» »

Zakaj "fiksna stimulacija" kot del plače?

Zakaj "fiksna stimulacija" kot del plače?

enemon ::

Razumem, da jo podjetja dajo, da lahko potem zaposlenemu ta del v prihodnosti odvzamejo in mu s tem dejansko znižajo plačo. Pa verjetno se potem tudi bolniške in vse ostalo obračunavajo na to nižjo osnovo brez stimulacije.

Kaj so poleg naštetega razlogi, da se podjetja odločajo za tak način plačevanja in ne dajo že v osnovi višje osnovne bruto plače?

AndrejS ::

Zato da se lahko ta del odvzame, če delavec slabo dela.

A ga ni potem bolje odpustiti?

Rok Woot ::

Če podjetju zašteka za kakšen mesec, ti zniža stimulacijo in vrne naslednji mesec. Recimo, da se izogne premostitvenemu kreditu.

Najbolje bo, da o tem vprašaš na dotičnem podjetju.

Rok Woot je izjavil:

Če podjetju zašteka za kakšen mesec, ti zniža stimulacijo in vrne naslednji mesec. Recimo, da se izogne premostitvenemu kreditu.

Samo potem tudi tebi zašteka pri plačilu položnic lahko. To ni glih OK.

To je stvar dogovora med zaposlenim in delodajalcem. Saj pravim pozanimaj se in zmeni vnaprej, če mene vprašaš je bolje imeti višjo bruto plačo. Mi pa opcija B ne izgleda slabo. Pač odvisno koliko imaš plačo, koliko kreditov, koliko procentov podjetja itd...

Pa če te odpustijo, ti tudi zašteka a nu? Bolje potrpeti kak mesec. Ponavadi delajo to zelo majhna podjetja ...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Rok Woot ()

S to stimulacijo pridejo v neko povprečje plač v panogi. Je pa to eno izmed večjih podjetij, vsaj po prihodkih.

Tidule ::

enemon je izjavil:

Rok Woot je izjavil:

Samo potem tudi tebi zašteka pri plačilu položnic lahko. To ni glih OK.

Samo ce se ne zavedas, da je stimulacija opcijska in ti jo lahko delodajalec kadarkoli odvzame.

feryz ::

Zato ker komplicirajo tam, kjer ni treba.
Pri nas imamo vsi na pogodbah minimalni bruto, iz par let nazaj, se pravi nekje 850 evrov bruto, na plačilnih pa dvakratnik tega ali več. Do sedaj se ni še nihče pritožil.
Če bo res zagustilo, se bruto na plačilni spusti in prevedri krizo. Vsekakor tako nizko, kot je na pogodbi niti ne more več pasti.

Baja ::

>Pa verjetno se potem tudi bolniške in vse ostalo obračunavajo na to nižjo osnovo brez stimulacije

stimulacija se šteje v bruto, tako da se prispevki in dodatki obracunajo isto kot ce bi mel vecji bruto v osnovi. glede bolniške in dopusta nisem ziher, ampak če je fix, verjetno dobis ven vec. ker ce ni fix in si teden dni na bolniškem/dopustu je tudi stimulacija nizja.

svecka ::

osnova je vedno bolje met, ker se lahko pri izračunu dodatkov (nočna), ne upošteva stimulacija ampak osnovna bruto urna postavka.

Stimulacije so nateg.

kow ::

Niso nateg, ampak edina razumna resitev za podjetja, da imajo nekaj fleksibilnosti pri placah.

GupeM ::

Se strinjam. Tudi meni se to zdi povsem normalno, dokler je seveda tudi osnovni bruto primerno visok. Če podjetju gre dobro, ne vem zakaj ne bi dali fiksne stimulacije, namesto da plačo zvišajo. Tako imajo pač možnost plačo nekoliko zmanjšati, ko podjetju začne slabše iti.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GupeM ()

TESKAn ::

Tako imajo pač možnost plačo nekoliko zmanjšati, ko podjetju začne slabše iti.

Ja, samo potem deset let poslušaš vsako leto, kako podjetje raste, raste dobiček, prodaja, vse raste, AMPAK mormo bit previdni, zato plače ne bodo rasle. Seveda, ko se napove kaka kriza, pa takoj porezat vse stimulacije.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

GupeM je izjavil:

Se strinjam. Tudi meni se to zdi povsem normalno, dokler je seveda tudi osnovni bruto primerno visok. Če podjetju gre dobro, ne vem zakaj ne bi dali fiksne stimulacije, namesto da plačo zvišajo. Tako imajo pač možnost plačo nekoliko zmanjšati, ko podjetju začne slabše iti.

No če šele s stimulacijo prideš na neko povprečje v panogi in ta stimulacija predstavlja 50% bruta, stvari ne izgledajo več tako dobro.

GupeM ::

Normalno. Če je pa že bruto okrog povprečja, pa recimo 10, 15, 20 % stumilacije, potem pa je zadeva povsem sprejemljiva. Sploh ker se vse to upošteva tudi pri kreditu, negi za otroka, če se ne motim, nadomestilih za brezposelnost, porodniškem dopustu, ...

Sicer se pa povprečna plača v panogi računa skupaj s stimulacijo, če se ne motim. Tako da če skupaj s stimulacijo prideš na to povprečje, je kar ok. Če stimulacija predstavlja majhen del plače. Ne 50 %.

Pod črto je pa seveda tudi to bolje, če seveda zadevo res redno dobivaš, kot pa če samo majhen bruto, brez stimulacije.

Stimulacija je del bruto plače, tako da se od nje računajo vsa povprečja, dodatki, krediti itd... Ne glede na to ali je to 1% ali 50% plače.

Baja je izjavil:

>Pa verjetno se potem tudi bolniške in vse ostalo obračunavajo na to nižjo osnovo brez stimulacije

stimulacija se šteje v bruto, tako da se prispevki in dodatki obracunajo isto kot ce bi mel vecji bruto v osnovi. glede bolniške in dopusta nisem ziher, ampak če je fix, verjetno dobis ven vec. ker ce ni fix in si teden dni na bolniškem/dopustu je tudi stimulacija nizja.

Jaz recimo imam stimulacijo, ko sem na bolniški dobim isto vsoto, kot če delam. Takrat podjetje pač ustrezno poveča stimulacijo. Kako ste pa vi zmenjeni?

Vice ::

Tidule je izjavil:

Stimulacija je del bruto plače, tako da se od nje računajo vsa povprečja, dodatki, krediti itd... Ne glede na to ali je to 1% ali 50% plače.

Lahko se ni pa nujno, to je poanta, da se podjetje odloči za stimulacijo. Stimulacija ni 100% zagotovljen vir prihodka.
Od podjetja samega je odvisno ali upošteva stimulacijo za čas bolniške, dopusta...
Pri banki tudi ni nujno, da upošteva stimulacijo v kreditno sposobnost, Odvisno od primera, ekonomske situacije...

Če je stimulacija izplačana je sestavni del bruto plače.

Kekokekič ::

Sem bil tud jst na razgovoru in sm celo šov delat v eno tako firmo. Mel so plačilno sestavljeno tako, da je bil nek fixni del + stimulacija/nagrada/bonus zraven (v pogodbi pa je bil naveden minimalc..ampak pustmo to). Seveda so mi na sveto trdil, da se ta variabilni del nikoli ne niža in ostane vedno tak kot se dogovorimo. Vprašal sem kako je potem med dopustom, bolniškami, itd... in so spet trdili, da vse ostane kot smo zmenjeni.

Zaposleni, ki so tam delali dlje so mi hitro povedali, da ja, če si na dopustu 1 teden ostane enako, če si dlje v kosu se ti niža. Tudi povedal so, da so bli primeri, ko so brez opozorila in/ali razlage ta variabilni del znižali, itd. Sem hitro zapustil tisto firmo :). Po mojih izkušnjah to ni okj in bi na tvojem mestu vztrajal pri plači brez teh dodatkov. V primeru, da tega ne dobiš bi pa iskal naprej (če slučajno to sprašuješ, ker imaš namen menjati službo..).

fikus_ ::

Variabilni del, stimulacija, ... ali kakorkoli to imenujete je čisto OK, če so zapisana pravila, po katerih se oblikuje in če se tega delodajalec drži.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Vice ::

Tidule je izjavil:

Če je stimulacija izplačana je sestavni del bruto plače.

Rdeča je sestavni del jabolka.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Razlika v bruto plači (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8711648 (7776) buttcrack
»

Plača po bolniški

82083 (1398) Hexx
»

Dvig urne postavke, Bruto in Neto plača (strani: 1 2 )

8120320 (17936) McHusch
»

[Delovna razmerja]Neto znesek na pogodbi za redno delovno razmerje za nedolocen cas (strani: 1 2 )

7423135 (20588) St235

Več podobnih tem