» »

Nika Kovač - vodja strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora.

Nika Kovač - vodja strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora.

Temo vidijo: vsi
1
2
»

hamez66 ::

Sovražni govor je, če rečeš kaj negativnega o zaščitenih skupinah ali kaj lepega o belcih in domačinih. A se še niste naučili?

AtaŠtumf ::

hamez66 je izjavil:

Sovražni govor je, če rečeš kaj negativnega o zaščitenih skupinah ali kaj lepega o belcih in domačinih. A se še niste naučili?

Ena boljših definicij!
#SlovenijaPrva #SLOVEenianLivesMatter #SlavaGasilcem

Samael ::

@nejclp saj @AtaŠtumf dobro ve, kaj je prav in kaj je narobe, zgolj trmoglavi malce, ker mu v tem primeru narobe ustreza :) Tu ni problem v sami definiciji ampak v nečem na čemer lahko dela zgolj @AtaŠtumf sam. Pa ne zgolj on.
Samael != Samuel

nejclp ::

AtaŠtumf je izjavil:

Še vedno ne odgovoriš, kdo določa kontekst?

Ti, NK, Golob, ...?

Strokovna javnost, definicije, zakoni, družbeni konsenz, mednarodni standardi in na koncu sodišča bi rekel. Če se delaš idiota, bi ti to mogoče šteli kot olajševalno okoliščino.

hamez66 je izjavil:

Odvisno kaj "lepega" rečeš.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: nejclp ()

mr_chai ::

nejclp je izjavil:

Štumf, dej mi pripelji enega, ki mu je izraz nigger pozitiven, pa ga jaz osebno pofukam. Kontekst je važen, anede, sprenevedavko genijalni. A vidiš, kako sem uporabil besedo genijalni?

a s kondomom al brez ?

Un k misl, da bo Nika kr zastojn opravljala to funkcijo je mal pečen u glavo ;)

Samael je izjavil:

@nejclp saj @AtaŠtumf dobro ve, kaj je prav in kaj je narobe, zgolj trmoglavi malce, ker mu v tem primeru narobe ustreza :) Tu ni problem v sami definiciji ampak v nečem na čemer lahko dela zgolj @AtaŠtumf sam. Pa ne zgolj on.

To vem, itak je genijalc. A vidiš kako lepo besedo sem uporabil?

Samael je izjavil:

Vem, kaj je sovražni govor, samo problem, ki ga vidim je v tem, da nam določevalci sovražnega govora, tega ne znajo razložiti.

Potem pa ves čas spreminjajo definicijo, prvo je bil kriv izraz, sedaj je kriva definicija, ...

Še večji problem je pa v tem, da v praksi je sovražni govor lahko praktično vse, kar si odločevalec izmisli in potem pridemo do primera, da se človek aktivno samocenzurira in potem zaradi pomanjkanja odkrite komunikacije, pride do veliko večjih konfliktov.

Osebno verjamem, če bi lahko marsikatere obrobne ideje, odkrito in brez bojazni več ali manj kulturno razpravljali, bi bilo veliko manj takih ali drugačnih konfliktov in bi ugotovili, da imamo veliko več skupnih točk, kakor razlik!

Tudi pri marsikomu bi lahko spremenili njegovo sovražno mišljenje, če bi tak človek lahko vse po pravici povedal, brez takojšnjega obsojanja, mogoče bi ga lahko celo razumeli, on pa nas, mogoče bi lahko celo prišli do skupnih točk in bi prišlo do boljše rešitve za obe strani.

Sedaj se pa taka oseba, aktivno samocenzurira, in posledično zapira čedalje bolj vase ali išče ljudi, ki so podobni kot ta oseba, konflikt med njo in nami raste, in bo slej, ko prej prišlo do izbruha, ter veliko večjega problema, kot bi prišlo, če bi prosto komunicirali!

nejclp je izjavil:

Samael je izjavil:

To vem, itak je genijalc. A vidiš kako lepo besedo sem uporabil?

nejclp, problem, ki ga ti imaš je v tem, da ves čas napadaš osebo in ne sporočilo, sedaj pa lahko še 100x napišeš tak ali drugačen izraz zame, me osebno to niti malo ne moti.

Če pa misliš komunicirati glede teme in sporočila, pa z veseljem komuniciram s teboj, čeprav se morda vedno ne strinjam s tvojim mnenjem, bom pa vedno branil in zagovrajal, da boš lahko vedno in povsod svoje mnenje na normalen način izrazil!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: AtaŠtumf ()

Samael ::

AtaŠtumf je izjavil:

Vem, kaj je sovražni govor, samo problem, ki ga vidim je v tem, da nam določevalci sovražnega govora, tega ne znajo razložiti.

Kako ne? To ti še jaz lahko (citiram). Kaj je sovražni govor. Težava je najbrž nekje drugje. Da je kultura dialoga padla tako nizko, da so se spremenili standardi, kjer je sovražni govor nesankcionirano postal praktično del vsakdana. Saj tudi če pogledaš po tem forumu - kdo se najbolj razburja? Tisti, ki sami uporabljajo tovrstno retoriko.

Ampak dajva zdaj raje o tem kar te zanima.

Kaj je sovražni govor.

Izražanje, katerega namen je ponižati, ustrahovati ali
podžigati nasilje zoper osebo ali skupino ljudi na temelju
določenih osebnih naveznih okoliščin (rase, narodnosti,
spola, vere, spolne usmerjenosti, invalidnosti, jezikovnih
sposobnosti, političnih in moralnih prepričanj,
družbenega razreda, poklica…)

Izražanje sovražnosti ali diskriminatornih predsodkov na
račun (naštetih) osebnih okoliščin oziroma izražanje, ki
je v celoti motivirano z rasnimi etičnimi, verskimi,
spolnimi in drugimi predsodki (praviloma proti
ranljivejšim skupinam)

Seveda tu vedno obstaja bojazen, da se bo kakršna koli restrikcija, omejitev uporabljala kot orožje za zatiranje opozicije - ampak to še ne pomeni, ne bi smelo dati bianko karte sovražnemu govoru. Meni bi bilo čisto OK, če bi se s tem spoprijela prejšnja oblast. Pa se ni. Pa tudi za to nimam nekih blaznih iluzij, da zdaj bo pa vse boljše, lepše. Ne bo. Je pa prav, da se o tem govori, da se vsaj skuša nekaj spremeniti, narediti boljše. Ker če se niti ne poskusi, vse samo še bolj tone, gre navzdol.
Samael != Samuel

free_rider ::

Gospod je izjavil:

Kdo verjame, da bo Nika Kovač - vodja strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora svoje delo opravljala pošteno in nepristransko.

Jaz.

Samael je izjavil:

Kako ne? To ti še jaz lahko (citiram). Kaj je sovražni govor. Težava je najbrž nekje drugje. Da je kultura dialoga padla tako nizko, da so se spremenili standardi, kjer je sovražni govor nesankcionirano postal praktično del vsakdana. Saj tudi če pogledaš po tem forumu - kdo se najbolj razburja? Tisti, ki sami uporabljajo tovrstno retoriko.

Ampak dajva zdaj raje o tem kar te zanima.

Kaj je sovražni govor.

Izražanje, katerega namen je ponižati, ustrahovati ali
podžigati nasilje zoper osebo ali skupino ljudi na temelju
določenih osebnih naveznih okoliščin (rase, narodnosti,
spola, vere, spolne usmerjenosti, invalidnosti, jezikovnih
sposobnosti, političnih in moralnih prepričanj,
družbenega razreda, poklica…)

Izražanje sovražnosti ali diskriminatornih predsodkov na
račun (naštetih) osebnih okoliščin oziroma izražanje, ki
je v celoti motivirano z rasnimi etičnimi, verskimi,
spolnimi in drugimi predsodki (praviloma proti
ranljivejšim skupinam)

Seveda tu vedno obstaja bojazen, da se bo kakršna koli restrikcija, omejitev uporabljala kot orožje za zatiranje opozicije - ampak to še ne pomeni, ne bi smelo dati bianko karte sovražnemu govoru. Meni bi bilo čisto OK, če bi se s tem spoprijela prejšnja oblast. Pa se ni. Pa tudi za to nimam nekih blaznih iluzij, da zdaj bo pa vse boljše, lepše. Ne bo. Je pa prav, da se o tem govori, da se vsaj skuša nekaj spremeniti, narediti boljše. Ker če se niti ne poskusi, vse samo še bolj tone, gre navzdol.

Točno ta bojazen mene osebno skrbi, pa ne samo mene.

Problem te definicije, ki si jo ti objavil je v tem, da se to definicijo lahko uporabi in razume kot karkoli, kar ti ne paše, posebaj tale del " in drugimi predsodki (praviloma proti ranljivejšim skupinam)".

V to lahko spraviš dobesedno vse!

Enako tole je spet zelo prosta definicija "Izražanje sovražnosti ali diskriminatornih predsodkov".

Nikjer ni določeno kdo te predsodke definira in zato lahko pridemo do tega, da je najboljša definicija sovražnega govora tole: "Sovražni govor je, če rečeš kaj negativnega o zaščitenih skupinah ali kaj lepega o belcih in domačinih."

Bistvo vsega pa je v tem, da morda ti je določena politična oblast danes všeč in morda ne bo tega izrabljala za take in drugačne namene.

Pa si upaš 100% trditi, da naslednja oblast bo izvajala enako!?

Ali pa imaš v glavi (osebno upam, da ne), da itak tebe ne bodo preganjali, ker so tvoji, jutri boš šel pa na cesto, ko ne bodo več tvoji in te bodo zaradi enake komunikacije preganjali?

arnecan1 ::

Invictus je izjavil:

Ko misliš, da slabše vlade od Janševe ni bilo, pa zdaj tole...

Cel kup mladine na vodilnih položajih, brez dneva delovne dobe v nekem realnem sektorju.

Z realnega sektorja še pridejo. Saj je Holob vsakega managerja, kateremu v gospodarstvu ne bo uspelo, povabil v javni sektor.

Sicer pa ta novica ni omembe vredna, saj je to le malenkost v primerjavi s tem, kar dela ta vlada vse narobe.

Edina dobra stvar pri tem pa je, da se sedaj že javno vidi, da Holob nevladnikom, kateri so mu pomagali na oblast, sedaj vrača z uslugami, denarjem, položaji....

nejclp je izjavil:

N-krat sem že to napisal, nazadnje danes, tukaj https://slo-tech.com/forum/t800691/p786...

Sedaj pa zasuk.

Kaj pa če Shqiptar reče Janši šiptar?

Ali pa v Sloveniji živeči ali celo rojeni Shqiptar mu reče šiptar?

Ali pa če celo Janša reče Shqiptarju šiptar?

Ali pa pripadnik madžarske manjšine reče Shqiptarju šiptar? Kajti pripadnik madžarske manjšine v Sloveniji ni južnoslovanski Slovan ali kako nam že ti praviš?

P.S.: In če meni Shqiptar reče Janez, a je to žaljivo? Ali celo sovražno? Ali pa ni to nič takšnega?

132932 ::

AtaŠtumf je izjavil:

Še vedno ne odgovoriš, kdo določa kontekst?

Ti, NK, Golob, ...?

Nika.

Wrop ::

Kdo bo pa vodil zamišljen strateški svet proti neoliberalnemu mišljenju? V Levici je še precej zaslužnega kadra brez službe, ki bi lahko to vodili.

StarMafijec ::

Nazivati nekoga z neoliberalcem je tudi psovka. Vsaj tako je enkrat R. Pezdir zatrdil.

Wrop ::

StarMafijec je izjavil:

Nazivati nekoga z neoliberalcem je tudi psovka. Vsaj tako je enkrat R. Pezdir zatrdil.

Do sedaj psovka, od sedaj naprej sovražni govor. Pa ne za tiste, ki tako pravijo, ampak tiste, ki tako mislijo in govorijo.

111111111111 ::

TESKAn je izjavil:

Tretje, sem za svobodo govora, tako najlažje identificiraš osebe z 'duševnimi problemi', se kar sami javijo.

In za konec, podpiram potezo vlade, že zato, ker je vedno zabavno gledat meltdowne snežinkic na tem forumu (ki bodo sedaj brez dvoma začele kričat da neee, one se že ne topijo).

Heh, v novem sistemu boš ti prvi plačal kazen, ker si duševne probleme dal v narekovaje in potem se boš stopil. :D

Zmajc je izjavil:

Trump z svojimi podrepniki in Jajo pri nas so na žalost normalizirali sovražni govor. Če jim braniš, da grozijo in grobo žalijo svoje politične nasprotnike si "sovražnik svobode izražanja" in še kaj hujšega. Istočasno pa tožijo vsakega, ki poda kako kritično na njegov račun.

V prejšnji vladi, so največ sovražnega govora sproducirali ravno tisti, ki so sedaj najbolj za cenzuro.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

Zgodovina sprememb…

arnecan1 je izjavil:

Kaj pa če Shqiptar reče Janši šiptar?

Ali pa v Sloveniji živeči ali celo rojeni Shqiptar mu reče šiptar?

Ali pa če celo Janša reče Shqiptarju šiptar?

Ali pa pripadnik madžarske manjšine reče Shqiptarju šiptar? Kajti pripadnik madžarske manjšine v Sloveniji ni južnoslovanski Slovan ali kako nam že ti praviš?

P.S.: In če meni Shqiptar reče Janez, a je to žaljivo? Ali celo sovražno? Ali pa ni to nič takšnega?

da 1. Potem je verjetno Janša Albanec.

Ad 2. Za madžara je pač odvisno v katerem jeziku govori, v slovenščini je omenjeni izraz žaljivka.

ad 3. Če tebi reče Janez to ni žaljivo, ker Janez ni žaljivka.

nejclp je izjavil:

8. Marec država ne financira, kolikor vem. Plus, funkcijo bo opravljala brez plačila.

Ja, tale Nikica je pa res samarijanka. Sicer je proti vladi, ampak bo vseeno šla v strateški svet, ker je proti. :D

AtaŠtumf je izjavil:

nejclp, problem, ki ga ti imaš je v tem, da ves čas napadaš osebo in ne sporočilo, sedaj pa lahko še 100x napišeš tak ali drugačen izraz zame, me osebno to niti malo ne moti.

Če pa misliš komunicirati glede teme in sporočila, pa z veseljem komuniciram s teboj, čeprav se morda vedno ne strinjam s tvojim mnenjem, bom pa vedno branil in zagovrajal, da boš lahko vedno in povsod svoje mnenje na normalen način izrazil!

Odgovoril sem na vsa tvoja vprašanja, konkretno in s primeri. Itak ne debatiraš v dobri veri, ampak se sprenevedaš in poskušaš zgolj čimvečkrat užaliti zaščitene skupine. Če je to tvoja želja, pač izvoli, ti ne bo noben branil, jaz še najmanj.

nejclp je izjavil:

N-krat sem že to napisal, nazadnje danes, tukaj https://slo-tech.com/forum/t800691/p786...

Hja če Niki rečeš, da je Pujsa Pepa, to ni sovražni govor, ker lahko shujša. To je po tvoji definiciji.

Wrop je izjavil:

StarMafijec je izjavil:

Do sedaj psovka, od sedaj naprej sovražni govor. Pa ne za tiste, ki tako pravijo, ampak tiste, ki tako mislijo in govorijo.

A propo. ko smo že pri cmeravih snežinkicah, Pezdir je tudi o nekih kovčkih denarja govoril. A je že kaj več povedal? Saj zdaj je pa primer že zastaral, a ni?

AtaŠtumf je izjavil:

definicija sovražnega govora tole: "Sovražni govor je, če rečeš kaj negativnega o zaščitenih skupinah ali kaj lepega o belcih in domačinih."

Daj mi primer sovražnega govora, kjer kaj lepega poveš o belcih.

nejclp je izjavil:

Strokovna javnost, definicije, zakoni, družbeni konsenz, mednarodni standardi in na koncu sodišča bi rekel. Če se delaš idiota, bi ti to mogoče šteli kot olajševalno okoliščino.

Potem lahko daš primer dobre prakse iz tujine, kje imajo to urejeno. Severna Koreja ne velja.

AtaŠtumf je izjavil:

Potem pa ves čas spreminjajo definicijo, prvo je bil kriv izraz, sedaj je kriva definicija, ...

Še večji problem je pa v tem, da v praksi je sovražni govor lahko praktično vse, kar si odločevalec izmisli in potem pridemo do primera, da se človek aktivno samocenzurira in potem zaradi pomanjkanja odkrite komunikacije, pride do veliko večjih konfliktov.

Osebno verjamem, če bi lahko marsikatere obrobne ideje, odkrito in brez bojazni več ali manj kulturno razpravljali, bi bilo veliko manj takih ali drugačnih konfliktov in bi ugotovili, da imamo veliko več skupnih točk, kakor razlik!

Tudi pri marsikomu bi lahko spremenili njegovo sovražno mišljenje, če bi tak človek lahko vse po pravici povedal, brez takojšnjega obsojanja, mogoče bi ga lahko celo razumeli, on pa nas, mogoče bi lahko celo prišli do skupnih točk in bi prišlo do boljše rešitve za obe strani.

Sedaj se pa taka oseba, aktivno samocenzurira, in posledično zapira čedalje bolj vase ali išče ljudi, ki so podobni kot ta oseba, konflikt med njo in nami raste, in bo slej, ko prej prišlo do izbruha, ter veliko večjega problema, kot bi prišlo, če bi prosto komunicirali!

Lepo napisano, ampak na tej razvojni stopnji Levičarji še niso. :D

Samael je izjavil:

Torej je verbalni napad na Janšo, na vrhu triglava sovražni govor ali ne?

Zgodovina sprememb…

1
2
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nemčija bo hudo kaznovala sovražni govor (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
13034638 (31359) Mavrik
»

Spletno oko za cenzuro interneta (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Novice / NWO
33879252 (70371) Mr.B

Več podobnih tem