Forum » Loža » Zakaj ljudje masovno kupujejo olje
Zakaj ljudje masovno kupujejo olje
STASI ::
Moja teorija je, da obstaja nekakšna povezava med antivakserji in tistimi, ki kupujejo olje. Še razvijam.
Mogoče pa olje žvrklajo v ustih kot nadomestek cepiva.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"
abcčdefghijklmnoprsštuvzž
abcčdefghijklmnoprsštuvzž
wcpapir ::
stara mama ::
Ker nam je zmanjkalo moke doma, sem šel kot ponavadi iskati moko v trgovino Mlina Katić v Ljubljano. Bil sem zelo neprijetno presenečen. Na voljo so imeli samo ostro moko. Vse ostalo je šlo. Ne vem kako imajo z dobavo v trgovino, a včeraj niso imeli nič razen omenjene moke. Prodajalec je rekel, da si ljudje delajo zaloge in kupujejo nenormalno.
Torej če potegnemo zaključek:
V trgovini Mlina Katić je zmanjkalo zaloge bele moke, trgovec je mnenja, da zaradi trenutno aktualnega dogajanja v Ukrajini.
Lahko potegnemo povzetek da ljudje masovno kupujejo moko, to damo na družbena omrežja, nakar povzame kakšna večja medijska hiša in že DANES POPOLDAN bojo 10km vrste pred vsemi trgovinami in prodajalnami moke.
Dobro za biznis jaz rečem, ironično pa ravno tisti v vrsti najbolj jokajo, kako se jih striže.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: stara mama ()
issak ::
Ker stoji.
Kruha ne moreš kupiti eno paleto. Odmrznjen ni dober.
Piščanec tudi ne, btw, da ne bo šel kdo kupit 60 kil zmrznjenega piščanca.
Odmrznjen kruh je čisto ok, mi ga velikokrat zmrznemo in se mu nič ne pozna. Bolje kot jesti suhega.
Desktop: i7-12700F | 7900XTX | Asrock H670M-ITX/ax | 32 GB RAM | Dell G3223Q
Server: G4560 | 16GB RAM | 3x4TB
OLKB Planck | Logitech G Pro X Superlight | Sennheiser HD660S2
Server: G4560 | 16GB RAM | 3x4TB
OLKB Planck | Logitech G Pro X Superlight | Sennheiser HD660S2
FrRoSt ::
Olje se vedno kupi najmanj 15 litrov, tja do 30 litrov, to je normalno. Dobro olje dobiš enkrat na leto, potem ga ljudje pokupijo in ga ni več. Jaz ga trenutno dobivam s Krete in dobava je 1x letno. To je oljčno olje, jasno. Zakaj bi človek rabil oni odpadek iz marketov, to se pa tudi jaz sprašujem. Čista uganka. Za tečaje od vrat mazat ni dober, ker se usmradi. Aja, pri nas imamo 1 liter sončničnega olja že ene 5 let, ponucam ga pri pripravi škropiva za paradižnik, ampak to je čajna žlička za 10 l škropiva, pa vseeno je, če je usmrajen. To pa že, za to je dobro nabaviti 1 liter solatnega olja vsake par let. Za sekret papir razumem, to se porabi in ne plesni. Jaz sem ob tisti paniki 2 leti nazaj podlegel in sem kupil par kil leče (kao super živilo) in par kil fižola. Oboje imamo še vedno v shrambi, nedotaknjeno. Žena je gladko odbila uporabo, je rekla, da bi lečo in fižol kuhala šele v 6. letu vojne, do takrat naj ji dam pa mir. Taka je moja baba.
Brez zamere, ampak tebe pa ima tvoja zelo rada, a? Lahko ji rečeš, da smo sedaj že v tretjem letu vojne, ker je začetek s prvim lockdownom. Še malo, pa bo lahko začela s kuharskim tečajem pasulja ;)
on topic;
obstaja kje seznam robe, ki lahko zdrži v kleti 2 leti in več brez težav? Sprašujem za prijatelja.
Konzervirane ribe, kupljene marmelade, sladkor, sol, vse to da, dočim za začimbe že dvomim, moka tudi ne... sto posto ma folk kje kakšen spisek ali pa seznam. Sploh pa, glede na čase, bo počasi obvezen kos opreme v vsakem gospodinjstvu kombinacija 5,56 ali pa 7,62 ali pa oboje ;)
Prijatelju povej, da Janez J. pravi, da ni nobene potrebe, da si ustvarja zaloge v kleti!!
Janez bo vladal še 2 mandata, dokler ne bomo prišli med najrazvitejše!
Tako, da resnično ni nobenih potreb po skladiščenju v kleti!
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
Sparkxl ::
Ljudje hrčkajo na napačnih mestih. Yebala te moka in olje, tega se v povprečju ne porabi veliko. Ampak ja, histerična blontna kura na poptv zažene paniko in že imamo kolone v trgovinah.
Problem bo nastal na drugem koncu in to zelo kmalu. Dvignile se bodo cene VSEGA in to konkretno.
Prvo zaradi direktne izpostavljenosti rusiji in ukrajini, ker oni proizvajajo vhodne surovine, ki jih najdemo praktično v vseh proizvodih.
Drugi ruker pa bo prišel skozi ceno energije - dvigajo se proizvodni stroški. To kar se dogaja v kar nekaj panogah, se bo kmalu zgodilo tudi v prehrambeni industriji - proizvodnje so se ustavile, ker je cena energije tako draga, da s proizvodnjo delajo izgubo.
Tretji, ta zna biti še najbolj problematičen, občutili ga bomo malo kasneje, pa je cena oz. dostopnost gnojil. Že pred vojno so cene šle v nebo, vojna je dala samo pospešek. In spet je tu rusija, ki je največji proizvajalec gnojil. Če vojna eskalira in Vlado uvede kake prepovedi izvoza žitaric, energentov ali gnojil, bo pri nas veliko lačnih.
Ampak teh 3 točk povprečen gledalec poptv ne zna identificirati in povezati v neko celoto, zato pa gre kupit 40l olja.
Problem bo nastal na drugem koncu in to zelo kmalu. Dvignile se bodo cene VSEGA in to konkretno.
Prvo zaradi direktne izpostavljenosti rusiji in ukrajini, ker oni proizvajajo vhodne surovine, ki jih najdemo praktično v vseh proizvodih.
Drugi ruker pa bo prišel skozi ceno energije - dvigajo se proizvodni stroški. To kar se dogaja v kar nekaj panogah, se bo kmalu zgodilo tudi v prehrambeni industriji - proizvodnje so se ustavile, ker je cena energije tako draga, da s proizvodnjo delajo izgubo.
Tretji, ta zna biti še najbolj problematičen, občutili ga bomo malo kasneje, pa je cena oz. dostopnost gnojil. Že pred vojno so cene šle v nebo, vojna je dala samo pospešek. In spet je tu rusija, ki je največji proizvajalec gnojil. Če vojna eskalira in Vlado uvede kake prepovedi izvoza žitaric, energentov ali gnojil, bo pri nas veliko lačnih.
Ampak teh 3 točk povprečen gledalec poptv ne zna identificirati in povezati v neko celoto, zato pa gre kupit 40l olja.
Čaki mal, a nam niso pol leta nazaj trobli da vse gre gor zarad KITAJSKE in ker je VSE narejeno tam, pa je bil problem prevoz?
Kako smo pa zdaj iz večinske odvisnosti od Kitajske v pol leta prešaltali v odvisnost od Rusije in Ukrajine????
Glih tako, kot je prejšnji teden bila mad max scena, ta teden pa bo očitno lakota kot v afriki, naslednji teden pa kdo ve.....
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: stara mama ()
Nikonja ::
Ja vse je to res, ampak ker bodo cene šle gor tudi prodaja bo padala ker bo folk nehal kupovat bedarije in bo kupoval samo osnovne stvari, potem bodo korporacije prisiljene ali znižat cene ali zapirat firme, druge ni.
Več kot par mesecev tako drastičnega sankcioniranja rusije Eu in svet ne more zdržat, tko da se zdaj igrajo kdo bo prvi popustil.
Več kot par mesecev tako drastičnega sankcioniranja rusije Eu in svet ne more zdržat, tko da se zdaj igrajo kdo bo prvi popustil.
111111111111 ::
Ljudje hrčkajo na napačnih mestih. Yebala te moka in olje, tega se v povprečju ne porabi veliko. Ampak ja, histerična blontna kura na poptv zažene paniko in že imamo kolone v trgovinah.
Za gnojila ni potrebno čakat. Dušika se ne dobi, tisti, ki pa so ga dobili so ga dobili za 1€ na kilogram. Ukrajina se nam bo poznala čez pol leta leto, ko bo znorela cena sadja in zelenjave.
Za gnojila ni potrebno čakat. Dušika se ne dobi, tisti, ki pa so ga dobili so ga dobili za 1€ na kilogram. Ukrajina se nam bo poznala čez pol leta leto, ko bo znorela cena sadja in zelenjave. Ogromno vegetarijancev bo šaltalo na meso, ki bo cenejše. :D
stara mama je izjavil:
Čaki mal, a nam niso pol leta nazaj trobli da vse gre gor zarad KITAJSKE in ker je VSE narejeno tam, pa je bil problem prevoz?
Kako smo pa zdaj iz večinske odvisnosti od Kitajske v pol leta prešaltali v odvisnost od Rusije in Ukrajine????
Glih tako, kot je prejšnji teden bila mad max scena, ta teden pa bo očitno lakota kot v afriki, naslednji teden pa kdo ve.....
Saj je šlo. Sedaj gre pa zaradi Ukrajine. COVID je naredil svoje za logistične svetovne verige, sedaj pa Ukrajinska vojna naredila štalo na področjih, kjer štale nismo pričakovali. In sedaj je štala vsepovsod.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 111111111111 ()
Ja vse je to res, ampak ker bodo cene šle gor tudi prodaja bo padala ker bo folk nehal kupovat bedarije in bo kupoval samo osnovne stvari, potem bodo korporacije prisiljene ali znižat cene ali zapirat firme, druge ni.
DA!
Jeseni bo to nek povsem svet!!
Pa sploh ne pravim, kdo bo popustil!!
Menda pametni odneha!??
Kdor je šibek, se maščuje, kdor je močen, odpušča in kdor je moder, ignorira.
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
Sparkxl ::
Res je, zdaj so vsi dali karte na mizo, zdaj pa čakajo kdo bo prvi trznil. Nafookali pa ga bomo mi in to konkretno. Najbolj očitno v obliki inflacije, ki je že pred vojno dobivala lepi pospešek.
BlaY0 ::
Kapitan Jack je izjavil:
Prej je bil skret papir, zdaj pa olje. Res bi rad to razumel. Kaj je fora tega? Zakaj ne kaj pa vem ajvar al pa ne vem majoneza. Zakaj glih olje?
Čredni nagon... začelo se je z objavo oziroma prepisom informacije iz Bolgarije, da se ljudje tepejo za ole. Sodelavka iz Bolgarije je pa povedala, da je šlo za akcijo:
https://m.novinite.com/articles/214237/...
...zaradi dezinformacije je pač sledila verižna reakcija. Enako je bilo teden nazaj v našem Kauflandu. En tip je pograbil tri pakete skret papirja, folk ga je videl in v dveh urah in pol so zmanjkale 4 palete.
jotunn2 ::
zimurg ::
ker je po naravi paranojik
Sinclair ZX Spectrum, Zilog Z80A, 48kB, kasetofon, TV-OUT, Sinclair-Basic
Dane0 ::
V državah s hiperinflacijo ni šlo nikjer nič dol. Mi smo pa že tam, samo statistični urad nas še malo farba.
Dane0 ::
Moja teorija je, da obstaja nekakšna povezava med antivakserji in tistimi, ki kupujejo olje. Še razvijam.
Za enkrat so projekcije zgolj še več inflacije. Olje kupujejo predvsem tisti, ki že danes komaj preživijo (+- 50% prebivalstva) in so jim jasne osnove matematike bi rekel. Kako to povežeš z antivakserji je pa beyond me :)
Ce je to res, zakaj ima potem on polno klet trolov?
Ker se enaki tiči skupaj zbirajo!
In Janez jih zbira in kopiči v kleti!!
Oni so njegova valita! Čisto zlato!! Tudi v hudih časih!
Za razliko od nasprotne strani, ki vpije:
Mi vam ne lažemo!!
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
zk_eu ::
Verjetno kupujejo tudi gostinci olje dokler je še taka cena. Si težko zamislim, da bo posameznik kupil 30 litrov.
Non omne, quod licet, honestum est - Ni vse, kar je dovoljeno, tudi pošteno.
Sem ga, ko sem imel še pred-prejšnjega dizla, celo 50l. Mal te čudno gledajo, pa je šlo (takrat so bili ljudje še bolj pri pameti)
voss_ ::
Zakaj se moramo sedaj moralno zgražati ker je nekdo kupil 20 litrov olja? Jaz skoraj vsako leto kupim 50l sod domačega olivnega.
Telbanc ::
https://www.index.hr/vijesti/clanak/nje...
"UDRUGA njemačkih trgovaca živežnim namirnicama (BVLH) apelirala je u utorak na potrošače da ne stvaraju zalihe namirnica posebice brašna i suncokretovog ulja."
" On je međutim zaključio kako bi, ako se rat u Ukrajini oduži, to moglo imati utjecaja i na opskrbu ovom namirnicom."
"UDRUGA njemačkih trgovaca živežnim namirnicama (BVLH) apelirala je u utorak na potrošače da ne stvaraju zalihe namirnica posebice brašna i suncokretovog ulja."
" On je međutim zaključio kako bi, ako se rat u Ukrajini oduži, to moglo imati utjecaja i na opskrbu ovom namirnicom."
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
Telbanc ::
https://www.index.hr/vijesti/clanak/spa...
"Neki supermarketi ograničili su prodaju suncokretovog ulja
"Ponovno smo naručili jestivo ulje, ali danima nismo dobili ništa", kaže zaposlenik jednog supermarketa u blizini Barcelone. Neki supermarketi ograničili su prodaju suncokretovog ulja na pet litara po osobi."
Kok je men znano Jager on Mercator mata še olja na zalogi.
"Neki supermarketi ograničili su prodaju suncokretovog ulja
"Ponovno smo naručili jestivo ulje, ali danima nismo dobili ništa", kaže zaposlenik jednog supermarketa u blizini Barcelone. Neki supermarketi ograničili su prodaju suncokretovog ulja na pet litara po osobi."
Kok je men znano Jager on Mercator mata še olja na zalogi.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
kow ::
Zakaj se moramo sedaj moralno zgražati ker je nekdo kupil 20 litrov olja? Jaz skoraj vsako leto kupim 50l sod domačega olivnega.
Sem mislil, da si srb, ne albanec.
Lahko nam pojasnis kako porabis letno 50l olivnega? Ali pa 25l?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
Master_Yoda ::
Jesus, ce ga sam zmaze poje na dan 137 ml oz. 1200 kalorij dnevno samo od olja . Tudi ce si ta sod delijo trije je nekam ogromna cifra dnevno heh.
Dovie'andi se tovya sagain.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Master_Yoda ()
Malidelničar ::
Ljudje ne znajo planirat... sedaj so se zaleteli z glavo skozi zid ....
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
zavajon ::
bbbbbb2015 je izjavil:
V jugi ni bilo nobenega fenomena. Določene izdelke (recimo pralne praške), pa rastlinsko olje, pa kavo pa še morda par stvari, kar se ne spomnim... To je bilo omejeno za dobiti (v enem obdobju, ko je bila šefica vlade Milka Planinc). Če se je vedelo, da prašek pride, so se oblikovale vrste.
Pa saj to ni bilo, da bi takoj pošlo. V ponedeljek je prišlo, vrste dolge. V torek so še imeli, brez vrst, v sredo tudi, v četrtek zmanjkalo. Potem pa čez kak mesec ali kakor pač - nova pošiljka.
Zelo slabo se spomniš. Res je občasno zmanjkovalo nekaterih izdelkov, a vrst le ni bilo.
mn ::
bbbbbb2015 je izjavil:
V jugi ni bilo nobenega fenomena. Določene izdelke (recimo pralne praške), pa rastlinsko olje, pa kavo pa še morda par stvari, kar se ne spomnim... To je bilo omejeno za dobiti (v enem obdobju, ko je bila šefica vlade Milka Planinc). Če se je vedelo, da prašek pride, so se oblikovale vrste.
Pa saj to ni bilo, da bi takoj pošlo. V ponedeljek je prišlo, vrste dolge. V torek so še imeli, brez vrst, v sredo tudi, v četrtek zmanjkalo. Potem pa čez kak mesec ali kakor pač - nova pošiljka.
Zelo slabo se spomniš. Res je občasno zmanjkovalo nekaterih izdelkov, a vrst le ni bilo.
Brez skrbi da so bile. Na mejnih prehodih v tujino kamor smo hodili nakupovati.
DamijanD ::
Jaz sem mel sodelavca, ki je zaradi alergije (praktično ni smel jesti škroba), dejansko "jedel" olje.
wcpapir ::
harvey ::
Ko smo že pri tem, kakšna je vaša normalna zaloga moke, olja, sladkorja....
Običajno nekaj kg moke recimo tam 5, ko so prazniki kakšna kila več, ko se več peče, piškoti, potice, flancati,... olja 20 l oljčnega od stalnega dobavitelja iz Slovenske istre, olje ogrščice kaka flaša in to je to, pa recimo vsega kak liter eksotike - orehovo, konopljino, bučno. Sladkorja tam dve kg nekaj več, ko se kuhajo marmelade.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------
------
energetik ::
Zaloga ponavadi 10kil polnozrnate pirine moke (kruh pečemo izključno sami), pa 2L olivca, 1L bučnega pa 2L repičnega. Zdj nism bil ze skoraj 2 tedna v štacuni, pa zaloga še vedno je. Bom šel potem štacuno, ko paničarji opravijo svoje.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
zobnik ::
Sem opazil danes na Vrhniki v Hoferju in Lidlu ni rastlinskega olja, razen bučnega, v Lidlu 1l ga ni blo, razen 2l sam stane 4 evre.
Utk ::
Ja, stvari ne bo zmanjkalo, ker jih bi zmanjkalo, ampak ker bojo paničarji pretirano nagrmadili. Tako da...treba prehitet bedaste paničarje in si pravi čas naredit zalogo.
IL_DIAVOLO ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Svinjska mast je pa ja bolj poceni. Pa okusna tudi.
Itak da je, sam če si navajen na olje je pol to zakon. Polet dam na salato olje.
Poleg tega, kak se politiki lažejo, bolj mirno spim, če mam polno klet robe.
Na solato daš belo olje?
Namaži si roke s svinsko mastjo.
Umij si jih z mlačno vodo.
Enako naredi z belim oljem.
Poročaj o rezultatih.
Za svinsko mast: bolj poceni, okusna in še zdrava zapovrh.
Liter belega olja imam samo za smolo z rok pucat
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
blay44 ::
Dej no
To je nov poslovno trgovski model.
Panika-prodaja.
Izkoristi ga.
Bojda so starejše generacije hudo dojemljive na njega.
To je nov poslovno trgovski model.
Panika-prodaja.
Izkoristi ga.
Bojda so starejše generacije hudo dojemljive na njega.
IL_DIAVOLO ::
Zaloga ponavadi 10kil polnozrnate pirine moke (kruh pečemo izključno sami), pa 2L olivca, 1L bučnega pa 2L repičnega. Zdj nism bil ze skoraj 2 tedna v štacuni, pa zaloga še vedno je. Bom šel potem štacuno, ko paničarji opravijo svoje.
Jes preveč OH-ja, pa premalo zelenjave in beljakovin.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
Oberyn ::
Lahko nam pojasnis kako porabis letno 50l olivnega? Ali pa 25l?
Well, ni tolk težko. Jaz na primer v septembru običajno porabim cca 10 l oljčnega olja samo za vlaganje sušenih paradižnikov. Pa to je samo ena mala točka. Drugega olja razen oljčnega v bistvu sploh ne uporabljamo. Kuhanje, peka, cvrtje, vlaganje, vse to. Pa midva z gospodarico sva samo dva, če maš pa 4-6 glavo družino in so vsi taki masnočarji kot pri nas...
mr_chai ::
Mah cene gredo gor, tud če izdelek/surovina ni v pomanjkanju. Proizvajalci/trgovci si pač rečejo, fuck it, gremo probat še mi. In tako se potem začne ta začaran krog. Imam nekaj prijateljev trgovcev, pa pravjo, da marže imajo zdaj večje, ker so procenti isti na nabite cene, pol imam prjatlco, ki je v računovodstvu v Sparu, pa prav, da se šefom kr smeji, da takih dobičkov še nikol ni blo.
Da odgovorim zakaj olje. Za tole:
Da odgovorim zakaj olje. Za tole:
BRBR ::
111111111111 ::
Ker je bil že v osnovi pišačanec zanič. Pravi piščanec je tudi odmrznjem dober.
Pod tole se podpišem.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.
Kapitan Jack ::
Evo se jaz sem se odlocil in kupil 50l olja. Delam to kar ostali delajo, valjda imajo prav.
shadeX ::
Jaz sam lahk rečem da narod ni normalen. Boli mene za podražitve. Ampak da prideš v trgovino in niti moke oz. osnovnih stvari ne moreš dobit, to že meji na blaznost naroda.
Folk je med korono pljuval po cepljenih in jih zmerjal z ovcami, taisti ljudje pa se danes sami obnašajo kot ovce in hoardajo neke random stvari. Partnerka, ki dela v DROGERIJI, pravi da jim zmanjkuje ZOBNIH ŠČETK (poleg vsega drugega). Dafak... ZOBNE ŠČETKE kupujete na maso?
Čist se vam je strgal.
Folk je med korono pljuval po cepljenih in jih zmerjal z ovcami, taisti ljudje pa se danes sami obnašajo kot ovce in hoardajo neke random stvari. Partnerka, ki dela v DROGERIJI, pravi da jim zmanjkuje ZOBNIH ŠČETK (poleg vsega drugega). Dafak... ZOBNE ŠČETKE kupujete na maso?
Čist se vam je strgal.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: shadeX ()
l0g1t3ch ::
Prejšnji petek je bilo še vse normalno v bližnjem Šparu, mogoče edino olje da je bilo mal bolj pobrano.
Bom videl ta teden, če folk res horda.
Sicer pa imam doma še ene 5kg svinjske masti :)
Bom videl ta teden, če folk res horda.
Sicer pa imam doma še ene 5kg svinjske masti :)
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Olivno olje (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 17807 (6220) | stevie boy |
» | Bučno olje (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 10643 (8391) | Tilen |
» | Vpliv spornega olivnega olja na zdravje (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 11281 (9403) | Mare2 |
» | Lidl kvaliteta...? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 59102 (46551) | darkolord |
» | Razpad rastlinskih maščob pri visokotemperaturnem kuhanju/praženjuOddelek: Znanost in tehnologija | 12169 (10499) | timberjack |