» »

Razmere plač mid-senior developerjev v AT - Graz regija

Razmere plač mid-senior developerjev v AT - Graz regija

tomhuggins ::

Razmišljam o selitvi v AT, okolica Graza, pa me zanima kakšne so kaj vaše izkušnje s ponudbami okoli plač... tu v RS po mojih izkušnjah kot mid-senior iztržim okoli 3,5-4k bruto začetne, na interviewih za neke "Remote pozicije", sem pa dobil mešane signale.. nejasne informacije glede same plače...malce je zmeda zaradi 13. in 14. plače, ki je pri avstrijskih ponudbah všteta, ponudbe so tudi bile navedene v letnih zneskih (Jahresbezug). Po nekih kalkulatorjih, ki sem jih jaz gledal, npr. nekje 48.000€ Jahresbezug znese cca 2229€ neto, kar je približen ekvivalent okoli 3300-3500 slovenskega bruto. Sicer mi je glede na cene nepremičnin in najemnin v AT nasploh ter v samem Grazu to malo nenavadno... ali pa nimam občutka za standard v tistih krajih.. po mojih izkušnjah z interviewi, ter po oglaševanih okvirnih rangih pri nekaterih ponudbah na LinkedIn, ki okvirne range navajajo, so začetne plače tam cca 50000€ Jahresbezug za mid-senior nivo. Moje vprašanje za vas:

1) Mi ponujajo slabo plačo, ker sem Slovenec? ("južnjak")
2) Ali so to dejansko neki standardi za mid-senior pozicije v tisti regiji in je pač v AT tak "nizek standard"?
3) Ali je dejansko to soliden dohodek glede na življenjske stroške v AT? (Sicer po mojih izkušnjah ne izgleda ravno tako)

bigruno ::

1) Možno je da ti ponudijo manjšo plačo, pa ne ker si južnjak ampak ker v avstriji velja kolektivna pogodba
(https://www.wko.at/service/kollektivver..., kjer so navedeni minimalni zneski, ki ti ga mora plačati delodajalec.
Torej ti bi padel verjetno v ST1 - Regelstufe kje je minimalna plača cca. 3000€ bruto. In to po mojih izkušnjah vedno vzamejo kot osnovo na pogajanjih.
2) Išči podjetje kjer si ti visoka dodatna vrednost, ker če prideš v firmo z npr. 100+ Java programerji, ki vsi delajo isto se boš težko iz pogajal za večjo plačo.
3) Najemnine so približno iste kot v Ljubljani, kvaliteta stanovanj pa neprimerljivo višja. Hrana v trgovini ima enako cene z izjemo mesa. Dražji je v Avstriji hedonistični način življenja in s tako plačo ti verjetno ne bi ostalo na koncu nič.
Če pa greš po poti gastarbarterjev, ki denar trošijo južno od Karavank pa lahko prišparaš od 1000-1500€ na mesec. Odvisno spet: greš sam v stanovanje, imaš avto itd.,..

Moje mnenje: v ITju se v Avstriji ne splača toliko kot v nekaterih drugih branžah, ker lahko, kot si omenil dobiš tudi 4k tukaj. Na koncu leta se ti bo mogoče poznalo zaradi 13. in 14. plače in boš zato par k več prihranil. Tako da zaradi večjega zaslužka jaz ne bi hodil. Če pa si želiš tega zaradi selitve v novo državo, več priložnosti in mednarodno okolje pa je to lahko zelo dobra izkušnja.

Hvala, @bigruno. Sem dobil podoben vtis, ja.

Sparkxl ::

48k je približno povprečna plača in če se za tak denar seliš gor, bogatije ne bo, ker življenjski stroški so precej višji kot par km bolj južno. Koliko jaz poznam to sceno, se ljudje selijo v obmejni pas na slovenski strani, gor se vozijo npr. 2x tedensko, 3 dni delajo od doma.

LukiYo ::

Za katera znanja in koliko izkušenj je govora?

Mike_Rotch ::

Ostani v Sloveniji in si najdi remote službo za tuje podjetje. Imaš prevej več izbire, računaš lahko na bistveno višjo plačo, pod črto boš manj časa preživel v službi, ni se ti treba ukvarjati z bullshitom v pisarni... Pa ohraniš slovenske stroške življenja.

Če si že 100% odločen, da se boš selil v Avstrijo, si vseeno najdi remote službo. So iste prednosti kot zgoraj.

TheBlueOne ::

Ti imas lepo placo za Slovenijo, posebej, ce je easy job. Kar se tice developerjev v Avstriji je zelo odvisno od podrocja. Sicer ne vem koliko imas delovnih izkusenj, ampak cez palec za nekega, ki ima recimo deset lez izkusenj lahko pricakujes nekje 60k€/leto. Ce delas kaksno specifiko lahko dosti vec, nikakor pa za kaj bolj "obicajnega".

Skratka pri tvoji placi ne bo nekih blaznih razlik.

1. Niti ne
2. Torej 60.000€ letno nanese neto ca. 39.000€ neto, kar je ce das na 12 mesecev 3250€ mesecni neto. S tem v Avstriji ze lepo zivis.
3. Je, ce si slovenec pa se toliko bolj.

Racunaj, da hrana stane bolj kot ne isto kot v Sloveniji, ce gres v Spar, Hofer itn. Meje navzgor sicer ni, ker pa dobis vse od povsod. Tehnika, oblacila itn. so praviloma cenejsa in imas vec izbire.

Za stanovanje bos dal v Grazu nekje 1000€, ce bo kolikor toliko lepo. Ostane ti ca. 2200€. Ce pa delas kakor delamo mi, ki kombiniramo Avstrijo s Slovenskimi storitvami, od hise, do mehanikov, pa je razmerje fenomenalno ze s tvojo placo. Imas svojo hiso za okoli 1000€/mesec. Avstrijci, ki koristijo samo avstrijsko so nekje pri 1800€/mesec za hiso.

Plusi so, da je sluzb toliko, da te za tvojo niti ne skrbi. Zdravsvto je zelo OK, ceprav ves cas nekaj malega doplacujes. Postajajo odprti za 30h/delovnike. Pokojnine so boljse, ce gledas zelo v naprej. Navadis se DACH nacina dela, ki vsaj meni dosti bolj ustreza, zna biti, da navada. :D

Hvala vsem, še posebej @TheBlueOne.

če dodam še malo konteksta mojemu vprašanju, ne selim se v AT toliko zaradi denarja, bolj zaradi želje po samem življenju v AT, npr. najemniška stanovanja so dosti lepša, veliko lepih naselij, zanimivi lifestyle, kultura. Tukaj v RS dosegam nek nivo, kjer mi izsiljevanje povišic ni več rentabilno oz. ne vidim smisla v tem. V AT bi želel pač živeti dostojno življenje, nekaj podobnega kot opisuje @TheBlueOne. Temu primerno ciljam na nek dohodek, ki bi mi kompenziral npr. razliko v ceni bivališča/nepremičnine. Itak se zavedam, da kot developer, ne glede na izkušnje, kot navaden delavec nikjer ne bom blazno obogatel. Moje vprašanje izvira iz moje zmede glede standarda v AT ter nerazumevanja preslikave AT brutto Jahresbezug v koncept slovenske mesečne bruto plače. Morda sem imel v začetnih dialogih s podjetji slabo izkušnjo, da so me morda zamešali za Srba, predvideli da je v moji državi povprečna plača 300€ in mi zato ponudili bolj "substandardno" plačilo... ne vem.

WhiteAngel ::

Kaj pomeni "začetna plača"? Mid-senior mi ne zveni kot začetnik.

WhiteAngel je izjavil:

Kaj pomeni "začetna plača"? Mid-senior mi ne zveni kot začetnik.

Začetna plača po mojih izkušnjah je tisto, kar ti zapišejo v pogodbo, pa se potem čez čas malce zviša, ko jih začneš izsiljevati in/ali groziti z odhodom :)... morajo dati višjo plačo, če ne, adijo.

Bojevnik ::

TheBlueOne je izjavil:

Navadis se DACH nacina dela, ki vsaj meni dosti bolj ustreza, zna biti, da navada. :D

Kaj je DACH nacin dela?

Slo-One ::

Bojevnik je izjavil:

TheBlueOne je izjavil:

Navadis se DACH nacina dela, ki vsaj meni dosti bolj ustreza, zna biti, da navada. :D

Kaj je DACH nacin dela?

Predvidevam, da način dela (in mentaliteta?) pri naših severnih sosedih (Deutschland, Austria, Switzerland).

Zimonem ::

Bolj multi kulti in a way kot same države.

tomhuggins je izjavil:

V AT bi želel pač živeti dostojno življenje, nekaj podobnega kot opisuje @TheBlueOne. Temu primerno ciljam na nek dohodek, ki bi mi kompenziral npr. razliko v ceni bivališča/nepremičnine. Itak se zavedam, da kot developer, ne glede na izkušnje, kot navaden delavec nikjer ne bom blazno obogatel. Moje vprašanje izvira iz moje zmede glede standarda v AT ter nerazumevanja preslikave AT brutto Jahresbezug v koncept slovenske mesečne bruto plače.

Jaz bi ti skoraj bolj priporocal Korosko, predvsem okolico Beljaka, ker Infineon ravno sedaj spravla v pogon eno od svojih megainvesticij. Sluzb je kolikor hoces, isce tudi na tone posredno povezanih podjetij. Pa ne pozabit, da citirajo minimume po kolektivni. Prakticno vedno se pogajaz za irzrazita preplacila!

https://www.karriere.at/f/infineon-tech...

Koroska pa je dosti lepsa kot Graz. Ce hoces kaj bolj turisticno in poceni vzames pri zasebnikih. Recimo na hitr:

https://www.willhaben.at/iad/immobilien...

Ce bos iskal na willhaben.at imas ikono za Kartenansicht. Ti bo lazje, ker ne poznas krajev.

Bojevnik je izjavil:

TheBlueOne je izjavil:

Kaj je DACH nacin dela?

Primerjalno imam obcutek, da je tako, me bo kdo popravil za Slovenijo.

Slovenija:
- Projekt deluje
- Ze imas naslednjega
- Vzporedno naslednjem delas dokumentacijo za prvega za katero ni rezerviranega casa
- Vzporedno naslednjem resujes reklamacije za prejsnjega za katere ni rezerviranega casa
- Stranki/oddelku se zares obracuna samo prva postavka, tako da sefom gre na jetra, da ti morajo placevati nadure, tebi, da jih moras delati. Vcasih na nadure raje pozabi pri placilu.

Avstrija:
- Za projekt rezervirano 130% casa
- +100% dodatno za dokumentacijo
- Naslednji projekt rezervirano se vec casa, ce se kaj resuje pri prejsnjem.
- Stranki/oddelku se hladnokrvno obracunajo vse ure po enaki tarifi.
- So veseli, ce delas nadure in jih placajo kot pribito po dogovru, moda se kaksen EUR zraven.

Zgodovina sprememb…

... Napaka ... :)

Zgodovina sprememb…

Bojevnik ::

TheBlueOne je izjavil:

Slovenija:
- Projekt deluje
- Ze imas naslednjega
- Vzporedno naslednjem delas dokumentacijo za prvega za katero ni rezerviranega casa
- Vzporedno naslednjem resujes reklamacije za prejsnjega za katere ni rezerviranega casa
- Stranki/oddelku se zares obracuna samo prva postavka, tako da sefom gre na jetra, da ti morajo placevati nadure, tebi, da jih moras delati. Vcasih na nadure raje pozabi pri placilu.

Avstrija:
- Za projekt rezervirano 130% casa
- +100% dodatno za dokumentacijo
- Naslednji projekt rezervirano se vec casa, ce se kaj resuje pri prejsnjem.
- Stranki/oddelku se hladnokrvno obracunajo vse ure po enaki tarifi.
- So veseli, ce delas nadure in jih placajo kot pribito po dogovru, moda se kaksen EUR zraven.

Se pravi se grejo na severu dejansko inženirstvo? To je samo po sebi plus :)

Alayne ::

To zveni iskreno zelo malo za tako pozicijo. Je pa res štajerska regija podplačana glede na ostalo AT, ker južnjaki ‘zbijamo’ cene. Predvidevam, da je to bolj začetna oz najnižja, ki so ti jo po kolektivni dolžni zagotoviti. Glede na trenutno inflacijo je ok, vendar bi rekla da tam 3000+ neto lepo živiš, sploh če v prihodnje načrtuješ družino in si bi občasno kaj privoščil. Vse ‘premium’ je dražje kot naše ‘premium’. Nemalo mojih sodelavcev hodi v hišo Denk v SLO na boljše večerje, ker bi jih podoben standard v AT stal ledvico.

Stanovanja so res boljša, predvsem pa imaš večjo izbiro, saj se veliko gradi in tudi najemniški trg je živ in aktiven.

Za developerje ne vem specifično, pri nas imajo res res čisti začetniki malo manj kot 2k neto z diplomo. So pa druge ugodnosti v obliki dodatkov, plačane karte za javni prevoz, delo od doma, dodatnega pokojninskega stebra, ki ga financira delodajalec in seveda dejstvo, da imaš po 15 letih delovne dobe v AT zagotovljene 60% tvoje neto plače v obliki pokojnine, ko dosežeš določeno starost. Preden me napadete, vem, nekateri slo delodajalci ponujajo isto :)

Alayne je izjavil:

To zveni iskreno zelo malo za tako pozicijo. Je pa res štajerska regija podplačana glede na ostalo AT, ker južnjaki ‘zbijamo’ cene. Predvidevam, da je to bolj začetna oz najnižja, ki so ti jo po kolektivni dolžni zagotoviti.

99% citiranih plac so minimumi po kolektivni pogodbi. Meni je prav neverjetno, da tega nocete sprejeti kot dejstvo.

Drugace meni ni znano, da bi "juznjaki" nizali visino plac na tam podrocju. Niti nima ekonomskega smisla v trenutni situaciji, ko je pomanjkanje. Delodajalci pac niso tako butasti, da bodo nekoga poceni uvajali, ucili, zato da ga potem cukne konkurenca.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako je IT služba v Avstriji? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11724901 (1691) Kayzon
»

Programerska plača (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Programiranje
413136667 (20435) Old Spice
»

Obdavčitev dela v Avstriji (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

Oddelek: Loža
978229219 (99778) PersonaRuda
»

Nemški jezik (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
6413888 (11356) noraguta

Več podobnih tem