si s tem, ko si pristopil k pogajanjem na osnovi konkurenčne ponudbe, povedal svojo novo ceno.

Ali jo plača ali ne, je pa njegova stvar. Ne boš menda delal z manj denarja, da gostop delodajalec ne bojo jezni?

To je ista bedarija, kot de bi šel v avtohišo, ki prodaja "mercedese" kupovat avto, pa bi se vsajal, zakaj je tako drag, če pa je podobno velika "dacia" cenejša. No, če ti konkurenca ponuja plačo "mercedesa" si najbrž ti ta mercedes. Tvoj obstoječi delodajalec si pač, če misli, da "mercedesa" ne potrebuje, kupi "dacio". Za nižjo plačo.

Kaj misliš, kaj bo rekel prodajalec "mercedesov", če mu bom žugal, da bo še že videl v naslednji krizi, če mi zdaj ne proda mercedesa za ceno dacie?

Ne gre za nikakršno izsiljevanje. Izsiljevanje bi bilo, če bi zakriptiral disk službenega strežnika in bi zahteval povišico, da se spomniš gesla. To je pa seveda kaznivo.

In še en namig. Kaj misliš, koga delodajalci bolj "nosijo po rokah" (in cenijo)? Tistega, ki jim dobro dela za mali denar (pod ceno) ali tistega, ki ga morajo dobro plačati?

uomostolto je izjavil:

Je pa tako, da je to problem bolj slabih kadrov, ker top kadri vedo točno koliko so vredni in to tudi terjajo v štartu. Jim ni treba po neke dodatne ponudbe. To so potem tisti gentleman dogovori kakor se šika.

Vredni v štartu? Ja, če bi se vsi delodajalci držali fer pravil. No, upam, da nisi rabil iti do svojega delodajalca in v zadnjih treh-štirih letih izpogajati 25-30% povišice, da bi ostal pri isti kupni moči. Da so ti to povišico kar dali.

Ali še boljše, ker mi zveniš, kot tipičen slovenski mali delodajalček. Upam, da si svojim zaposlenim dal ustrezno povišico.

Da ne pozabimo na to, da večina ljudi na delovno mesto, če ne gre ravno za vihtenje lopate, pride z nekim splošnim znanjem, v nekaj letih pa postanejo eksperti za točno specifično področje dela. A bi jih naj delodajalec že v štartu plačal kot eksperte?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: 3p ()

kriptobog ::

Mato989 je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Utk je izjavil:

Kako lahko izgubijo, če imajo drugo, vsaj malo višjo, ponudbo?

Ce tam ni potrdil ponudbe, v trenutni ga pa fuknejo ven, ker se ne mislijo ukvarjati s takim folkom, ki izsiljuje?

Če imaš v roki podpisan izvod pogodbe od druge službe tudi če nisi potrdil ni panike, ker pač na licu mestap odpišeš in pošlješ nazaj... no biggie, tako sem jaz naredil.

Ce imas podpisan izvod si ze sprejel drugo sluzbo. Ce nisi lahko oni tacas vzameja drugega kandidata.

3p je izjavil:

Glej, živimo v kapitalizmu. Saj vemo. Nevidna roka trga, jada, jada, kar poslušamo neštetokrat, ko nas "nategujejo" od spredaj in zadaj.

To je zato, ker se v štartu pustiš, potem pač prideš tja, kjer so taki ljudje. Ampak ravno taki se te bodo hoteli čim prej znebiti, ker te hočejo podplačati. Potem pa boš v situaciji, kjer boš kot oseba ne ravno vreden spoštovanja iskal spoštovanja vrednega delodajalca.

V glavnem pa ni malo stuacij, kjer dogovori kaj držijo in ja tudi pogodba o zaposlitvi je nek dogovor. In ti in delodajalec morata biti zadovoljna in biti sposobna računati na dogovorjeno.

Je pa pri nas na Koroškem pregovor "Gliha vkup štriha.".

3p je izjavil:

Vredni v štartu? Ja, če bi se vsi delodajalci držali fer pravil. No, upam, da nisi rabil iti do svojega delodajalca in v zadnjih treh-štirih letih izpogajati 25-30% povišice, da bi ostal pri isti kupni moči. Da so ti to povišico kar dali.

Ali še boljše, ker mi zveniš, kot tipičen slovenski mali delodajalček. Upam, da si svojim zaposlenim dal ustrezno povišico.

Da ne pozabimo na to, da večina ljudi na delovno mesto, če ne gre ravno za vihtenje lopate, pride z nekim splošnim znanjem, v nekaj letih pa postanejo eksperti za točno specifično področje dela. A bi jih naj delodajalec že v štartu plačal kot eksperte?

Ne boš verjel, nisem lastnik podjetja, ki mi plača prispevke, imam pa tudi svoje projekte. Plača pa mi je v zadnjih letih brez mojih pogajanj šla gor menda nekje 8% letno.

Upam, da pri meni denar ni problem zaradi mojega pristopa. Je pa vprašanje kako to potem vidiš ti? Ali, da sem imel golo srečo ali pa, da gravitiram na taka podjetja tudi zaradi mojega odnosa.

OP ni omenjal, da je napredoval z isto plačo, zato mi ta pomislek v tem kontekstu ni relevanten.

Zgodovina sprememb…

Mato989 ::

uomostolto je izjavil:

3p je izjavil:

Izsiljevanje je slaba ideja, ker delodajalci tega ne marajo. V kriznih časih ali pa ko bodo imeli možnost se bodo takega z veseljem znebili. Morajo biti kar obupani, da pozitivno reagirajo na tak pristop. In zelo neradi te bodo napredovali, ker potem boš verjetno ponavljal vajo.

Kar se tiče samega postopka izbiranja v Sloveniji pa sem malo kasneje napisal, da ni najbolj prijetno in da ima za vse strani pluse in minuse.

uomostolto je izjavil:

To je problem v Sloveniji, ker se delodajalci lahko izbirajo na luksuzen način. Deloma v to skorajda sili zakonodaja, ker se kvazi izbira po tem ko preteče rok za pošiljanje prošenj.

Aha, torej po tvoje je izsiljevanje slaba ideja, hkrati pa ko delodajalec "izsiljuje" posredno da sprejmeš šiht za čimmanj denarja je pa to dobra ideja kajne?

Si morda delodajalec?

NIHČE ne ve točno na EUR koliko je vreden... ker vrednost se skozi čas spreminja... pred 5 leti si vreden toliko, danes toliko, včasih se ti vrednost zmanjša tudi zaradi zunanjega dejavnika
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Utk ::

Izsiljevanje je slaba ideja, ker delodajalci tega ne marajo.

Buhu. Kako izsiljevanje? Če nekdo meni reče, da mi za 20 jurjev proda avto, za 18 pa ne, je to izsiljevanje? Ali pa obratno, če rečem, da 18 dam, 20 pa ne?

Morajo biti kar obupani, da pozitivno reagirajo na tak pristop.

Vseeno je kako reagirajo. Ali dajo ali pa ne dajo. Pozitivno energijo, ali pa negativno, zarad mene lahko obdržijo zase. Who gives a fuck.

Potem pa boš v situaciji, kjer boš kot oseba ne ravno vreden spoštovanja iskal spoštovanja vrednega delodajalca.

Ja, delodajalci najbolj "spoštujejo" (v resnici ga ne) tistega, ki jim največ naredi za najmanj denarja. Normalno, da nočejo težakov, ki zahtevajo plačo. Ampak, še enkrat, who gives a fuck.

Ne boš verjel, nisem lastnik podjetja, ki mi plača prispevke, imam pa tudi svoje projekte. Plača pa mi je v zadnjih letih brez mojih pogajanj šla gor menda nekje 8% letno.

Upam, da pri meni denar ni problem zaradi mojega pristopa. Je pa vprašanje kako to potem vidiš ti? Ali, da sem imel golo srečo ali pa, da gravitiram na taka podjetja tudi zaradi mojega odnosa.

OP ni omenjal, da je napredoval z isto plačo, zato mi ta pomislek v tem kontekstu ni relevanten.

Vedno se tu oglasite neki specialci ki ste izjema... večini folka v zadnjih 5 letih ni šla plača gor povprečno 8% letno... če odmisliva one na minimalcu ki jim povišico diktira država...

Poglej imaš nekje 30% folka ki ždi na minimalni plačici ali 100 EUR preko... tem porihta zakon povišico... potem pa imaš nekje 50-60% takih ki imajo plačo tam med 200 nad minimalcem in 2x minimalca... in tu je govora o teh... taki običajno VEČINOMA nimamo auto povišic, razen morda 1x po uvajalnem obdobju...

Mato989 je izjavil:

Aha, torej po tvoje je izsiljevanje slaba ideja, hkrati pa ko delodajalec "izsiljuje" posredno da sprejmeš šiht za čimmanj denarja je pa to dobra ideja kajne?

Si morda delodajalec?

NIHČE ne ve točno na EUR koliko je vreden... ker vrednost se skozi čas spreminja... pred 5 leti si vreden toliko, danes toliko, včasih se ti vrednost zmanjša tudi zaradi zunanjega dejavnika

Če je delodajalec na mestu je slaba ideja zate, ker imaš bolj gentlemanske pristope. Tale je dosti otročji in si lahko misliš kako nekdo potem lahko gleda nate. Če pa je delodajalec pizda, pa tudi ne boš prišel daleč, se te bo znebil, če ne zaradi česa drugega, da bo zgled za ostale.

Pa ni treba vedeti točno koliko si vreden. Menda ne bos za 10€ šel zvijati roke? Pač to je tako na približno, da si v štartu zadovoljen. Toliko, da ti ni treba delati teh manevrov.

Nisem še delodajalec. Na mojih projektih je vse pogodbeno. Še na slo-tech mi malo zastonj pomagate, sem v bistvu zato tukaj. :D Pa me je potegnilo še v druge diskusije.

Mato989 je izjavil:

Vedno se tu oglasite neki specialci ki ste izjema... večini folka v zadnjih 5 letih ni šla plača gor povprečno 8% letno... če odmisliva one na minimalcu ki jim povišico diktira država...

Kar je zanimivo je, da nekateri raje kopirajo take, ki imajo samo težave, kot pa "specialce", ki svetujejo kako biti specialec.

Zgodovina sprememb…

uomostolto je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Si morda delodajalec?

Če je delodajalec na mestu je slaba ideja zate, ker imaš bolj gentlemanske pristope. Tale je dosti otročji in si lahko misliš kako nekdo potem lahko gleda nate. Če pa je delodajalec pizda, pa tudi ne boš prišel daleč, se te bo znebil, če ne zaradi česa drugega, da bo zgled za ostale.

Pa ni treba vedeti točno koliko si vreden. Menda ne bos za 10€ šel zvijati roke? Pač to je tako na približno, da si v štartu zadovoljen. Toliko, da ti ni treba delati teh manevrov.

Nisem še delodajalec. Na mojih projektih je vse pogodbeno. Še na slo-tech mi malo zastonj pomagate, sem v bistvu zato tukaj. :D Pa me je potegnilo še v druge diskusije.

Ti ne razumeš da zahtevek po povišici z predložitvijo konkurenčne pogodbe ni izsiljevanje ampak samo predložitev DEJSTVA, da te drugje cenijo višje in da ima delodajalec to možnost da popravi svojo zmotno oceno o tebi...

Če je ni sposoben pa vidi palico ki bo prišla...

To je enako kot so nam v krizah delodajalci rekli da plač ne mislijo dvignit ker zunaj čaka 1000 drugih ki bi nas takoj zamenjalo... Ti isti delodajalci zdaj jokajo da kadra k njim ni.

Kar je zanimivo je, da nekateri raje kopirajo take, ki imajo samo težave, kot pa "specialce", ki svetujejo kako biti specialec.

No potem sem specialec tudi jaz, meni je šla plača v 1 letu gor skoraj 40% (bruto) sem zato boljši od tebe? ne samo se zavedam, da marsikdo tega ne zmore in vem da je najbolje biti neusmiljen do delodajalca, kot bi bil on do tebe, če bi moral te odpustit da sam ne propade...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Mato989 je izjavil:

Poglej imaš nekje 30% folka ki ždi na minimalni plačici ali 100 EUR preko... tem porihta zakon povišico... potem pa imaš nekje 50-60% takih ki imajo plačo tam med 200 nad minimalcem in 2x minimalca... in tu je govora o teh... taki običajno VEČINOMA nimamo auto povišic, razen morda 1x po uvajalnem obdobju...

Poznam situacije. Jaz lahko samo svetujem, da pogledajo kje je boljše in poskusijo ugotoviti zakaj je tako in predvsem kaj lahko naredijo sami. Ne, da se čaka na državo, da morda da kakšen bonbonček. Načeloma nimam kaj proti, da kdo pusti slabo službo. Predvsem pa ne kopirati kako rešujejo probleme tisti, ki se sučejo v istem zosu.

Mi imamo auto povišnice, ker delodajalec noče problemov.

Misliš, da je to kar slučajno ali je nekdo enkrat udaril po mizi?

Mato989 je izjavil:

Ti ne razumeš da zahtevek po povišici z predložitvijo konkurenčne pogodbe ni izsiljevanje ampak samo predložitev DEJSTVA, da te drugje cenijo višje in da ima delodajalec to možnost da popravi svojo zmotno oceno o tebi...

No potem sem specialec tudi jaz, meni je šla plača v 1 letu gor skoraj 40% (bruto) sem zato boljši od tebe? ne samo se zavedam, da marsikdo tega ne zmore in vem da je najbolje biti neusmiljen do delodajalca, kot bi bil on do tebe, če bi moral te odpustit da sam ne propade...

Ni delodajalec tvoja mamica, da ga boš naflancal s tako interpretacijo. :)

To s specialci si izumil ti, jaz nisem imel plana takmovati s tabo. Čestitam, upam, da si zadovoljen in se boš lahko posvečal delu.

Utk je izjavil:

Misliš, da je to kar slučajno ali je nekdo enkrat udaril po mizi?

Ne eno ne drugo. :D

Zgodovina sprememb…

Tu se lepo vidi, kako so slovenceljčki navadni hlapčki. Stvar jemljete veliko bolj resno kot nadrejeni, in celo lastniki. Šefi, še bolj lastniki, plujejo naprej, hočejo samo čim manj problemov in čim več denarja zase. Vse drugo je nepomembno. Zakaj se bi torej zaposleni sekirali za neke "višje" stvari, kot so ali je nekaj "izsiljevanje", ali je nekaj "gentlemensko", itd. Če ni treba, ti ne bo nihče nič dal. Če mu zatežiš, bo premislil samo koliko problemov/čas mu predstavlja ena, druga in tretja varianta, potem bo nekaj izbral, pogledal na uro in šel domov, zvečer bo spal kot dojenček v vsakem primeru. Vi se boste pa sekirali še naprej v vsakem primeru. Ma zakaj?
Drugo je pa to: če firmi tolk pomeni tistih par 100 evrov na mesec, da jih noče kar tako dat, zakaj jih bi zaposleni kar tako puščali? Kdo ima vseeno malo več?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Zakaj pa ne konkreten dogovor in vsi zadovoljni? Zakaj ne bi bil tako profesionalen, da si ne na vsake kvatra izmislis na novo kaj bi?

Kaj predvidevaš, da sem zaradi svojega odnosa podplačan? Glede denarja se nič ne sekiram in upam, da tako tudi ostane.

Zgodovina sprememb…

Moe_Lester ::

In še en namig. Kaj misliš, koga delodajalci bolj "nosijo po rokah" (in cenijo)? Tistega, ki jim dobro dela za mali denar (pod ceno) ali tistega, ki ga morajo dobro plačati?

Zgodovina sprememb…

Zakaj pa ne konkreten dogovor in vsi zadovoljni?

Zakaj ne konkreten dogovor še z drugo ponudbo?

Zakaj ne bi bil tako profesionalen, da si ne na vsake kvatra izmislis na novo kaj bi?

Kdo je to reku?

Kaj predvidevaš, da sem zaradi svojega odnosa podplačan?

Če je tebi vseeno, tvojemu šefu vseeno, zakaj misliš, da se jaz sekiram, če si ali nisi?

Z drugo ponudbo ja, samo mu je ne vržeš v fris. Vzameš kar je boljše.

Drugače pa bi ti vedno kaj novega, če se spuščas v kroge pogajanj takoj, če zaslutiš, da boš dobil kakšnega stotaka več.

Si pa je namigovali, da moj način nima najboljšega izkupička, meni pa se zdi, da ima najboljšega. Seveda, ko si enkrat tako daleč, da se znaš vrednotit. Ni to nasvet za nekega začetnika, tam bo še dosti bolečine, mimo tega na prideš.

Daj ti meni povej kako lahko Prodajalka v trgovini ve koliko je "vredna" da se gre pogajat brez konkurenčne ponudbe...

Ali pa mi povej kako naj nek lokalni hišnik ve koliko je vreden v EUR brez konkurenčne ponudbe?

Ali pa kako naj to ve lokalni serviser PCjev ali telefonov?

Ali pa kako naj to ve serviser koles?

Ali pa kako naj to ve customer support?

Ali pa kako naj to ve nek prodajalec v tehnični trgovini?

V osnovi je tako:

Delodajalci želijo čimbolj lojalne ljudi ki bodo prinesli čimveč RVCja in katere bodo lahko ČIM MANJ plačali da jim ne bi odšli, sploh ko nekaj znajo

In obratno:

Delojemalec želi zaslužit čim več za čim manj dela in truda (praviloma)

Prej se obojega zavedamo, lažje nam bo...

mertseger ::

Utk je izjavil:

Ko si z eno nogo že zunaj, se pač malo drugač pogovarjaš kot pa ko samo tako malo fehtaš. In šef s tabo, ker mu je jasno, da gre zdaj zares.

Čemu rabiš ponudbo? Nimaš nobenih drugih argumentov, ki bi botrovali povišici?

Argument, da ti je nekdo pripravljen dat 30-40-50% več, je zelo težko premagat brez nekega "zunanjega faktorja". Ker realno nisi letos naredil 50% več kot lani, najverjetneje.

Kok si naredil več nima veze. Vprašanje je koliko ti prineseš podjetju in koliko od tega oni tebi dajo. Če od tega nimajo dobička ti pač ne bodo dvignili, če jim prineseš 10x toliko kot ti oni dajo jim zvišanje plače ne bo problem.

Zdaj si pa nekaj novega povedal. "Kolk si naredil" se šteje v denarju, v čem pa?

če jim prineseš 10x toliko kot ti oni dajo jim zvišanje plače ne bo problem.

Ja pa bo. Dokler jim ni treba dat, ne bojo dali. Zakaj pa bi?

mertseger je izjavil:

Utk je izjavil:

Ko si z eno nogo že zunaj, se pač malo drugač pogovarjaš kot pa ko samo tako malo fehtaš. In šef s tabo, ker mu je jasno, da gre zdaj zares.

Čemu rabiš ponudbo? Nimaš nobenih drugih argumentov, ki bi botrovali povišici?

Argument, da ti je nekdo pripravljen dat 30-40-50% več, je zelo težko premagat brez nekega "zunanjega faktorja". Ker realno nisi letos naredil 50% več kot lani, najverjetneje.

Kok si naredil več nima veze. Vprašanje je koliko ti prineseš podjetju in koliko od tega oni tebi dajo. Če od tega nimajo dobička ti pač ne bodo dvignili, če jim prineseš 10x toliko kot ti oni dajo jim zvišanje plače ne bo problem.

Ne ni res VEDNO... povej meni koliko učinka ima prodajalka ki deli kruh v SPARu? Kako ona to oceni ali je vredna minimalca ali 200 več? Na podlagi česa? št. žemelj ki jih da ven in kolikor kruha speče?

Kako veš da če bi jo skenslali in oddelek, če bi več ali manj folka prišlo in posledično ne bi kupilo tehnike pa onega pa tretjega

To velja za milijone služb

Mato989 je izjavil:

Daj ti meni povej kako lahko Prodajalka v trgovini ve koliko je "vredna" da se gre pogajat brez konkurenčne ponudbe...

Ali pa mi povej kako naj nek lokalni hišnik ve koliko je vreden v EUR brez konkurenčne ponudbe?

V osnovi je tako:

Delodajalci želijo čimbolj lojalne ljudi ki bodo prinesli čimveč RVCja in katere bodo lahko ČIM MANJ plačali da jim ne bi odšli, sploh ko nekaj znajo

In obratno:

Pri teh kadrih katere naštevaš verjetno lahko prideš s čim hočeš, pa ti bodo samo še zaželi veliko uspeha drugje. Morda ima prodajalec v tehnični trgovini omembe vredno šans. :)

Sedaj mi je malo bolj jasno zakaj tako razmišljaš, ker se pogovarjamo o popolnoma drugačnih svetovih. Se pa bojim, da pri tvojih ciljnih poklicih ni dosti upanja na individualni ravni, morda s pomočjo pregovorno neuspešnih sindikatov.

Kaj želijo delodajalci in kaj ljudje v splošnem smislu pa niti ni omembe vredno. Ne verjamem, da se kdo tega v tej posplošeni obliki ne zaveda. Taki, ki ne ve, da delavec hoče čim več denarja, delodajalec pa čim več profita je zelo mlad otrok ali pa moten. Ni pa tako enoznačnokako kako višina plač zaposlenih vpliva na profit.

uomostolto je izjavil:

Mato989 je izjavil:

V osnovi je tako:

In obratno:

Pri teh kadrih katere naštevaš verjetno lahko prideš s čim hočeš, pa ti bodo samo še zaželi veliko uspeha drugje. Morda ima prodajalec v tehnični trgovini omembe vredno šans. :)

Sedaj mi je malo bolj jasno zakaj tako razmišljaš, ker se pogovarjamo o popolnoma drugačnih svetovih. Se pa bojim, da pri tvojih ciljnih poklicih ni dosti upanja na individualni ravni, morda s pomočjo pregovorno neuspešnih sindikatov.

Kaj želijo delodajalci in kaj ljudje v splošnem smislu pa niti ni omembe vredno. Ne verjamem, da se kdo tega v tej posplošeni obliki ne zaveda. Taki, ki ne ve, da delavec hoče čim več denarja, delodajalec pa čim več profita je zelo mlad otrok ali pa moten. Ni pa tako enoznačnokako kako višina plač zaposlenih vpliva na profit.

No vidiš kako omejen si na svoje področje da tega ne vidiš... zakaj misliš da je problem na trgu dela? Ja ravno zato ker folk odide delat v LIDL kjer dajo višje plače kot v SPARu ali Mercatorju... in potem pride do točke kjer poslovodstvo nori da ni kadra in da ne morejo dosegat planov in takrat se počasi kdo zgane...

Enako je v customer supportu kjer sem točno sam prišel iz 1.600 na 2.500 EUR v 1 letu ravno zaradi tega... če bi bil tiho in delal bi še danes imel 1.600, morda 1.700...

Bistvo je da ne jebeš sistema in se ne podrejaš ampak zahtevaš ali pa odjebeš vse skup

Tudi ko delodajalci v krizi odpuščajo jim ni nič pretirano hudo za tebe, ker njim je cilj da oni preživijo

Sedaj mi je malo bolj jasno zakaj tako razmišljaš, ker se pogovarjamo o popolnoma drugačnih svetovih.

Višje so plače, težje je rečt, ali si vreden 5 jurjev ali 10 na mesec. Ti praviš, da se ne da kar tako dobit 30 ali pa 50%, seveda ne, če si prodajalec v Sparu, in želiš to tudi ostati.
Tist pa, ki je vreden 5 jurjev, je vreden tudi 7, samo pravo firmo mora najt. Če lahko to prva izenači, prav, če ne, tudi prav. Ne vem zakaj bi temu rekli izsiljevanje.

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

No vidiš kako omejen si na svoje področje da tega ne vidiš... zakaj misliš da je problem na trgu dela? Ja ravno zato ker folk odide delat v LIDL kjer dajo višje plače kot v SPARu ali Mercatorju... in potem pride do točke kjer poslovodstvo nori da ni kadra in da ne morejo dosegat planov in takrat se počasi kdo zgane...

Enako je v customer supportu kjer sem točno sam prišel iz 1.600 na 2.500 EUR v 1 letu ravno zaradi tega... če bi bil tiho in delal bi še danes imel 1.600, morda 1.700...

Bistvo je da ne jebeš sistema in se ne podrejaš ampak zahtevaš ali pa odjebeš vse skup

Tudi ko delodajalci v krizi odpuščajo jim ni nič pretirano hudo za tebe, ker njim je cilj da oni preživijo

Pač kjer si našteval tak pristop ni relevanten, ker imajo večinoma določeno kolektivno. Kjer pa sem jaz pa je relevanten. Govorim pa iz izkušenj kaj najboljše deluje v mojem okolju. Tvoj pristop ti pri vseh top podjetjih katere poznam prej kakšna vrata zapre, kot pa kaj pridobi.

Drugače mi gre dosti boljše kot tebi. Sem pa verjetno nekoliko starejši. :)

Zgodovina sprememb…

uomostolto je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Pač kjer si našteval tak pristop ni relevanten, ker imajo večinoma določeno kolektivno. Kjer pa sem jaz pa je relevanten.

Drugače mi gre dosti boljše kot tebi. Sem pa verjetno nekoliko starejši. :)

Ne nimajo kolektive in kolektiva nikakor ne pomeni da zato ne morejo dat več, samo pomeni da je to absolutni skupni minimum...

Kolektivne pogodbe ne pomenijo da delodajalec ne more dat višje plače, samo da ne sme dat nižjo (ali drugih pogojev)

Če kolektivna pogodba pravi da delavcu pripada 26 dni dopusta, mu lahko mirne duše delodajalec da 30 recimo...

Mato989 je izjavil:

Ne nimajo kolektive in kolektiva nikakor ne pomeni da zato ne morejo dat več, samo pomeni da je to absolutni skupni minimum...

Kolektivne pogodbe ne pomenijo da delodajalec ne more dat višje plače, samo da ne sme dat nižjo (ali drugih pogojev)

Če kolektivna pogodba pravi da delavcu pripada 26 dni dopusta, mu lahko mirne duše delodajalec da 30 recimo...

Delodajalec lahko da kolikor hoče, samo pri enostavnih poklicih in večjih podjetjih ne poznam primerov, da bi višali plače drugače kot vsem. Praviloma se točno ve koliko kdo plačuje, menjave pa tudi niso nek tak bav bav, ker se nimaš ne vem kaj za priučiti.

To, da lahko delodajalec plača več je ponovno informacija, ki je zelo samoumevna. To pa ja nima smisla posebej povdarjati?

uomostolto je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Delodajalec lahko da kolikor hoče, samo pri enostavnih poklicih in večjih podjetjih ne poznam primerov, da bi višali plače drugače kot vsem. Praviloma se točno ve koliko kdo plačuje, menjave pa tudi niso nek tak bav bav, ker se nimaš ne vem kaj za priučiti.

To, da lahko delodajalec plača več je ponovno informacija, ki je zelo samoumevna. To pa ja nima smisla posebej povdarjati?

Kdo pravi da vsi ti ki sem jih omenjal delajo samo pri večjih delodajalcih? V Sloveniji je praviloma relativno MALO velikih podjetij ki bi zaposlovale več kot 5.000 ljudi...

Večina je tistih ki zaposlujejo nekaj 10 do nekaj 100 ljudi.

Vseeno je približno tam tam, če služba ni kaj posebnega. No pač meni ni znano, da se taki kaj dosti izpogajajo na individualni ravni, niti, da bi bili sposobni pogajanj.

Pač zame je najboljše, da štima v štartu. Pri začetnikih pri kakšnih bolj specifičnih zadevah, kamor si mislim, da sodiš tudi ti, pa imaš dosti maneverskega, posebej, če se ti spremenijo zadolžitve. Si mislim, da je zelo verjetno, da je tvoje povišanje tudi zaradi kakšne dodatne zadolžitve ali pa, če so recimo prej nekaj let zadrževali povišanje? Se pa lahko seveda motim.

GregiB ::

Mato989 je izjavil:

V Sloveniji je praviloma relativno MALO velikih podjetij ki bi zaposlovale več kot 5.000 ljudi...

Prostituiranje statistike... V Sloveniji je delež velikih podjetij 0,16% vseh, srednje velikih pa 0,8%, skupaj torej manj, kot 1%... zaposlujejo pa 47% vseh zaposlenih v podjetjih...
Sem malo bral temo, pa se nekateri osirate, kako je fer in nefer, če kandidat tik pred podpisom pogodbe zavrne (novega) delodajalca. Pa razmišljam... je podjetje tisto, ki razpiše delovno mesto, za katerega se (lahko) poteguje več kandidatov... če je dobro delovno mesto, celo veliko kandidatov? Ali je nemara delavec tisti, ki da razpis in hodijo delodajalci prosjačiz k njemu, naj se vendar odloči zanje?
Si predstavljate situacijo, da da firma razpis, se javite, se "odločijo" za vas, vi date v bivšem podjetju odpoved, v novem pa vas zavrnejo češ... so samo ugotavljali, koliko hočejo kandidati plače za takšno delovno mesto?
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

Si predstavljate situacijo, da da firma razpis, se javite, se "odločijo" za vas, vi date v bivšem podjetju odpoved, v novem pa vas zavrnejo češ... so samo ugotavljali, koliko hočejo kandidati plače za takšno delovno mesto?

Zakaj bi dal odpoved dokler nimaš podpisane pogodbe? In ni rečeno, da je vse skupaj samo to, da te zanima kakšna plača je drugje. Za zadost višjo bi tudi OP menjal, čeprav nima tega namena že v štartu.

Zgodovina sprememb…

GregiB je izjavil:

Mato989 je izjavil:

V Sloveniji je praviloma relativno MALO velikih podjetij ki bi zaposlovale več kot 5.000 ljudi...

Prostituiranje statistike... V Sloveniji je delež velikih podjetij 0,16% vseh, srednje velikih pa 0,8%, skupaj torej manj, kot 1%... zaposlujejo pa 47% vseh zaposlenih v podjetjih...
Sem malo bral temo, pa se nekateri osirate, kako je fer in nefer, če kandidat tik pred podpisom pogodbe zavrne (novega) delodajalca. Pa razmišljam... je podjetje tisto, ki razpiše delovno mesto, za katerega se (lahko) poteguje več kandidatov... če je dobro delovno mesto, celo veliko kandidatov? Ali je nemara delavec tisti, ki da razpis in hodijo delodajalci prosjačiz k njemu, naj se vendar odloči zanje?

Na marsikatero delovno mesto nihče ne hodi več "prosjačit" za delo zadnje čase... kaj pa tam?

Sicer pa kdo pravi da ne smeš odjebat delodajalca dokelr ne podpišeš... ko 1x daš podpis je pač predpisan postopek za to. (odpoved)

Ja točno to si predstavljam, poznam kar nekaj primerov kjer so dali razpis in niso nobenga zaposlili... kaj je potem to?

Mato989 je izjavil:

Sicer pa kdo pravi da ne smeš odjebat delodajalca dokelr ne podpišeš... ko 1x daš podpis je pač predpisan postopek za to. (odpoved)
Hehe... ja, spet preproščina... Lej, če se pogovarjamo o prodajalkah kruha v Sparu ali Lidlu, je tako, da nima ama baš nobenega manevrskega prostora, saj gre za delo, ki zahteva minimalni skill set, plačo pa določa ponudba na trgu dela, ki je praviloma zadostna, da kaj več od minimalca pač ni potrebno plačevati...
Če pa je govora o delovnih mestih, ki so bolj specializirana, ponudba kandidatov pa precej bolj omejena, ne bodi tako samozavesten, da lahko kar vse okoli sebe (od)jebeš po spisku. Ko odjebeš enega delodajalca, si si pri njem zaprl vsa vrata za prihodnje, če ne še pri marsikaterem drugem

Mato989 je izjavil:

Ja točno to si predstavljam, poznam kar nekaj primerov kjer so dali razpis in niso nobenga zaposlili... kaj je potem to?

Kaj pa je potem to??? Velikokrat se na razpis ne prijavi niti en kandidat, ki bi ustrezal bodisi razpisnim pogojem ali zahtevam in željam bodočega delodajalca... pa to v fazi, kjer še sploh ni govora o plači... "Poznam kar nekaj primerov" kjer je podjetje moralo zaradi tega spremeniti poslovne postopke in prerazporediti delo tako, da so zapolnili vrzel, ki jo na trgu niso našli...

Če pa je govora o delovnih mestih, ki so bolj specializirana, ponudba kandidatov pa precej bolj omejena, ne bodi tako samozavesten, da lahko kar vse okoli sebe (od)jebeš po spisku. Ko odjebeš enega delodajalca, si si pri njem zaprl vsa vrata za prihodnje, če ne še pri marsikaterem drugem

Ne vem kaj je zate definicija "odjebati" nekoga, ampak menda imaš pravico rečt "niste ponudili dovolj" in ne sprejet, pa tudi "tam mi ponujajo več, zato grem, če ne izenačimo". Kaj od tega je "odjebati"?

Če pa je govora o delovnih mestih, ki so bolj specializirana, ponudba kandidatov pa precej bolj omejena, ne bodi tako samozavesten

Ravno tu se zato lahko pogajaš. Trgovka se ne more. Pri njej je samo "take or leave it". Ne rabiš pa zato nikogar "odjebat".

Zgodovina sprememb…

kixs ::

GregiB je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Sicer pa se ne bi cudil, da kdo ne sprejme... saj vecinoma sele v zadnjem krogu povejo tocno placo. Prej vse samo okvirno in v rokavicah.

49106 ::

Če ne bi uvažali toliko poceni delovne sile, bi bilo vsako delo bolj cenjeno.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: 49106 ()

Utk je izjavil:

Ne vem kaj je zate definicija "odjebati" nekoga, ampak menda imaš pravico rečt "niste ponudili dovolj" in ne sprejet, pa tudi "tam mi ponujajo več, zato grem, če ne izenačimo". Kaj od tega je "odjebati"?

Lej... sicer ne vem, kako večina tu jebe svoje sedanje in bodoče delodajalce, ampak kandidat, dokler ni sprejel ponujenih pogojev za nastop dela (tudi plačo, med drugim) ni v roke dobil ničesar, s čemur bi lahko šel izsiljevat, oz. po Matojevo, se pogajat s svojim dosedanjim delodajalcem. Torej, zadeva izgleda takole... Z novim delodajalcem opraviš recruitment proces, kakršnega pač imajo, ko se oba strinjata s pogoji, kandidat privoli priti v novo podjetje, podjetje pa ga privoli zaposliti, se ponavadi napiše "pismo o nameri", da pa se dodatno zaščiti kandidata, pa enostransko podpisana pogodba o zaposlitvi (s strani delodajalca). Torej, če podjetje (po mojih izkušnjah) odjebeš, ker ti je sedanji delodajalec dvignil plačo je to po tem, ko si že potrdil pogoje, ki ti jih je dal nov delodajalec (ki to na koncu... ni)

49106 je izjavil:

Če ne bi uvažali toliko poceni delovne sile, bi bilo vsako delo bolj cenjeno.

Wrong... delo, ki zahteva nižji skill set, se ne bi opravilo, saj ga nihče ne bi bil pripravljen bodisi delat, bodisi plačat, kolikor bi delavec zahteval. Ker če bi bilo po tvoje, bi pri nas delali izključno in samo filipinci.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GregiB ()

49106 ::

Wrong... delo, ki zahteva nižji skill set, se ne bi opravilo, saj ga nihče ne bi bil pripravljen bodisi delat, bodisi plačat, kolikor bi delavec zahteval. Ker če bi bilo po tvoje, bi pri nas delali izključno in samo filipinci.

Japajade, kdo bo pospravljal za nami, gradil ceste etc? Nizko kvalificirana delovna mesta zasedajo predvsem filipinci z balkana.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: 49106 ()

Lej... sicer ne vem, kako večina tu jebe svoje sedanje in bodoče delodajalce, ampak kandidat, dokler ni sprejel ponujenih pogojev za nastop dela (tudi plačo, med drugim) ni v roke dobil ničesar, s čemur bi lahko šel izsiljevat, oz. po Matojevo, se pogajat s svojim dosedanjim delodajalcem. Torej, zadeva izgleda takole... Z novim delodajalcem opraviš recruitment proces, kakršnega pač imajo, ko se oba strinjata s pogoji, kandidat privoli priti v novo podjetje, podjetje pa ga privoli zaposliti, se ponavadi napiše "pismo o nameri", da pa se dodatno zaščiti kandidata, pa enostransko podpisana pogodba o zaposlitvi (s strani delodajalca). Torej, če podjetje (po mojih izkušnjah) odjebeš, ker ti je sedanji delodajalec dvignil plačo je to po tem, ko si že potrdil pogoje, ki ti jih je dal nov delodajalec (ki to na koncu... ni)

Ja in kaj je s tem narobe? Ko si dobil pogodbo podpisano od delodajalca (ali namero) je bilo tako, potem si šel povedat svojemu trenutnemu delodajalcu da odhajaš če ne dvigne plače na enako ali višje, če se strinja se zahvališ prejšnjemu oz tam kjer si se načelno dogovoril

To je normalen postopek.

5ygmq ::

GregiB je izjavil:

Ne razumem te najboljše - pogodbe ti ni potrebno podpisati takoj, ko jo dobiš v roke (!), in tudi, če jo podpišeš, še ne pomeni, da je ireverzibilno (!). Stroške rekrutiranja pač nosi bodoči najemnik enako kot nosi kandidat, da sploh pride na sestanek tja in vztraja N krogov. Nekateri imajo celo srečo, da pridejo na sestanek samo potrdit (ali se spret), brez kakšnih posebnih krogov, kjer bi se čakalo. Niti mod ni potrebno imeti za to.

Gambino ::

Če dobiš boljšo ponudbo, potem greš stran, sploh ne obremenjuješ in ne izsiljuješ starega delodajalca.

5ygmq ::

Gambino je izjavil:

Če dobiš boljšo ponudbo, potem greš stran, sploh ne obremenjuješ in ne izsiljuješ starega delodajalca.

Se ne strinjam povsem, razen če je razlika res nedosegljiva, ker si že nekaj kariere investiral pri obstoječem delodajalcu, poznaš procese, ekipo in krivine, je tudi neko zaupanje in pač skušaš 'srednje odločno' izdreti povišico, ker se delodajalec očitno ni sam spomnil. Za 5% ne vem, če se povečini menja, za vsaj 20% verjetno se, vmes pa kakor kdaj.

a_borlak ::

feryz je izjavil:

Mato, zakaj pa si se ustavil na 2200 bruto?
Takoj išči dalje. Si slotehovec, kar pomeni, da za manj kot 5 jurjev bruto nimaš kaj vstajati iz postelje.

Lajkam :D.

Sicer pa, dobro je imeti zavarovan hrbet, se pravi si 99%, da boš drugje dobil službo, v najbolj neugodni možnosti brez težav prevedril del časa kot nezaposlen, kar se načeloma ne bi smelo zgoditi.

Gambino je izjavil:

To ne drži... tam si pač že navajen, poznaš sistem itd... zakaj ne bi smel rečt za povišico in povedat da ti drugje ponujajo +25% če mislijo se zgenit ali želijo zgubit kader?

Glugy ::

Tody je izjavil:

Namreč slovenija je majhna in ljudje se pogovarjajo in družijo. Lahko kmalu pristaneš na kaki listi "persona non grata", ko se bo šlo za kake boljše službe .

če poznaš kak tak primer ga prijavi. to ni ravno najbolj legalno čist tko mimgrede. ne pa da smo balkan pa da ignoriramo take dogodke. to se sam spodbuja nepotizem pol. vse neki po domače namest profesionalno.

Glugy je izjavil:

Tody je izjavil:

Namreč slovenija je majhna in ljudje se pogovarjajo in družijo. Lahko kmalu pristaneš na kaki listi "persona non grata", ko se bo šlo za kake boljše službe .

če poznaš kak tak primer ga prijavi. to ni ravno najbolj legalno čist tko mimgrede.

Ni najbolj legalno? Torej, če v roke dobiš vlogo za delovno mesto od nekoga, ki te je v preteklosti že odklonil tik pred yačetkom dela, ko je bilo že vse dogovorjeno, boš naredil kaj? Zmučkaš, vržeš v smeti in imaš policijo na vratih, al kako? Diskrecija podjetja je, da na razgovore povabi tiste kandidate, za katere smatrajo, da so primerni za opravljanje dela. Tiste, ki prihajajo po papir, da ga potem svojem delodajalcu molijo pod nos pač... ne pokličeš...

feryz ::

Glugy je izjavil:

Tody je izjavil:

če poznaš kak tak primer ga prijavi. to ni ravno najbolj legalno čist tko mimgrede. ne pa da smo balkan pa da ignoriramo take dogodke. to se sam spodbuja nepotizem pol. vse neki po domače namest profesionalno.
Kaj ni legalno? Da pokličeš prejšnjega delodajalca in ga vprašaš, kakšen je ta in ta delavec? Kaj pa je tukaj ilegalnega?

Jaz sem glih danes upecal novo sodelavko. Preko druge firme dela zame, v tisti firmi je govno od govna. Torej naj pride k meni, zakaj ne? Delo itak pozna. Kar ga je premalo, bo pa drugega spoznala.
Btw, ne bo prišla zaradi denarja, ampak zaradi drugih stvari. Delati pri nas je milina, če primerjaš s katerokoli drugo firmo. In ona to zelo dobro ve.
1
2
3

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prošnja za zaposlitev (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14321028 (10391) MadMen
»

Razgovor za službo - pomembna vprašanja (strani: 1 2 )

8412434 (9044) PikaPoka828
»

Plačilna lista (strani: 1 2 )

9312118 (9040) FrRoSt

Več podobnih tem