» »

Jedrska nesreča v Černobilu - izkušnje v Sloveniji

Jedrska nesreča v Černobilu - izkušnje v Sloveniji

1
2
»

twom ::

OutOfTheBox je izjavil:

Tisti, ki se spomnite te nesreče 26 Aprila 1986 - a so bili kakšni posebni varnostni ukrepi na območju današnje Slovenije? (npr. omejeno gibanje zunaj, priporočila o nekonzumiranju vrtnih izdelkov, ipd).

Se je v bilokakšni meri čutilo posledice nesreče tudi v Sloveniji?
Par let naj nebi jedli gob. Fotra je pa oprala nevihta, in je bil po celem tekesu precej rdeč, kot da bi ga kar dobr sonce opeku.
Drugega se pa ne spomnim, sem bil preveč mulc. Kakšnih ukrepov se pa ne spomnim.

Jazon ::

Profesorica fizike je privleka geigerjev števec, in se je merilo v okolice Roške gimn. Pa so prišli miličniki in s pojasnilom, da se z meritvami vznemirja javni red in mir, raziskovanje prekinili. Je pa precej cvrčalo.
Oblačnost na podeželju je imela nenavadno barvo, bi rekel proti zeleni in/ali rdeči.

alekskac ::

Pff. Je bilo ravno med prvomajskimi. Šotorili smo s prijatelji na Lošinju in (na šverc) na Susku (izlet od 26. aprila do 4. maja 1986). Od 27. do 30. aprila, vključno, nas je pral dež, (počilo je v Černobilu 26.4.1986) ... tko da ... Ko sem prišel v nedeljo 4. maja domov, me je mat taprvo zjutraj v ponedeljek nagnala k zdravniku v šolsko ambulanto, ker sem imel cel trup poln rdečih izpuščajev. Dobil sem ene tablete, pa marš u šolo ker je bila graja iz matematke. Izginilo je (spuščaj, ne matematične težave) v 10 dneh. Od osmih prijateljev na tem izletu sem imel samo jaz te spuščaje.

V Srednji kemijski nismo ničesar tesnili po učilnicah. Nobeno gibanje po 3. maju ni bilo omejeno (na hrvaških otokih takoj po nesreči ni bilo nič omejeno, sončili in kopali smo se, pili pivo, igrali mini golf in namizni fuzbal). Šola normalno s kolesom po praznikih. Na Lošinju in Susku nismo niti vedeli za Černobil. V hotel na Lošinju smo se švercnili v soboto 3. maja zvečer gledat Eurosong, poročil ni noben gledal. Gledat, ker je Juga po času spet nastopila na Eurosongu, z Doris Dragović. Eurosong tega leta je bil drugač dost beden.

Povedal nam je prof za fizikalno kemijo v šoli po praznikih kaj točno je sploh šlo narobe. BTW, Pero Lovšin je bil tud za te praznike na Susku ...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: alekskac ()

OutOfTheBox ::

twom je izjavil:

OutOfTheBox je izjavil:

Tisti, ki se spomnite te nesreče 26 Aprila 1986 - a so bili kakšni posebni varnostni ukrepi na območju današnje Slovenije? (npr. omejeno gibanje zunaj, priporočila o nekonzumiranju vrtnih izdelkov, ipd).

Se je v bilokakšni meri čutilo posledice nesreče tudi v Sloveniji?
Par let naj nebi jedli gob. Fotra je pa oprala nevihta, in je bil po celem tekesu precej rdeč, kot da bi ga kar dobr sonce opeku.
Drugega se pa ne spomnim, sem bil preveč mulc. Kakšnih ukrepov se pa ne spomnim.

Fotr je še živ?

RdecTelefon ::

Jaz se enako spomnim, da nismo smeli uživat gobic in redkvice.

Imamo slučajno kakšen priročnik v slo. kaj bi lahko in kaj ne v primeru jederske nesreče?
Kdor poje, zlo ne misli!

Hudobec82 ::

Pr nas smo bli full solatarji. No, na polno smo jedl tut vse drugo, ampak solata je bla glavna skrb, ker je bla pač zunej. Sm bil premajhen, samo dvomim, da se je takrat hrano stran metalo. Sploh pa ne sveze lepe spomladanske solate. Če pa že, je pa šla na gnoj, ...in se je drugo leto poštihala nazaj v vrt.

dexterboy ::

OutOfTheBox je izjavil:

Tisti, ki se spomnite te nesreče 26 Aprila 1986 - a so bili kakšni posebni varnostni ukrepi na območju današnje Slovenije? (npr. omejeno gibanje zunaj, priporočila o nekonzumiranju vrtnih izdelkov, ipd). Se je v bilokakšni meri čutilo posledice nesreče tudi v Sloveniji?
Zakaj to sprašuješ? Si ŽELIŠ jedrskega konflikta ali pa te je STRAH, da bi se kaj takšnega zgodilo? ( i hope it is second )
Ja, bili so ukrepi, določena hrana se ni smela konzumirati, po tržnicah so hodili s števci in je kakšna solata romala v smeti, mene je dobil dež na kolesu, ko sem prišel domov vse dol pa pod tuš pa mat me je nadzirala da sem se dobro zdrgnil... ja, kar dosti ljudi je bilo strah tega dogodka. Ampak to so bili drugačni časi, ljudje so še uporabljali svojo betico za razmišljanje. Danes MSM razmišlja namesto njih. Pa seveda, bilo je veliko govora o tem na poročilih, po časopisih celi prispevki, v šoli smo imeli obširne debate, starejše tovarišice in tovariši, ki so dali čez obdobje 39-45, so zopet imeli svojo "moralno vzgojo", ker jo je vsak podoživljal na svoj način...
Sem se spomnil med pisanjem; ko sem bil otrok, je živela nekje v centru ena gospa, prijazna, nič posebnega, samo zgledala je... če si jo prvič videl, si se jo celo ustrašil... Enkrat med poukom smo potem zvedeli, da jo je okupator kot otroka z "nekaj grami svinca pobožal" na takšen način, da je imela zdrobljeno spodnjo čeljust... Vem, da smo se včasih "delali norca iz nje", ampak od tistega dne nič več.
In zato ne štekam danes folka, da navija za "debilizem" vojne.
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

RdecTelefon ::

Deksi, pa saj noben ne navija za vojne. Edino neadertalci. Realnost je žal pač kakšna je in vojne so bile odkar obstaja človek. Morda imamo lahko upanje, da Elonu oz. vsem nam na tej plavi kugli uspe priti na Mars in tam narediti kolonijo. Samo to bo kvečjemu čez kakšnih 20+ let in seveda bodo tam vodili samo ljubav. :)

Preveč te je strah in to ne samo tiste uboge gospe, še kovid je naredil svoje sedaj pa je vojna.

Jaz osebno zagovarjam pravico branjena. Na ulici je tudi podobno. Če se boš bullyu pustil ne bo vredi. Policija pa te tudi ne more 100% zasčitit. V večini primerov, ko oni pridejo je že itak vsega konec.

Mene bolj skrbi kot, da bo neadertalec, prašiček kim ali pa bilokateri drugi stisnil rdeči knof to, da je jederska elektrarna v Zaporožju večja od tiste v Černobilu. Vseeno sem rajši rdeč od sončka(kar tudi ni zdravo) kot pa od radioaktivnega dežja. Eno pitanje tukaj.. Na katerem ozemlju je JE Zaporožje?!

Par info-zloženko sem najdel od "naših vlad" v primeru jederske nesreče. Morda kateremu pride kdaj prav.

Čeprav je verjetnost jedrske nesreče majhna, je odgovorno, da se vsaka skupnost, ki živi in deluje v bližini jedrskega objekta, na to možnost pripravlja.

https://www.gov.si/teme/jedrske-in-radi...
Kdor poje, zlo ne misli!
1
2
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Fukušima - jedrski incident v teku (V) (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Nova vsebina
25466173 (52470) Pyr0Beast
»

Fukušima - jedrski incident v teku (IV) (strani: 1 2 3 4 5 )

24573035 (60214) Pyr0Beast
»

Fukušima - jedrski incident v teku (II) (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

398116701 (94039) Pyr0Beast
»

Fukušima - jedrski incident, peti dan (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

380116742 (99601) Keyser Soze

Več podobnih tem