» »

internet vdori v računalnik, rešitev!?!

internet vdori v računalnik, rešitev!?!

«
1
2

matrix2 ::

Imam vprašanje in sicer? Na enem Nemškem kabelskem programu je bilo predcatvljeno kako lahko je vdreti v računalnik kogarkoli in prekopirati vse živo iz njega. To sem za prvo silo rešil tako, da sem pospravil za sabo na CD-je vse kar je bilo kritičnega. Vendar me sedaj zanima kako preprečiti takšne vdore in kako ugotoviti, če mi tisti trenutek nekdo vdira. Vem da obstajajo razni požarni zidovi in pa tudi za prvo silo imajo tudi Xp-ji nekaj. Vendar kot vemo vsi, je to le bolj za šalo v resnici pa še zdaleč ni dovolj. Stvar je v tem da imam ogromno zelo vrednih podatkov in mi ni za vsako CD not CD ven.

Če kdo pozna res dober programček in da ne opočasnjuje preveč interneta, bi prosil za pomoč. Imam tudi Donkey in se bojim da bi ga požarni zid zelo upočasnil, kaj menite vi??

Pa še nekaj ali je možen vdor tudi preko Messenger-ja in kako to preprečiti?

undefined ::

> internet vdori v računalnik, rešitev!?!

Izklopi modem. ;)

Če verjameš v take pravljice o nemogočih vdorih. :)

BaRtMaN ::

Kot prvo: možnost, da se bo nekdo spravil ravno nate, je zelo majhna.

Kot drugo: človek z izkušnjami bo res obšel marsikakšno zaščito, a mu lahko vseeno zagreniš življenje s kakšnim dobrim požarnim zidom. Folk ima večinoma Sygate ali Kerio požarni zid.

Kot tretje: če so ti 'kritični' podatki službene narave, jih tako ali tako MORAŠ redno arhivirati, ne samo zaradi grožnje vdora. Ampak ker po tvojem postu sklepam, da si (zgodnji) najstnik, te nima bit kaj strah za tvoje filme, igre in pr0n. :)
Tako ali tako, bi take velike prenose, kot je film (700 MB)opazil in prekinil.

matrix2 ::

Hvala za res izvirno in duhovito pomoč!

Sydk ::

matrix2: ce mas lepo posodobljene winse, v kombinaciji s kakim firewallom (zone alarm = free) in pa kakim antivirusom (AVG Ant-Virus - freeware) se nimas kaj bat

DC- ::

Tebe je pa paranoja zdelala :>

Prva obramba je firewall.

Vendar pa nič ni 100% varno.

Ti pa čist realno povem da se noben ne bo spravlu nate če nisi se komu zameru al pa maš zelo zelo slab dan.
Možnosti za to za domačega uporabnika so skoraj 0


DC-

undefined ::

> Kot drugo: človek z izkušnjami bo res obšel marsikakšno zaščito, a mu lahko vseeno zagreniš življenje s kakšnim dobrim požarnim zidom. Folk ima večinoma Sygate ali Kerio požarni zid.

Tole in tale cela tema je več kot dokaz, da eni preveč Uplink igrate.

NOBEN ne more vdret v vaš računalnik, če ne poganjate serverja ali nimate namensko odprtega kakega drugega porta!

overlord_tm ::

Lahk bi mel hardwarski firewall. (če maš router ga nekateri že imajo)

Drgac pa sem neki slušu u enih usb ključih. Baje inštaleraš gonilnike pol pa določš do kerih map maš dostop samo s tem klučem. Potem če nimaš tega ključa vtaknga v računalnik te mape sploh ne vids pol pa utakns kljuc pa spet zgleda mapa normaln. Sam nevem pa kok to učinkuje prot net udorm. Proti fizičnim verjetn, če ne pustiš ključa v usb-ju.

Potem ABIT ma tut eno tako zadevco k baje še vlada rab par tednov, da razbere podatke s tvojga diska.

Potem je tud možnost da maš te občutljive:'( podatke spravljene na nekem prenosnem disku k ga mas u sefu kdr ga ne rabs. ( ta je pomoje se najboljša)8-)

:D lahk pa tko nardis, da iz PC ja odklops vse pa ga pospravs u sef pred sef pa das ene dva sestradana psa8-O 8-O :O

Ta tazadnja pomoje še najbolj deluje sam ni pa prov praktična!:\

MrStein ::

Vse to je seveda popolnoma nekoristno, če te napadejo ravno takrat ko sam uporabljaš računalnik in imaš vse odklenjeno :-)

BaRtMaN ::

@matrix2: ni za kaj, pa še kdaj.

@IceMan: Uplinka nisem igral, ker mi ni hotel delat. So tudi drugi nacini vdora, kot je recimo trojanski konj. ;)

MrStein ::

NOBEN ne more vdret v vaš računalnik, če ne poganjate serverja ali nimate namensko odprtega kakega drugega porta!


Narobe. Lahko ti vdre preko vsakega programčka, ki komunicira z mrežo.
Za SOBIG si valda slišal , pa za kup virusov, ki vdrejo preko IE-ja, pa za blasterja tudi nisi nič rabil pognat.

Pa baje se veselo po IRC-u širijo virusi, pa preko raznih messengerjev.

In kjer ti lahko vdre virus, ti lahko vdre tudi človek.

Varnost lahko povečas, če zbrišeš vse programe, ki bi lahko pomagali pri vdoru. Razen tistih , ki jih nujno rabiš. To je kompromis. Najbolj varen je PC brez software-a. Ko dodajaš software, sproti zmanjšuješ varnost. Windows / IE / Outlook so najbolj kritični glede varnosti, žal so tudi najbolj pogosto uporabljani ... Torej krepko popraviš varnost, če se znebiš IE in outlooka. Žal MS to ne dovoli ( ni jih mogoče odinštalirat ), lahko pa jih NE poganjaš, torej uporabljaš recimo Opero ali Mozillo namesto IE in Outlook. Deinštalacija Windowsov tudi krepko pripomore k varnosti :-)

LP,
MrStein

matrix2 ::

Me veseli da ste za hece, saj tako hudo pa tudi ni, sem itak vse arhiviral. Bartman ti si še posebej šaljivec, po domače se mi j... za filme,programe ti viri se itak valjajo po netu. Bolj so mi važni osebni in službeni podatki, pa nebi šel v podrobnosti. Je pa res da sem že razmišljal o rek varianti, z dodatnim diskom.

undefined ::

1. Trojanc je SERVER, ki ga uporabnik zažene (namesti) po lastni neumnosti. Prav tako je s črvi, črv potrebuje odprti serverski port za dostop do uporabnikovega računalnika.

2.) Z virusom se v računalnik ne da vdirat, saj virus nima nobene veze z internetom.

3.) Preko lokalnih portov te ne more nihče hekat. To je tako, kot bi reku, da lahko nekdo odklene vrata z druge strani. Pač ne gre. Tud irc virusi tega ne omogočajo.

> In kjer ti lahko vdre virus, ti lahko vdre tudi človek.

Virus tebi ne vdre nikamor, namestiš ga sam. Če pa govoriš o črvih, pa ti ta vdre zaradi odprtega serverskega porta na tvojem računalmniku. Lovsan je tudi deloval po tem principu. Vse ostalo je larifari. :)

DuLE_ ::

IceMan, kaj govoris bedarije, razne viruse in trojance lahko dobiš že s tem, če gre preko IEja na dolocen naslov pogledat naprimer eno navadno JPG sliko, zato ne kvasi neumnosti.

LP, Dule

undefined ::

> razne viruse in trojance lahko dobiš že s tem, če gre preko IEja na dolocen naslov pogledat naprimer eno navadno JPG sliko, zato ne kvasi neumnosti.

Ti sploh veš, kaj je to Internet? Sploh veš, kaj je slika (JPEG)?

Svetujem ti, da obiščeš kak računalniški tečaj za začetnike. :)

Dr_M ::

Kot prvo: možnost, da se bo nekdo spravil ravno nate, je zelo majhna.

matr sm jest srecnez. name so se ze 2x :)


PS: tuki se morm strinjat z IceManom. tko uizi lohk prides v linux, ce nimas firewalla. u windowse pa precej tezko. samo preko trojanca in ksnih remoter controle programov.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dr_M ()

miranpozar ::

Par smiselnih nasvetov za miren spanec, pa brez šale:

1. Uporabljaj soliden operacijski sistem. Linux naprimer, Microsoftovi pa so tisti na osnovi NT (Windows 2000 in Windows XP), Windows 95/98/ME so jajca in se jih izogibaj.

2. Uporabljaj antivirusni program.

3. Vedno inštaliraj vse popravke, update in razne patche, za operacijski sistem, za vse kritične programe, predvsem tiste, ki dostopajo na internet ali prebirajo podatke iz zunanjih virov (Office) in posodabljaj definicije antivirusnega programa.

4. Če se le da uporabljaj router.

5. Toliko boljše je če ima router še funkcijo firewalla. Sicer pa obvezno softverski firewall (priporočam ZoneAlarm 4).

6. Pametno se odločaj, katere programe hočeš inštalirati. Na daleč se izogibaj spyware in adware programom, raznim dialerjem in podobno (Kaazaa Media Desktop, Gator, Precision Time, in podobne p1zdarije).

Pa še kaj bi se našlo.

undefined ::

Bom še jest dal par nasvetov, po mojem mišljenju dosti učinkovitih (s trezno glavo 100%).

1. V Windows XP/2003 si omogočite Firewall. Je že prisoten v samem sistemu, zato je edino pametno, da se ga omogoči. Razni drugi Firewalli, kot so razni ZoneAlarm etc., požrejo preveč RAMa.

2.) Če ne znate bit sami pametni in previdni, si namestite Antivirus, po možnosti Nortona ali podobnega, ki bo vedno tekel.

3.) REDNO posodabljajte sistem z obiskom strani Windows Update.

To je vse, kar res potrebujete za varnost. Seveda pa kanček zdrave pameti poleg vsega nikoli ne škodi. :)

V-i-p ::

Samo "preventivno" prosim. Brez kreganja. Hvala. :D
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

Sims ::

Pa seveda ne odpirat raznih funny.exe ali kaj podobnega, ko dobite na mail od kolegov. Ker ponavadi sami ne vejo da je "sranje" ...

LP,

Sims

matrix2 ::

Fantje ne tako ostro:D Kaj porečete na Norton internet security 2004 je dober? Hvala za dosedanjo pomoč, upam da še ima kdo kakšen dober predlog.

miranpozar ::

No, še malo... če se recimo postavimo v kožo napadalca, ki ve, da rulja inštalira WinXP (pa tudi Win2000) brez da bi med inštalacijo vpisal administratorjevo geslo (aha, pa te imam... tudi ti, mar ne? :P ), ima ta precej lahko delo... username je Administrator, gesla pa ni... in te ima v šahu!

Torej še nekaj kar sem prej pozabil:
Uporabljajte striktno varnostno politiko! To pomeni zajebana gesla, onemogočiti Guest account v WinXP, morda celo Administratorja preimenovati v nekaj manj običajnega, dodeljevati restriktivne pravice za dostop do imenikov/datotek, itd.

Pa planinskega čajčka z limonco in medom pit, ker se gripa že prebuja.

To bi bilo to... če sem kaj pozabil bo verjetno IceMan dodal...

undefined ::

> ima ta precej lahko delo... username je Administrator, gesla pa ni... in te ima v šahu!

IMHO, če nekdo sledi zgornjim podanim pravilom, tud brez gesla ne bo nasrkal. Razen, če t.i. hekr ne bo hekal lokalno. :)

tx-z ::

hmm..če ti je tok do teh podatkov, pa uporab safeguard private disc, sicer ni zastonj ampak je tkole:
ti nardiš virtualn disk, v kerga pač daješ datoteke, in če hočš vidt ta navidezen disk morš pač vpisat geslo, in ko ga vpišeš lahko vidš podatke; podatki so zašifrirani (mislm da s 128bitno enkripcijo), tko da tut če ti kdo sheka pa dobi te podatke mu navjo kej preveč koristl razn če bom mel kakšna supadupa računalnik k ti bo takoj dešifriru (k ga še dolg ne bo..)
tx-z

tx-z ::

njihova stran:
utimaco
drgač pa je zastonjski safeguard private crypto, je pa tko kot nekak zip pa je zašifriran..poglej si mal..
tx-z

Mr.B ::

Kot je tudi EFS.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

matrix2 ::

hmmm zigam tole bi znal bit pa kr uporaben programček! Se ga da dobit kako drugače mislim brez...

[nekaj pobrisano... prosim brez wareza --moderator]

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

BigWhale ::

> Prva obramba je firewall.

Ne prva obramba je know-how. Oz osvescenost o tem, kaj delas, kaj je internet in kake so nevarnosti na internetu. Nekako tako, kot ce bi rekel, da je prvi varnostni ukrep proti prometnim nesrecam airbag... :)

IceMan:
Ne bos verjel, tudi odpiranje neke .jpeg slike ti lahko povzroci probleme, saj so windowsi tako narejeni, da lahko .jpeg sliko tretirajo kot vb script. Poleg tega je pa Media Player v windowsih tako narejen, da lahko s pomocjo malo 'popravljenege' mp3 ali pa avi datoteke poganjas programe na racunalniku in izvajas VB script.

In ne, izjava, da je trojan server, ki cepi na tvojem racunalniku, je prevec ozko usmerjena. Trojan tudi slucajno ne rabi bit server. :)

poweroff ::

Iceman me vdno nasmeji...

"NOBEN ne more vdret v vaš računalnik, če ne poganjate serverja ali nimate namensko odprtega kakega drugega porta!"

Da ti nekdo vdre v računalnik je dovolj, da poganjaš Windowse (standardna instalacija) in si vključen v internet. Ne rabiš imeti zagnanega nobenega posebnega programa.

Iceman, svetujem ti, da si prebereš kaj o RPC...

CaqKa ::

mja.. a rpc pa ni serverski program al kaj?
iceman ma čisto prav. Neverjetno.

matrix2.. prva dva posta sta grobo rečeno totaln odgovor na tvoje vprašanje.. ostali so le še senf in kečap čez.

če maš nujne službene podatke jih itak morš met backupirane.. ne glede na to če bo kdo vdrl ali ne...
da bo pa vdrl pa je možnost zelo majhna.


aja pa še jaz enkrat.. brez kreganja... v bistvi je pa v temi že na vse odgovorjeno.

Caligula ::

Pojdi na www.zonealarm.com in si snami free verzijo in ti ne bo nihce blodil po racunalniku.
Gre za inajboljsi softwerski firewall.

Pa se zastonj je!:D

Bakunin ::

"router" oz. pozarni zid na njem tudi ni nic drugega kot "software", ki se poganja na "routerju".

Tudi zanj bo treba preveriti za nadgradnjo ter "bugfixi".

Saj ste verjetno to prebrali ?

Andor ::

OK. Da je uporaba Firewalla priporočena, bi se nekako vsi strinjali. Je pa vsaj približno dobro vedeti, kako ga nastavit. Potem pa hodijo uporabniki jokat k administratorju: Jaz pa ne vidim mreže, pa ne morem dostopat do Franceljna, pa sigurno ima ves delovni čas ugasnjen računalnik, ker ga ne morem pingat...

To pa je varnost!!!

Takim bi najraje vrat zavil. Zdaj jim že kar rečem, naj ugasnejo firewall, ker itak ne vejo, zakaj ga imajo nameščenega.
---Never send a monkey to do a man\'s job---

DMouse ::

Mislim da ima VelikiKit kar prav, najbolj pomembno pri vsem tem je znanje. Softwerski firewall ti bolj malo koristi, če neveš katere programe onemogočit, prav tako ti 1000 $ hardwerski firewall ne koristi, če ne veš, da je .jpg "slika" lahko na strežniku nastavljena kot skripta in se ti zato lahko zažene (pod vsem dobro poznanim IE) na domačem računalniku in naredi kar ji paše. Poleg znanja še malo zdrave pameti, pa bo.

Sims ::

Tole s sliko je huda fora. Kak je pa v mozilli, operi s tem?

LP,

Sims

Dr_M ::

za1x se ni znano da bi u operi in mozilli take stvari delale.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

gazda ::

Iceman:
NOBEN ne more vdret v vaš računalnik, če ne poganjate serverja ali nimate namensko odprtega kakega drugega porta!

Prav tako je s črvi, črv potrebuje odprti serverski port za dostop do uporabnikovega računalnika.

Preko lokalnih portov te ne more nihče hekat. To je tako, kot bi reku, da lahko nekdo odklene vrata z druge strani. Pač ne gre. Tud irc virusi tega ne omogočajo.

Kaj tebi pomeni beseda serverski port ali lokalni port?
Sicer pa ocitno ne ves ravno veliko o varnosti, ce mislis da te samo firewall, antivirus in windows update lahko zascitita pred vsemi nevarnostmi na netu (je pa res da te pred veliko vecino).Ko ze ravno svetujes naj dolocene osebe obiscejo racunalniski tecaj - ti si prvi v vrsti :\.

Dr_M:
PS: tuki se morm strinjat z IceManom. tko uizi lohk prides v linux, ce nimas firewalla. u windowse pa precej tezko. samo preko trojanca in ksnih remoter controle programov.

E? Lahko tole obrazlozis? BTW: v windowse lazje prides :). Ves, nekateri ljudje so tudi odkrili kako razne service izklopis na linux masinah. Osebno ce imam na izbiro windowse brez firewalla ali linux brez firewalla nedvomno vzamem linux.

Sicer pa preberite komentarje od MiranPozar-ja, BigWhale-a in podobno. Povedana je bilo vecina koristnih stvari.

mspiller ::

>> razne viruse in trojance lahko dobiš že s tem, če gre preko IEja na dolocen naslov pogledat naprimer eno navadno JPG sliko, zato ne kvasi neumnosti.
> Ti sploh veš, kaj je to Internet? Sploh veš, kaj je slika (JPEG)?
IceMan: Povej mi kaj je DuleX tukaj narobe napisal? A mislis da ni bilo se nobenega code injectiona, ki bi izkoriscal buffer overflow bug v katerem koli programu, ki dostopa do interneta? ( tukaj. hm a ni to isto kar je napisal DuleX samo da je za PNG, ta je pa tocn tak bug ...).

> Svetujem ti, da obiščeš kak računalniški tečaj za začetnike.
IceMan: Ne bodi no otrocji in nehaj z takimi komentarji.

> PS: tuki se morm strinjat z IceManom. tko uizi lohk prides v linux, ce nimas firewalla. u windowse pa precej tezko. > samo preko trojanca in ksnih remoter controle programov.
Dr_M: A res ? No povej mi kako, ce je res tok uizi ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mspiller ()

matrix2 ::

Fantje kot mi je razbrati iz vašega pisanja, so vsi ti čudesni firewall programčki bolj za mazanje računalnika, kot pa za resno zaščito. To se pravi izklopit internet, računalnik pa prodati:D

Sims ::

Narobe si razbral ...

matrix2 ::

Ali redno posodobljen Anti-trojan najde tako zakamuflirane JPG file? Kakšne so še druge možnosti za vdor? Recimo odprti porti, kako naj vem kateri morajo biti odprti in kateri ne? Ker ko mi trojanar prečokira mašino, vidim da je zelo veliko odprtih:\

Dr_M ::

gazda: no potem pa nas razsvetli kako prides v windowse, brez da laufa katerkoli server in na sistemu ni nikakrsnega virusa-trojanca-spywarea-remote controle,itd...karkoli hoces. jest vem da ni mozno, sam nekateri ocitno ne... :)
to so sam vasi kompleksi....windowsi...MS in take stvari.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

undefined ::

Hehehe. Zdaj sem se spomnil na štorijo pred leti, ko se ravno omenja te JPEG fajle. Sem adminu po ICQju poslal .JPG datoteko, screenshot neke aplikacije, in me je spraševal, da ni slučajno virus. Sem skoraj s stola padel. >:D

DMouse ::

Da ne bo sedaj kakega nesporazuma. Če imaš na disku .jpg datoteko, ti ne more škoditi če jo pogledaš (z bilokakim programom, tudi IE), škodi lahko le, če jo pogledaš z IE preko oddaljenega strežnika in ta strežnik namenoma pošilja napačno informacijo o datoteki (mime).

tx-z ::

mislm da se ga ne da dobit na tist način :) ,poglej ne?

drgač pa če so podatku tok zaupni se splača tut dat 50 evrov al 12kSIT...
tx-z

matrix2 ::

No fantje zigam je omenil tale programček safeguard private crypto in mislim da je kar solidna rešitev. Razen če napadalec datoteke ne prekopira ampak jo kar izreže v tem primeru dodatna kopija ne škodi:D Ali si tisti, ki dobi v roke takšen fil, lahko kaj z njim pomaga?

undefined ::

Matrix2, veš kaj bi jest naredu na tvojem mestu? Računalnik bi zaklenu v sef - fizično. Pa ne bo noben prišel do tvojih preteen pr0n fajlov. ;)

matrix2 ::

:D

MrStein ::

1. Trojanc je SERVER, ki ga uporabnik zažene (namesti) po lastni neumnosti. Prav tako je s črvi, črv potrebuje odprti serverski port za dostop do uporabnikovega računalnika.

1. Ko je trojanec ( ali bilokakšna sorodna "žival" ) enkrat aktiviran , ne igra nobene vloge, če po tvojem mnenju ali mnenju uporabnika spada med SERVERje ali ne. To ne igra nobene vloge. Aktiviran je in lahko počne karkoli.

2.) Z virusom se v računalnik ne da vdirat, saj virus nima nobene veze z internetom.

Aha, tista poročila o virusih, ki se širijo po internetu so potem neka novinarska raca ?
In spet velja , ni pomembno tvoje mnenje v kako družino , red ali razred spadajo. Tu je zlonamerna koda, ki laufa na tvojem ( žrtvinem ) računalniku in lahko naredi karkoli si zaželi. Lahko pobriše vse tvoje podatke, lahko jih pošlje avtorju itd...


3.) Preko lokalnih portov te ne more nihče hekat. To je tako, kot bi reku, da lahko nekdo odklene vrata z druge strani. Pač ne gre. Tud irc virusi tega ne omogočajo.

> In kjer ti lahko vdre virus, ti lahko vdre tudi človek.

Virus tebi ne vdre nikamor, namestiš ga sam. Če pa govoriš o črvih, pa ti ta vdre zaradi odprtega serverskega porta na tvojem računalmniku. Lovsan je tudi deloval po tem principu. Vse ostalo je larifari.


Spet dlakocepiš. Če ga namestiš sam , a potem ne šteje ? Torej boš sefu rekel : "Ves projekt je šel k vragu, ampak nič hudega, ker ni bil pravi ( po IceManovi definiciji ) vdor ampak sem sam pognal programček." ???

Razen , tega ti lahko vdrejo preko IE, ki res po nobenem kriteriju ne more štet za serverski program, pa nobenih odprtih portov ne rabi. Le na napačen websajt moraš prit , pa je fertik.

mspiller ::

gazda: no potem pa nas razsvetli kako prides v windowse, brez da laufa katerkoli server in na sistemu ni nikakrsnega virusa-trojanca-spywarea-remote controle,itd...karkoli hoces. jest vem da ni mozno, sam nekateri ocitno ne...


Dr_M: A te lahko jest ? No dej pliz napisi na svoji masini v cmdju netstat -an pa mi povej kok jih mas LISTENING ... nobenega? ne verjamem. Ok pa gremo najprej ... A lahko izklopis vse? Brez da izklopis tcp/ip ... ja, right!!! No jest mam na linuxu st. listening portov ce pozenem netstat -n samo 6. Ter se vedno lahko tudi te izklopim in imam se vedno funkcionalno masino.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vdor v računalnik (strani: 1 2 )

Oddelek: Informacijska varnost
5611064 (8742) techfreak :)
»

Varen prenos podatkov (strani: 1 2 )

Oddelek: Informacijska varnost
555004 (3750) overlord_tm
»

ARNES

Oddelek: Informacijska varnost
112184 (1813) joejoe
»

Po dnevu zatišja -- Microsoft in RPC (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
656455 (6455) undefined
»

nekdo mi vdira notr (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
615271 (4276) undefined

Več podobnih tem