Forum » Loža » Služnostna pogodba
Služnostna pogodba
BRBR ::
Po nekem čudežu UE ugotavlja, da moja bajta (je tam že najmanj od leta 1750) sega v zračni prostor občinske parcele.
Občina mi pošilja služnostno pogodbo na kateri piše, da posegam v njihov zračni prostor za 1m. Napušč je 0.7m defacto, ker mi spomeniško varstvo ne pusti povečat, zato to cifro vem iz glave.
No, in ta 1m, so ugotovili iz https://gis.iobcina.si, menda. Kako to pogledam tamle, kako so prišli do 1 m ?
Občina mi pošilja služnostno pogodbo na kateri piše, da posegam v njihov zračni prostor za 1m. Napušč je 0.7m defacto, ker mi spomeniško varstvo ne pusti povečat, zato to cifro vem iz glave.
No, in ta 1m, so ugotovili iz https://gis.iobcina.si, menda. Kako to pogledam tamle, kako so prišli do 1 m ?
- spremenil: BRBR ()
fikus_ ::
Če niso zadnje čase delali kakšnih geodetskih izmer na meji s tvojo parcelo (kar bi moral ti vedet, ker bi bil stranka v postopku), si je nekdo na občini po svoje razlagal. Ortofoto in vrisane parcele se ne pokrivajo dovolj dobro, da bi lahko iz tega videli "prekrivanje", tako da pojdi na občino po pojasnilo.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
UE hoče imet služnostno pogodbo, če ne mi sicer ne dajo gradbenega dovoljenja. Meja ni urejena.
A bi moral na UE bit to argument, da naj ne težijo, ker svojih zahtev ne morejo utemeljiti ?
Pojasnila na občini pa daje ena živčna oseba, katera misli da je to nekaj kar je brezveze in meni naj samo odprem mošnjiček pa bo takoj urejeno.
A bi moral na UE bit to argument, da naj ne težijo, ker svojih zahtev ne morejo utemeljiti ?
Pojasnila na občini pa daje ena živčna oseba, katera misli da je to nekaj kar je brezveze in meni naj samo odprem mošnjiček pa bo takoj urejeno.
Zgodovina sprememb…
bbbbbb2015 ::
UE hoče imet služnostno pogodbo, če ne mi sicer ne dajo gradbenega dovoljenja. Meja ni urejena.
A bi moral bit to argument, da naj ne težijo, ker svojih zahtev ne morejo utemeljiti ?
Jah, tako je. Če meje investicije niso urejene, ti načeloma UE ne more izdati gradbenega.
Če je stvar taka, ne vem, kaj je ta sosednja občinska parcela, poskusi se dogovoriti za odkup, oziroma, ponovno parcelacijo, kejr se meja ustrezno pomakne, ti jim pa plačaš neko odškodnino.
Neurejene meje so danes money-pit. Vse je problem. Zadaj si nalogo in uredi meje.
Kaže, da si naletel na birokrata.
Ali mimo poteka kakšna cesta in je občinska? Potem bo težko z odkupom.
Če ne, potem se poskusi z občino dogovoriti za določitev meje parcele v naravi, dobite geodeta, da naredi izmero/določi mejo. Vem da se bo zavleklo, tudi stroški bodo, boš pa vsaj imel rešeno.
Ali mimo poteka kakšna cesta in je občinska? Potem bo težko z odkupom.
Če ne, potem se poskusi z občino dogovoriti za določitev meje parcele v naravi, dobite geodeta, da naredi izmero/določi mejo. Vem da se bo zavleklo, tudi stroški bodo, boš pa vsaj imel rešeno.
1. Poanta je, da menjam komplet streho, v načrtu se ne premakne nikamor v smeri občinske parcele.(odstopanje od meje, po načrtu, natančno 0, sem izvedel danes na UE)
2. Mejno ureditveni postopek, kakšen bo rezultat mi je jasno. Občina se recimo ne bo strinjala in če pa se bo, ali lahko tisti trenutek odstranim asfalt javne ceste z moje parcele ?
TAKOREKOČ EDIT:
Iz dveh zanesljivih virov sem izvedel (zraven tega da imam zanesljivo inf. da mi je to komedijo zrihtal točno določen občinski človek)
1. Če ima občina ideje o služnosti mora to sama dokazat z mejno ureditvenim postopkom.
2. Za te namene bi morala občina imeti sklad, ki pa ga nima.
Kakšen komentar na to ?
2. Mejno ureditveni postopek, kakšen bo rezultat mi je jasno. Občina se recimo ne bo strinjala in če pa se bo, ali lahko tisti trenutek odstranim asfalt javne ceste z moje parcele ?
TAKOREKOČ EDIT:
Iz dveh zanesljivih virov sem izvedel (zraven tega da imam zanesljivo inf. da mi je to komedijo zrihtal točno določen občinski človek)
1. Če ima občina ideje o služnosti mora to sama dokazat z mejno ureditvenim postopkom.
2. Za te namene bi morala občina imeti sklad, ki pa ga nima.
Kakšen komentar na to ?
Zgodovina sprememb…
Zimonem ::
Mejo določi geodet. Pri meni jo je pač prestavil glede na starost objekta. Sem pa popustil kje drugje. Vedno so te stvari stvar dogovora. Saj bi lahko šel na sodišče, ampak res ne vem kaj bi stem pridobil. Potem je pa še vprašanje funkcionalnosti zemljišča.
Mejo določi geodet. Pri meni jo je pač prestavil glede na starost objekta. Sem pa popustil kje drugje. Vedno so te stvari stvar dogovora. Saj bi lahko šel na sodišče, ampak res ne vem kaj bi stem pridobil. Potem je pa še vprašanje funkcionalnosti zemljišča.
Pri meni geodet ni problem, samo potem se bodo z bicikli vozili namesto z avtomobili. Mi ni treba nikjer popuščat.
Pol pa ne popusti. Objekt je dovolj star , da lahko dokazuješ stvar v naravi. Pa sodišče pa naj se jebejo. Meni se čez to kalvarijo ni dalo.
Ribicija ::
Taki minimalni zamiki se ne urejajo s služnostnimi pogodbami, ampak kot so rekli že ostali s postopkom ureditve meje, ki ga na tvoj ali občinski predlog izvede geodet.
Na tebi je, da se odločiš ali boš v zameno, da bo urejena meja na tisti strani hiše, kjer sega streha tvojega objekta na občinsko parcelo, popustil na drugi strani, kjer poteka del ceste po tvoji parceli (čeprav pazi na GURS-u so zamiki na zračnih posnetkih), če v naravi res poteka po tvoji parceli. Če gre za večji del zemljišča, potem seveda sploh ni nujno, da si v tem primeru popustljiv oz. prilagodljiv, ampak pač zahtevaš, da občina odkupi tisti del zemljišča. Za par m2 pa se jaz ne bi prerekal....
Na tebi je, da se odločiš ali boš v zameno, da bo urejena meja na tisti strani hiše, kjer sega streha tvojega objekta na občinsko parcelo, popustil na drugi strani, kjer poteka del ceste po tvoji parceli (čeprav pazi na GURS-u so zamiki na zračnih posnetkih), če v naravi res poteka po tvoji parceli. Če gre za večji del zemljišča, potem seveda sploh ni nujno, da si v tem primeru popustljiv oz. prilagodljiv, ampak pač zahtevaš, da občina odkupi tisti del zemljišča. Za par m2 pa se jaz ne bi prerekal....
Ali za menjavo strehe rabiš GD? Ali ni to vzdrževanje in ni potrebno GD? Ali boš spreminjal streho?
Mejno ureditveni postopek, kakšen bo rezultat mi je jasno. Občina se recimo ne bo strinjala in če pa se bo, ali lahko tisti trenutek odstranim asfalt javne ceste z moje parcele ?
Zakaj bi. Greš v dogovor. Ampak če je bajta iz 18tega stoletja je dokaj jasno lastništvo.
Potem pa kdo da komu služnost. Pot je bila najbrž narejena za konjske vprege danes imajo pa probleme šleparji in kombajni.
w4nkst4 ::
rabim pomoc, kupu stavbo staro iz leta 1895, zdej pri pridobivanju GD se je ugotovil, da streha sega pol metra na sosedovo parcelo in UE zahtevajo sluznost, sosed pa ne da soglasja...kak naprej? slepa ulica...!?
Kalibri ::
Greš k odvetniku in bo to rešil. Če gleda streha na sosedovo, imaš priposestvovano služnost, rabiš pa tožbo na ugotovitev tega.
Ali pa soseda povabiš na piknik. Bo ceneje.
Ali pa soseda povabiš na piknik. Bo ceneje.
jah zdej mal gledam spz, to sploh ubistvu ni sluznost ampak stavbna pravica(pravica imeti v lasti zgrajeno stavbo nad tujo nepremicnino) morm zdej pogledat za priposestvovanje stavbe pravice...ne razumem zakaj to sploh zahtevajo ce je tako stanje ze vec k 100let?! debilizem
stavbne pravice ni mogoce priposestvovat...bo treba pol it nekak na sluznost, ni druge
al pa skira u hrbt
kaj bi ti naredu?
al pa skira u hrbt
kaj bi ti naredu?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: w4nkst4 ()
Saul Goodman ::
ja plomba crne gradnje je dal zdej inspektor in je treba dobit gradbeno...res mi je glupo da se uporablja trenutna zakonodaja za objekte zgrajene pred 100+ leti...ta kurac od soseda me pa jebe in mi ne da soglasja...smrdo slovencelj
cist mozn da je ta smrdo od soseda dau prijavo
Zgodovina sprememb…
telexdell ::
Ne more ti na zgradbo, katera stoji 100+let dati plombo za črno gradnjo. Pa ne more inšpektor danes odrejati, kako so gradili piramide pred 4000 leti. Po tej logiki moramo podreti vse piramide, Blejski Grad, Ljubljanksi grad, vse Plečnikove umetnine... Če nisi dajal kakšne vloge...
Sam sem podedoval hišo iz tam 1960 leta. Ker ni imela uporabnega sem iz arhiva pridobil dokumentacijo- gradbeno dovoljenje iz 1958 let ain uporabno iz 1964 leta. Ves vesel to nesem na UO nakar onu ugotovijo, da je parcela na katero se nanaša gradbeno in uporabnodejasnko cesta do moje parcele. Logična posledica- imam črno gradnjo, saj bi hiša morali stati na cesti, katera je tam že stoletja... Veliko sreče ti želim!
Ps meni je uspelo, imam uporabno dovoljenje za hišo
Sam sem podedoval hišo iz tam 1960 leta. Ker ni imela uporabnega sem iz arhiva pridobil dokumentacijo- gradbeno dovoljenje iz 1958 let ain uporabno iz 1964 leta. Ves vesel to nesem na UO nakar onu ugotovijo, da je parcela na katero se nanaša gradbeno in uporabnodejasnko cesta do moje parcele. Logična posledica- imam črno gradnjo, saj bi hiša morali stati na cesti, katera je tam že stoletja... Veliko sreče ti želim!
Ps meni je uspelo, imam uporabno dovoljenje za hišo
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Ribicija ::
ja plomba crne gradnje je dal zdej inspektor in je treba dobit gradbeno...res mi je glupo da se uporablja trenutna zakonodaja za objekte zgrajene pred 100+ leti...ta kurac od soseda me pa jebe in mi ne da soglasja...smrdo slovencelj
Pokrajinski arhiv je tvoj prijatelj ;) Presenečen boš kako stari objekti imajo v SLO gradbena dovoljenja, tako da preveri tam. Sicer pa se za objekte zgrajene pred letom 1967 šteje, da imajo GD po zakonu. Imaš poseben postopek za te primere v katerem moraš dokazati, da je ta objekt stal že takrat. Naročiš uradne ortofoto posnetke na GURS-u in daš vlogo za pridobitev GD.
Tule si malo preberi https://e-uprava.gov.si/si/podrocja/nep...
Magic1 ::
Kako pa je z gradbenimi dovoljenji, če posegajo v trenutne norme zakonov. Kot jaz vem, ti rabiš odobritev soseda, če delaš karkoli manj od 1m od meje. Po tem bi jaz sklepal, da potrebuješ odobritev od soseda, če spreminjaš karkoli manj kot 1m od soseda. Bi predvideval, da zahtevajo to pri pridobitvi novega gradbenega dovoljenja.
Je pa to danes že popolna komedija. Če spreminjaš po pravilih, boš nasankal. Folk tukaj v Ljubljani vse na črno spreminja brez posledic. Sploh "južni" bratje, ki naredijo iz bajte blok.
Je pa to danes že popolna komedija. Če spreminjaš po pravilih, boš nasankal. Folk tukaj v Ljubljani vse na črno spreminja brez posledic. Sploh "južni" bratje, ki naredijo iz bajte blok.
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
Magic, ce delaš vzdrževalna dela na objektu in s tem posegaš na sosedovo (npr. tvoje je samo pl metra zemlje ob stavbi), ga moraš prej obvestiti o delih, po končanju del pa spraviti sosedovo zemljišče v prvotno stanje.
Invictus ::
Dobro je že pred deli dobiti dovoljenje soseda...
Če meje niso urejene, se pokliče geodeta, ki izmeri in zariše meje...
Če meje niso urejene, se pokliče geodeta, ki izmeri in zariše meje...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Invictus ()
Magic1 ::
Kako lahko vejo, da je streha čez mejo, če meja ne bi bila urejena? Bolj je problem, da je situacija na terenu neugodna. Ali je bila hiša postavljena na mejo(100+ let nazaj so bili drugi zakoni), ali pa so pri digitalizaciji vse mal zamaknili. V glavnem kar velik problem, če sosed ne sodeluje.
Magic
stavbi se drzita ene druge, ni vmes parcele, moj napusc strehe 1m sega nad sosedovo...neresljivo
moja stavba je visja od njegove, zgrajeno leta 1900
moja stavba je visja od njegove, zgrajeno leta 1900
Zgodovina sprememb…
Kalibri ::
Taki primeri so bili precej pogosti in so jih rešili. Pač so mejo vlekli po kapu ali pa je sodišče določilo služnost. Odvisno, kateri postopek ubereš.
Da bi kdo podiral, nisem zasledil.
Da bi kdo podiral, nisem zasledil.
ne razumem kako po kapu...jaz si predstavljam mejo kot navpicno crto gor po skupnem zidu...sej ni mozno da bi mejo v zraku tko zarisal da ne bi bla navpicna???
mislis napusc? ja tako je...ce potegnemo navpicno gor po steni je napusc na njegovi parceli nad njegovo streho v zraku
Zgodovina sprememb…
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Pravni nasvet - Fasada na meji parcele (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 27208 (14243) | ales85 |
» | Nakup zazidljive parceleOddelek: Loža | 6108 (931) | Invictus |
» | Gradbeno parcela - vkopan kablovod (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 7540 (4925) | mirator |
» | Sosedova stavba na moji parceli (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 29064 (23769) | rekt |
» | Izračun komunalnih prispevkov in cena gradbenega dovoljenja ?Oddelek: Loža | 33926 (3121) | tony1 |