» »

Pomoč pri nadgradnji računalnika

Pomoč pri nadgradnji računalnika

Locoroco ::

Pozdravljeni! Ker mi je pred kratkim udar strele uničil 10 let star računalnik, bi sedaj tega rad obnovil oz. posodobil. Mi lahko prosim, nekdo preveri, če te nove komponente pašejo skupaj, uporabil bi pa tudi nekaj starih komponent. Zamislil sem si sledečo konfiguracijo:
https://eigre.si/asus-rog-strix-b660-f-...
https://eigre.si/intel-core-i5-12600-bo...
https://eigre.si/kingston-fury-beast-16... (na žalost samo eno 16gb ploščico rama, upam da računalnik deluje samo z eno ali bi moral imeti dual način 2.8gb)
https://eigre.si/ssd-kingston-m-2-pcie-...

Od starih komponent bi uporabil:
grafično geforce GTX 960 4GB (paše ta grafika v novo osnovno ploščo?)
napajalnik Thermaltake Berlin 630w (Bo dovolj ta napajalnik za to novo konfiguracijo?)
ohišje, sata diske in dvd enoto

Hvala vam za odgovore in nasvete.
i7-2600K 3.4GHz@4.8GHz,Hladilnik Alpenföhn K2,AsRock Z68 Fatal1ty,2X4GB DDR3
G.Skill 2133MHz,240GB SSD Samsung,Zotac GTX 960 4Gb AMP Edition,6TB HDD,
Thermaltake Xaser III,BX2450,Z5500,Logitech G9,Razer BlackWidow Ultimate

dexterboy ::

Vse skupaj paše kot ata na mamo ;)
Grafika je PCI-Express vodilo, DVD se priklopi na SATA vmesnik, napajalnik pa že ima 8 pinski za napajanje procesorja? To preveri, če ne, zamenjaj napajalnik. Ne vem pa, kako ti je udar strele uničil comp, ni ti pa uničil napajalnika. Je bila vodna strela? (ja, ta izraz obstaja, se ne hecam)

DODATEK;
matična ima DDR5 ram, tebi je pa crknil DDR4 ram. Poišči plato z istim podnožjem, ampak, da podpira DDR4 ram. Če sploh obstajajo, nisem preverjal... skratka bodi pozoren, da ima DDR4 ram in da ima SATA vmesnik za optično enoto.
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

Zgodovina sprememb…

Locoroco ::

dexterboy je izjavil:

Vse skupaj paše kot ata na mamo ;)
Grafika je PCI-Express vodilo, DVD se priklopi na SATA vmesnik, napajalnik pa že ima 8 pinski za napajanje procesorja? To preveri, če ne, zamenjaj napajalnik. Ne vem pa, kako ti je udar strele uničil comp, ni ti pa uničil napajalnika. Je bila vodna strela? (ja, ta izraz obstaja, se ne hecam)

DODATEK;
matična ima DDR5 ram, tebi je pa crknil DDR4 ram. Poišči plato z istim podnožjem, ampak, da podpira DDR4 ram. Če sploh obstajajo, nisem preverjal... skratka bodi pozoren, da ima DDR4 ram in da ima SATA vmesnik za optično enoto.

Hvala za odgovor. Ja res je čudno, strela mi je uničila monitor, tiskalnik in na osnovni plošči vse USB priklope in Mrežno kartico. Ostalo deluje, še napajalnik je preživel. Napajalnik že ima 8 pinski priklop. Žal pa imam rame dd3, tako da sem razmišljal da bi naredil preskok na ddr5.
i7-2600K 3.4GHz@4.8GHz,Hladilnik Alpenföhn K2,AsRock Z68 Fatal1ty,2X4GB DDR3
G.Skill 2133MHz,240GB SSD Samsung,Zotac GTX 960 4Gb AMP Edition,6TB HDD,
Thermaltake Xaser III,BX2450,Z5500,Logitech G9,Razer BlackWidow Ultimate

GupeM ::

dexterboy je izjavil:

Ne vem pa, kako ti je udar strele uničil comp, ni ti pa uničil napajalnika. Je bila vodna strela? (ja, ta izraz obstaja, se ne hecam)

Sicer offtopic, ampak vseeno: Reče se vodena strela, ne vodna. Ni pa nobene razlike med navadno in vodeno strelo, razen v tem, da pri vodeni streli ne pride do požara. Pa še to je zgolj ljudsko poimenovanje, ne uradno.

Če pa ni šlo za direkten udar strele, pa se občutljivejše komponente lahko skurijo. Pri nas je enkrat udarila nekaj 10 m od bajte in je skurilo izključen modem in ruter. Bila sta izključena tako iz električnega, kot iz telefonskega omrežja. Izključen je bil tudi računalnik, ki je bil edini s kablom povezan na router. Otroške igrače so začele same od sebe piskati in utripati. Seveda tiste, ki so imele funkcijo piskanja in/ali utripanja že vgrajeno. Mislim, da je skurilo še nakaj stvari v računalniku in tisti DVB-T pretvornik, ki so jih prodajali ob uvedbi DVB-T signala v Sloveniji, ampak se ne spomnim točno. Sklepam, da zaradi statične elektrike. Je bil pa res nenavaden občutek, ko je usekalo. Se mi je zdelo, da mi je vse kocine dvignilo, kot ti jih dvigne s statično elektriko nabit balon. Pa ne vem, a je bil tak občutek zaradi statične elektrike ali zaradi zračnih valov glasnega poka, ki je bil istočasno z bliskom, ali zaradi obojega.

ST-777 ::

Tvoj napajalnik Thermaltake Berlin - 630W ima hitrost ventilatorja: 2000 vrt/min +/-10%, kar je veliko. Ventilatorji, ki se hitro vrtijo, so ponavadi glasni. Raje izberi napajalnik, ki lahko zniža hitrost. Na primer tega: https://www.mlacom.si/komponente/napaja... , ki ima Smart and Silent Fan Control.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Udar strele

Oddelek: Loža
454134 (2146) fikus_
»

Prenosnik in strela

Oddelek: Strojna oprema
203281 (2539) STU-III
»

Strela

Oddelek: Loža
314356 (3630) oo7
»

udar strele - vse uničeno? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
9310023 (7468) gregor
»

Surgeprotector - ali varuje pred strelo?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
424511 (3903) AngelOfDeath

Več podobnih tem