Forum » Loža » Zakaj ljudje masovno kupujejo olje
Zakaj ljudje masovno kupujejo olje
Kapitan Jack ::
Prej je bil skret papir, zdaj pa olje. Res bi rad to razumel. Kaj je fora tega? Zakaj ne kaj pa vem ajvar al pa ne vem majoneza. Zakaj glih olje?
- poskusilo klonirati: Kapitan Jack ()
feryz ::
Ker stoji.
Kruha ne moreš kupiti eno paleto. Odmrznjen ni dober.
Piščanec tudi ne, btw, da ne bo šel kdo kupit 60 kil zmrznjenega piščanca.
Kruha ne moreš kupiti eno paleto. Odmrznjen ni dober.
Piščanec tudi ne, btw, da ne bo šel kdo kupit 60 kil zmrznjenega piščanca.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: feryz ()
Ja, ampak kaj bos z oljem? Ajde da kupis kaj pa vem 5-6litrov vec kot prej, ampak folk kupuje po 20-30l in vec. Tega ne stekam.
FoxKnox ::
Saj ni samo olje, je tudi moka, sladkor....
Pač paničerji in strahopetci.
Preveč gledajo dnevnoinformativne oddaje na tv in spremljajo socialna omrežja. Ene vrste psihološkega pritiska na množice. Khaos theory pa to.
Je pa še en fenomen , znan iz bivše juge. Ko si videl vrsto, si se avtomatično postavil na koncu. To so poimenovali fantomske vrste, ko pol ljudi v vrsti ni vedelo na kaj čakajo.
Ko vidiš nekoga , ki ima poln voz olja je tvoja prva misel zmanjkalo bo olja, greš po voz in voila.
Preveč gledajo dnevnoinformativne oddaje na tv in spremljajo socialna omrežja. Ene vrste psihološkega pritiska na množice. Khaos theory pa to.
Je pa še en fenomen , znan iz bivše juge. Ko si videl vrsto, si se avtomatično postavil na koncu. To so poimenovali fantomske vrste, ko pol ljudi v vrsti ni vedelo na kaj čakajo.
Ko vidiš nekoga , ki ima poln voz olja je tvoja prva misel zmanjkalo bo olja, greš po voz in voila.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FoxKnox ()
To ze zastopim, ampak zakaj ravno olje. Ja tud moka je, ampak olje je tisto o cem se pise v medijih, da zmanjkuje na policah. Enako kot s skret papirjem. Why d fuck skret papir. Vsak ima strahove, to razumem, ampak jaz bi prej nabavil 100 konzerv kot 30l olja.
IL_DIAVOLO ::
Kapitan Jack je izjavil:
Ja, ampak kaj bos z oljem? Ajde da kupis kaj pa vem 5-6litrov vec kot prej, ampak folk kupuje po 20-30l in vec. Tega ne stekam.
Rastlinsko olje je tudi dobro gorivo :)
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
Telbanc ::
Kapitan Jack je izjavil:
Prej je bil skret papir, zdaj pa olje. Res bi rad to razumel. Kaj je fora tega? Zakaj ne kaj pa vem ajvar al pa ne vem majoneza. Zakaj glih olje?
Zato ker brez sončničnega olja ni za živet. Traja eno leto in pol, pa še potem ga lah ponucaš za cvrtje. Sem ga nabavu 15 litrov in študiram če bi ga še 5 litrov. Cuker sem tud nabavil, ker sam kuham marmelado...in ker tud stoji.
Pač smo prebrali da so nekatere države ustavile izvoz sončničnega olja in sladkorja. In pol ziher je ziher. Nabavil sem tud sekreta papir za cel let, k mam plac....
Ostalo sem že nabavu. Je pa res, da je pri nas sončično olje le še v jagerju, kjer ga majo na tone, in Mercatorju. Ostali majo že prazne police.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Telbanc ()
bbbbbb2015 ::
Kapitan Jack je izjavil:
Ker je bilo v Financial Times napisano, da EU uvozi 45-55% sončničnega olja iz Ukrajine. Zato. To je bilo verjetno povzeto nekje v slovenskih cajtungih, pa so ljudje to pobrali gor.
shadeX ::
Svašta, kakšni paničarji. Za hrano bomo nekaj deset EUR na mesec več plačali kot pred 2 leti, to je pa tudi vse. Robe zmanjkal ne bo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: shadeX ()
Pa kdo porabi toliko olja? Jaz imam en liter za pol leta.
Če pohaš piščanca gre pol litra. Pol gre itak u kanto, ga ne uporabljam več. Da ne bo zmajnkalo olja, lah da res ne, zame pa sigurno ne.
Zgodovina sprememb…
Svinjska mast je pa ja bolj poceni. Pa okusna tudi.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
IL_DIAVOLO je izjavil:
Itak da je, sam če si navajen na olje je pol to zakon. Polet dam na salato olje.
Poleg tega, kak se politiki lažejo, bolj mirno spim, če mam polno klet robe.
Zgodovina sprememb…
V jugi ni bilo nobenega fenomena. Določene izdelke (recimo pralne praške), pa rastlinsko olje, pa kavo pa še morda par stvari, kar se ne spomnim... To je bilo omejeno za dobiti (v enem obdobju, ko je bila šefica vlade Milka Planinc). Če se je vedelo, da prašek pride, so se oblikovale vrste.
Pa saj to ni bilo, da bi takoj pošlo. V ponedeljek je prišlo, vrste dolge. V torek so še imeli, brez vrst, v sredo tudi, v četrtek zmanjkalo. Potem pa čez kak mesec ali kakor pač - nova pošiljka.
kriptobog ::
Pa kdo porabi toliko olja? Jaz imam en liter za pol leta.
Če pohaš piščanca gre pol litra. Pol gre itak u kanto, ga ne uporabljam več. Da ne bo zmajnkalo olja, lah da res ne, zame pa sigurno ne.
Ce pojes toliko pohanega psanca, da rabis paleto olja na zalogi, bi me bolj kot vojna in pomankanje, skrbelo za svoje zdravje.
IL_DIAVOLO je izjavil:
Itak da je, sam če si navajen na olje je pol to zakon. Polet dam na salato olje.
Belo olje na solato? Kaj si gorenjc?
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
kriptobog ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
IL_DIAVOLO je izjavil:
Hja, eni ne vedo da je za solato olivno ali bucno olje. Ne ka skart ukrajinska voda.
IL_DIAVOLO je izjavil:
IL_DIAVOLO je izjavil:
Nabavu sem tud bučno in solatno olje. Olivno pa ne, ker ga še mamo in ga ne uporabljamo dost.
Zgodovina sprememb…
FrRoSt ::
Kapitan Jack je izjavil:
To ze zastopim, ampak zakaj ravno olje. Ja tud moka je, ampak olje je tisto o cem se pise v medijih, da zmanjkuje na policah. Enako kot s skret papirjem. Why d fuck skret papir. Vsak ima strahove, to razumem, ampak jaz bi prej nabavil 100 konzerv kot 30l olja.
Olje je osnova!! Tako, kot je moka osnova! In sol osnova začimb!
Če ješ iz konzerv, potem ga pač ne potrebuješ in nerazumeš!
Je že notri, v konzervah!
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
zobnik ::
Ponavadi kmetje kupujejo olje, ker meso majo doma, moko tud, sam olje je problem, ker mast so vrjetno že zdavnaj porabil.
V bistvu se sedaj ponavlja bivša Yuga, na avto se čaka več ko leto, za olje se bomo čez mesec dni tepli, za sladkor vprašanje, če bo šel nikelj tko gor, bojo stare pipe vredne več ko zlate.........Ustavljajo se železarne, WW na 30%, porsche ustavlja proizvodnjo....Ja no, "človek je pač pomirjen, če ma doma sončnično olje."
Saj nimam proti, da kupujete olje, samo spet 20-30l. Ampak ok, vsak ve zase.
Podpiram samooskrbo. Vprasanje je, ce bi ti isti, ki so napolnili doma zaloge, v paniki spet sli po nakupih ali bi rekli ne grem v guzvo, mam ze vse.
Podpiram samooskrbo. Vprasanje je, ce bi ti isti, ki so napolnili doma zaloge, v paniki spet sli po nakupih ali bi rekli ne grem v guzvo, mam ze vse.
Kapitan Jack je izjavil:
Saj nimam proti, da kupujete olje, samo spet 20-30l. Ampak ok, vsak ve zase.
Poraba je taka, rok trajanja je tolk. Ko enkat nafilaš, nimaš kej več pol, pol sam dofilaš in paziš da jemlješ tisto robo, ki prej poteče.
harvey ::
Kapitan Jack je izjavil:
Ker je bila novica, npr. da Srbija prepoveduje izvoz olja, žita, ipd. in da je v Italiji omejitev nakupa olja (sončničnega na 5 l) in od tod ta hrčkasti efekt in panika. So pa med karanteno različni narodi kopičili različne stvari, tako da so te stvari bolj prefinjene kot se zdi na prvi pogled. V Franciji so navalili npr. na kondome.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------
------
FireSnake ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Na solato daš belo olje?
Namaži si roke s svinsko mastjo.
Umij si jih z mlačno vodo.
Enako naredi z belim oljem.
Poročaj o rezultatih.
Za svinsko mast: bolj poceni, okusna in še zdrava zapovrh.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
FrRoSt ::
V bistvu se sedaj ponavlja bivša Yuga, na avto se čaka več ko leto, za olje se bomo čez mesec dni tepli, za sladkor vprašanje, če bo šel nikelj tko gor, bojo stare pipe vredne več ko zlate.........Ustavljajo se železarne, WW na 30%, porsche ustavlja proizvodnjo....Ja no, "človek je pač pomirjen, če ma doma sončnično olje."
Zakaj pa Porsche ustavlja proizvodnjo!??
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
eventyrer ::
Kapitan Jack je izjavil:
ker so ljudje v novicah brali da ljudje paničarijo o tem,
energetik ::
Kapitan Jack je izjavil:
Ja, ampak kaj bos z oljem? Ajde da kupis kaj pa vem 5-6litrov vec kot prej, ampak folk kupuje po 20-30l in vec. Tega ne stekam.Za tankat v Golfa 2.
Sicer pa ja, zakaj navalili glih sončnično olje?
Jst mam za solato bučnega, za pečt ribe olivnega, za vse ostalo repičnega.
vires in numeris
Ker je Ukrajina ena večjih pridelovalk sončnič in olja.
Ukraine is the largest exporter of sunflower oil in the world, responsible for up to 46% of sunflower-seed and safflower oil production, according to the Observatory of Economic Complexity. The second largest producer is Russia, which exports about 23% of the world's supply.
------
------
Zgodovina sprememb…
- spremenil: harvey ()
redtech ::
Na moki boš najtežje privarčeval tudi, če gre 400% gor. Jaz bi namesto moke, začel uporabljati riž, kuhal azijske jedi, bolj zdrava izbira. Če ocvrto hrano daš ven iz jedilnika, sončničnega olja za 1 eur potem ne potrebuješ več.
Med korono je bilo huje, takrat v hladilniku nisi dobil ničesar pod 15-20 EUR/kg :)
Med korono je bilo huje, takrat v hladilniku nisi dobil ničesar pod 15-20 EUR/kg :)
energetik ::
Ker je Ukrajina ena večjih pridelovalk sončnič in olja.
Ukraine is the largest exporter of sunflower oil in the world, responsible for up to 46% of sunflower-seed and safflower oil production, according to the Observatory of Economic Complexity. The second largest producer is Russia, which exports about 23% of the world's supply.
In kaj je narobe z repičnim olje, ki je povrhu še bolj zdravo? Največja proizvajalka pa Kanada, druga Kitajska, trejta Nemčija.
vires in numeris
Zakaj pa Porsche ustavlja proizvodnjo!??
https://www.nezavisne.com/automobili/au...
"Porsche je prvi brend koji će potpuno zaustaviti proizvodnju svih modela."
"Doduše, vjerovatno je riječ o privremenom prestanku proizvodnje, ali to c?e svakako produbiti probleme sa snabdjevanjem automobila na tržištu. S druge strane, dalja eskalacija sukoba mogla bi značiti duži prekid proizvodnje, jer se trenutno ne zna kako bi se prevazišli problemi snabdijevanja iz ratom zahvac?enih područja."
Po unem grafu nad mojim postom, je evidentno, da bomo čez dva meseca kuhali na svinski masti. No jaz en lep cajt še ne.
Počas bo tud največjim optimistom kapnalo, kar gremo.
Zgodovina sprememb…
Oberyn ::
Olje se vedno kupi najmanj 15 litrov, tja do 30 litrov, to je normalno. Dobro olje dobiš enkrat na leto, potem ga ljudje pokupijo in ga ni več. Jaz ga trenutno dobivam s Krete in dobava je 1x letno. To je oljčno olje, jasno. Zakaj bi človek rabil oni odpadek iz marketov, to se pa tudi jaz sprašujem. Čista uganka. Za tečaje od vrat mazat ni dober, ker se usmradi. Aja, pri nas imamo 1 liter sončničnega olja že ene 5 let, ponucam ga pri pripravi škropiva za paradižnik, ampak to je čajna žlička za 10 l škropiva, pa vseeno je, če je usmrajen. To pa že, za to je dobro nabaviti 1 liter solatnega olja vsake par let. Za sekret papir razumem, to se porabi in ne plesni. Jaz sem ob tisti paniki 2 leti nazaj podlegel in sem kupil par kil leče (kao super živilo) in par kil fižola. Oboje imamo še vedno v shrambi, nedotaknjeno. Žena je gladko odbila uporabo, je rekla, da bi lečo in fižol kuhala šele v 6. letu vojne, do takrat naj ji dam pa mir. Taka je moja baba.
Olje se vedno kupi najmanj 15 litrov, tja do 30 litrov, to je normalno. Dobro olje dobiš enkrat na leto, potem ga ljudje pokupijo in ga ni več. Jaz ga trenutno dobivam s Krete in dobava je 1x letno. To je oljčno olje, jasno. Zakaj bi človek rabil oni odpadek iz marketov, to se pa tudi jaz sprašujem. Čista uganka. Za tečaje od vrat mazat ni dober, ker se usmradi. Aja, pri nas imamo 1 liter sončničnega olja že ene 5 let, ponucam ga pri pripravi škropiva za paradižnik, ampak to je čajna žlička za 10 l škropiva, pa vseeno je, če je usmrajen. To pa že, za to je dobro nabaviti 1 liter solatnega olja vsake par let. Za sekret papir razumem, to se porabi in ne plesni. Jaz sem ob tisti paniki 2 leti nazaj podlegel in sem kupil par kil leče (kao super živilo) in par kil fižola. Oboje imamo še vedno v shrambi, nedotaknjeno. Žena je gladko odbila uporabo, je rekla, da bi lečo in fižol kuhala šele v 6. letu vojne, do takrat naj ji dam pa mir. Taka je moja baba.
Mi nismo vegani in sem pa taj cremo in pohamo. Olivno olje je v tem primeru čista smrt. Ker se ne sme pregret.
Zgodovina sprememb…
feryz ::
"Porsche je prvi brend koji će potpuno zaustaviti proizvodnju svih modela."
Počas bo tud največjim optimistom kapnalo, kar gremo.
Torej, ne rabiš linkati novice na podlagi čudnih mailov, ki so brez glave, pošiljatelja, datuma. Pa jezik je angleški. No, to ne vem. Nemci se sicer vedno radi menijo v nemščini za pomembne reči.
Je pa sicer res, da je BMW zaradi čipov deloma ustavil proizvodnjo, ter so... ...dvignili ceno avtom in to konkretno. Na vprašanje, zakaj so to storili, je bil odgovor...Ker lahko, ker kupci še vedno pritiskajo za izdelke, ki so redki. Redkost dobave avtov je naredila avte ...dražje.
BMW 530XD s top šit opremo je prej stal v rangu 110.000€. Zdaj stane v rangu 130.000€. To je ekscesivno.
In kaj je narobe z repičnim olje, ki je povrhu še bolj zdravo? Največja proizvajalka pa Kanada, druga Kitajska, trejta Nemčija.
Verjetno si mislil olje ogrščice, ki je za prehrano. Repično pa za druge namene, tako naj bi bilo uradno poimenovanje s strani puristov Prav nič ni narobe s tem oljem, nasprotno.
Olivno olje je v tem primeru čista smrt. Ker se ne sme pregret.
Ne vem pa odkod ljudem še kar zabloda o oljčnem olju in segrevanju.
------
------
Kvinta ::
Stari golfi so včasih šli na tako olje ,če si mel kake veze v Mcdonaldsu si se zastonj vozo s tem da ti je iz auspufa dišalo po pomfriju
A.C.A.B
dexterboy ::
Brez zamere, ampak tebe pa ima tvoja zelo rada, a? Lahko ji rečeš, da smo sedaj že v tretjem letu vojne, ker je začetek s prvim lockdownom. Še malo, pa bo lahko začela s kuharskim tečajem pasulja ;)
on topic;
obstaja kje seznam robe, ki lahko zdrži v kleti 2 leti in več brez težav? Sprašujem za prijatelja.
Konzervirane ribe, kupljene marmelade, sladkor, sol, vse to da, dočim za začimbe že dvomim, moka tudi ne... sto posto ma folk kje kakšen spisek ali pa seznam. Sploh pa, glede na čase, bo počasi obvezen kos opreme v vsakem gospodinjstvu kombinacija 5,56 ali pa 7,62 ali pa oboje ;)
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.
111111111111 ::
Se podpišem pod tole. MSM ustvarijo paniko, greš pogledat v trgovino, pol polic pri olju praznih (ker niso dofilal), sem še sam kupil 3 litre olja. :D
PA sem precej racionalen človek. Prejšnji ponedeljek nisem stal v vrsti, da bom na tanku bencina prihranil 8€. :D
Kapitan Jack je izjavil:
Ukrajina ima nekje 46% svetovne proizvdonje olja iz sončičnih semen. In potem to mediji napihnejo da bo zmanjkalo olja, da se bo podražala ocvrta hrana. In voila, kriza je tukaj.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 111111111111 ()
MIHAc27 ::
Vsak izgovor je dober, da gredo cene gor.
Sej Ameri se tudi bunijo... cena nafte na sodček je šla 15% dol, cene goriva pa 40% gor.
Se že malo bojim, kaj bo, ko bodo Rusi odnehali. Kak El Nino? Izbruh vulkana? Ali so že zombiji na vrsti? že vem, Alienov še ni bilo.
Sej Ameri se tudi bunijo... cena nafte na sodček je šla 15% dol, cene goriva pa 40% gor.
Se že malo bojim, kaj bo, ko bodo Rusi odnehali. Kak El Nino? Izbruh vulkana? Ali so že zombiji na vrsti? že vem, Alienov še ni bilo.
wcpapir ::
V petek sem iskal moko brez glutena za obisk ki se je napovedal, in ima ženska probleme s prebavljanjem glutena. Ker je nisem našel sam šel v Lidl, Hofer, Mercator.
V vsaki trgovini so bile izropane police z moko in oljem.
Pri blagajni me spusti ena gospa naprej s tremi vezi olja v vozičku pa par besed spregovorima. Pravi da se bo olje podražilo, ji povem, da ne razumem, mi doma ne porabimo 1l sončničnega olja na leto...v bistvu ga sploh nimamo nikoli doma, tako da verjetno se 1l porabi za vse s čimer se moje brbončice srečajo po terenu.
Zaradi mene, če je 1l sončničnega olja 50 ali pa 100eur, mi dol maha, nekako isto je za moko.
V vsaki trgovini so bile izropane police z moko in oljem.
Pri blagajni me spusti ena gospa naprej s tremi vezi olja v vozičku pa par besed spregovorima. Pravi da se bo olje podražilo, ji povem, da ne razumem, mi doma ne porabimo 1l sončničnega olja na leto...v bistvu ga sploh nimamo nikoli doma, tako da verjetno se 1l porabi za vse s čimer se moje brbončice srečajo po terenu.
Zaradi mene, če je 1l sončničnega olja 50 ali pa 100eur, mi dol maha, nekako isto je za moko.
starfotr ::
Brez zamere, ampak tebe pa ima tvoja zelo rada, a? Lahko ji rečeš, da smo sedaj že v tretjem letu vojne, ker je začetek s prvim lockdownom. Še malo, pa bo lahko začela s kuharskim tečajem pasulja ;)
on topic;
obstaja kje seznam robe, ki lahko zdrži v kleti 2 leti in več brez težav? Sprašujem za prijatelja.
Konzervirane ribe, kupljene marmelade, sladkor, sol, vse to da, dočim za začimbe že dvomim, moka tudi ne... sto posto ma folk kje kakšen spisek ali pa seznam. Sploh pa, glede na čase, bo počasi obvezen kos opreme v vsakem gospodinjstvu kombinacija 5,56 ali pa 7,62 ali pa oboje ;)
Jap. Poglej si seznam blagovnih rezerv. Tam imajo seznam.
In moka je zelo delikatna za shranjevanje. Bolje imeti npr. zrno in ga mleti sproti. Zdrži mnogo dlje.
Seveda moraš imeti mlin.
stara mama ::
Stari golfi so včasih šli na tako olje ,če si mel kake veze v Mcdonaldsu si se zastonj vozo s tem da ti je iz auspufa dišalo po pomfriju
Ne rabiš mcdonaldsa, v času vojne so se z golfi vozli na transformatorsko olje.
Pa to je bla vojna ko res ni blo, ne pa zdajšnje imaginarne krize in imaginarna pomanjkanja ™
STASI ::
Ker nam je zmanjkalo moke doma, sem šel kot ponavadi iskati moko v trgovino Mlina Katić v Ljubljano. Bil sem zelo neprijetno presenečen. Na voljo so imeli samo ostro moko. Vse ostalo je šlo. Ne vem kako imajo z dobavo v trgovino, a včeraj niso imeli nič razen omenjene moke. Prodajalec je rekel, da si ljudje delajo zaloge in kupujejo nenormalno.
Ko smo že pri tem, kakšna je vaša normalna zaloga moke, olja, sladkorja....
Ko smo že pri tem, kakšna je vaša normalna zaloga moke, olja, sladkorja....
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"
abcčdefghijklmnoprsštuvzž
abcčdefghijklmnoprsštuvzž
Miki N ::
Moja teorija je, da obstaja nekakšna povezava med antivakserji in tistimi, ki kupujejo olje. Še razvijam.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Olivno olje (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 17807 (6220) | stevie boy |
» | Bučno olje (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 10643 (8391) | Tilen |
» | Vpliv spornega olivnega olja na zdravje (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 11281 (9403) | Mare2 |
» | Lidl kvaliteta...? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 59102 (46551) | darkolord |
» | Razpad rastlinskih maščob pri visokotemperaturnem kuhanju/praženjuOddelek: Znanost in tehnologija | 12169 (10499) | timberjack |