» »

Domofon - vrata

Domofon - vrata

iglavc ::

Pozdravljeni,

na vas se obračam po pomoč. Imam vhodna vrata Pirnar, katere bi želel krmiliti preko domofona. Vrata so osnovna in imajo vgrajen električni prijemnik iz katerega gre dvožilni kabel. Ta kabel bi rad montiral na domofon ali kakšno drugo napravo, ki bi mi omogočala, da bi odpiral vrata lahko preko telefona. Ali mi lahko prosim svetujete, kaj bi bilo najbolje izvesti in priklopiti ta dvožilni kabel, da bi lahko vrata odpiral na daljavo ali preko daljinca ? Gledal sem, da bi na dvožilni kabel vezal domofon (ne vem sicer kateri bi bil ustrezen za dvožilni kabel) in nuki opener (https://www.mave.si/citalniki/nuki-open.... Ne želim imeti namreč zunanje enote, samo notranjo, ki bi bila vezana na vrata (kabel na prijemnik). Prosim za pomoč. Hvala.

vres.ales ::

Torej ne rabiš domofona, če sploh nočeš zunanje enote. Torej rabiš samo en shelly, ki se poveže na wifi in ustrezno napajanje. Torej notranje enote ne rabiš, ker gre vse v dozo, če imaš ustrezno ožičeno ključavnico

iglavc ::

Vres.vres hvala za odgovor. Ne,domofona ne rabim, samo notranjo enoto. Ali pa obstaja kak shelly ali kaj podobnega , ki je hkrati rele in pretvornik napetosti? Ne bi namrec zelel imeti napajalnik v 220v nato pa povezavo v shelly. Nekaj kar je v enem kosu ali kar je cim manjse.

Trenutno je situacija taksna. Zraven vrat imam kabel (220v) in tukaj moram narediti to notranjo povezavo ( kabel iz vrat 12 ali 24 v in tega 220v).Prosim za pomoc.

floyd1 ::

Imam vhodna vrata Pirnar...

Moje sožalje.

Ali pa obstaja kak shelly ali kaj podobnega

Vsak sonoff ali shelly stikalo je ok za to, samo da je dovolj majhno za v stensko "šalčko". Povežeš kabel iz pirnarjevih zanič vrat (imam jih tudi sam, tako da žal vem kaj govorim) na izhod 12V trafota za led trak, ki gre v stensko 60mm dozo, potem wifi stikalo shelly in nato vse skupaj na 230V. Oboje spraviš v eno globoko dozo v steni.
Super je, če shelly nastaviš tako, da po vklopu po nekaj sekundah avtomatsko spet izklopi. Tako se izogneš kakemu uničenemu zapiralu v vratih. Nam ta sistem deluje že nekaj let. Edino vrata so žal zanič, jih je nemogoče dobro nastavit.

iglavc ::

Hvala floyd1 za odgovor. Ja, tudi sam spoznal da Pirnar sucks... so mi ze dvakrat nastavlajli vrata. Tokrat bi naj bilo bolje, bomo videli. A imas mogoce kak link za 12 V trafo za led trak,da vem kaj moram nabavit. Toxno to bi zelel, taksno majhno zadevo, da lahko v dozo vse spravim. V kateri aplikaciji pa se shelly nastavlja?

iglavc ::

A kaj taksnega pride v postev ? https://eltok.si/izdelek/tanki-led-napa...

Ali se bolje tole ? https://www.mimovrste.com/svetila-luci/...

Je to ok ? Nato bi na dc vezal shelly ali sonoff ter nanga vrata?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: iglavc ()

floyd1 ::

Takega imam jaz.

Po vrsti so: 230V kabel - sonoff mini - trafo 12V - kabel iz vrat. Obvezno globoka doza v steni in malo "čaranja" pri povezavi, da vse not spraviš. Mojim tamalim pozabljivcem sem s tem odklepanjem na daljavo že "rešil življenje". Vzgojno to ni, a kaj češ.

Imam pa že pol leta shelly v predalu (namesto sonoffa) pa se mi ne da menjavat. Ker vse še dela.

Shelly, sonoff imata vsak svoj app, delujeta pa mi tudi v home assistant.

floyd1 ::

, tudi sam spoznal da Pirnar sucks... so mi ze dvakrat nastavlajli vrata.


Pri meni so bili serviserji 3x. Pol sem obupal, ker sem imel med gradnjo veliko drugih skrbi in mi ni bilo ravno prioriteta. V osnovi bi jih moral kakih 3-4x letno nastavljat, da bi bilo ok. Zdaj sicer dihtajo ampak... 70 let stara hrastova vrata so se (ko sem jih porihtal) zapirala boljše od tega sranja. Razočaran.

iglavc ::

Ja, tudi sam želim zaradi morebitnega odpiranja vrat na daljavo to uvesti. Ker je možnost, bi si jo želel urediti. In kako se takšna povezava obnese v praksi ? Dokler je wifi signal dober bi mogla zadeva delovat ? Glede na to, da je v dozi dobi ustrezen wifi signal shelly ?

Pirnar res sucks. Sicer sem sam vzel najbolj poceni alu vrata, a vendar prejšnja niso "škripala" in so bolj tesnila. Sedaj so sicer v drugo jih bolje nastavili, bomo videli kaj bo prinesel čas :))

Hvala še enkrat !

floyd1 ::

Ko sem potreboval odklepanje, je vedno delovalo.

Pri meni je signal v stenski dozi ves čas ok, nič ne meče ven. Imam pa doma soliden wifi (ubiquiti router in dva acess pointa UAP-LR). Ko je bil samo en AP (na drugem koncu hiše) pa je bilo nekaj težav z zanesljivostjo.

Je pa sranje to, da imaš pri takem režimu ves čas odklenjena vrata in potem niso ravno "protivlomna". Menda to magnetno zapiralo pri konkretni brci v vrata popusti.

Še zabavna zgodba s Pirnar vrati: Lani pozimi smo bili s familijo na zabavi pri kolegih in me kliče mama, da je dobila klic s policije in da naj jih takoj pokličem (nimam pojma, kako so ravno mamo našli, stanuje v drugem kraju). Ji rečem, daj jim številko, pa da vidimo. Sem sumil kako zajebancijo. Dobim res klic iz centra, da imamo doma hišo v temi in (Pirnarjeva) vhodna vrata na stežaj odprta (sum vloma), jih je baje klical en sprehajalec. Njihova patrulija že čaka pred hišo. Konec zabave, sedemo v avto in domov. Na srečo je bilo vse Ok, le močan veter je odprl (večkrat) slabo zaprta vrata. Če hočeš biti prepričan, da bodo zaprta, jih moraš ali malo "tresnit" ali se s težo malo naslonit na njih. Pirnarjevcem se to zdi "normalno".

vres.ales ::

Pa to je pri vseh, ki imamo narejeno na te električne ključavnice, ker moraš počakat, da rele spusti preden zapreš vrata. Mi imamo to že 20 let in smo se navadili, da slišiš ko spusti.
Vsaka brca jih glih ne odpre, ker je NC funkcija ključavnice. In je pri vsem tem bolj prednost, da imaš na tak način vrata nonstop zaklenjena, ker pri ključu jih nimaš.
Vsak pameten lopov pa ti bo vstopil skozi okno, ker je tam hitreje. Protivlomna vrata so za bloke, če pa si kupil protivlomna za hišo pa so te nategnili.

iglavc ::

Hvala obema za pomoč. Evo že naročil oba dela. Pri meni vrata kar konkretno držijo in jih močan veter ne more odpreti. Problem je bil edino z nastavitvami vrat in njihovimi nepovezanimi službami. Še moja zgodba s Pirnarji: Komercialna služba me pokliče in sporoči kdaj bi prišli delat montažo vrat. Sam predhodno odštemam vse od starih vrat (prašim za čas praznikov) in si vzamem dopust na njihov napovedan dan montaže. Ker jih seveda ni, pokličem in preverim kje so monterji. Prijazna gospodična s komericale mi sporoči, da se opravičuje in da so monterji na kolektivnem dopustu :)

floyd1 ::

Pa to je pri vseh, ki imamo narejeno na te električne ključavnice, ker moraš počakat, da rele spusti preden zapreš vrata. Mi imamo to že 20 let in smo se navadili, da slišiš ko spusti.

Ni fora v tem, mogoče nisem dovolj jasno napisal. Zanič se zapirajo. Ne zaskočijo, razen če malo bolj tresneš ali se nasloniš na njih. Tisti dan jih sploh nismo prek magnetnega odpirala odpirali. Pač vrata so del leta zelo tečna za zapirat in bi jih bilo treba drugače nastavit. Potem čez nekaj mesecev spet... in spet...
Zapiralo imam pa nastavljeno na 3 sekunde, tako da ni zgoraj opisanih problemov. In ja, lepo se sliši, ko "odpre" in "zapre".

In je pri vsem tem bolj prednost, da imaš na tak način vrata nonstop zaklenjena, ker pri ključu jih nimaš.

Res je.

Protivlomna vrata so za bloke, če pa si kupil protivlomna za hišo pa so te nategnili.

Drži. Imamo tiste "poceni" pirnarjeve, v reklamah mislim da niso niso bila opredeljena kot protivlomna. Sem se pa enkrat pogovarjal z enimi monterji in je tip rekel, da močna brca v vrata pač "odpre" katerokoli magnetno zapiralo v takih vratih. Zato je boljše (vsaj ponoči) še zaklepati.

Pri meni vrata kar konkretno držijo in jih močan veter ne more odpreti

Tudi naših ne, nikakor. Ampak občasno jih (večinoma kateri od otrok) ne potisne "do konca" in če niso zaskočila so v bistvu odprta - le da tega ne vidiš. Gre pa to precej "na trdo", kot sem opisal zgoraj.

Torej si imel pol kak dan (ali več) vse odprto? Carji so, res...8-O


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Raspberry Pi + Home Assistant (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Strojna oprema
21933909 (747) fulgur
»

Pametno stanovanje (strani: 1 2 3 447 48 49 50 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
2481429016 (2699) boocko
»

Izbira domofona

Oddelek: Loža
186027 (808) iglavc
»

Prenova stanovanja in home automation

Oddelek: Loža
473679 (2298) s1m0n
»

Hišna vhodna vrata - nova (katera) ali adaptacija

Oddelek: Loža
208390 (4763) fikus_

Več podobnih tem