» »

talno gretje+ laminat

talno gretje+ laminat

torres8 ::

Pozdravljeni, zanimajo me kako se obnese v hiši talno in navrh laminat 8mm in 2mm pena ki sta po navodilih izvajalca oz prodajalca namenjena talnemu gretju.
Pač zanima me kako je v praksi kakšno temperaturo vode se pošilja skozi cevi in koliko je ob tem temperatura v prostoru?
Z ženo sva oba nagnjena h temu ker mama keramika in vinil nekako ne odgovarjata a če je razlika iz prekse preobčutljiva pač ne bo druge izbire.
Mi lahko kdo pomaga z konkretnimi podatki tisti ki imate tako narejeno
hvala...
  • poskusil klonirati: torres8 ()

kixs ::

Pri meni je razlika med temperaturo estriha v neizgrajeni kopalnici (enkrat bodo tam ploscice) in laminata v sosednji sobi 1.8-2stC. Laminat je 8mm in pod njim je 3mm xps. Trenutna temperatura v sobi pa je 23.6stC.

norTip2 ::

kixs je izjavil:

Pri meni je razlika med temperaturo estriha v neizgrajeni kopalnici (enkrat bodo tam ploscice) in laminata v sosednji sobi 1.8-2stC. Laminat je 8mm in pod njim je 3mm xps. Trenutna temperatura v sobi pa je 23.6stC.

to zato ker te tepejo

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: fikus_ ()

TheBlueOne ::

Mi imamo deloma klik parket, kar je podobno kot laminat. Ce se prav spomnem je max temperatura za talno 40 stopinj. Nastavljeno imamo na 21.5, to je menda voda, ki se vraca v TC. Ko posije sonce in so odprte rolete okna pa zaprta, gre temperatura v hisi pozimi na ca. 26 stoping.

Imam pa kar nekaj zank, tako da lahko dosegam kar velike razlike v temperaturi. Recimo kopalnice in WCji so zelo topli, ker tam je 100% odprto.

Pod talno drugace pride dosti vec izolacije, kot pa je tista 2mm pene, tako da vecina energije gre na vsak nacin navzgor. Je pa problem, ce je hisa slabo izolirana in pod temperature ne more oddati dosti hitro.

Pac vse skupaj je odvisno od vec faktorjev. Izolacija poda, izolacija hise itn.

Zgodovina sprememb…

Barbarpapa2 ::

Pozdrav

Večinoma imamo v stanovanju laminat (8mm) na 2mm peni, namenjeni za polaganje laminata na estrihe s talnim gretjem. V sistem pošiljam vodo s temperaturo ~40°C (kurjenje s peleti, temperatura kotla 60°C, spust temperature dvižnega voda na 40°C s pomočjo tripotnega mešalnega ventila). Na razdelilnem sistemu imam nastavljene različne temperature za različne prostore. Trenutno imam v bivalnem delu nastavljeno 25°C, temperatura zraka pa je ~23°C. V kopalnici imam nastavljeno višjo temperaturo (35°C), tam so ploščice in je edini prostor, kjer dejansko čutiš povišano temperaturo tal, če stopiš bos na tla.

Lp

Jože

torres8 ::

Jože zdravo, a no 40 stopinj voda preveč za laminat, meni so rekli da več kot 28 ni priporocljivo ker naj bi se lahko laminat deformiral?
sepravi vodo posiljaš 40 stopinj in v zraku imaš 23?

trancer01 ::

Jaz imam laminat 8 mm, pod njim neka "zlata folija". Temperatura dvižnega voda 28-35 °C, v praksi večinoma nekje 26-32 °C, ker krmilnik toplotne črpalke dodatno prilagaja ogrevalno krivuljo navzdol ali navzgor na podlagi sobnega korektorja. Sama povprečna temperatura estriha je sicer vedno nekoliko nižja od temperature dvižnega voda, tako da za talne obloge sigurno ni nobenih težav. Je pa laminat dokaj neobčutljiva zadeva in mislim, da tudi pri dosti višjih temperaturah estriha, kot jih imam jaz, še vedno ne bi bilo kakšne nevarnosti deformacije.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: trancer01 ()

Barbarpapa2 ::

Pozdrav

torres8 je izjavil:

Jože zdravo, a no 40 stopinj voda preveč za laminat, meni so rekli da več kot 28 ni priporocljivo ker naj bi se lahko laminat deformiral?
sepravi vodo posiljaš 40 stopinj in v zraku imaš 23?

Zadeva deluje tako, kot sem opisal, od leta 2008 in se laminatu nič ne pozna (ni nobenih deformacij nikjer). Imamo pa dve različni vrsti laminata (oziroma, bolje rečeno, dva različna videza), pri obeh ni težav. Je pa teh 40°C kompromis, ker dvižnega voda ne spravim na manj, kotel pa držim na 60°C, ker z njim grejem dve etaži (ena je kompletna na talnem gretju, druga je ogrevana z radijatorji. Gre za dva ločena kroga, vsak s svojim mešalnim ventilom in obtočno črpalko) in pa sanitarno vodo.

Lp

Jože

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Laminat, ploščice ali vinil? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
21471670 (20794) Lonsarg
»

talno gretje - cena?

4411996 (8559) PrimoZ_
»

Za domače mojstre - laminati (strani: 1 2 )

8248647 (8162) Utk
»

Topli pod, laminat, parket, vinil? (strani: 1 2 3 )

11243485 (22452) SmotaniJanez
»

Urejam si sobo, katero talno oblogo priporočate? (strani: 1 2 )

6715775 (11764) c3p0

Več podobnih tem