» »

Objavljanje člankov v sistem COBISS kot študent

Objavljanje člankov v sistem COBISS kot študent

tjazerzen ::

Pozdravljeni SloTechovci! :)

Moje ozadje:
Sem študent zadnjega letnika matematike, ki hoče svojo diplomsko računalniško temo razviti v rahlo bolj raziskovalno ter to objaviti v sistem COBISS.
Drugo leto namreč nameravam svoj študij nadaljevati v računalniški smeri na eni izmed težjih univerz v tujini, pa mi objava pride zelo prav ne samo kot referenca na prijavi na fakulteto, ampak mi prav tako poveča možnosti pri pridobivanju štipendije Ad Futura.

Idealno bi objavil članek COBISS tipa 1.04 (strokovni članek) - po opisu iz njihove spletne strani je definicija strokovnega članka sledeča:

Strokovni članek je predstavitev že znanega, s poudarkom na uporabnosti rezultatov izvirnih raziskav in širjenju znanja, zahtevnost besedila pa prilagojena potrebam uporabnikov in bralcev strokovne ali znanstvene revije ali integrirnega vira.


Ima kdo mogoče kaj izkušenj z objavljanjem člankov v COBISS? Moram kot študent imeti pri pisanju akademskega "mentorja"?

Na eni izmed prejšnih diskusij sem opazil, da je nekdo predlagal ERK konferenco, kar se mi zdi super ideja. Ima mogoče kdo še kak predlog kako si zagotoviti, da je članek objavljen pod željeno oznako?

Kakršnih koli predlogov sem iz srca vesel.
  • spremenilo: tjazerzen ()

Sc0ut ::

Mentorja vprasaj ce lahko objavis pa zacbi iskat revije. Glede na to da izhajaš iz diplome izberi neko open acces iz tvojega področja, plačaj tistega jurija pa bo.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

tjazerzen ::

Sem našel revijo. Ne razumem čisto o plačevanju "jurja" :) - kje se pojavijo stroški?

Če je moj članek sprejet v kako revijo, kako potem pristopim do sistema COBISS ter zaprosim za objavo članka, ali se to zgodi avtomatsko?

Zigerion ::

COBISS je zgolj bibliografska baza podatkov, kamor članka ne "objaviš". Najverjetneje se bo zapis o objavljenem prispevku izvedel samodejno (ker je mentor že del baze), v skrajnem primeru pa zatežiš knjižničarju. Ta del objavljanja je simple in se z njim ne rabiš obremenjevat.

Pomembnejše vprašanje je izbira revije. Na primer če objaviš članek v revijo Življenje in tehnika je to strokovni prispevek, v Elektrotehniškem vestniku objavljajo znanstvene članke (morda obstaja ekvivalentna revija za matematiko?), v ERK pa prispevke na konferenci (pazi to ni strokovni članek). Skomuniciraj celotno zadevo z mentorjem, ki bo tudi najbolje vedel za katero revijo je primeren tvoj prispevek.

Open access so pa revije, kjer plačaš nekaj tisoč cekinov, zato da je članek prostodostopen. V praksi pa to velikokrat pomeni, da ima večjo možnost za objavo ter da je objavljen hitreje. Še enkrat - obrni se na mentorja.

Srečno :-)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pisanje diplomske in povzetki ze napisanega? (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
6720308 (3442) guestalison9
»

Google bolj omejuje svojim raziskovalcem, kaj lahko objavijo

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
308505 (5887) x128
»

Nemški raziskovalci bodo danes izgubili dostop do znanstvenih člankov, težave tudi dr (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6122604 (19431) mojca
»

Upor proti izdajatelju strokovnih revij Elsevier

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
347826 (5625) lmorgh
»

Preprodaja gesel za dostop do znanstvenih revij (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5122883 (20280) poweroff

Več podobnih tem