» »

Hišna vhodna vrata - nova (katera) ali adaptacija

Hišna vhodna vrata - nova (katera) ali adaptacija

H` ::

Prišel je čas upgradea za vhodna vrata na 30 let stari hiši. Preden me kdo napoti na temu namenske forume, naj povem, da si želim odgovore z IT pristopom (in ne flamewara).

Trenutna vrata so lesena, na vrhu in ob straneh delno zasteklena, sicer slabo tesnijo, ampak so šik in všečna, zato razmišljam tudi o obnovi. Po drugi strani je vprašanje, ali se splača, saj je budget omejen na 2k. Se v tem rangu dobi kaj spodobnega, kaj je trenutno best buy for price/performance? Kar se materiala tiče - ALU je verjetno izven budgeta, plastika pa dolgoročno gledano slaba nalozba? Se kdo sploh loti obnove?

Hvala za feedback!
so be it

18Jerry18 ::

Za 2k dobiš že solidna alu vrata priznanega proizvajalca Pirnar. Moja so bila sicer 3k, ker imajo še prstni odtis in več izolacije (širša, bolj masivna vrata).

SeMiNeSanja ::

Mi smo pred petimi leti menjavali vhodna vrata in se tudi odločili za Pirnar ALU vrata.
Kaj pretirano (razen barvnih kombinacij) si nismo izmišljevali, pa je stvar z montažo in odvozom starih vrat takrat prišlo cca. 2.800€.

Niso pa bila to najcenejša iz njihove ponudbe.

Smo pa bili zadovoljni tako z vrati, kot izvedbo del.

msjr ::

Če so ti vrata všeč in če so masivna, se splača razmislit o obnovi. Prideš z budgetom skozi.

m0LN4r ::

Moji starši so vgradil masivna vhodna vrata pred leti, ker so jima pač všeč. Najslabša odločitev na dolgi rok in za zimo.
Vlaga, suša, mraz in par let pa so že fertik. Dihtala itak nikoli niso, kot kvalitetna ALU/PVC, zdaj pa je samo še slabše.
Zdaj po parih letih spet dilemata ali obnovit ali ALU, ampak nevem kaj jima ni jasno. Lepota gor pa dol. Scheiße.
Recimo, če imaš predprostor in dvojna vrata je drugač, ampak še vedno bo čez par let takoj pihalo.
Pač kot lesena okna, samo to je še slabše, ker se bistveno večkrat odpira in zapira.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Magic1 ::

Les se spreminja gled na vlago in s velikostjo so stvari samo še slabše. Sem zamenjal stopnice s balkona na vrt, narejene tako kot je treba, 5cm debeline, konkretno impregnirane in zažčitene. Po enemu letu so se zvile do pol centi na meter!
Magic

ToniT ::

Pred 12. leti sem bil pred isto dilemo. Na koncu sem dal delati vrata mizarju, ki mi je naredil kopijo starih vrat (dvokrilna vrata na kmečki hiši) v sendvič tehnologiji. Še danes so kot nova.

darthvader ::

V stanovanju sem dal VAL protivlomna vrata, v hiši sem pred časom zamenjal vsa stara zunanja všečna in izrezljana lesena vrata s plastičnimi zaradi težav z zvijanjem in pihanjem skozi vse reže.
Jaz sem dal plastična, ker so bila zame prava izbira glede na finančni načrt pri obnovi celotne hiše.

Kaj ::

Če živiš v hiši in imaš v pritličju okna, je brezveze dati 3K za nevemkakšna vojaško neprebojna vrata, če ti pa komot skozi okno notri pridejo. Razen če imaš rešetke na oknih.

darthvader ::

Običajna protivlomna vrata stanejo okrog 1100EUR, protivlomne žaluzije za okna/vrata 2mx2m 1700EUR brez montaže. Osebno bi se podal v ta strošek zaradi boljšega občutka varnosti. Enkrat ko odplačamo kredit za obnovo. Iz izkušenj video sistem ne pomaga če ima ropar masko, alarm pa tako ali tako nobenega ne gane več, prej dobiš kazen zaradi motenja miru.

SeMiNeSanja ::

Sama vhodna vrata v hišo so ponavadi obrnjena proti cesti, pogosto je tudi kakšna razsvetljava v bližini. To v bistvu tatove bolj odganja, kot nevem kakšen protivlomni sistem. Dejansko ti gredo za hišo, kjer ni razsvetljave, najdejo neko okno (po možnosti tako, ki si ga pustil odprtega?) in jih imaš v hiši navkljub najsodobnejšim varnostnim vratom. Če pa imaš okrog hiše še kakšno lestev, se bodo znali poslužiti tudi te in vstopiti skozi kakšno višje ležeče okno.

Bolje kot investicija v nevem kako draga vrata, se po moje splača investirati v senzorsko razsvetljavo okoli hiše. Po eni strani ti prav pride, če sam v temi še kaj hodiš okoli hiše, po drugi strani pa potencialnim vlomilcem povzroči nelagodje in poveča možnost, da bodo raje vlomili pri kakšnem drugem sosedu, kjer je manj možnosti, da bi jih lahko kdo opazil pri delu.

Če pa imaš še kakšnega psa, ki zna tudi zalajat, če se kaj dogaja okoli hiše, pa še toliko bolje.

Mehmed ::

Ne vem kok se op obremenjuje z varnostjo, samo ja, protivlomna vrata sluzijo namenu kjer so edina tocka vstopa. V hisah ali pa pritlicjih blokov bolj ne. Razsvetljava ima pa smisel, ce imas sosede, ki imajo dober pregled, ki bodo sli vsakic ko se vzge pogledat pa so pripravljeni kej ukrepat. To je malo prevec cejev, da bi se lih zanesel nanjo. Pes pa tudi; najvec sans imas da te izropajo, ko si na dopustu. Psa pa verjetno ne pustis samega doma.

SeMiNeSanja ::

Pes je prevelik, da bi ga vozili s seboj na dopust. Poskrbijo sosedje zanj :)

Kar se tiče razsvetljave, pa je tako, da tistega, ki točno ve zakaj ravno k tebi vlamlja, skoraj zagotovo ne bo pregnala.

Bo pa pregnala vse tiste male tatiče, ki iščejo najlažjo in najmanj tvegano varianto za vlom. Ti hodijo najprej malo na oglede, da ocenijo situacijo. Čim bo pri sosedih bolj 'ugodna', bodo pač šli k sosedom vlamljat, ne pa k tebi.

Jasno, da to ne bo delovalo, če bo sosed imel staro kripo pred bajto, ti pa kakšnega debelega merđota. Ampak tudi v tem primeru bodo tuhtali, da imaš morda tudi alarmo napravo ali še kaj drugega poleg same razsvetljave. Več ko je potencialnega tveganja, prej se bodo ognili tvoje hiše.

Mehmed ::

Problem pri teh predstavah o tipicnih lopovih je, da praviloma ne crpajo iz prakse ampak so bolj razmisljanja enega postenega folka kako bi se oni lotili zadeve, ce bi kdaj zaceli krast. In dostikrat tudi brcnejo v temo.
Kak bivsi lopov ti lahko pove, da ne komplicirajo tok kot si mislis pa ne tuhtajo korelacije med avti pa alarmi. Enostavno razbije okno pa se potuhne za pol ure. Ce se nic ne zgodi, potem ve pri cem je.
Ampak dost o tem, vsaj dokler ne vidimo, da opa dejansko zanima ta del.

m0LN4r ::

En praktičen primer, kako so kradli romi v okolici. Ženska z otrokom je prišla pred sprednja vrata gnjavit, zadi pa odprta terasa.
Prvi dan nič.
Prišla je spet drugi dan, isti štos. S to razliko, da bil samo en doma in ta čas so šli zadi pa pobral kar je blo zanimivega.
Seveda tudi sosedov ni blo doma.

Ogledaš teren, pol pa diverzija na prav trenutek. Par hiš, kjer to lahko narediš in greš naprej v drugo sosesko/okoliš.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

msjr ::

darthvader je izjavil:

protivlomne žaluzije za okna/vrata 2mx2m 1700EUR brez montaže. Osebno bi se podal v ta strošek zaradi boljšega občutka varnosti


A mogoče veš kakšna je cena z montažo? Pa če lahko koga priporočiš?

Dajarra ::

Kupujem vhodna vrata, kjer sem pred dilemo.
PVC (Secom, Mik) ali ALU Basico45 Pirnar vrata?

Pvc vrata so nekje 1000e, Secom celo 1200e, Pirnar pa 1800 s to akcijo za ALUvrata ob 45.obletnici.
Pomembni aspekti so uporabnost in dolgotrajnost uporabe. Vrata niso na sončni legi, protivlomnost in toplotna prevodnost pa tudi nista v prvem planu pri teh vratih.

Hvala

paraboŁa ::

Sorry za hijack teme. Z iskalnikom nisem našel nič bolj nedavnega. Ima kdo izkušnje s tem mizarstvom http://www.markelj.com/. Izdelki so mi na pogled zelo všeč, predvsem to, ker ne ponujajo samo nekih generičnih produktov ampak tipajo tudi bolj estetska področja. Drugih informacij pa žal nimam. Cena mi ni tako pomembna, jebat ga vrata so investicija na dolgi rok.

Hvala za odgovore.

xxpvcxx ::

pozdravljeni

naj opišem svojo izkušnjo z temi iz "KRŠKEGA"...oz je še ni konec še čakam na monterje ki naj bi prišli danes in je ura že 17:15. Najprej naj začnem da so mi 3x prišli merit velikost oken, 2x narobe sestavili ponudbo, kjub temu da smo bli zmenjeni za zaključna dela so to "pozabili v vseh pogodbah ki so jih sestavili (4),

na dan montaže so prišli in ugotovili da so okna premajhna in ponovno čakanje na nova okna. po pogovoru z enem od direktorjev ki mi je v zameno za te napake ponudil zastonj zaključna dela in odvoz sem pristal na to....AMPAK! danes ko je prišel dejanski dan (druge) montaže sem zopet govoril z direktorjem, ki pa je absurdno nesramen, vzvišen in z marsikatero besedo bi ga lahko opisal, povedal citiram: "zakaj bi vam dal to zastonj". Ok ni problem ali jaz to dobim zastonj ali ne pac pa to so mi ponudili pri prejšnem pogovoru saj so storili napako. drugi izgovor je bil "ta ki vam je to rekel ne dela več pri nas". Ok a je to moj problem?

mislim človek plača 100% avans, vzame dopust, ima fer odnos, nisem nič kompliciral in potem dobim tako. Upam da danes res pridejo in porihtajo ta okna tudi če brez zaključnih del in odvoza, samo da se jih rešim. za ostale pa samo stran od teh ljudi....četudi so 100-300 eur ceneje od drugih. živci ki jih zgubljam niso vredni tega prihranka.

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: connel ()

TheBlueOne ::

xxpvcxx je izjavil:


mislim človek plača 100% avans, vzame dopust, ima fer odnos, nisem nič kompliciral in potem dobim tako.


Upam, da ni bila predraga sola. Jaz jih prvic ko bi bili nesramni kontaktiral preko odvetnika. Oni malo bolj vedo, kaj vse lahko zahtevas in pri odvetnikih tak odnos seveda ne pride v postev.

Ko te bo uzaljen klical nazaj, zakaj takoj do odvetnika samo poves, da se vec kot ocitno ne namerava drzati dogovornjenega in mu razlozis, da ti je odvetnik svetoval, da se z njimi vec ne pogovarjas. Vse nadaljne termine potem usklajujes preko odvetnika.

Zgodovina sprememb…

fikus_ ::

Zato se pa ne plačuje 100% avansa, ampak samo polog, da prideš na čakalno vrsto! Na predračunu se točno opiše obseg dobave in del, rok dobave in izvedbe. Kar ti obljubijo po telefonu, je izvedba "dobra volja" tistega, ki ti obljublja. Takšne zadeve se dajo na papir.

Če se ponudnik ne drži dogovorjenih stvari, ga lahko začneš privijat na osnovi napisanih papirjev! Ostalo je bolj kot ne prerekanje, kaj je kdo rekel/obljubil.

Sedaj je najbolje, da osebno stopiš na firmo, se pogovoriš s kom kompetentnim z njihove strani, dobiš pisno potrditev dogovorjenih terminov. Če se tega ne gredo, potem je na vrsti odvetnik in morebitna tožba.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup novih oken (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Loža
354105259 (8632) BCSman
»

Stanovanjska protivlomna vrata (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5222996 (12500) m1h4
»

Ponudniki oken na slovenskem trgu

Oddelek: Loža
92181 (1360) Ganon
»

Zavajajoče oglaševanje in ponudba pri nakupu vhodnih vrat

Oddelek: Loža
1911861 (10894) St235
»

opremljanje stanovanja - strošek

Oddelek: Loža
208031 (1922) zlobcek

Več podobnih tem