» »

Pregrevanje 20s

Pregrevanje 20s

mitkos ::

Zdravo.

Po dolgem času zopet potrebujem vašo pomoč, nasvet, predlog. Ko prižgem računalnik in grem v BIOS in pod Monitor, vidim, da se mi v 10 s ko pridem v BIOS, temperatura CPU-ja (AMD 3950x) dvigne na 85+ stopinj, ventilatorji grejo na max. Računalnik potem ročno izključim.
Kako je do tega prišlo ne vem, bom pa opisal situacijo zadnje mesece. V tem času je računalnik normalno delal, kar sem imel težave je bilo, da ko je bil računalnik dalj časa prižgan in nisem nič delal je včasih po nekaj časa bil neodziven in sem ga moral na roke ugasnit. Opazil sem tudi, da ko sem hotel CPU malo naviti, da se mi je sesuval, ko je včasih deloval (če ima kaj pri tem sem imel včasih W10, sedaj 11).
Dan, ko se mi je pojavila napaka, sem računalnik normalno prižgal, ventilatorji so delali normalno - tiho, po nekem času, ko nisem bil za računalnikom in ko sem prišel nazaj je bil zopet neodziven (nimam nobenega spanja ali hibernacije vključene) sem ga ročno izključil. Ko sem ga čez sekundo ali 2 ponovno prižgal, pa so šli ventilatorji takoj na max in računalnik se je sam izklopil po 10s. Od takrat več kot 20 sekund ne more bit računalnik prižgan. Imam vodno AIO od alphacool 360mm. Preveril sem termalno pasto, pa ni zgledala slabo, da bi CPU prišel do 85+ stopinj v 20s. Poskusil sem tudi drug priključek na plati za pumpo (dal iz namenskega priključka na fan priključek). Mislite, da bi že sam blok, četudi ne bi delala pumpa odvajal dovolj toplote, da bi računalnik delal več kot 20s na stock nastavitvah. Moje mnenje - občutek je, da bi moral.
Kako se lotiti diagnostike, nekih delov nimam, da bi jih menjaval. Verjetno bom moral na kak servis nest. Upam da ni CPU ali plata. Čeprav dvomim da je AIO..

Config: AMD 3950x, Asus Crosshair VII Hero, 32GB Corsair rama 3200MHz, AIO 360 Alphacool, Asus RTX ROG Strix 2700, napajalnik Corsair 850W (ne vem točno kateri).

Hvala za pomoč ali predloge.

Daliborg ::

Kakšna je pa temperatura zraka v kateri je računalnik? Imate klimo?
Namreč trenutno smo v tem vročinskem valu in je zrak zelo topel kar pomeni da imaš lahko default temp. v mirovanju z lahkoto preko 45°C-55°C. Razen seveda, če imate prostor v kateri je tudi računalnik ohlajen s klimatsko napravo.
Format life:
Warning all life will be erased!
Do you want to continue?(y/n) Y_

TheBlueOne ::

mitkos je izjavil:


Kako se lotiti diagnostike, nekih delov nimam, da bi jih menjaval. Verjetno bom moral na kak servis nest. Upam da ni CPU ali plata. Čeprav dvomim da je AIO..


Jaz bi odklopil trenutno hlajenje in vrnil stock hladilec, da izkljucis hlajenje. Potem bo dosti lazje. Pasto zamenjaj, da vidis, ce jo stisne, da slucajno nimas zraka med hlajenjem in procesorjem.

mitkos ::

Temperatura zraka je cca 26C. Klime nimamo. 3950x nima stock hladilnika, tako da ta opcija odpade. Danes bom na novo dal termalno pasto gor in nazaj blok od AIO, ma dvomim da bo drugače.
Ali je lahko kaj narobe z CPU-jem? Plata nič ne piska in tudi v windowse je prišlo normalno, prvič ko sem probal, sicer se je potem vse skupaj ugasnilo takoj ko sem v task managerju pogledal CPU frekvenco in je bila konkretno znižana 0,5GHz.
Kaj bi bilo lahko narobe s plato za tako obnašanje? Ali je problem res samo v hlajenju? Moti me, da se je to zgodilo po ročnem izklopu računalnika, ki se je "obesil".
Še kakšen nasvet, morda kdo iz okolice Postojne, ki bi imel za posodit en hladilnik za AM4?

Komponente so iz 2019 leta. AIO je bil tudi pravilno montiran, pumpa nižje od hladilnika, da se zrak ne nahaja v pumpi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mitkos ()

TheBlueOne ::

V idle je ta procesor verjetno pri 60 stopinjah, tako da je sigurno problem temperatura. Da bi jo meril narobe skoraj ne verjamem, da je mogoce.

Ce imas kaksen drug star hladilec samo porezi dele, ki se pritrdijo na maticno dotake mere, da ga lahko polozis na procesor. Zna biti, da ne bo treba nic rezati. Morda malo pridrzi, toliko, da vidis, ce hladi.

Vuli ::

a pumpa na AIO dela?
|Gb x570 Pro|R9 5900x|32GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|

mitkos ::

Ne vem. Sej tudi to sprašujem kako preveriti? Imam pa nekaj takega https://www.alphacool.com/shop/aios-set... samo da je bakrena plošča.

TheBlueOne ::

Ja ce doma nimas cisto nic, potem tezko. Ce imas kaksen laserski temometer lahko morda nameris na dovod in odvod hladilne tekocine, da vidis, ce je razlika. Morda shladis hladilno v hladilniku in gledas, ce kaj dlje traja itn.

Naceloma moras prvo ugotoviti ce je hlajenje ali komponente. To pa je najlazje tako, da zacasno zamenjas hlajenje.

mitkos ::

Napaka je bila v AIO hlajenju. Ker je bilo slišati pljuskanje, sem se odločil, da zamenjam tekočino. Sem iztočil tekočino ven (cca 200ml), ter dolil novo cca 230ml. Tudi to ni pomagalo. Sem nesel na servis, so dali en aircooler gor in je delalo normalno. Sem potem še doma razkopal blok in videl, da se pumpa zelo težko obrača. Mislite, da je crknila zaradi premalo tekočine v sistemu (3 leta star). Je pametno te AIO hladilnike vsako leto dofilat, če imajo možnost?

meho7 ::

Ce ti takoj ko bootas v winse naraste temperatura potem ti verjetno pumpa jebe. Sem imel isti problem s kraken z63 - s tem da pri meni kabel ni bil dovolj mocno prikljucen.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Novosti na področju zračnega hlajenja (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
405309955 (6128) FireSnake
»

Ali zračno hlajenje umira? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
17322974 (10183) Raptor F16
»

EK-Predator (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
6011203 (6373) Pennywis3
»

pomoč pri nakupu CPU coolerja

Oddelek: Kaj kupiti
323535 (2859) SuperVeloce

Več podobnih tem