» »

Nov način obračunavanja omrežnine

Nov način obračunavanja omrežnine

««
128 / 128
»
»»

socialec ::

IL_DIAVOLO je izjavil:

Oziroma povedano drugače, poraba bi morala ostati približno enaka kot pred montažo SE, viski pa za vzdrzevanje stabilnega omrežja.

Izgleda, da je tu nekaj jedrnih nesporazumov, ki se prepogosto ponavljajo - samo vprašam se lahko, kaj je vzrok. SE so takšne, kot so bile dovoljene glede na priklop, izdana soglasja in izračunani investicijski optimumi s subvencijami vred, pri nas sicer škodo - ker pokriva le porabo hiše, mogoče malenkost več, kje je šele EV, da sploh ne sanjamo o dovozu, savni in bazenu. Ampak, če bi dovolili večjo, bi jo vzeli, zdaj bi imeli veliko manj sitnosti.

SambaShare je izjavil:

Fino. Eden izmed par procentov. Hi five.

To je zares popularno šele zadnje leto, ko je še povečana subvencija v tej smeri, early-adopterji imajo sicer mogoče res že povrnjeno SE, jih pa čakajo precejšnji stroški smiselne nadgradnje, že za samo dodatne panele računajo kot blesavi, kje je šele baterija in zamenjava razsmernika - za kar se investicija sicer res povrne čez čas - če bi bila energija/moč dražja in ne politično zamejena, bi se veliko prej - kot se je tudi sedaj!

delavec44 ::

socialec je izjavil:

že za samo dodatne panele računajo kot blesavi, kje je šele baterija in zamenjava razsmernika

Feryz-ija vprašaj, to je vse džabe v samogradnji. Vzameš pri Kitajcih.

feryz ::

Ko že omenjaš, danes sem dobil mail, frišno izpod čekiča.
Povedano drugače, panel 550w pride 45 evrov plus ddv.
Ni pri Kitajcih, je pa, seveda, kitajsko.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: feryz ()

Samograditelji SE so posebna kasta, ostali moramo pač plačati uradne do krvi lupilne cene - original dobavitelj SE zagotovo ne dovolijo montaže nakupljenega v lastni režiji...

DamijanD ::

Dule73 je izjavil:

Madmax, se boš zdaj obreknu ob slovnične napake ;) To je najlažje replicirati ;)
Po defrostu TČ potrebuje nekaj časa, da doseže željeno temperaturo vode. Takrat doseže najvišje konice. Če ne bi bilo odzmrzovanja (sem lepo napisal), bi bila konica nekje med 1,5 do 2,5kW. Pri polnem delovanju moja doseže okrog 5kW + eden 2kW grelec je skupaj 7kW. Če s prižge še en grelec je to 9kW, če pa se prižge še tretji je to 11 kW.

Zanimivo - koliko močna TČ pa je to?
Sem preveril za mojo defroste zdajle izvaja samo z obrnitvijo cikla - vsaj nobenih dodatnih 2kW+ špic ne vidim...

nejc_nejc ::

Kateri imate ze daljši dostop do mojelektro app.
Kakšno je odstopanje od podatkov na netu ter realnostjo....

kriptobog ::

socialec je izjavil:

Samograditelji SE so posebna kasta, ostali moramo pač plačati uradne do krvi lupilne cene - original dobavitelj SE zagotovo ne dovolijo montaže nakupljenega v lastni režiji...

Lupilne cene placas samo, ce si neumen ali pa ti je vseeno. Kupis materjal, najames ekipo in prides skozi po normalni ceni. Saj ne rabis veliko. Elektricarja in dva, da bosta fuknila vse skup na streho.

Ja ne vem, glej, mi smo to nabavili pred X leti, vmes se je že povrnilo (hvalabogu za povišane cene), ne glede na lupilnost - ne bi zdaj jaz tukaj neke vzvišenosti bral o nekih vseenskih neumnostih v času prvotne montaže, ker takrat še to ni bilo tako razširjeno. Zdaj želimo nadgraditi in seveda ne moremo nabavljati neke X ekipe brez da original dobavitelj umakne garancijo na delo in to. Ali meniš drugače? Če pa se ne motim, ste vi nabavili nedavno in ste bili deležni nekih forumskih nasvetov - čeprav dolgo niste zaupali glede upravičenosti SE? :D

Aja, saj res, lupilnost iz perspektive socialca je nekaj drugega kot iz perspektive kriptoboga.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: socialec ()

feryz ::

Preberi garancijske pogoje.
Boš presenečen, kaj tam piše.

Tudi ne vem, od kje vam ideja, da v primeru da sami vržete gor dva panela, ostalih 30 ostane brez garancije.

socialec je izjavil:

Ja ne vem, glej, mi smo to nabavili pred X leti, vmes se je že povrnilo (hvalabogu za povišane cene), ne glede na lupilnost - ne bi zdaj jaz tukaj neke vzvišenosti bral o nekih vseenskih neumnostih v času prvotne montaže, ker takrat še to ni bilo tako razširjeno. Zdaj želimo nadgraditi in seveda ne moremo nabavljati neke X ekipe brez da original dobavitelj umakne garancijo na delo in to. Ali meniš drugače? Če pa se ne motim, ste vi nabavili nedavno in ste bili deležni nekih forumskih nasvetov - čeprav dolgo niste zaupali glede upravičenosti SE? :D

Aja, saj res, lupilnost iz perspektive socialca je nekaj drugega kot iz perspektive kriptoboga.

Zakaj ne? Zakaj rabis garancijo na delo? Ce se ti je investicija ze povrnila je tudi garancija na delo ze zdavnaj mimo. Garancijo opreme pa ostane. Zakaj bi to rabil umikat in carat ne vem kaj?
Nabavil sem letos ja. Lani sem konec decembra oddal vlogo, za vsak slucaj, ceprav nisem zares planiral SE. Sploh pa nisem nikoli planiral SE z baterijo pa imam sedaj oboje :))

Garancija za delo v smislu, da so ustrezno montirali. Ne vem, kakšno zvezo ima to s povrnitvijo investicije? Saj, če bi jaz kriptorudaril s tem, da se mi povrne v enem mesecu, bi še vedno hotel garancijo na delo. Ali ne? Resno sprašujem. Pa mimogrede, je ta vseensko-neumnostna razprava dejansko za to temo in ne v bistvu za to temo?

Zaradi kakovostne izvedbe in montaže vam zagotavljamo tudi 10-letno jamstvo za nepropustnost strehe ob stikih z napravo.

bm1973 ::

kriptobog je izjavil:

Lani sem konec decembra oddal vlogo, za vsak slucaj, ceprav nisem zares planiral SE. Sploh pa nisem nikoli planiral SE z baterijo pa imam sedaj oboje :))

Lucky bastard, meni so zavrnili...

Kao preslabi kabli, ne me jebat...

Garancija za delo v smislu, da so ustrezno montirali. Ne vem, kakšno zvezo ima to s povrnitvijo investicije? Saj, če bi jaz kriptorudaril s tem, da se mi povrne v enem mesecu, bi še vedno hotel garancijo na delo. Ali ne? Resno sprašujem. Pa mimogrede, je ta vseensko-neumnostna razprava dejansko za to temo?

Zaradi kakovostne izvedbe in montaže vam zagotavljamo tudi 10-letno jamstvo za nepropustnost strehe ob stikih z napravo.

Ce le elektrarna prezivela toliko casa, da se je investicija povrnila, potem je ustrezno in vredu montirano. Dali so ti 10 let jamstva. In ko po 9 letih spusti streha si s tem jamstvojm obrises rit. In zaradi tega ti zdaj noces nadgraditi? Lepo te nategujejo. Oz. se sam.
In nisem nikoli kriptorudaril, niti nima to veze v tej temi. Dejstvo je, da je material nesramno poceni, delo pa tudi ni drago. Ce se pustis nategovati si pa pac sam kriv.

bm1973 je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Lani sem konec decembra oddal vlogo, za vsak slucaj, ceprav nisem zares planiral SE. Sploh pa nisem nikoli planiral SE z baterijo pa imam sedaj oboje :))

Se vedno bi lahko imel SE, samo oddajal ne bi v omrezje. Vecjo baterijo pa gas. Pri teh subvencijah se splaca.

Zgodovina sprememb…

kriptobog je izjavil:

Ce le elektrarna prezivela toliko casa, da se je investicija povrnila, potem je ustrezno in vredu montirano. Dali so ti 10 let jamstva. In ko po 9 letih spusti streha si s tem jamstvojm obrises rit. In zaradi tega ti zdaj noces nadgraditi? Lepo te nategujejo. Oz. se sam.
In nisem nikoli kriptorudaril, niti nima to veze v tej temi. Dejstvo je, da je material nesramno poceni, delo pa tudi ni drago. Ce se pustis nategovati si pa pac sam kriv.

Ne vem, kako bo, če bo streha spustila po 9 letih in s katero roko in s kakšnim papirjem si bom rit brisal, to moramo šele doživeti, navsezadnje, ne glede na 'renome' firme sicer upam, da ne... Ja, dejansko je ta garancija edina, ki mi preprečuje, da bi vzel nadgradnjo z baterijo pri kom drugem, smo se že pogovarjali na osnovi predračunov in so dejansko gospod drug direktor nekaj namigovali prav glede tega, kako neradi eni prevzemajo od drugih zaradi takšnih garancij. Nisem toliko podkovan/izkušen, da bi vedel, kako je na stvari, kar tako nekomu na forumu pa ne morem zaupati, žal, čeprav s zavedam, da so se cene komponent (izvemši baterije večjih kapacitet) in storitev znižale izpred let, ko smo nabavili mi. :D

socialec je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Ne vem, kako bo, če bo streha spustila po 9 letih in s katero roko in s kakšnim papirjem si bom rit brisal, to moramo šele doživeti, navsezadnje, ne glede na 'renome' firme sicer upam, da ne... Ja, dejansko je ta garancija edina, ki mi preprečuje, da bi vzel nadgradnjo z baterijo pri kom drugem, smo se že pogovarjali na osnovi predračunov in so dejansko gospod drug direktor nekaj namigovali prav glede tega, kako neradi eni prevzemajo od drugih zaradi takšnih garancij. Nisem toliko podkovan/izkušen, da bi vedel, kako je na stvari, kar tako nekomu na forumu pa ne morem zaupati, žal, čeprav s zavedam, da so se cene komponent (izvemši baterije večjih kapacitet) in storitev znižale izpred let, ko smo nabavili mi. :D

Neumen izgovor, ampak ok. Ce se ne bi toliko ljudi pustilo lupit, ne bi imeli takih cen.

bm1973 je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Ja, ker baterije tam davnega leta X niso bile dovolj popularne, niti ni bilo govora še o kakšnih časovnih blokih in je bilo letno netiranje že samo po sebi dovolj, moramo mi zamenjati inverter za hibridnega (tudi večji bi bil v redu) - saj ne, da za hišo ne bi bilo dovolj - gre še pač za savno, bazen, ogrevan dovoz, EVn, pač pričakovane neumnosti socialcev. Sicer nas dobavitelji tolažijo 'saj se vam bo izplačalo' prej ali slej, kar verjetno drži, ampak mi želimo prej kot slej.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: socialec ()

joez7 ::

nejc_nejc je izjavil:

Kateri imate ze daljši dostop do mojelektro app.
Kakšno je odstopanje od podatkov na netu ter realnostjo....

Ni odstopanj. Njihov je merodajen. Če prihaja do odstopanj, je ponavadi problem pri odbiranju.
Sem kar nekaj časa tuhtal, zakaj prihaja do razlike v meritvah med Inmetrom (SolarEdge) in Iskro.
Na koncu je bug v aplikaciji od SE (je prihajalo do razlik tudi v rangu 40%). Iskrin števec meri 3x 1f in meri posamično inport in export, inmetrer v aplikaciji pa 3f in takojšno poravnavo. Ko sem začel pobirati surove podatke z Inmetra (preko modbusa) ni popolnoma več razlik med obema. Če kak dan ima graf čudne konice (šum) se lepo popravi čez dan ali dva.
Če boš dajal lastni števec (na primer Shelly) glej, da boš mel direktno meritev. Če boš dal preko tokovnikov, pričakuj odstopanja v rangu 5%.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

O super, samo da ne odskakuje po RND_ju....
bom videl, če mi je sploh potrebna montaža merilca, glede na podatke na app_mojelektro
s temle se spogledujem:

telexdell ::

joez7 je izjavil:

Če boš dajal lastni števec (na primer Shelly) glej, da boš mel direktno meritev. Če boš dal preko tokovnikov, pričakuj odstopanja v rangu 5%.

Tokovniki nimajo 5% pogreška. Če bi temu bilo res tako, pol bi bilo za meritve povsem neuporabni. Pri večjih močeh jih uporablja tudi elektro. A misliš da merijo porabo npr. Želzarne Jesenice s 5% napako?
Kakšno bo odstopanje med števcem elektr ain lastno meritvijo je v glavnem odvisno od mesta postavitve tokovnikov oz. direktnega merilnika. Razliko namreč predstavlja lastna raba števca od elektro in pa izgube ma kablu med števcem elektra in namestitvijo tokovnikov/lastnega merilnika.
Pri meni je razlika okrog 1 kWh/dan med tistim kar namerim jaz in kaj nameri elektro. 15 min špice pa so včasih pri meni za kakšno desetinko % višje, drugič pa na elektru. To pa še nisem skužil, zakaj prihaja do tega. So pa razlike tako minimlane, da se niti ne sekiram kaj.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Sploh nisem mislil na odčitke porabe za primerjavo proti "uradni" meritvi temveč zaradi lastne uskladitve vseh potrošnikov doma.
Neke elektronike se ne mislim iti, ocena porabe posameznih odjemalcev malo bolje kot čez palec ter mehanski tajmer na recimo bojler in to je to.

joez7 ::

telexdell je izjavil:

joez7 je izjavil:

Tokovniki nimajo 5% pogreška. Če bi temu bilo res tako, pol bi bilo za meritve povsem neuporabni. Pri večjih močeh jih uporablja tudi elektro. A misliš da merijo porabo npr. Želzarne Jesenice s 5% napako?
Kakšno bo odstopanje med števcem elektr ain lastno meritvijo je v glavnem odvisno od mesta postavitve tokovnikov oz. direktnega merilnika. Razliko namreč predstavlja lastna raba števca od elektro in pa izgube ma kablu med števcem elektra in namestitvijo tokovnikov/lastnega merilnika.
Pri meni je razlika okrog 1 kWh/dan med tistim kar namerim jaz in kaj nameri elektro. 15 min špice pa so včasih pri meni za kakšno desetinko % višje, drugič pa na elektru. To pa še nisem skužil, zakaj prihaja do tega. So pa razlike tako minimlane, da se niti ne sekiram kaj.

Ne zamerit - eno so tokovniki za industrijsko uporabo, drugo pa so tokovniki, razklenjivi kot klešče ki jih naknadno obesiš preko žile - tu so pogreški (deklarirani) v rangu do 5%, še posebej če ne merijo tudi faznih napetosti. Že sami števci majo deklariran pogrešek 0.5, 1 in 2% (pa vseeno majo žig za meritve).
Poglej Shelly 120A ima deklariran pogrešek v rangu 1% (pri 120A), na žalost pa nekaj več pri normalni uporabi - pri 5A lahko pričakuješ 3-5%, kar pa sploh ni slabo, za vsako regulacijo je popolnoma dovolj.

nejc_nejc je izjavil:

O super, samo da ne odskakuje po RND_ju....
bom videl, če mi je sploh potrebna montaža merilca, glede na podatke na app_mojelektro
s temle se spogledujem:

Poglej si še vtičnice Tapo P110. Cenovno ugodne in fleksibilne.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()
««
128 / 128
»
»»