» »

Ali imajo računalniki lastno inteligenco?

Ali imajo računalniki lastno inteligenco?

«
1
2

planetparty ::

To ni nobena šala, ampak meni se zdi, da imajo...Preprosto nimam nekaj razlag za ene probleme. Mogoče nas računalniki namerno zajebavajo:\

Simko ::

:D

Vesoljc ::

namerno, naključno, what's the diffrence? ;)
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

xabre ::

Ej, to maš point, dvakrat ni za rečt, da so si "zapomnil", ko smo jim naložili slabe drajverje, misleč da so dobri, zdaj se nam pa maščujejo iz žlehtnobe. Kot da bi kakšnemu pesu dal zelenjavo za jest, da bo bolj zdrav.

globoko grlo ::

Definitivno majo, zajebavajo te k je najmanj potrebno, da o zadevah, ki enkrat ne delajo, pol a restartaš računalo pa delajo, sploh ne govorim.

largie ::

imajo, imajo, in se odzivajo na to kako z njimi delaš. mojega brata zafrkava 10x bolj kot mene. :D

pirat ::

normalno. žvau čut'

Hypno ::

Danasnja "inteligenca" racunalnikov se ni na takem nivoju, da bi uspešno prestali Turingov test, torej ne moremo govoriti o lastni inteligenci. Se pa stvari nagibajo v to smer.
Great are mysteries of the mind ...

username ::

ma, kakšna inteligenca neki...

zajebavajo te k je najmanj potrebno

ampak ne zato, ker bi imeli lastno inteligenco (oziroma v tem primeru bolje rečeno zavest.

malo pomisli: kdaj je "najmanj potrebno"?
to je takrat, ko je neka naloga pomembna in se mudi. zato delamo živčno in (pre)hitro, s tem pa se poveča možnost, da sami naredimo napako. pri določenih nalogah je tudi obremenitev računalnika večja, zato se sicer skrita napaka (v programu ali hardveru) bolj verjetno pokaže.
končno pa je treba upoštevati še nekaj: težave med pomembnim delom nas bodo bolj prizadele. če ti zmrzne mašina med nedeljskim preganjanjem dolgčasa z igricami, se ne sekiraš zelo in čez par dni mogoče celo pozabiš. če se pa to zgodi sredi pomembnega dela, ko te preganja rok za dokončanje ali ti gre v nič diplomska naloga, bo neprijeten spomin ostal še leta... (sicer se meni kaj takega ni zgodilo, ampak raje ne pomislim, da bi se)
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

username ::

sem pa po drugi strani ugotovil, da se je moj avto začel bolje obnašati, odkar razmišljam o nakupu drugega...:D
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Vesoljc ::

tudi naša jablana je bolje obrodila, ko smo ji pokazali žago :)
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

gappee ::

Možgane že imajo, inteligence pa ne.:D

|CyGNUS-x ::

Če ravnaš z ljubeznijo z znjim, niti ne :D
Ni in ne more biti nobenega drugega načina za preizkušanje
resnične moči kapitalistične države kot je vojna.

Arkadij ::

Jaz in moj računalnik sva najboljša prijatelja. :)

frenk ::

če ne razumemo zavesti ne mormo govorit o tem ali jo računalnik ima:\

planetparty ::

tudi naša jablana je bolje obrodila, ko smo ji pokazali žago :)



LOL, tudi jaz sem pokazal že vse živo mojemu računalniku, pa vseeno ne pomaga...le prestrašil se je in zmrznil:|

Pri meni so se že pojavljali nemogoči problemi.;(

Avenger ::

Moj sosed je zgolj zaradi tega, ker je pisal diplomsko, kupil zipdrive. Need I say more? >:D

Jaz mam čitalec kartic za proklik in čitalec se vsake toliko spomni, da mu drajver ni glih simpatičen. Seveda takrat, ko mam res gužvo.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

planetparty ::

Meni se je danes spomnil driver in ostalo softwarje za Audigy 2, da ne bo več sodelovalo pravilno z windowsi8-O ;(( Preprosto je pri uninstalu javljalo napako, tako, da uninstala nisem mogel izpeljazi, niti brisanje registra, niti uninstal pripomočki niso pomagali...Sem reinštaliral Windowse, in glej ga zlomka...zdaj pa ko sem že vse nastavil, razen zvoka pa neta. Ko sem kliknil na Omrežna povezava, se je comp upočasnil in je začel štekati, tudi po neštetem ponovnem zagonu! Kaj mi preostane še 1x inštal Windowsa;(( . Tokrat pa dela spet vse ok, jaz tu ponovno sumim, da se mi nekdo nagaja. Le kdo?

Zgodovina sprememb…

Phil ::

Seveda jo imajo. Računsko že dolgo časa precej večjo kot mi, v drugih vrstah inteligence (besedna, slikovna...) nas pa dohitevajo.
LP

Avenger ::

A je že kdo izračunal povezavo 666 z računalnikom? :D
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

NoUse4AName ::

Danasnja "inteligenca" racunalnikov se ni na takem nivoju, da bi uspešno prestali Turingov test, torej ne moremo govoriti o lastni inteligenci.

Mi lahko poves, kje si ta podatek zasledil? Ker sem jas mislim da celo na kurzweilai.net nasel nasprotno. Ce bi bilokateri stroj prestal touringov test, bi mislim da postalo precej znano, ker bi to pomenilo zelo velik milestone v razvoju AI.
Drugace pa, inteligenca ni vse v enem, je veliko predelov inteligence in racunalniki so nas dalec odzadaj pustili v nekaterih (racunanje na primer), med tem ko v drugih jih ljudje pustimo odzadaj. AI verjetno ne bo primerljiva z cloveskimi mozgani, dokler ne bojo racunalniki vsaj toliko zmogljivi kot cloveski mozgani (nekje do leta 2020, bi nekje naj bili domaci racunalniki toliko zmogljivi, kot cloveski mozgani).

pingec ::

ja me ne ne zajbavajo k se z mojim pogovorim o njegovih težavah pa preklinjam ga ne in ga spoštujem 8-) :D :D :D :D :D
Normalnost je povprečje nenormalnih ljudi.

BigWhale ::

Hypno, problem Turingovega testa ni v tem, da ga racunalniki ne bi prestali ampak, ga ne prestanejo ljudje, ker je precej zalostno.

En trapast perl program je dokaz za to... ;>

frenk ::

in turingov test je??:\

BigWhale ::

Ne zavijaj z ocmi, ker ti ni nihce kriv, ce si ti premalo obvescen in premalo informiran o teh zadevah. Tvoj problem.

Sicer je pa turingov test, ki ga mora prestati AI, torej, test, kjer sodelujejo AI controlled chat, human controlled chat in pa neka random izbrana oseba, ki potem po pogovoru z obema pove kdo je clovek in kdo je AI.

undefined ::

> En trapast perl program je dokaz za to... ;>

Kaj si s tem mislil? :)

Darko ::

Računalniki nimajo lastne inteligence ampak si samo mislijo, da jo imajo oz.
Računalniki ne znajo misliti, samo domišljajo si, da znajo.

LP Darko

frenk ::

bigwhale: zgleda maš ti zgrešeno tolmačenje tegale smajlija:D

undefined ::

> Računalniki ne znajo misliti, samo domišljajo si, da znajo.

Ne znajo mislit, pa vendar si domišljajo, brez da bi mislili? Tako kot ljudje ne pijejo vode, ampak jo le konzumirajo? Al kako si to mislil (če sploh si kaj)? :))

Darko ::

Ledenko: Točno tako:)) Ali kot je nekdo zapisal: Dal bi desno roko zato, da bi bil ambidekstrozen (enako spreten z obema rokama).:D

LP Darko

Matek ::

Darko, kako pa veš da si mi samo ne domišljamo, da mislimo?
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Hypno ::

Človek normalno ne more nič na forum napisat, ko je omejen z eno majhno škatlico zvano "modem", da ne omenjam ostalih stvari :)

Nadaljevanje sledi ... sej ne morem niti prit do linka o stavi med R. Kurzweil-om in tistimi, ki trdijo da do leta 2020? (ne me držat za ... karkol) ne bo razvita AI, ki bi uspešno prestala test.

Mal poiščite po omenjeni strani, stava je zanimiva ... (če ne drugač bo Thomas pomagal s kakim linkom, sej je ja "doma" v tem) :)
Great are mysteries of the mind ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Hypno ()

Thomas ::

Inteligenca (za nek problem) je verjetnost, da ga rešiš v časovni enoti. Inteligenca (za neko klaso problemov) je povprečna verjetnost, da jih rešiš v časovni enoti vsakega.

Primer: IQ test je seznam (32) nalog. Če je verjetnost 100% da boš v po eni uri rešil vsako, si inteligenten 1/h. Ali pa 1/min, če si tako hiter. Ali pa 32/sec, če si kakšen naspidan upload.

V tem smislu, kako hitro in kako verjetno lahko rešiš razred nalog - bi bilo smiselno definirat inteligenco. IMHO.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

DSmidgy ::

V tem smislu, kako hitro in kako verjetno lahko rešiš razred nalog.
Ni vse v hitrosti. Je tud kej v temu da si sposoben reševati zapletene (in take, s katerimi se še nisi srečal) primere. Hitrost pridobiš z vajo. In če pač znaš zitreje množit od drugega, hitreje prepoznavat like, ... ne pomeni da si inteligenčnejši od tistega, ki to dela počasneje (ker je recimo manj vadil od tebe). Če bi pa zmeraj dal ene čisto druge vaje pa se nebi dalo korektno primerjati rezultatov. Me prov zanima, če kere doma starši pripravljao na reševanje IQ testov.

Thomas ::

Pomembna je hitrost, kako da ne. Tudi to, kako hitro lahko rešiš "zapleten problem". Nobene boljše definicije inteligence nisi dal, kot sem jo jest.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

nodes ::

Računalniki samo avtomatizirajo reševanje, po vnesenem postopku, že v naprej določenih nalog in tako ne moremo govoriti o kakšni lastni inteligenci. Zakaj se pa potem obešajo vedno na istem mestu.

potem bi lahko rekli tudi atomatu, da je inteligenten, če sam zvrta luknjo.

nodes ::

opica hitreje zleze na bananovc

računalniki so povzročitelji zajebancije, sam če verjameš v smrkce

undefined ::

Thomas! Računalnik računa nemogoče formule s skoraj svetlobno hitrostjo, ima torej večji IQ od človeka? IQ je vendar vezan tudi na mentalno raven. Malo si preberi o tem iz psihološkega vidika, preden greš to mešat v hardware. :)

snow ::

Računalnik (oz programček ki teče na njem) ima večji IQ za matematične formule IceMan... ne pa neke skupne inteligence.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Thomas ::

Dalje slavec svojo goni!

Seveda je opica inteligentnejša v reševanju nekaterih nalog, kot katerikoli človek. Tukaj ne mislim samo na plezanje na bananovec - vsaj njegov del, ki se mu reče postavljanje tac je mentalna naloga - pač pa tudi na anticipiranje (pričakovanje) potez članov tropa. To je socialni oddelek inteligence, ki je človeku za opičji trop gotovo bolj tuj, kot opicam (ne)članicam tropa.

Jasno, da človek lahko rešuje veliko večjo množico problemov, kot opica ali pa delfin, vendar prevlade kar povsod, na vseh področjih, pa zagotovo nima. Reševanje labirintov recimo - ne boste vedno vi prvi, ki boste poštudirali izhod.

Koliko je človek ali žival ali računalnik naučen rešiti nek problem, ali klaso problemov, je the matter of a degree. Lahko je kdorkoli od teh programiran ali naučen ali pa ni. Self programing za reševanje kakega problema, je tudi le eden od problemov na listi.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

neki123 ::

Tisti, ki trdi da imajo računalniki lastno inteligenco dokazujejo kako malo imajo v glavi . Inteligenten je lahko samo nekdo ali nekaj, ki zna razmišljat. To bi izgledalo nekako takole: računalnik bi lastnika vprašal zakaj on nima Intlovega procesorja namest AMD, ker bi z njim deloval bolje.

Thomas ::

FYI: Tole je common sense razmišljanje, ki že nekaj stoletij ni več merodajno za znanstvena vprašanja. Krneki je.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::

Racunalniki brez cloveskega programiranja, se bore malo naucijo, clovek se zaenkrat se vedno lahko 'sam' nauci kako stvar. Kdo pa cloveka 'sprogramira', da se zna uciti,....

Thomas ::

Bolj malo, a vsak dan več. Ker pridobivajo learning algoritme. Tako, kot jih imajo in pridobivajo tudi ljudje. Vsak biološki šovinizem je neutemeljen.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

nodes ::

Ne verjamem da bi evolucija spustila kakšno boljšo varianto. Edino če ni človek samo vmesni člen k prilagajanju slabšim življenskim pogojem.

Thomas ::

Evolucija spusti ... recimo kolo, ki je boljše od noge. Na biosubstratu se kolo pač zelo težko razvije.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

nodes ::

Za kolo je sprogramirala človeka in ta človek bo v neki prihodnosti sprogramiral umetno inteligenco. še butl je tale wintel

Thomas ::

Pravzaprav LAHKO gledaš na tvoj način. Nek tok evolucije, ki preide na "nebiološke substrate", ravno tako, kot z morja na kopno. To je hkrati tudi zelo jasna in elegantna slika.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

nodes ::

verjetno ni druge poti

Thomas ::

Ja, če češ imet utterly truthful pogled, potem je to tapravo gledanje, vsekakor. Potem je jasno tudi, da inteligenca ni človeku specifična, pač pa se pojavlja širom po "živi in neživi naravi". In je moja zgornja definicija inteligence - zelo smiselna. (Definicija več ne more biti, kot zelo smiselna).
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Remote viewing

Oddelek: Loža
301313 (1017) sketch
»

Največji znanstveniki našega časa (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
786966 (5847) Tarzan
»

premikanje stvari na daljavo (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
808174 (7102) Thomas
»

Kam gre ta naš svet (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1176066 (4258) Aggressor

Več podobnih tem