Forum » Loža » Nov način obračunavanja omrežnine
Nov način obračunavanja omrežnine

nekikr ::
Kot da ima to kakšno vezo. Gre za to, da se pobere čim več denarja. Nima veze ali to dela družboslovec ali inženir. Kupili ste varčne žarnice in aparate, zdaj pa plačajte več fiksnih stroškov, da boste vsaj na istem kot prej.

feryz ::
Zgolj v informacijo.
Od kolega sin se je zaposlil na elektro, v operativi. In njegov prijatelj. Dva mladca, na frišno zaposlena.
Plačo imata, seveda, pod minimalcem in se jim doplačuje. Sicer sta imela možnost, da bi bila večja, v primeru da bi opravila tečaj in ostalo za delo na višini, vendar so ju "pozabili" prijaviti in bo tako preteklo še leto dni do nove možnosti.
No ja, v bistvu ne bo, ker je prijatelj že spizdil od tam, kolegov sin pa bo konec septembra. Čeprav jih, kao, rabijo in na polno zaposlujejo.
Kar se tiče vlaganja v omrežje... rešujejo samo nujne primere.
Orodja nimajo ali je polomljeno.
Materiala nimajo, dostavi se nujno potrebno, ponavadi ga dostavijo premalo.
Če ga slučajno preveč, ga delavci v stilu občanov, takoj pretopijo naprej, da si malo popravijo plačo.
Imajo ljudi za dve ekipe, vendar je en kombi ali dvigalo veš čas v okvari, zato ena ekipa visi v pisarni in se praska po jajcih.
Tista, ki ga na teren, najprej zavije v oštarijo na kofe in žestoko, ob 8 30 štartajo z delom in če je vse prav, delajo celo do 12-ih. Ampak to je že nenavadno dolg delovnik.
Skratka totalno zapravljanje časa, ki mladca, nabita z energijo, ubija, demotivira in edini rezultat te zaposlitve je lahko sprememba v kronična alkoholika. Taka, kot so vsi ostali. Sama pravita, da je čudež, da lahko tako pijani ljudje sploh avto vozijo, kaj šele da šarijo po žicah.
Zato, kot sem že napisal, prej kot po letu dni oba mečeta puško v koruzo.
Nam pa ostajajo višji računi in holobovo hobezdanje o nekih vlaganjih v omrežje.
Od kolega sin se je zaposlil na elektro, v operativi. In njegov prijatelj. Dva mladca, na frišno zaposlena.
Plačo imata, seveda, pod minimalcem in se jim doplačuje. Sicer sta imela možnost, da bi bila večja, v primeru da bi opravila tečaj in ostalo za delo na višini, vendar so ju "pozabili" prijaviti in bo tako preteklo še leto dni do nove možnosti.
No ja, v bistvu ne bo, ker je prijatelj že spizdil od tam, kolegov sin pa bo konec septembra. Čeprav jih, kao, rabijo in na polno zaposlujejo.
Kar se tiče vlaganja v omrežje... rešujejo samo nujne primere.
Orodja nimajo ali je polomljeno.
Materiala nimajo, dostavi se nujno potrebno, ponavadi ga dostavijo premalo.
Če ga slučajno preveč, ga delavci v stilu občanov, takoj pretopijo naprej, da si malo popravijo plačo.
Imajo ljudi za dve ekipe, vendar je en kombi ali dvigalo veš čas v okvari, zato ena ekipa visi v pisarni in se praska po jajcih.
Tista, ki ga na teren, najprej zavije v oštarijo na kofe in žestoko, ob 8 30 štartajo z delom in če je vse prav, delajo celo do 12-ih. Ampak to je že nenavadno dolg delovnik.
Skratka totalno zapravljanje časa, ki mladca, nabita z energijo, ubija, demotivira in edini rezultat te zaposlitve je lahko sprememba v kronična alkoholika. Taka, kot so vsi ostali. Sama pravita, da je čudež, da lahko tako pijani ljudje sploh avto vozijo, kaj šele da šarijo po žicah.
Zato, kot sem že napisal, prej kot po letu dni oba mečeta puško v koruzo.
Nam pa ostajajo višji računi in holobovo hobezdanje o nekih vlaganjih v omrežje.

telexdell ::
Očitno ELES uporablja priključno moč oz. moč varovalk kot moč na podlagi katere delajo ocene prostih kapacitet in če se plačuje dogovorjena moč, ki je manjša od priključne ... potem obstaja razlika oz. odstopanje med tem kar se plačuje in tem kaj omrežje zagotavlja.
To ne pomeni, da je omrežje preobremenjeno, kvečjemu to, da so na voljo neizkoriščene kapacitete, ki jih ELES ne sme prodati zaradi rezervacije za tiste, ki imajo močnejše varovalke kot jih potrebujejo. Če lahko, bi to morali rešiti tako, da bi Agencija spremenila pravila za izračun potrebne kapacitete omrežja, da se namesto priključne upošteva dogovorjena moč. Dodatno zaračunavanje neuporabljene priključne moči je neumno - zakaj za vraga imamo potem dogovorjeno moč?
Če bi obremenitev omrežja ocenjevali glede na priključne moči pol bi pomenilo, da naše omrežje ni niti 50% obremenjeno. Zakaj pol take cifre za omrežnino za moč pa neki bloki, pa...?
Ker pa oma ELES meritev obremenitev trafo postaj in daljnovodov točno ve, kako je posamezna trafo postaja in posamezni odsek omrežja obremenjen v različnih obdobjih dneva in leta. Zakaj pol zaračunavati presežno moč, če so neki odseki že sedaj preobremenjeni?
Seveda pa obstaja tudi tretja (in po mojem najverjetnejša) razlaga. ELES je prodal več priključne moči, kot jo je sposoben zagotoviti. Z zaračunavanjem presežne moči bi si del odjemalcev znižal priključno moč. Tako bi se ta razkorak med prodano in zagotovljeno močjo zmanjšal. Zaradi elektrifikacije prometa in spremebe načina ogrevanja stavb namreč grozi, da se bo naš EES zrušil kot kakšna denarna piramidna shema, ko zmanjka vplačil, za izplačila.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

delavec44 ::
Očitno ELES uporablja priključno moč oz. moč varovalk kot moč na podlagi katere delajo ocene prostih kapacitet in če se plačuje dogovorjena moč, ki je manjša od priključne ... potem obstaja razlika oz. odstopanje med tem kar se plačuje in tem kaj omrežje zagotavlja.
To ne pomeni, da je omrežje preobremenjeno, kvečjemu to, da so na voljo neizkoriščene kapacitete, ki jih ELES ne sme prodati zaradi rezervacije za tiste, ki imajo močnejše varovalke kot jih potrebujejo. Če lahko, bi to morali rešiti tako, da bi Agencija spremenila pravila za izračun potrebne kapacitete omrežja, da se namesto priključne upošteva dogovorjena moč. Dodatno zaračunavanje neuporabljene priključne moči je neumno - zakaj za vraga imamo potem dogovorjeno moč?
Resno dvomim. Še vi ste v tej temi govorili, da uporabljajo načelo sočasnosti. Torej ne zagotavljajo hkratnega maks. odjema vseh priklopljenih.

nejc_nejc ::
Prispevek za OVE in SPTE, se bo spet plačeval.
Nekateri odjemalci bodo plačevali več, drugi manj kot prej. Plačevati ga bodo morali tudi nekateri odjemalci s samooskrbnimi sončnimi elektrarnami, ne pa vsi.
Piše na portalu

joez7 ::
Prispevek za OVE in SPTE, se bo spet plačeval.
Nekateri odjemalci bodo plačevali več, drugi manj kot prej. Plačevati ga bodo morali tudi nekateri odjemalci s samooskrbnimi sončnimi elektrarnami, ne pa vsi.
Piše na portalu
Če prav preberem, po novem ne bom plačeval NIČ za OVE+SPTE. Samo dogovorjeno moč v višini 8€.
https://www.zurnal24.si/pod-streho/varc... tut tole ni slabo.
Pa naj še kdo reče, da se SE ne izplača.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()

nejc_nejc ::
Mene čudi, da niso v stanju pri vseh dohterjih ter oh in sploh znanstvenikih, vključno z AI, narediti ene normalne simulacije in drekajo z načinom obračuna na par mesecev ter se na koncu čudijo, da nas noben iz onstran meje ne hebe 5%.

joez7 ::
No naš profesor se je včasih šalil, Dr. na začetku kariere zakomplicira, pol pa po 50letih naredi fundementalno enostavno, če ga ne vzamemo prej k sebi.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.