Forum » Loža » Nov način obračunavanja omrežnine
Nov način obračunavanja omrežnine
joez7 ::
Pa ja ne futrat Trola. https://metinalista.si/kdo-je-spletni-t...
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
misek ::
TheHijacker je izjavil:
Zdaj pa so na voljo.Ni podatkov. Zgodi se redko.Hvala za informacijo. Mi pa program ponovno poskusi pobrat vsako polno uro in ko uspešno konča pošlje povzetek s primerjavo zadnjih dveh dni, še na e-mail. Počakam, kdaj bo prišel ta e-mail.
Verjetno uredijo tekom dneva ali se kdaj izpustijo podatki za cel dan?
TheHijacker ::
Zdaj pa so na voljo.
Res je. Sem opazil, ko sem prejel dnevno poročilo.
Kot kaže jim sistem dolgo melje podatke, preden so na voljo. Ob 6:00 recimo jih še ni v celoti, po osmi uri zjutraj so pa še vedno bili, razen danes.
http://www.google.si
feryz ::
Zakaj je potem cena na elektro borzi poleti negativna, pozimi pa nadpovprečna? In bolj ko švabi svoje nuklearke v luft mečejo, večja razlika v ceni nastaja.Kje praviš, da je cenejše?
V imaginarnem paralelnem svetu belektronov, romunskih genialcev in podobnih?
Ker na položnicah ljudi, je cena popolnoma enaka.
Edino ponoči, še enkrat samo zate, ko sonce ne sije, je cenejša elektrika. Poglej na katerokoli položnico želiš. Poleti in pozimi je enaka cena.
hruske ::
Kdo pa ima dinamični paket?
Jaz namreč nikogar ne poznam.
Navajanje nekih robnih primerov, ki nimajo veze z ničemer, je popolnoma brez veze.
Govorimo o par sto tisoč, milijon ali več uporabnikih.
Jaz namreč nikogar ne poznam.
Navajanje nekih robnih primerov, ki nimajo veze z ničemer, je popolnoma brez veze.
Govorimo o par sto tisoč, milijon ali več uporabnikih.
telexdell ::
Poglej na katerokoli položnico želiš. Poleti in pozimi je enaka cena.
Poglej na položnico od koga, ki ima dinamični paket, pa boš videl da to za njega ni res.
Ker lahko gospodinjstva dobijo dinamične pakete še manj razumem zakaj taka gonja proti tistim, kateri si v sistemu obračuna neto meritve? Kot so slednji iz običajnega obračunskega sistema (vso leto enaka cena) prešli na netomeritve lahko to sedaj storijo tudi vsi ostali in preidejo na dinamične cenike. Ko boste to storili pa ne pozabite na zahvalo lastnikom SE, zaradi katerih vam poleti še plačujejo za porabljeno elektriko.
PS pa še en brezplačen nasvet- za poleti, ko vam bodo plačevali da porabljate elektriko si omislite elektrolizo vode. Vodik shranjujte, da se boste ogrevali pozimi, kisik pa prodajajte varilcem.
PSs lahko pa seveda delate kot sedaj očitate lastnikom SE- ker boste plačani po porabljeni kWh dajte kaloriferje na ful in jih usmerite, da pihajo ven.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: telexdell ()
fujtajksel ::
PS pa še en brezplačen nasvet- za poleti, ko vam bodo plačevali da porabljate elektriko si omislite elektrolizo vode. Vodik shranjujte, da se boste ogrevali pozimi, kisik pa prodajajte varilcem.
Brezplačen nasvet, ki je vreden manj kot stane ;)
Elektrolizerji niso poceni in se vložek vanje niti slučajno ne povrne, če delajo samo takrat ko je elektrika po negativni ali zel nizki ceni.
Sezonsko shranjevanje vodika se prav tako ne izplača, ker so dragi rezervoarji.
fujtajksel je izjavil:
Elektrolizerji niso poceni in se vložek vanje niti slučajno ne povrne, če delajo samo takrat ko je elektrika po negativni ali zel nizki ceni.
Eno diodo in dva drota v vodo pa maš poceni elektrolizo. Vodik shranjuješ v balon (spomni se Zepelina). Za elektriko ti pa vsaj pol leta plačujejo, če poslušaš te kateri govorijo kakšno škodo delajo SE v sistemu netomeritev.
mertseger ::
fujtajksel je izjavil:
Eno diodo in dva drota v vodo pa maš poceni elektrolizo. Vodik shranjuješ v balon (spomni se Zepelina). Za elektriko ti pa vsaj pol leta plačujejo, če poslušaš te kateri govorijo kakšno škodo delajo SE v sistemu netomeritev.![]()
Ti kar naredi pa boš milijarder, le kako da se tega niso že tisoče inženirjev in doktorjev ki se s tem ukvarjajo spomnilo.
Ti kar naredi pa boš milijarder, le kako da se tega niso že tisoče inženirjev in doktorjev ki se s tem ukvarjajo spomnilo.![]()
Jaz ne morem, sem v sistemu neto meritev in povzročam negativne cene. Vsi ostali, kateri ste pa na navadnem odjemu pa lahko.
Glede inženirjev in doktorjev pa- na svojo škodo očitno ne prebirajo tega foruma.
fikus_ ::
fujtajksel je izjavil:
Eno diodo in dva drota v vodo pa maš poceni elektrolizo. Vodik shranjuješ v balon (spomni se Zepelina). Za elektriko ti pa vsaj pol leta plačujejo, če poslušaš te kateri govorijo kakšno škodo delajo SE v sistemu netomeritev.![]()
Kot prvo, izkoristki te tepejo, kot drugo, shranjevanje vodita ni enostavno in poceni, vodik tudi prehaja skozi vsako kovino,... in če bi iblo finančno blizu vzdržnosti, se bi to uporabljalo.
"....kakšno škodo delajo SE v sistemu netomeritev."
SE v SLO delajo v sistemu "netomeritev", "škodo" pa ostalim kupcem elektrike, ker se je politika tako odločila. Ta "škoda" se vidi tudi na računu za elektroko pod "prispevek OVE" .
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
MadMax ::
OVE niso samo sončnice...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
starfotr ::
Lahko rečemo, da je glavina denarja šla za PV. In potemtakem lahko kar enačimo OVE s PV.
Utk ::
David Mayer ::
Aja, glede na vrstni red besed je bilo razbrati kot vprašanje (izgleda, me je 'AI' malo zdeformirala :), res pa je pika (vsaj) izgledala kot pomota. Se opravičujem, ne obljubljam, da se ne bom več zmotil! Sicer je malenkost patološko/zanimivo, a ne, kako se kar bruhajo neka očitanja tu po nas, navadni nevplivni odjemalski sirotinji na koncu hierarhije, namesto, da bi šlo do odgvornih :D
Kot prvo, izkoristki te tepejo, kot drugo, shranjevanje vodita ni enostavno in poceni, vodik tudi prehaja skozi vsako kovino,... in če bi iblo finančno blizu vzdržnosti, se bi to uporabljalo.
Omenil sem balon. Baloni pa običajno niso iz kovine.
PS Nenazadnje, balon napolnjen z vodikom je celo preletel Atlantik. Misliš, da bi riskirali polet, če bi kaj uhajalo iz njega?
David Mayer ::
Ok, o JPD imamo upravičeno svoje mnenje - ampak bodo nekateri kmalu prišli na svoj račun in to na način, kot so želeli?
blackmumba ::
Kaj se mi najbolj splača? Imamo hibridno sončno elektrarno z velikimi baterijami.
Cca 30x na leto moramo ponoči napolniti baterije iz omrežja s konično porabo 1kw.
Na mojelektro ne morem zmanjšati dogovorjene moči pod 2.8kw (to je minimalna moč).
Trenutno smo pri distributerju GENI. Kako zmanjšati omrežnino na minimum? Obstaja kak operater, ki je bolj naklonjen takim rešitvam?
Cca 30x na leto moramo ponoči napolniti baterije iz omrežja s konično porabo 1kw.
Na mojelektro ne morem zmanjšati dogovorjene moči pod 2.8kw (to je minimalna moč).
Trenutno smo pri distributerju GENI. Kako zmanjšati omrežnino na minimum? Obstaja kak operater, ki je bolj naklonjen takim rešitvam?
Pa že itak maš idealno. Za 90€, kolikor ti znese letna omrežnina (2026), ne dobiš nič boljšega.
Če bi hotel iti na Otočno, brez elektro priklopa, bi zapravil bistveno več. Uživaj, dokler je tak poceni.
Del prihrankov pa devaj v varnostni sklad, da ne bo preveč šokov, ko bo treba zamenjati hibrida ali HEE.
Če bi hotel iti na Otočno, brez elektro priklopa, bi zapravil bistveno več. Uživaj, dokler je tak poceni.
Del prihrankov pa devaj v varnostni sklad, da ne bo preveč šokov, ko bo treba zamenjati hibrida ali HEE.
Malcolm_Y ::
Vprašanje - na računih imam dogovorjeno obračunsko moč po blokih vsak mesec drugačno:
AVG: X,X - 3,1 - 4,0 - 4,0 - 4,0.
SEP: X,X - 3,6 - 4,9 - 4,9 - 4,9.
OKT: X,X - 4,0 - 4,1 - 4,7 - 4,7.
NOV: 4,2 - 4,2 - 5,1 - 5,1 - X,X.
A je to normalno?
Če bi želel spremeniti, kaj pa vzamem za izhodišče?
A je to normalno?
Vprašanje - na računih imam dogovorjeno obračunsko moč po blokih vsak mesec drugačno:
A je to normalno?
Verjetno si v razredu "nov uporabnik" in ti zaračunavajo po pretekli doseženi konici. Načelno je tako še najbolj pravično.
Zaenkrat bi jaz pustil kot JE. Če pa boš spreminjal, boš padel ven iz neplačevanja penalov (prekoračitev). Če že spreminjaš, vzameš za izhodišče, dec + jan.
Naslednje leto, nekje Septembra, pa ti bodo podali predvideno za 2027.
blackmumba je izjavil:
Ima kdo izkušnje s tem?
https://www.bisol-energija.si/dinamicni...
Misliš tegale https://www.companywall.si/podjetje/bis... ?
Maš čas, znanje, potrebo? Probaj pa poročaj.
Malcolm_Y ::
Tnx. Ja, oktobra so mi števec menjali, stari ni omogočal 15-min odčitkov. Aha, čez en čas pa ne bom več "novi" in bojo moči stalne?Vprašanje - na računih imam dogovorjeno obračunsko moč po blokih vsak mesec drugačno:
A je to normalno?
Verjetno si v razredu "nov uporabnik" in ti zaračunavajo po pretekli doseženi konici. Načelno je tako še najbolj pravično.
Zaenkrat bi jaz pustil kot JE. Če pa boš spreminjal, boš padel ven iz neplačevanja penalov (prekoračitev). Če že spreminjaš, vzameš za izhodišče, dec + jan.
Naslednje leto, nekje Septembra, pa ti bodo podali predvideno za 2027.
GizmoX ::
blackmumba je izjavil:
Ima kdo izkušnje s tem?
https://www.bisol-energija.si/dinamicni...
Uporabnik ttzavod se rad pohvali s tem:
CITAT:ttzavod, kdo v SLO omogoča odkup elektrike iz baterij EV ko je višja cena???
Vsa, ki ti ponudi paket po dinamični ceni in če imaš soglasje za oddajanje. Za manj od 600W ne potrebuješ solgasja.
Mi imamo doma Bisol. Ko je negativna cena in porabljamo, meni plačajo. Ko je pozitivna in oddajam, meni plačajo.
Ko je negativna ne oddajam ker bi mogel plačati. Ko je visoka cena, ne jemljem. Ker je drago.
Bisol ali Elektrom maribor ne ve, ali oddajaš oz panela, baterije, avta ali dizel agregata. on plača po ceniku.
Tnx. Ja, oktobra so mi števec menjali, stari ni omogočal 15-min odčitkov. Aha, čez en čas pa ne bom več "novi" in bojo moči stalne?Letos in drugo leto mesečno po porabi, za 2027 bodo imeli pa podatke iz "zime" 2025/2026.
(2) Če se uporabniku sistema iz prejšnjega odstavka najkasneje do konca septembra tekočega koledarskega leta omogoči evidentiranje 15-minutne porabe, elektrooperater za namene obračunavanja omrežnine za moč do izteka tekočega koledarskega leta in za novo koledarsko leto kot dogovorjeno obračunsko moč upošteva doseženo moč posameznega časovnega bloka ob upoštevanju pogoja iz sedmega odstavka 12. člena tega akta.
udirač => uni. dipl. inž. rač.
gile ::
Mal sem bil nepazljiv z bloki in sem jih nabil v višave....propadel sicer ne bom, bi pa vseen mal zmanjšal konice. Opcije, da jih sam nižam, si ne upam, ker bi se znal hit zgodit, da bom plačeval presežke. A verzija z menjavo plačnika je še vedno aktualna? Obljubim, da bom po menjavi bolj previden
Mal sem bil nepazljiv z bloki in sem jih nabil v višave....propadel sicer ne bom, bi pa vseen mal zmanjšal konice. Opcije, da jih sam nižam, si ne upam, ker bi se znal hit zgodit, da bom plačeval presežke. A verzija z menjavo plačnika je še vedno aktualna? Obljubim, da bom po menjavi bolj previden![]()
Kolkor vem, se jemlje po merilnemu mestu. Tu ti sprememba palčnika nič ne spremeni.
Koliko pa so te višave? Mal si nared simulacijo, Tut viški (presežki), kot enkratnik niso nekaj velik. Bolj se pozna na denarnici trajno preseganje dogovorjene moči. Pae sto postov nazaj smo se tudi ukvarjali z formulami in dejansko ceno presežkov.
Lahko pa si namisliš svojo avtomatizacijo (rezanje konic ali zamikanje porabe) pol pa v ročno nižanje dogovorjene moči.