Forum » Loža » Nov način obračunavanja omrežnine
Nov način obračunavanja omrežnine
Lonsarg ::
No dogovorjena moc (kar so zdaj uvedli), prikljucna moc (po cemer smo prej placevali), dejanska merjena moc prejsnega meseca, to so vse sam razlicni nacini obracuna, v vseh treh primerih gre za ceno ki jo placas za moc.
In ja se strinjam s tabo, najboljsa resitev bi bila placevanje glede na dejansko merjeno moc prejsnega meseca, to ali merijo najvecjo spico ali povprecje so ze detajl, mi je vseeno.
Glede na to da dejansko merjeno moc ze imajo, ker je osnova za penale v sistemu dogovorjene moci, bi prehod na zaracunavanje dejanske merjene moci bil enostaven. Sam ker je agencija glupa in sama ne bo to porihtala se bo kaj takega zgodilo le ce se sprejme zakon ki prepoveduje zaracunavanje gospodinjstvom na osnovi vnaprejsne napovedi porabe, potem bo agencija prisiljena kaj takega sprejeti.
In ja se strinjam s tabo, najboljsa resitev bi bila placevanje glede na dejansko merjeno moc prejsnega meseca, to ali merijo najvecjo spico ali povprecje so ze detajl, mi je vseeno.
Glede na to da dejansko merjeno moc ze imajo, ker je osnova za penale v sistemu dogovorjene moci, bi prehod na zaracunavanje dejanske merjene moci bil enostaven. Sam ker je agencija glupa in sama ne bo to porihtala se bo kaj takega zgodilo le ce se sprejme zakon ki prepoveduje zaracunavanje gospodinjstvom na osnovi vnaprejsne napovedi porabe, potem bo agencija prisiljena kaj takega sprejeti.
nejc_nejc ::
Moje laicno mnenje.
Prej je bila omejitev na pamcarce, ki si jih imel v omarici. Sestevek pancarc vseh enot na trafo.
Novi priključki ter povečana poraba in SE..., kao zakuplena moč - nase pancarce, no go brez nadgradnje.
Torej brez nadgradnje ter povečanjem porabe....TČ, EV, SE...itd je oziroma bo brez ukrepov šlo v hurac in so nekaj naumili, to kar so,
Ker vsi skepi prejšnjih uprav bazirajo na sklepih raznih komisij, o ojačanju omrežja, prioritetah itd je stanje tako kot je po balkansko.
Da pa gospodinstvo uturijo borzni način napovedi, pa ne vem kaj naj si mislim.
Vse kar lahko rečem, da se jim diplome pobere ter v kamnolom natera, kocke klesat.
Prej je bila omejitev na pamcarce, ki si jih imel v omarici. Sestevek pancarc vseh enot na trafo.
Novi priključki ter povečana poraba in SE..., kao zakuplena moč - nase pancarce, no go brez nadgradnje.
Torej brez nadgradnje ter povečanjem porabe....TČ, EV, SE...itd je oziroma bo brez ukrepov šlo v hurac in so nekaj naumili, to kar so,
Ker vsi skepi prejšnjih uprav bazirajo na sklepih raznih komisij, o ojačanju omrežja, prioritetah itd je stanje tako kot je po balkansko.
Da pa gospodinstvo uturijo borzni način napovedi, pa ne vem kaj naj si mislim.
Vse kar lahko rečem, da se jim diplome pobere ter v kamnolom natera, kocke klesat.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: nejc_nejc ()
joez7 ::
Faktor istočasnosti pozabljaš. Na trafo 250kVA je obešeno ~ 250 gospodinjstev - se pravi za eno je na razpolago 1kW. Glavne varovalke (pancarke) so samo za varovanje pred kratkimi stiki. Pri nas je na en odcep 63A obešeno 22hiš, po 3x20A. Na trafotu pa je nekje 12 odcepov. Je pač problem priključevanja novih uporabnikov na obstoječe omrežje brez dograditve. Pri nas je blo v štartu - zazidalni načrt - samo 8hiš na odcepu. Isto je z komunalnimi vodi in vodo. Priklapljaj dokler gre.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
sulaco ::
V garaži si včasih vklopim klimo, da si malo pogrejem čez vikend, ko "čaram notri". In sedaj si ne znam zračunati, koliko me stane 10ur delovanja z močjo cca.1000W v bloku1 (čez teden) ali blok2 (sobota). Klima pokuri cca.10kwh/dan
Včasih je bila 1kwh=0,18€ krat 10, pa sem vedel, da me stane ogrevanje na dan cca2€. Kako pa je sedaj ??
Hvala za pomoč pri razumevanju te kolobocije.
Včasih je bila 1kwh=0,18€ krat 10, pa sem vedel, da me stane ogrevanje na dan cca2€. Kako pa je sedaj ??
IL_DIAVOLO ::
Spremenila se je omreznina oz. dogovorjena moč. Ceno elektrike so pa itak zamejili.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
nejc_nejc ::
V garaži si včasih vklopim klimo, da si malo pogrejem čez vikend, ko "čaram notri". In sedaj si ne znam zračunati, koliko me stane 10ur delovanja z močjo cca.1000W v bloku1 (čez teden) ali blok2 (sobota). Klima pokuri cca.10kwh/dan
Položnico, spremno stran, dobesedno si vnesi v excel....ter poljubno spreminjaj količine v posameznih blokih.
Dule73 ::
Sulaco,
Veliko bolj zakomplicirano. Elektrika se še vedno plačuje na visoko in nižjo tarifo. Omrežnina za porabo el.energije pa na podlagi časovnih blokov.
Cen ne poznam. Poglej koliko je cena za kWh višja tarifa x 10 + cena omrežnine za porabo el.energije za prvi časovni blok x 10. Dodaj še DDV.
Za soboto pa nižja tarifa + časovni blok 2.
Nejc ti je pa dal dobro idejo.
Veliko bolj zakomplicirano. Elektrika se še vedno plačuje na visoko in nižjo tarifo. Omrežnina za porabo el.energije pa na podlagi časovnih blokov.
Cen ne poznam. Poglej koliko je cena za kWh višja tarifa x 10 + cena omrežnine za porabo el.energije za prvi časovni blok x 10. Dodaj še DDV.
Za soboto pa nižja tarifa + časovni blok 2.
Nejc ti je pa dal dobro idejo.
SambaShare ::
Za tvoj primer se ne spremeni praktično nič. Tudi če si slučajno s tem dvigneš dogovorjeno moč, bo premajhna razlika, da se bi sekiral.
hruske ::
Zaradi tega naj bi potencialnim investitorjem v SE poleg zelo ugodnih kreditov ponudila tudi subvencije in pravico do brezplačnega koriščenja omrežja za shranjevanje viškov, ki jih med marcem in oktobrom proizvedejo SE.
To pravico so, z novim aktom o metodologiji za obračunavanje omrežnine za elektrooperaterje, lastnikom SE vzeli.
Ne, niso je vzeli. Še vedno so oproščeni plačila omrežnine na kWh in še vedno plačujejo omrežnino po moči.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator
Ko bo konec regulacije cene el.energije, bo ta akt za vse nas en velik minus. Še bolj se bomo pa jezili, ko bomo čez dve leti plačevali drage penale za preseženo dogovorjeno moč. Se zavedate, da lahko že en kratek stik na hišni napeljavi doseže zelo veliko konico.
Ja, iz tega naslova se bo res zbralo veliko denarja. Kam bo pa ta šel...no saj veste, kako to gre v Sloveniji. Upam, da se motim.
Ti ne veš kaj govoriš.
Prvič: Cena električne energije nima veliko veze z omrežnino, tisto ti postavlja dobavitelj in ga lahko menjaš.
Drugič: Kratek stik na napeljavi ti ne naredi omembe vredne 15-minutne špice, kvečjemu ti bo v dobrem primeru ven vrgel varovalko, v slabem primeru pa ti bo naredil požar v bajti.
Niso zvišali ceno moči. Ukinili so plačevanje priključne moči, ki je v bistvu, laično rečeno, dala vedeti, koliko dejansko lahko obremeniš omrežje. Uvedli so pa novo postavko = omrežnina na moč.
Plačujemo omrežnino, na porabljene kWh in tudi omrežnino na dogovorjeno moč. Tu pa nastane problem in neskladje z zakonodajo. Bolje bi bilo, da bi dvignili ceno priključne moči, če že rabijo denar.
Sam osebno bi ukinil penale, in uvedel plačevanje omrežnine za povprečje doseženih konic v enem mesecu.
Ne, niso uvedli nove postavke. Omrežnino na moč si plačeval že prej. Prej se ji je reklo obračunska moč in je bila določena po tabeli glede na priključno moč (= moč varovalk) in vrsto odjemalca. Če si gospodinjstvo nisi plačeval polne priključne moči, ampak manj.
Ni nobenega neskladja, razen presežne moči, ki ima naravo kazni, kar je v nasprotju z ZVPot in OZ.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: hruske ()
Hruške,
Ti res ne ločiš hruške in jabolka in imaš pravi Nik.
Omrežnino na moč nikoli prej nismo plačevali, ampak priključno, ki je bila določena na podlagi glavnih varovalk. Plačevali pa smo omrežnino na porabljeno el.energijo, ki pa jo še vedno.
P= U x I, kaj ti to pomeni? V kolikor ti pri enaki napetosti zraste tok, se poveča tudi moč = 1.letnik srednje elektro šole.
Upam, da sem bil dovolj jasen.
Z novim obračunom bo več zaslužil distributer in ne dobavitelj el.energije.
Omrežnino na moč nikoli prej nismo plačevali, ampak priključno, ki je bila določena na podlagi glavnih varovalk. Plačevali pa smo omrežnino na porabljeno el.energijo, ki pa jo še vedno.
P= U x I, kaj ti to pomeni? V kolikor ti pri enaki napetosti zraste tok, se poveča tudi moč = 1.letnik srednje elektro šole.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Dule73 ()
Hruške,
Plačeval si obračunsko moč. Poglej na staro položnico.
Glej tudi prejšnji akt o omrežnini, 120. člen.
Mislim da ne veš kaj je definicija kratkega stika.
Ne. Z novim obračunom bo v naslednjih par letih zbrana enaka količina omrežnine kot bi bila z obstoječim in distributer ne bo zaradi tega imel nič večjih dohodkov.
Pa še to hruska, meritve se delajo na 15 minut. To pa pomeni, da števec vsakih 15 minut distributerju pošlje signal-podatek o trenutnem stanju. Meritev ne traja 15 minut, od kje ti to?