» »

Ali imajo računalniki lastno inteligenco?

Ali imajo računalniki lastno inteligenco?

1
2
»

undefined ::

Inteligenca je lastnost nekoga, ki lahko reče: "Mislim, torej sem." Računalnik tega ne bo rekel, razen če mu ne bomo tega vprogramirali. Sam ne bo "vedel" niti kaj to pomeni in _TO_ je glavno bistvo inteligence, ne pa to, kako opica pleza na bananovec in se praska po riti, Thomas. :)

Thomas ::

IceMan tudi (že skozi) skuša uvajati common sense. Po katerem je nekaj kar "jasno" - čeprav je verjetno samo ena stara zabloda. Inteligenca naj bi visela v zraku in samo človek jo lahko ima ... itd. Zelo zgrešeno in naivno gledanje. Common sense je naiven.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

undefined ::

> Common sense je naiven.

Ja, Thomas. Splošno znanje je naivno. Šole so naivne. Fakultete so naivne. Univerzitete so naivne. Le Thomas je über-mensch. Keep that in mind, folks, whenever you have a discussion with him. He's always right. ;)

gappee ::

>> Common sense je naiven.

Ja, Thomas. Splošno znanje je naivno. Šole so naivne. Fakultete so naivne. Univerzitete so naivne. Le Thomas je über-mensch. Keep that in mind, folks, whenever you have a discussion with him. He's always right.


And the IceMan je Almighty!:D

sorry:))

Thomas ::

IceMan ... zdej mene samo še zanima, katera znanost (fakulteta, univerza ...) in kje trdi, da je samo človek inteligenten. Odkod tebi
Inteligenca je lastnost nekoga, ki lahko reče: "Mislim, torej sem."
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

undefined ::

> IceMan ... zdej mene samo še zanima, katera znanost (fakulteta, univerza ...) in kje trdi, da je samo človek inteligenten. Odkod tebi

> Inteligenca je lastnost nekoga, ki lahko reče: "Mislim, torej sem."

To je bilo moje mnenje, ostalo pa replika na tvojo izjavo, da je common sense naiven. Fakultete in univerze pa naj bi ravno to učile, common sense, a ne? Al si ti mogoče kako drugače razlagaš ta pojem. :)

Thomas ::


  • Common sense (CMS) used in loose, often contradictory ways


  • Science requires internal consistency with theories, CMS doesn’t


  • Science is aware of “man made” problems, CMS isn’t


  • Science requires empirical evidence, CMS doesn’t


  • Science requires use of control in testing


  • Science will not accept metaphysical explanations



Link

Znanost in common sense sta se že davno razšla. Zdrava pamet - najustreznejši prevod - narekuje pač vsakdanje odgovore, ki pa za nevsakdanja vprašanja niso vedno ustrezni.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

undefined ::

> Znanost in common sense sta se že davno razšla. Zdrava pamet - najustreznejši prevod - narekuje pač vsakdanje odgovore, ki pa za nevsakdanja vprašanja niso vedno ustrezni.

Torej je po tvojem zdrava pamet inferiorna znanosti? :\

Thomas ::

Absolutno. T.i. zdrava pamet ti pravi, da je Zemlje ploščata. Šele ko jo premagaš, lahko razumeš, da je okrogla. T.i. zdrava pamet, je pamet lovca, nabiralca. Vendar svet ni takšen. Imamo nekako tri poglede na svet. Mističnega, zdravorazumskega in znanstvenega. Ti zagovarjaš drugega od naštetih IceMan.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

undefined ::

> T.i. zdrava pamet ti pravi, da je Zemlje ploščata.

Kar ti pravi zdrava pamet, je pomembneje za življenje, kot kar pravi znanost. Na primer to, če ti pravi zdrava pamet, da je Zemlja ploščata, ne vidim, kako bi to človeka na kakršenkoli način omejevalo. Ti mogoče vidiš? Zdrava pamet bi človeku tudi povedala, da je Zemlja okrogla, ko bi se enkrat odpravil v Zemeljsko orbito ali celo nad njo in šele potem bi to postalo bistvenega pomena, prej ne. Do tistega trenutka pa je glavno, da poznamo gravitacijo, to pa zdrava pamet že takoj prizna. In ko enkrat to premagamo (trenutno to delamo z raketnimi pogoni), potem nam bo zdrava pamet povedala tudi vse drugo, kar bomo na novo izvedeli (recimo, da je Zemlja okrogla). Zakaj je tebi recimo tako relevantno vedeti, da je Zemlja okrogla, ako ti to v času 500 let nazaj in pred tem ne bi prav nič koristilo? To je največja neumnost človeštva, ko nekateri mislijo, da morajo vedeti več, kot dejansko potrebujejo za svoje življenje v danem trenutku. Recimo, kaj tebi pomaga, če pri pisarniškem delu veš princip delovanja Ionskega motorja? Etc., etc.. :\

Crimson_Shadow ::

T.i. zdrava pamet ti pravi, da je Zemlje ploščata.


:\ Zdrava kmečka pamet tudi pravi, da ne delaj prehitro zaključkov. Kot tudi to, da nekatere stvari niso take kot si jih običajno predstavljamo.

Thomas ::

Težko bi kdaj premagali gravitacijo in šli v orbito, če bi živeli v prepričanju, da je Zemlja ploščata in v središču Vesolja. Brez temeljitega poznavanja velikosti Zemlje, ne bi vedeli koliko goriva je do orbite sploh treba.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

undefined ::

> Brez temeljitega poznavanja velikosti Zemlje, ne bi vedeli koliko goriva je do orbite sploh treba.

Saj tud človek ne ve kolk moči bo potreboval, da bo shodil kot dojenček. Pa mu vseeno rata. Po znanstvenih teorijah? Ne. Po zdravi pameti in izkušnjah. :)

Double_J ::

On bi se učil na napakah. Poslal v smrt precejšne število ljudi.

undefined ::

> On bi se učil na napakah. Poslal v smrt precejšne število ljudi.

Misliš tako kot pri strmogljavljenem shuttlu od NASE? :))

Thomas ::

S tipanjem v temi, ki ga zagovarjaš ti, bi število smrtnih žrtev samo še povečali. "Bi že videli, da je Zemlja okrogla, ko bi prišli v orbito!" Sej ne misliš resno s takimi?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

undefined ::

> S tipanjem v temi, ki ga zagovarjaš ti, bi število smrtnih žrtev samo še povečali. "Bi že videli, da je Zemlja okrogla, ko bi prišli v orbito!" Sej ne misliš resno s takimi?

Kaj je s tem narobe? Kdo bi umrl od spoznanja, da je Zemlja okrogla šele takrat, ko bi prispel v orbito? Sicer pa bi to spoznali tudi že prej, recimo s potovanjem balona okoli sveta, ali pa ladje. Na tak način so to tudi _dejansko_ odkrili, ne pa na ugibanjih nekih znanstvenikov desetletja poprej. Torej, ni potrebno nobene smrti, če se stvari lotimo počasi. :)

Odin ::

V tej temi se pa res vidi kaksno razmisljanje imata Thomas(vizionarsko) in Iceman(zdravo kmecko).
Me zanima kje bi bilo clovestvo brez vizionarjev. Still in Stone Age?

undefined ::

> V tej temi se pa res vidi kaksno razmisljanje imata Thomas(vizionarsko) in Iceman(zdravo kmecko).

Kot zgleda, ti premalo bereš ostale teme, kjer se v to malce bolj poglobimo. In Thomas reče, da vesoljskih ladjij v smislu Star Treka nikoli ne bo, ker enostavno ni mogoče zaradi zakonov, ki jih poznamo danes, jest pa pravim, da se bodo ti zakoni še ene 10x spremenili dokler bo dejansko prišlo do kakšnih podobnih zamisli potovanja. Toliko o vizionarskem in kmečkem pogledu, ter tvojem kmečkem presojanju in pismenosti. :)

Odin ::

Zdaj pa ne razumem.
A zdaj pa naj bi bil ti pravzaprav vizionar?:\

Pa od kod tebi to da bi lahko zakone kr tako spreminjali? Kolkokrat smo jih pa ze spremenili do zdaj?

Ja zgleda da se moja kmecka pismenost s tvojo res ne da primerjat.:)

undefined ::

> Pa od kod tebi to da bi lahko zakone kr tako spreminjali? Kolkokrat smo jih pa ze spremenili do zdaj?

Že dostikrat, vsaj kar se tiče področja atomov (ter sub), kvantne fizike in podobnih zadev. To seveda le v zadnjih nekaj desetletjih, poprej pa so se spreminjale še bolj osnovne stvari, že kar se tiče današnjega običajnega prevoza, letal, vlakov, etc. Tudi Einstein je uvedel dosti novih zakonov in spotoma podrl dosti starih. Razvoj pomeni podiranje starih meja. Ako imaš kaj več kot kmečko pamet, bi ti morale biti te stvari vsaj malo znane. :)

Odin ::

Dopolnjevali!
Newtonovi zakoni se vedno veljajo, so pa imeli nekatere pomanjkljivosti(niso se izkazali za uspesne pri velikih (svetlobnih) hitrostih).
Einstein je to popravil.

Da bi pa kdo kr tak porusil Einsteinovo teorijo pa se po moje ne bo zgodilo. Mogoce jo bo kdo "samo" modificiral.

Mogoce se pa motim in bodo se najmanj desetkrak spremenil zakone. Ampak tu mi se vedno ni jasno kaj bi ti potem rad naredil s tisto vesoljsko ladjo.

Thomas - protokol
Iceman - vesoljska ladja

Vsak ima sicer svoje zelje, ampak se mi zdi da je v tem primeru Thomas vecji vizionar. Kmecki pameti navkljub.
Cudi me pa, da zdaj ze zahtevas od mene vec kot pa kmecko pamet. Pa ravno, ko si me ze skoraj preprical, da je kmecka pamet vse kaj rabim;)

undefined ::

> Vsak ima sicer svoje zelje, ampak se mi zdi da je v tem primeru Thomas vecji vizionar.

Seveda, nekoč bomo vsi shranjeni podatki na nekem trdem disku. Mokre sanje vsakega vizionarja (po tvoje). ;)

> Cudi me pa, da zdaj ze zahtevas od mene vec kot pa kmecko pamet. Pa ravno, ko si me ze skoraj preprical, da je kmecka pamet vse kaj rabim

Sicer pa, ne jest, ne Thomas, nisva uporabila izraza kmečka pamet, temveč se mi zdi, da si bil ti prvi pri tem. S Thomasom sva omenjala zdravo pamet. Opaziš bistveno razliko? Upam. Če pa si govoril predvsem o svoji pameti, je pa to že druga stvar in potemtakem niti ne sodi v to temo. :)

Odin ::

Ze zdaj imamo shranjene podatke na trdem disku, v mozganih.

Crimson_Shadow je prvi uporabil izraz zdrava kmecka pamet v tej temi.

Sicer mi pa ni bil namen, da bi se prickal s tabo, ampak sem hotel opozorit, da svet potrebuje vizionare. Se strinjas z mano?

Ce si se pa pocutil uzaljenega, ker sem napisal, da imas zdravo kmecko pamet, potem pa pardon.

Iceman ima zdravo pamet.

Sem mislil dat zdravo v narekovaje, ker se mi ne zdi tako zdrava, ampak bi s tem tvegal, da bi bil potem ti uzaljen;)

undefined ::

> Ze zdaj imamo shranjene podatke na trdem disku, v mozganih.

Kaj pa če so možgani le del simulacije v kateri se že sedaj nahajamo? Matrix, anyone?
No, o tem v drugi temi, ker je tukaj off-topic. :)

> Crimson_Shadow je prvi uporabil izraz zdrava kmecka pamet v tej temi.

No, on je vsaj dotični izraz uporabil v povsem drug namen kot ti. :)

> Sicer mi pa ni bil namen, da bi se prickal s tabo, ampak sem hotel opozorit, da svet potrebuje vizionare. Se strinjas z mano?

Me prav zanima, kako si to hotel povedat s tem...

V tej temi se pa res vidi kaksno razmisljanje imata Thomas(vizionarsko) in Iceman(zdravo kmecko).
Me zanima kje bi bilo clovestvo brez vizionarjev. Still in Stone Age?


...ko pa sva s Thomasom razpravljala zgolj o tem, če se splača slonit na brezveznih in neutemeljenih teorijah, ki nam nič ne pomagajo, ali pa zgolj trdnih dejstvih. Si prišel zgolj polit plamen z bencinom? Drugega namena žal ne vidim.

> Ce si se pa pocutil uzaljenega, ker sem napisal, da imas zdravo kmecko pamet, potem pa pardon.

Ah, ne delaj se še bolj nepismenega, kot si se že izkazal. In ne mešaj se več v debate, kjer je tvoj namen zgolj delati burke, ne pa podajat svoje konstruktivno mnenje o določeni temi. Imamo že tako preveč otrok, ki ne znajo drugega, kot zganjat osebne spopade. Res ne potrebujemo še enega.

> Sem mislil dat zdravo v narekovaje, ker se mi ne zdi tako zdrava, ampak bi s tem tvegal, da bi bil potem ti uzaljen

Razumen človek je ob tvojih komentarjih bolj težko užaljen, pa tud če so že tako namenjeni. Recimo, tud nisem nič užaljen, če mi ćefo reče, da mi j*** m****, temveč se mu samo smejim na to. Upam, da razumeš zakaj. :)

Odin ::

Glej ga, glej ga. Kak si to osebno vzel!

Ja tocno tak sem hotel povedat. Tebe sem dal za primer, kot cloveka, ki je trdno na tleh (kot vecina ljudi) in s tem nisem mislil da si ti zaradi tega neki zarukani kmet.

Thomasa pa kot nekoga z neko vizijo. In brez takih ljudi clovestvo ne bi dalec prislo.
To je dejstvo.
To NI polivanje bencina na ogenj!

Zdaj pa ce ti mislis da si ti pravzaprav neki jaki vizionar s svojo vesoljsko ladjo, pa bi moral vsaj malo spremenit svoje prejsnje izjave v tem topicu:

-Kar ti pravi zdrava pamet, je pomembneje za življenje, kot kar pravi znanost.
-Zdrava pamet bi človeku tudi povedala, da je Zemlja okrogla, ko bi se enkrat odpravil v Zemeljsko orbito ali celo nad njo in šele potem bi to postalo bistvenega pomena, prej ne.
-To je največja neumnost človeštva, ko nekateri mislijo, da morajo vedeti več, kot dejansko potrebujejo za svoje življenje v danem trenutku.
...

Thomas ::

Inteligenca se meni ne zdi več kot eden izmed ortogonalnih agentov, ki sestavljajo Mind. In to agent, ki vse žive dni poskuša simulirati tisti svet od zunaj. V službi naših želja (hrepenenj, interesov) je, ki samo gledajo, če se je že kaj našlo za njih. Recimo kako ujeti tistega divjega prašiča, da bo želodec poln, pa da bo splošna pojedina in žurka. Da je pa inteligenca kakšen šef v agenciji ki domuje v naših glavah - pa ne. James Bond, ki ga gnjavijo vsi: Q, M, Prime Minister ... Prav tako kot James v MI6, inteligenca v naši glavi nima nobenega podrejenega. MoneyPeny ga mogoče občuduje, to je pa vse.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

undefined ::

Thomas, na gape.orgu že mislijo, da je sedanje življenje le simulacija (oni uporabijo izraz 'iluzija'). Mogoče bi se lahko kaj o tem pomenili. Heheh. ;)

drejc ::

Sele ob icemanovih postih vidm, kaksno sreco vbistvu je imel homo sapiens, da je odkril in predvsem apliciral matematiko&fiziko.

sketch ::

1. Od zadnjih trideset postov jih je približno pol dobrih kandidatov za izbris (IceMan in Thomas sta avtorja večine).

2. Zašli ste *daleč* iz teme (ki pravi, da imajo računalniki lastno intelegenco, in ne "common sense vs. science")

To bi moralo biti dovolj za zaklep, a ker imate še kar aktivno debato, dobite šanso, da jo lepo nadaljujete, navkljub zastranitvi s teme. Če pa bo še kaj žaljenja (pa čeprav bo posredno in "neopazno", Thomas), bom pa zaklenil.

lp
s.
Adapt and overcome.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sketch ()

undefined ::

> Sele ob icemanovih postih vidm, kaksno sreco vbistvu je imel homo sapiens, da je odkril in predvsem apliciral matematiko&fiziko.

No, še razloži kakšna je ta sreča, bolj podrobno. :))

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: undefined ()

Double_J ::

Takšna, da ne umre več 80% otrok v mukah pač pa manj kot 1%.

undefined ::

> Takšna, da ne umre več 80% otrok v mukah pač pa manj kot 1%.

Po teh tvojih podatkih se zadnje stoletje torej množimo s 395 procentnim narastkom? Hudiča, pa res ne verjamem, da nas je blo pred nekaj stoletji kaj manj kot 6 milijard. Zanimiva ta tvoja matematika, ni kaj. :))

Double_J ::

Nič se ne množimo, ker smo obrzdali tudi rodnost. Vsaj kar se tiče zahoda.

Drugje(države v razvoju) je pa tako, da rodnost je še vedno visoka, smrtnost pa vztrajno pada. Smo tudi mi šli skozi to tranzicijo.

undefined ::

Aha, zdaj te šele štekam, Double_J. Ti men hočeš povedat, da je matematika&fizika pripomogla k temu, da smo ljudje sposobni zračunat, koliko otrok smo sposobni hranit in s tem posledično naredit? Zanimivo, zanimivo. Al tud to ni to, sem mogoče spet zgrešil? :)

Double_J ::

Ni treba tega računat. Zaradi matematike in fizike pridelamo oz. lahko pridelamo zlahka hrane 100x več kot nas je.

Afričanov pa ne vem, če je 1/100 stalno sitih in ok. Zaradi matematike in fizike, oziroma zaradi tega ker je nimajo.

Odin ::

Verjel ali ne, tudi zaradi matematike in fizike Iceman.

No pa si se tudi ti nekaj naucil;)

Pa ne mi zamerit...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Odin ()

undefined ::

> Ni treba tega računat. Zaradi matematike in fizike pridelamo oz. lahko pridelamo zlahka hrane 100x več kot nas je.

Zaradi matematike in fizike lahko pridelamo več hrane? Daj mi prosim razloži kako to gre. :)

> Afričanov pa ne vem, če je 1/100 stalno sitih in ok. Zaradi matematike in fizike, oziroma zaradi tega ker je nimajo.

Jap, ziher. Ne znajo računat, pa so lačni! Bogi reveži, ja. :))

Double_J ::

To ti jz ne bom razlagal. Se boš moral sam poučit. Hint: Matematično ozadje masovne pridelave hrane. :)

undefined ::

No, kljub vsemu sem bil jest včasih po učni uri matematike, pa tudi fizike, vedno lačen. Kurc pa taka zasluga za hrano. ;)

planetparty ::

8-O LOL8-O kakšni komentarji (sem bil odsoten 4 dni:\ )

Po nekem premisleko imate pa mogoče vsi malo prav:\
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Remote viewing

Oddelek: Loža
301316 (1020) sketch
»

Največji znanstveniki našega časa (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
786989 (5870) Tarzan
»

premikanje stvari na daljavo (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
808186 (7114) Thomas
»

Kam gre ta naš svet (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1176082 (4274) Aggressor

Več podobnih tem