» »

Davek na prodajo nepremičnine

Davek na prodajo nepremičnine

T-Mac ::

Pozdravljeni,

malo me bega koliko se plača davka na prodajo nepremičnine. Vem to da se plača 2% davka po prodajni ceni stanovanja. Kaj pa tist davek 27,5% ki piše da če nisi bil prijavljen v njej da plačas toliko in če prodajaš prej kot v 5 letih? Če kdo karkoli ve bom hvaležen :)

Primer je sledeči:

podedovan stanovanje ocenje od cenilke za 60 000e, plačan tudi davek na ta znesek takrat. Sedaj pa če prodajaš moras plačati 27,5% davka pa me zanima na katero razliko?

Mogoče razlika 60 000 in recimo če prodas za 80 000 tukaj recimo ne vem pač placas 27,5% na razliko 20 000e davka?

Ali ta primer razlika 60 000 in da je trzna vrednost 70 000 gledano recimo na kvadrate in površino in tukaj placas 27,5% davka na 10 000?

Ali pa tako 60 000 poklicem cenilko in oceni stanovanje na 65 000 in placam 27,5% na 5000?

Tukaj me bega če prodas po neki ceni vecji kaj se uposteva?

Hvala :)

Samo se to da takrat je bila cena stanovanja 87000 ampak je bil v tako slabem stanju da ga je cenilka ocenila na 60 000

Kaj sedaj gledam katere cifre?

Likalnik ::

Poleg davka 2% placas tudi davek na dobicek, ce nisi prijavljen v stanovanju vec kot tri leta (takrat tega davka ni)
Ce pac nisi stalno prijavljen se tudi ta davek manjsa z leti...mislim, da se po dvajsetih letih iznici.
Placas davek na dobicek...se pravi kupis za 60k€ in cez dve leti prodas za 80k€ in placas davek na 20k€....razen, ce se s kupcem zmenis, da v pogodbo napiseta ceno 60k€, razliko 20k€ ti da pa na roke...tako se izognes temu davku

T-Mac ::

Ok hvala :) Kaj pa da bi dal ocenit stanovanje in to razliko placal ali ne gre? Se v vsakem primeru uposteva za koliko prodas?

c3p0 ::

Furs želi pogodbo in plačal boš kar tam piše. Če bi prodal za premalo vrednost, pa lahko upoštevajo cenitev, ki si jo dal delat sam, ali pa sami ocenijo vrednost.

Poznam primer, ko je dal bajto 2x cenit sodnim cenilcem, pa FURSu ni bilo nobenkrat všeč in so sami ocenili, seveda višje.

T-Mac ::

Ok hvala

BRBR ::

Se mi zdi, da so pred kratkim reklamirali da bodo teh 27% znižali ?

Ali je že kdo dosegel da mu je DURS vnaprej dal podatek svoje ocene vrednosti ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BRBR ()

urli ::

Likalnik je izjavil:

... ce nisi prijavljen v stanovanju vec kot tri leta (takrat tega davka ni)
Ce pac nisi stalno prijavljen se tudi ta davek manjsa z leti...


A to se upoševajo zadnja 3 leta ali tudi prej? Jaz recimo sem imel v flatu prijavljeno več let stalno prebivališče, zadnji 2 leti ga pa nimam. Ve kdo kako je s tem? Tudi plačam davek na dobiček? Drugače sem lastnik stanovanja slabih 10 let.

user4683 ::

Zadnja tri leta pred prodajo moras biti stalno prijavljen. Tako da bos placal davek na dobicek.

urli ::

Bedno, torej prodaja odpade.

Mato989 ::

Najbolje se je prijavit počakat in prodat... ne pa spet državi dajat ja :)
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

user4683 ::

Ni tako enostavno... Ce bodo nepremicnine slucajno res stagnirale za kako leto ali tri, bo zaradi inflacije na istem, kot ce bi prodal sedaj in placal tistih 15%. Seveda ob dodatni predpostavki, da ne bo potem pa sedel na tem denarju, ampak ga bo naprej pametno investiral.

Pat_MaGroin ::

"Pametno investirati" je bil easy mode zadnjih 15 let, prihodnja leta bodo precej večji izziv za vse nas :).

LeyaPrive ::

Nekateri to "uredijo" tako, da v pogodbo napišejo, da je prodajna vrednost 70k, 10 k pa je plačilo za opremo (kuhinja, omare...). Davka se potem plača 25%. 70k-60k=10k. Torej 2.500 € davka. Če ti je pa to preveč...

Tidule ::

O čem bluziš?

Utk ::

LeyaPrive je izjavil:

Nekateri to "uredijo" tako, da v pogodbo napišejo, da je prodajna vrednost 70k, 10 k pa je plačilo za opremo (kuhinja, omare...). Davka se potem plača 25%. 70k-60k=10k. Torej 2.500 € davka. Če ti je pa to preveč...

To ne deluje. Edino če v pogodbo napišejo neopremljeno stanovanje, opremo pa prodajo posebej, ampak za to ne sme FURS zvedet.

buttcrack ::

Kako da ne. Isto se oddaja flat, x za flat, y za opremo.

Ganon ::

T-Mac je izjavil:

Kaj pa tist davek 27,5%


Davčna osnova za odmero dohodnine od dobička iz kapitala je razlika med vrednostjo kapitala ob odsvojitvi in vrednostjo kapitala ob pridobitvi. Stopnja davka, določena v višini 25 %, se na vsakih dopolnjenih pet let imetništva nepremičnine zmanjšuje (po petih letih bo stopnja 20 %, po desetih letih pa 15 %), po petnajstih letih imetništva nepremičnine pa se tega davka ne plača.


Od koga si podedoval nepremičnino?

T-Mac ::

Oce je bil dedic od zene ampak je bilo misljeno za mojo zeno ko je bila stara 15 let. Stric je umrl podedoval je potem oce od nje, davek se ni bil placan, zena placala davek in naredil se je prenos na zeno z notarsko pogodbo o preuzitku. Stanovanje je bil ocenjen na 60k sedaj je minilo dve leti in stanovanje je vredno vec in sedaj kakor sem razumel se placa razlika 27,5% od 60k in kolikor se proda ane?

ZveeZ ::

Dohodnina od dobička iz kapitala
Davčna osnova za odmero dohodnine od dobička iz kapitala je razlika med vrednostjo kapitala ob odsvojitvi in vrednostjo kapitala ob pridobitvi. Stopnja davka, določena v višini 25 %, se na vsakih dopolnjenih pet let imetništva nepremičnine zmanjšuje (po petih letih bo stopnja 20 %, po desetih letih pa 15 %), po petnajstih letih imetništva nepremičnine pa se tega davka ne plača. Davčna osnova se zniža za normirane stroške, za plačan davek na promet nepremičnin ali davek na dediščine in darila ter za dejanske stroške, ki jih je zavezanec imel zaradi vlaganja v obnovo nepremičnine. Slednje zavezanec dokazuje z računi, zato je priporočljivo, da od dobaviteljev oziroma izvajalcev storitev pridobi račune in jih shrani. Davek davčni organ odmeri z odločbo.

Davek od dobička iz kapitala se plača na prehodni davčni podračun - proračun države SI56011008881000030, referenca SI19 DŠ-41009.

Oprostitev dohodnine od dobička iz kapitala
Če posameznik prodaja stanovanje ali stanovanjsko hišo (ki ima največ dve stanovanji, s pripadajočim zemljiščem), kjer je imel stalno prebivališče in ga je imel v lasti ter je tam dejansko bival vsaj zadnja tri leta pred prodajo, je zavezanec samo za davek na promet nepremičnin (2 % davek), ne pa tudi za dohodnino od dobička iz kapitala.

T-Mac ::

Ok hvala :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vzeti stanovanjski kredit s fiksno ali spremenljivo obrestno mero? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
29466717 (13065) Lonsarg
»

Davek na akumulirane ETF-je (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5513651 (9503) zelenizmaj
»

Nakup - prodaja stanovanja

Oddelek: Loža
182436 (1173) facepalm
»

Postopno varčevanje

Oddelek: Loža
254053 (2558) Timurlenk
»

Prepis hiše - oče>sin

Oddelek: Loža
227958 (7594) Okapi

Več podobnih tem