» »

Nesreča!!!!

Nesreča!!!!

Yacksy ::

Čez vodno hlajenje sem sputil malo navadne vode, da bi se malo prepucalo vse skupi (sem moral razdrt, ker mi je začel rezervoarček puščat). Pa se mi je malo vode polil. Seveda ode vsa kišta narazen, posušit pa sem hotu vse skupi najprej s kompresorjem, pol pa še z fenom. In kaj se zgodi, ko spihujem mojga Herculesovega Radeona 8500 LE. Naenkrat odpade del tiskovine (nekaj kvadratnih mm)!!! FAAAAK. Probam, če delam na stari kišti, pa čurnalnik sam neki piska. FAAAAAAAAAAAAK. Novo kartico bo treba kupt.

Tako da fantje, v prihodnje pazite, ko boste kaj takega delal. Malo bolj od daleč spihovat.

Pa bodite tako dobri, da mi priporočite eno pošteno grafično tam nekje do 40 k, al pa malenkost več. Po možnosti iz Radeonovega tabora. Mora pa obvezno imet luknje ob GPU-ju pa po možnosti tudi ob ramnikih. Pa da bi se pošteno navila pa da bi mi lahko Morphling naredu blok zanjo.

boštjan ::

Pa da bi se pošteno navila pa da bi mi lahko Morphling naredu blok zanjo.

za blok se boš moral na morpha obrnit.jaz ti priporočam 9600pro al pa počaki na 5700ultra.

frenk ::

yacksy: dej ne tko hitet tole grafo bi mogoče še lahko popravu...dej sm gor prpopaj kšno kvalitetno slikco:)

frenk ::

dej mal poslikej tole poškodbo

Yacksy ::

Bom posliku pa gor dal. Še dobro, da sem iz stare kište vzel ven GF 2, sam kurc k so počitnice, pa igrc ne morom špilat. učit se bo treba.:D

Yacksy ::

Ej Frenk, sem probu dobit digitalca, pa ga do srede še ne bo. A bi lahko jaz grafo tebi poslal? Ker košček, ki je odletel ni avno na najbolj "prometnem" delu.. Tako da bi jo pravi majstore mogoče še znal popravit:) Če pa si kje iz okolice NM, pa ti jo lahko pripeljem. Ti si moje zadnje upanje za mojo grafo:D

TESKAn ::

Jao pobje, ce se kaj polije je dost, da obrisete z enim robcem. Ni treba se z fenom...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

BaRtMaN ::

Jao, Yacksy. To te bom še zajebaval. >:D

Yacksy ::

Kaj čem. Shit happened. Zdaj, če bo frenk rešu situacijo, če ne pa bo pasala nova grafična.Čeprav sem bil s svojim Radeonom čisto zadovoljen.

Res je dost, da sam obrišeš, sam lahko tekočina zaide tut med nogice čipov, pa jo je dobr tut od tam ven spihat. Tako da bi rekel, da je še najboljša kombinacija fen+krpica. Nikakor pa ne kompresor!:D

BaRtMaN ::

Res ne vem, za kaj si šel s kompresorjem na grafo. Lahko bi na radiatorju pustil za kakšno urico. Sicer pa kar je, je. očem bit pesimističen, ampak dvomim, da ti jo bo uspelo usposobit. :|

frenk ::

yacksy: jah sej jest nism nevemkašn profi...jest bi pogledal če so kšni stiki prekinjeni in jih povezal z bakreno žičko al pa kej podobnga...sej zato bi pa rabu podrobno sliko da bi sploh vedu kva ti je to stran odletel...lahko pa prilepiš sem kšno sliko tvojega herkulesa z neta in označiš predel kjer je del tiskovine stran odletel:)

...sem pa iz Kranja in je pomoje brezveze pošilat...najprej slikco prpopej:)

BaRtMaN ::

Evo blow-upa Herca8500:
slika 1
slika 2

frenk ::

še označ lokacijo poškodbe:)

Yacksy ::

Poškodba je na hrbtni strani.
Ena slikica je tu, sam je bolj švoh. Trikotnička označujeta poškodbo.

tu

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Yacksy ()

BaRtMaN ::

Uf, ampak link sem pa le dobil. :)

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Predator ()

Yacksy ::

Ne spoznam se kej preveč na štrom, sam ko pogledam to mojo mojstrovino, ki sem jo naredil ugotovim, da so na unem malem trikotničku 2 pikici, ki bi (po mojem) morale biti povezane, na unem večjem pa 3 pikice, ki bi (po mojem) morale bit povezane. Ne vidim, pa da bi bile prekinjene kakšne daljše povezave med elementi. Upam da to kaj pomaga.

frenk ::

hm...to bi s mogoče celo dal pospajkat ampak drug problem pa je da so teli pcb-ji večplastni...težko bi reku...mogoče bi lahko svojo besedo prislonil še kšn hardcore štromar:)

Jackal ::

Če te jaz prav zastopim ti je odpihnilo del kartice, ko si jo spihoval s kompresorjem? Kaj je torej odneslo? Je prav v kartico luknja, ali samo manjka kakšna komponenta. A tisti del, ko ti ga je odneslo še imaš? A je enake barve kot kartica? Ali je takšne barve kot so komponente?
Še nikoli nisem videl kompresorja, ki bi bodisi naredil luknjo v kartico, bodisi odtrgal par SMD komponent.

PS: Če obupaš, se priporočam za kartico. Nikoli ne veš... >:D
Walking the way is something completely different than imagining the way.

DSmidgy ::

A si vidu use kar ti je odneslo (a si za zihr da še kej drucga ne manjka). A pol je en del tiskanega vezja odneslo stran in nobenega elementa? Dej povej kakšen je tist del, ki ga je odneslo (če ga še maš) - a je kaj kovine na njem. A kakšen del kovine ven gleda na tiskanem vezju. Kako je pa na nasprotnem delu vezja. A je kakšna luknja tam (ali pa kovinska pika) ... ki povezuje obe strani tiskanega vezja.

Mal poglej na netu če najdeš kolko plastna je katrica.

Yacksy ::

Odneslo je sam vrhnji del. Nobenih uporčkov al pa kondičev.PCB je drugače moder, tam kjer pa delčka manjkata pa je bakrena barva. Z drugo stranju povezujejo pikice. Na malem trikotničku 2, na velikem pa 3. Nisem pa delčkov našu, ker sem to spihoval v garaži in dvomim, če mi bo to uspelo, se bom pa potrudu, če bom slučajno kaj našel.

Če je kdo tako pogumen mu pošljem to domov, da mi proba porihtat, drugače pa gre kartica na kup stvari, ki sem jih pokvaril. Pa še modra je, tako da se mi ful dopade.

Tic ::

Važno da je modra ;)


Sicer pa sem se spomnil da mam eno uničeno grafo tudi jaz. Pravtako. Nahaja se pri morphlingu, že pol leta :)
persona civitas ;>

Yacksy ::

Ja tič, kaj si pa ti delal:D

Sem imel neverjetno srečo, da sem našel en košček odpadlega materijala. Gre za eno plast, debelo manj kot lasek. Po slikah sodeč ni odpihnilo nobenega elementa. Povejte fantja, je še kaj upanja al ne.

Odpihnilo pa je najbrž zaradi temperature. Kišta je bila v garaži čez noč, v garaži pa je nabrž bilo pod 10 stopinj. Pol pa še ful mrzel zrak iz kompresorj, pol pa sam FRRRRRR.
Mam pa srečo, da se men dogajajo defekti, ki se še nobenemu niso. To je že kaki peti primer, ko se vsi sam za glavo primejo pa rečejo "Kako hudiča mu je pa to rata???"

Pa dej morphling, če maš kakšno pametno slikico zadnjega dela, dej jo prilimi. Kritično mesto se vedi zadi, sam se ne vidi kontaktov. upam, da imaš ti to kaj bolj poslikano.

Tic ::

Moja je umrla zaradi prevelike voltaže, bi reku.
persona civitas ;>

frenk ::

yacksy: probaj dobit kšno zeloo približano sliko, ker na teh slikah se bol mal vid...če pa noben element ni dol padu je pe še tolk bol:)

Yacksy ::

Saj sem že čist vse pregooglav. Pa tipi samo neke procesorje pa ramnike slikajo. Nobenega pametnega closeupa. Dajte fantje, če ma kdo ful dobro sliko zadnjega dela HILFE!!!

Če ne prej, bom pa jest v sredo naredu en ful kul bombastično slikico poškodbe.:D

frenk ::

no če ne bo do srede nič poslikaj to poškodbo čimbliži in ne šparat s fotkami(sej ne stanejo:))...fotkaj z vseh zornih kotov...pa tist del ki ga je odnesl tud fotkej če ga še maš seveda:D

DSmidgy ::

drugače pa gre kartica na kup stvari, ki sem jih pokvaril
A ni mogoče čas, da nehaš šraufat po računalniku? :D

Tisto tiskano vezje ni važno - ti samo povej če se vid če je kkšn kontakt uničlo. Jest sem šu enkat mrežno kartico žagat k ni u komp pasala pa je useen delal (ker sem samo tiskano vezje, kjer ni blo nč gor žagou - na robu) . Kaj pa če bi šel h kolegu po grafično pa probou če je res tvoja grafična fuč ... če ni kej drucga crknlo (recimo če se je vlaga nabrala na kompu čez noč in se je pol kkšn stik naredu k si pržgau).

Yacksy ::

100% je šla grafična. Sedaj ta post pišem iz kompa, ki hudo pogreša svojo staro kartico. Zdajle je not MX 400, ki sem ga vzel iz stare kište. Pa tut ko sem hotu dat radeona v staro kišto je sam neki piskal, pa ledica na monitorju je utripala. Saj vsi vemo kaj to pomen. Pri novi kišti pa je bil isti šmorn. Utripanje zelene ledice.....

Če ima kdo kakšno dobro slikico zadnjega dela dotične grafične, dajte jo prilimat al pa dat vsaj link do nje. Ker ne vem kako potekajo povezave. Ko pa dobim fotkiča, pa brez skrbi, da bom poslikal, da se bo tut pikica prahu videla.

Yacksy ::

Ekola fantje. Konačno dobu digifotkiča, posnel kakšnih 50 closeupov, k je gor samo megla, te 3 cvetke so pa dobr ratale. Na drugi strani tiskanine so elementi, sam si ne upam trdit kateri so.

Povejte če se bo dalo kaj rešit. Pošljem po pošti celo stvar. Če pa mislite, da ne boste zmogli povejte, da pripopam link na elktro-n. Če ne bodo pa tam kaj naredil.... Pa sej ste itak tukaj tudi težki elektroniki.

Za vse tiste radovedneže z dial-up povezavo, slike so posnete z ločljivostjo 2272x1704, velike pa so skoraj 1 mega. Samo opozorilo, da se ne boste čudil kaj se hudič tako dolgo nalaga:D Drugače pa samo pogumno. Boste vidl, kaj se da doma uštimat:D

Prva cvetka.
Druga cvetka.
Tretja cvetka.

[popravljene povezave -OwcA]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

BaRtMaN ::

The links above are broken.

Prva cvetka.
Druga cvetka.
Tretja cvetka.

Brane2 ::

Hmmm. Te tvoje slikce so nekam hudo motne. Po tem, kar sem videl, bi reku (bolj ugibal), da:

-ti nisi odpihnil kos tiskanine ampak kos plavega stop-laka, ki ne vpliva na samo delovanje kartice.

-uspelo ti ga je odpihniti, ker ga je bodisi kaj razžrlo, bodisi gre za defekt pri izdelavi. Sam sem s tiskaninami počel že svašta , tudi skakal po njih, pa se mi kaj takega še ni zgodilo

- če ga je kaj razžrlo, potem je to še vedno na tiskanini, kjer po malem prevaja in dela probleme. Raz bi vse skupaj spucal s krtačko in trikloretilenom....

VASkO ::

tam, kjer je bakreno, nisi nic drugega odpihnil, kot zascitni premaz s PCBja - tam nic ne fali

skrbi pa me tam zgoraj, kaj si odpihnil

drugo ti ne preostane, kot najti podobno kartico in prepoznati, kaj ti je dol slo

ce je kaksen uporcek, ga bo treba dol odlotat in zmerit upornost pol pa tebi dat gor pravega

Azrael ::

Slike so motne in sedaj samo ugibamo... Ne ostane ti drugega kot, da naredi še več slik in tisto sliko, ki bo najbolj uspela prikazati poškodbo, (kaj je tam, kako izgleda poškodovan del), prilepiš sem. Ni nujno da je prikazana cela kartica.

Drugače pa bi moral uporabiti res velik pritisk, da bi kar odpihnil elemente s kartice, tako da gre verjetno le za poškodovan lak in umazanijo, ki je v resnici povzročila poškodbo in povzroča, da kartica ne dela, Upaj, da se ni skurilo še kaj in je res ves problem samo umazanija.

Lahko pa, kot je Brane predlagal, očisti poškodovano mesto in vidiš če dela. Če ne dobiš trikloretilena lahko za silo uporabiš špirit - etilni alkohol.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Yacksy ::

Boljših slikic kot so tele ne dobite. Sorite, že te so smetana smetane. Bi moral vidt ostalih 50. Elementa mislim, da ni nobenega odneslo, vsaj na spodnji strani ne. Na zgornji pa je 100% vse gor:D Mislil sem, da so bile povezave med tistimi malimi pikicami, pa da sem jih prekinu.

Kot sem že povedal. Men se dogajajo stvari, o katerih lahko drugi le sanjate.... Just luky y guess:D :D

Bom probu zdele kartico s krtačko namočeno v razrečilo spucat. Pa pol bom pustu do jur popoldne. Da se ne bo še večji šmorn naredu. Pol pa samo molimo, d je le umazanija.....

2nemesis ::

Kot sem zastopil si zmočil kartico, jo pustil čez noč na temperaturi pod ničlo in potem uporabil kompresor.
Pomoje ti je voda naredila škodo ravno zaradi negativne temperature in tudi če ne bi s kompresorjem spihoval, vprašanje če bi kartica delovala.

Se spomnim ko smo imel comp na katerega je tekla voda, ko je bil še prižgan. Comp je potem še delal, ko je bil spucan z kompresorjem, samo pci vodilo je šlo v maloro. Potem pa isa mrežna kartica not in server je spet delal!
Voda je bila pa skoraj povsod, v disketni, CD-Romu, v tipkovnici ...

Yacksy ::

Ne, ne , ne. Bilo je tako:

Vodno imam zdaj že kaka 2 meseca. Seveda sem si ga sam skonstruiral. In do sedaj nobenih problemov. nikjer nič curjalo.... No, potem grem frendu na LAN, ko pa mašino tja prinesem opazim pod mašino lužico. Puščala je posoda, ampak je voda tekla po sprednjem robu kište, tako da je bila daleč od elekronike. Sam skos sem moral hladilno tekočino brisat po tleh, kar je zelo nadležno. Ko sem prišel domov, sem kišto odložil v garaži, ker sem bil razpizden, pa ni se mi dalo tisti dan kište razstavljet. Sam posodo sem ven vzel, jo opral, pumpo opral pa na novo zasilikoniral. Tokrat s konjsko dozo silikona. Kišto pa sem pustu v garaži, kjer je temperatura padla na cca 5 stopinj nad lediščem. nižje 100% ni šla. Pa kišta je bila suha, saj je vsa voda stekla ven zadnjo noč ven na LAN-u.

Zjutraj naslednjega dne sem hotu malo vode čez cevi spustit, pa se mi je polilo po celi kišti. Potem pa sem se spomnu, da bom vodo s kompresorjem posušu. Kompresor je pa tut hladen zrak stisku. In potem shit happened

Azrael ::

Hvala za podrobno razlago.
Ahm, možno je, da so, ko si pihal kartico s komprimiranim zrakom, v zračnem toku iz pištole, nastajala ledena zrnca, ko stiskaš zrak se vlaga v njem kondenzira, temperatura pa je bila kot nalašč za ta pojav 5 - 10 stopinj C. Ta ledena zrnca so ti potem oglodala lak na kartici (kot bi jo peskal). Ledu ni bilo videti, ker se je sproti topil in zračni tok ga je odnašal. Očisti in poglej pod lupo poškodovano mesto, možno je, da je prekinjena kakšna vez ali kratek stik med sosednji dvema in ne umazanija.

BTW. voda sama računaniški elektroniki, razen mehanskim delom (FDD, HDD...) ne škoduje kaj prida. 2 leti nazaj sem dobil eno zakajeno matično (Socket 370) in potem čistila, pa voda (večkrat ponoviti), potem pa zrak iz kompresorja (6 Bar) , na koncu pa še sušenje na peči od CK in plošča je bila kot nova in še danes dela.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Yacksy ::

Sem včeri Radeona skopal z razrečilom in ozkim čopičem. Pol sem ga pustu čez noč. Prec zjutri sem ga dal v kišto (sem se zbudu dobrih 5 minut prej) In ugotovu. It's allive!!!!!!!!!!!!!!

Tako, da zaenkrat dela. Pa še une vojne rane kul zgledajo.

Hvala fantje

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Yacksy ()

frenk ::

yacksy: upam da zdej veš kolko slikce pomagajo:D...sem vesel da spet dela:)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

NEST 06: Shark-357 zmagovalec v modanju računalnika

Oddelek: Novice / NEST
396241 (4800) Spc
»

Spektralni analizator (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
1217750 (6099) gumby
»

Še moje vodno (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
614922 (3326) Racko
»

Čipek(uporček) odpadu iz gf4200

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
131499 (1296) Brane2
»

Overclockan BIOS za Radeon 9100 128 Mb DDR.....

Oddelek: Navijanje
272454 (2013) TribesMan

Več podobnih tem