Forum » Loža » Smo bralno nepismen narod
Smo bralno nepismen narod

IgorCardanof ::
V osnovnih šolah so vsi odlični po uspehu, tako da nevem če ravno zaupam tej raziskavi, ki si jo navedel.
Retail investor, Simp, Crypto analyst, Cardano hejtr
Ne odgovarjam na DM.
Ne odgovarjam na DM.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: IgorCardanof ()

Aston_11 ::
In magično se jim dvignejo ocene, če šolo obišče mati, ki je v osnovi polpismena ali pa se dela, da je nadpismena.

Magic1 ::
To je velikem obsegu kriv covid. Otroci so dve leti delali na cca. 40% programa. Nekateri so imeli doma starše in če so se ti angažirali, ti otroci niso bili prikrajšani. Večina je žal bila.
Magic

Scaramouche3 ::
Nazadnje, ko sem kolesaril pogovarjal z eno učiteljico srednje šole v Ljubljani.
Rekla je da so starši postali neverjetno agresivni, pri teženju z učitelji in pritisku ,da morajo njihovi otroci imeti boljše ocene čeprav jih ne zaslužijo!
Dodaš temu internet in komunikacijo v angleškem jeziku, pa si tam...
Rekla je da so starši postali neverjetno agresivni, pri teženju z učitelji in pritisku ,da morajo njihovi otroci imeti boljše ocene čeprav jih ne zaslužijo!
Dodaš temu internet in komunikacijo v angleškem jeziku, pa si tam...

twom ::
IgorCardanof je izjavil:
V osnovnih šolah so vsi odlični po uspehu, tako da nevem če ravno zaupam tej raziskavi, ki si jo navedel.Ja, folk je ful pameten ratu. Zato imaš letos več vpisnih mest za fakultete kot je možnih kandidatov.
Bralna pismenost je razširjen pomen za dojemanje prebranega. recimo (skor) taprvi zadetek gugla
To je velikem obsegu kriv covid. Otroci so dve leti delali na cca. 40% programa. Nekateri so imeli doma starše in če so se ti angažirali, ti otroci niso bili prikrajšani. Večina je žal bila.Še dobr da drugje niso imeli covida. Bravo...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: twom ()

Gagatronix ::
Pojem "bralna pismenost" se mi zdi debilen. Ce se gre za razumevanje prebranega, bi to spadalo pod funkcionalno pismenost.

user4683 ::
Morda si bralno nepismen in ne razumeš pomena besede "pismenost". Ali pa zgolj ne razumeš, da ko ocenjuješ znanje branja (bralno pismenost) specifično, uporabiš izraz, ki govori o znanju branja, ne pa nek širši pojem, ki govori še o celmu kupu drugih znanj. Kot da bi nekdo, ki piše doktorat o sinjih kitih v doktoratu povsod uporabljal samo besedo "kit". Saj itak spada pod kite, zakaj bi bil specifičen.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: user4683 ()

Bralna pismenost je stalno razvijajoča se zmožnost posameznika/posameznice za razumevanje,
kri?čno vrednotenje in uporabo pisnih informacij.
Torej se ne gre samo za znanje branja, kot trdis ti.

Voduore ::
Master_Yoda je izjavil:
TLDR
TLDR: ljudje ne razumejo tega kar preberejo (tudi osnovnih enostavno razumljivih zadev ne). To tudi pojasni zakaj je toliko glupih komentarjev pod katerimikoli medijskimi članki. Če bi bilo teh glupih komentarjev nekih 10 % bi rekel OK, pač jebiga, nekateri nikoli ne bodo štekali, ampak ko pa vidiš da jih je 90 %... takrat te kar pošteno zaskrbi za dobro prihodnost naroda.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Voduore ()

user4683 ::
Gagatronix je izjavil:
Bralna pismenost je stalno razvijajoča se zmožnost posameznika/posameznice za razumevanje,
kri?čno vrednotenje in uporabo pisnih informacij.
Torej se ne gre samo za znanje branja, kot trdis ti.
Nisem trdil tega, ampak očitno res ne razumeš napisanega. Znanje branja (= bralna pismenost) seveda vključuje še precej več kot samo znanje prebiranja črk.
Avtor nad mano je odlično pojasni kaj hočem povedati.

Zimonem ::
V kakšnem kontekstu je še vedno važno.
4ti razred , definirane literature, različna okolja, matematike nikjer.... Nekdo je dobro zaslužil že s samim nesmiselnim prevedom. Funkcionalna pismenost se dogaja na ravni semantike ne sintakse.
4ti razred , definirane literature, različna okolja, matematike nikjer.... Nekdo je dobro zaslužil že s samim nesmiselnim prevedom. Funkcionalna pismenost se dogaja na ravni semantike ne sintakse.

s1m0n ::
Smo bralno nepismen narod...
rtvslo.si
pdf stran 24
rtvslo.si pdf file
Itak tak je vedno več "slovencev" na osnovnih šolah...

Voduore ::
rtvslo.si
pdf stran 24
rtvslo.si pdf file
Itak tak je vedno več "slovencev" na osnovnih šolah...
Ja tudi to ja, ampak tudi pravi Slovenci niso nobene izjeme, kar poglej komentarje pod medijskimi članki. Večina je debilnih in večina ni napisana od onih na IČ, ampak kar od navadnih vaških "Janezov". Recimo komenarji pod medijskimi članki na Facebooku, 90 % jih nabija mite. Pa ne sam pri tej temi, tudi pri večini drugih tem.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Voduore ()

Kot je Avdo Sidran nekoc rekel ... Da je Jugoslavija bila sto puta gora nego sto je bila, jos uvijek bi bila sto puta bolja nego sve sta je nakon nje nastalo.
Kar se lepo odraza v tej temi.
Kar se lepo odraza v tej temi.

BorutO ::
Ko spremljam ta forum ali pa kakšne komentarje po spletu, me kar srat pritisne kakšno slovnico uporabljajo ... ločil se v oš in kasneje nekateri niso učili, drugi pišejo kakor govorijo, tretji pa imajo tako čudne stavke, da te mine, da bi še do konca prebral ...
Sicer vsi delamo napake. Moja bivša je bila recimo profesorica slovenščine, in ko sva si pisala preko messengerja, sploh ločil ni pisala, v šoli pa gnjavila mučencem glede pravopisa itd.
Saj vsi pišemo kdaj z napakami, tudi če se trudimo, ampak eni so pa res totalno brezupen primer. Pri meni je pač tako, da se mi ne da marsikje pisati z veliko začetnico, ker je Shift tipka predaleč ali pa mi je težko pritisniti dve tipki hkrati, ali pa namesto pike na koncu stavke napišem kar tri pike ...
Recimo, moja hčerka je 5 let stara in ima sama tak zagon za to, da se uči iz knjig. Zna brati, pisati, če tudi ji kdaj dela še kakšno težavo pri daljši besedi ali pa stavku. Ampak če sama tako hoče, zakaj pa ne. Silim je ne, ker vem, da bodo vse to nekoč jemali v OŠ, tako da ne bi nič zamudila, če zdaj ne bi znala. Najbolj je pa ponosna na to, da noben od njenih sošolcev v vrtcu ne zna vsega tega in potem jih ona uči.
Hčerka pač ni tako super truper inteligentna, ker glede računalnikov in telefonov je popolna tema, ker ji ne dovoliva uporabe, še vsaj zaenkrat ne. Recimo, njena soseda, ki je eno leto mlajša, tamala pa zna uporabljati telefon, tablico, pa še po računalniku zna štrckati, če tudi ne zna brati. In ko se družimo s sosedi, je njihova tamala durh na telefonu, da se moja tamala sploh več noče z njo igrati.
Sicer vsi delamo napake. Moja bivša je bila recimo profesorica slovenščine, in ko sva si pisala preko messengerja, sploh ločil ni pisala, v šoli pa gnjavila mučencem glede pravopisa itd.
Saj vsi pišemo kdaj z napakami, tudi če se trudimo, ampak eni so pa res totalno brezupen primer. Pri meni je pač tako, da se mi ne da marsikje pisati z veliko začetnico, ker je Shift tipka predaleč ali pa mi je težko pritisniti dve tipki hkrati, ali pa namesto pike na koncu stavke napišem kar tri pike ...
Recimo, moja hčerka je 5 let stara in ima sama tak zagon za to, da se uči iz knjig. Zna brati, pisati, če tudi ji kdaj dela še kakšno težavo pri daljši besedi ali pa stavku. Ampak če sama tako hoče, zakaj pa ne. Silim je ne, ker vem, da bodo vse to nekoč jemali v OŠ, tako da ne bi nič zamudila, če zdaj ne bi znala. Najbolj je pa ponosna na to, da noben od njenih sošolcev v vrtcu ne zna vsega tega in potem jih ona uči.
Hčerka pač ni tako super truper inteligentna, ker glede računalnikov in telefonov je popolna tema, ker ji ne dovoliva uporabe, še vsaj zaenkrat ne. Recimo, njena soseda, ki je eno leto mlajša, tamala pa zna uporabljati telefon, tablico, pa še po računalniku zna štrckati, če tudi ne zna brati. In ko se družimo s sosedi, je njihova tamala durh na telefonu, da se moja tamala sploh več noče z njo igrati.

gruntfürmich ::
rtvslo.si
pdf stran 24
rtvslo.si pdf file
...vse odkar se izvajajo te 'meritve' smo slovenčki funkcionalno nepismen narod.
kar ni nič čudnega, ko pomislim kakšni debili so okoli mene. povprečni IQ idiota. in namesto da bi izvajali pozitivno selekcijo se še vedno gremo jugoslovansko negativno... in ljudje temu ploskajo, ker so debili (jih razumem zakaj temu ploskajo).
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: tikitoki ()

FrRoSt ::
Ne, samo, da smo nepismen narod! 
Še MARSIKAJ drugega!!

Možinova TVS kot "sadež spoznanja"
https://www.dnevnik.si/1043024198/mnenj...

Še MARSIKAJ drugega!!

Možinova TVS kot "sadež spoznanja"
https://www.dnevnik.si/1043024198/mnenj...
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

GenZNPC ::
Mene ne moti, ce odlicen pleskar, elektricar, mehanikar ali karkoli ne obvlada branja, kot uciteljica slovenscine.
Jebiga. Vazno je, da je njegovo delo kvalitetno opravljeno, pa ce mi preko e-poste pise, kot Cankar ali pa Mujo, nima veze.
Ce odlicen matematik ni hkrati se bralni naci, me tudi ne gane.
Poznam nekaj takih, ki so odlicni v tehnicnih, vizualnih, motoricnih in drugih vodah.
Z branjem oz. pisnim izrazanjem pa imajo tezave.
Pa ogromno ljudi je "talent of many, master of none" tudi s tem ni nic narobe, celo boljse se znajdejo v zivljenju, brez srebrne zlice v riti.
Jebiga. Vazno je, da je njegovo delo kvalitetno opravljeno, pa ce mi preko e-poste pise, kot Cankar ali pa Mujo, nima veze.
Ce odlicen matematik ni hkrati se bralni naci, me tudi ne gane.
Poznam nekaj takih, ki so odlicni v tehnicnih, vizualnih, motoricnih in drugih vodah.
Z branjem oz. pisnim izrazanjem pa imajo tezave.
Pa ogromno ljudi je "talent of many, master of none" tudi s tem ni nic narobe, celo boljse se znajdejo v zivljenju, brez srebrne zlice v riti.
skibidi

borut_p ::
Glede na trend priseljevanja je edino logicno pricakovati, da trend znanja 'domacega' jezika pada. Posledicno tudi bralne sposobnosti
Kombinacija s telefonom in izredno enostavnimi igricami, kjer otrok skoraj ne rabi razmisljat je cilj mozgansko nerazvita generacija
Mogoce pa je to za slo cisto ok, kot razmislja Molnar - rabimo manj filozofov in vec hands-on ljudi - bomo pa tako to dosegli, nimas kaj
Kombinacija s telefonom in izredno enostavnimi igricami, kjer otrok skoraj ne rabi razmisljat je cilj mozgansko nerazvita generacija
Mogoce pa je to za slo cisto ok, kot razmislja Molnar - rabimo manj filozofov in vec hands-on ljudi - bomo pa tako to dosegli, nimas kaj
Zgodovina sprememb…
- spremenil: borut_p ()

Scaramouche3 ::
Glede na trend priseljevanja je edino logicno pricakovati, da trend znanja 'domacega' jezika pada. Posledicno tudi bralne sposobnosti
Prej bi rekel da je problem angleščina pri mladih.
Niso športna generacija, ne družijo se, večino vsebin na netu imajo v angleškem jeziku...
Exyu so pa problem pri gen1, gen2 odrastejo v šolah, kjer je prisilna integracija, ne pa kot na gradbišču, kjer se Slovenci nočejo z njimi družiti!

gruntfürmich ::
večina vas očitno niti ne ve, kaj bralna oz funkcionalna pismenost sploh je.
to ni če znaš brat, ampak ali razumeš zapisano tudi če je malce bolj kompleksno in z več podatki.
skratka pomeni če je folk zabit.
morda ste pa to tudi tisti, ki ne veste kaj bralna oz funkcionalna pismenost sploh je...
to ni če znaš brat, ampak ali razumeš zapisano tudi če je malce bolj kompleksno in z več podatki.
morda ste pa to tudi tisti, ki ne veste kaj bralna oz funkcionalna pismenost sploh je...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,

tomlin ::
Bralna pismenost med četrtošolci, pomeni kako so razumeli tekst, namenjen četrtošolcem. Sem spada predvsem, kako znajo po svojih besedah obnoviti tisto kar so prebrali. Očitno ta sposobnost v Sloveniji pada. Seveda je to tudi funkcionalna pismenost za četrtošolski nivo.
Svoboda in enakost ni isto kot svoboda.
M. Friedman
M. Friedman

Hči, stara okrog 4 leta, je že v vrtcu znala brati, po zaslug starega fotra, testirali so jo in je tekoče brala časopis, pa nič razumela. To ni genialnost, to je zgolj ustno branje. No ja saj je kasneje kar daleč prišla in mi ni na puklu
, gott sei dank.

M. Friedman
M. Friedman

borut_p ::
gruntfürmich je izjavil:
večina vas očitno niti ne ve, kaj bralna oz funkcionalna pismenost sploh je.
Jasno da ... in ce si izvenzemljanac tezko dojames kaj si prebral, ce se jezika ne znas.

"Vedenje, kakšna je bralna pismenost med četrtošolci, kako razumejo zapisano in kako znajo to sporočati naprej, je zelo pomembno, saj je vse v šoli zelo povezano s tem, kako znamo brati in prebrano razumeti ter sporočati naprej. V osnovni šoli imamo še čas, da sprejmemo določene ukrepe, z bralno pismenostjo pa se je treba ukvarjati tudi v srednji šoli," je dejal.
M. Friedman
M. Friedman

twom ::
"Vedenje, kakšna je bralna pismenost med četrtošolci, kako razumejo zapisano in kako znajo to sporočati naprej, je zelo pomembno, saj je vse v šoli zelo povezano s tem, kako znamo brati in prebrano razumeti ter sporočati naprej. V osnovni šoli imamo še čas, da sprejmemo določene ukrepe, z bralno pismenostjo pa se je treba ukvarjati tudi v srednji šoli," je dejal.
Pač, tudi večino teh, ki berejo tole temo ne razumejo kaj berejo..., al so pa tiho in se oglašajo samo "ta pametni"..., pač... problem današnje družbe, ker se teh potem največ sliši...

Pač, tudi večino teh, ki berejo tole temo ne razumejo kaj berejo..., al so pa tiho in se oglašajo samo "ta pametni"..., pač... problem današnje družbe, ker se teh potem največ sliši...
nič novega, tko je, žal
M. Friedman
M. Friedman
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Zakaj voda ne steče skozi luknjiceOddelek: Loža | 5060 (3092) | Erik39 |
» | Facebook in Twitter odstranjujeta neresnične izjave politikov o koronavirusuOddelek: Novice / Zasebnost | 13890 (11348) | carota |
» | Pismenost Slovencev je zelo slaba (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Sedem umetnosti | 22756 (13559) | nevone |
» | Izjavo o izpolnjevanju pogoja glede zahtevane izobrazbe (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 21004 (19715) | betmen |
» | Funkcionalna nepismenost ljudi (strani: 1 2 )Oddelek: Problemi človeštva | 19167 (16657) | harmony |