» »

Za domače mojstre - laminati

Za domače mojstre - laminati

«
1
2

iso2000 ::

Kako se je potrebno lotiti polaganja laminatov? Ali je kje na netu kakšen slikovni priročnik ali kaj podobnega? Pa tudi kje imajo kakšno ugodno ponudbo, če kdo kaj ve...

LP

Vesoljc ::

heh :)

s fotrom sva ves laminat doma postavla, pa kr stoji :) sicer pa zraven paketa plat, dobiš tudi ilustrirano gradivo :D

doma smo delal z "navadnim", ki ga moraš lepit in šponat, sam zdej so itaq popularni tisti na klik. pod kotom ga vstaviš in porineš dol. to je to :)
postavit pa ga moraš v biti vzporedno z okni(?), pa ob stenah mu moraš pusti nekaj placa (cm, 2), tolk da lahko "diha", potem pa še kake lepe kotne dilce gor daš. mala malca ;)
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Keyser Soze ::

Ponavadi folk leta po te laminate v Avstrijo. Ko imajo kakšne akcije ipd.
Najbolj važna je trdota laminata. Da ga ne zdrsaš takoj. Drugače pa se splača vzet Click sistem. Tak z dvojnim utorom kolikor vem. Ker baje prodajajo laminat, ravno tako click, z enojnim utorom, ki pa ne stoji tako lepo skupaj.

Glede vzporednosti z oknom... Jeah right. Ravno kakšen mesec nazaj so ga pri sosedu polagali pa ni bil vzporedno z oknom postavljen. Sicer pa si v riti, če imata priležni steni okna. Tam boš pa bolj težko postavil vzporedno z vsemi okni...

Pa še ena stvar je... Podlaga. Mora biti ravna in pravilno pripravljena. Kakšen podn pa že imaš?

P.S.: Tud jaz bom v kratkem moral polagat laminat, tako da... Vsaka info pride prav..

nodrim ::

he he .. laminat je mala malca za polaganje .. sploh ta na click ... trši, ko je boljši je .. glejte številko obratov na paketu...

vzporedno z okni je kr kul ja ... drugač pa ni frke.. prav nobene .. čist simpl ... sm ga doma boljš položu kot pri kolegu "majstri" - pr njem se vse dviguje in kr plava, ko hodiš gor ...

2 cm je pa že kr maximum za luft ... pa vbodno žago si nabavte .. al pa neko malo cirkularko (krožno žago :D )

drugač pa res ni nek künšt bi rekl tastari :)) jebesh majstre, ki delajo take simpl stvari >:D

nodrim ::

za podlago pa rabiš neko peno al neki tazga, čeprav sm jst doma kr na star itison položu in je čist kul .. :D

v glavnem mora bit mal mehko in ravno ... na goli beton se kao ne sme polagat ..

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: nodrim ()

ganzi ::

Kaj pa čez parket bi se ga dal dat?
LP

BigWhale ::

Uhm, zakaj bi pa cez parket hotu dat se laminat?

Keyser Soze ::

Pena je zaradi škripanja ter tudi udarnega zvoka(da se ne sliši toliko v spodnje prostore). Pride mislim da ene 4-5mm debela.

Čez parket pa morda zato, ker lahko pride ceneje kot brušenje + manj svinjsko.

nodrim ::

po mojem neka mehkejša podlaga mora bit, da se vse skupaj lepše vsede in lepo naravna na podlago.. trde površine pač niso preveč prilagodljive...

iso2000 ::

O vidim, da nisem edini, ki se pripravlja na takšen poseg. Trenutno imam nekaj dlakavega po tleh, ne vem kako se temu podu reče-se mi zdi ta itison ali tapison ali nekaj takega. Tako, da se mi zdi, da bi lahko kar čez polagal. Kako je pa z zaključki, oz. kje začet na sredi prostora in potem proti stenam, ali od ene stene in potem pač po prostoru?

LP

mare_ ::

Pri nas je majstr polagal od stene proti steni.

nodrim ::

seveda od stene proti steni .. sej ni problem.. lahko komot hodiš takoj po že položenem ...

zadnja vrsta pa pregovorno dela mal večje težave kot vse pred njo :D

aja, še en hint: jst sm si narezu polno koščkov debelih recimo 1 cm za distančnik med laminatom in steno ... tako lahko vse dobro fiksiraš in vseeno ohranjaš odmik od stene za "dihanje" ...
ko pa končaš jih lepo pobereš ven in se nč več ne premika, ker je itak pretežko :D

ostanejo ti samo še kotne letvice, ki pa tudi niso nek problem ...

TESKAn ::

Podlaga naj bo ravna, pod laminat se da najprej peno, ma tam ena 2 - 3 mm in je poceni, polagas tako, da kazejo daljse stranice proti oknu, vmes med plosce je dobro dat se kaj, da ti voda ne pride vmes, ker ti lahko stalo naredi. Drugace je pa najvec dela z pripravo podlage, pa vzemte si cas, ker se splaca. Sam laminat pa polozis prov hitro.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Gandalfar ::

iso2000: tist dol potrgas. pa das cez beton lepo peno pa click laminat cez.

Sva s fotrom to delala na vikendu. Dva dni v easy dela. Lepo polagas, pa sledis navodilom pa se kr samo naredi. Sam en poseben izum rabis, da zabijas laminat skupi. Eno tako ukrivljeno stvar.

frenk ::

mi smo ga postavlal kšn mesc nazaj...najbol važn je da je podlaga ravna, ker drgač so problemi:D...pa nujno limat;)

poweroff ::

Jaz sem laminat kupoval v neki trgovini v BTCju ter v Cerknici pri Alpodu. Imajo tudi spletno stran, samo pri teh zadevah je treba iti tja fizično in se dogovoriti v živo. Imaš pa neka navodila za polaganje online, samo jaz se nisme kaj dosti znašel iz njih.

Polaganje je zelo enostavno. Imaš dva sistema - za lepljenje in na click. Jaz sem uporabljal oba sistema.

Če lepiš, potrebuješ še dodatne "šponarje" - nekakšno pripravo, s katero zapneš prvo in zadnjo vrsto laminata in vse skupaj "našponaš", da se stisne skupaj. Lepilo se suši kakšen dan, potem pa lahko hodiš. Šponarje si lahko sposodiš v trgovini kjer prodajajo laminate.

V vsakem primeru pa potrebuješ distančnike za ob steno (1-1,5 cm), ter poseben kos lesa, ki ima podoben utor, kot laminat. Po njem tolčeš s kladivom, ko eno vrsto laminata zabiješ (stisneš) v drugo - če bi tolkel po laminatu, bi se le-ta poškodoval. Potrebuješ pa še en tak ukrivljen kos železa za stiskanje laminata na koncu, ko s tistim lesom ne prideš več zraven.

Ta kos lesa in železo stane okrog 3000 SIT (ali manj) in ju prodajajo v vsaki trgovini z laminati. Enako distančniki, ki jih lahko sicer tudi sam narežeš iz kakšnega kosa deske.

Pri polaganju laminata na click je zadeva še bolj enostavna, čeprav nekateri priporočajo, da utor namežeš z lepilom (v bistvu je to navadno UHU lepilo), to pa zato, ker lepilo preprečuje da bi voda oz. vlaga prodrla v laminat. (ne zaradi lepljenja).

Pod laminatom mora biti raven pod. Če imaš kaj drugega gor, odstrani, mogoče polij s kakšno izravnalno maso, potem pa "prešpohtlaj" razne izboklinice. Nadalje se svetuje da daš gor "parno zaporo" - v bistvu položiš navaden polivinil (folijo), nanj pa nekakšno peno (ki jo tudi dobiš v trgovini z laminati).

Ko polagaš, pa pazi, da ne položiš do stene - mora biti vsj 1 - 1,5 cm razmik od stene, sicer se ti laminat dvigne, ko se napoji z vlago (ko "diha").

Za žaganje pa rabiš kakšno manjšo krožno žago, če boš imel kakšne čudne kote pa tudi vbodno žago. Samo na žalost je laminat precej trd - pričakuj da boš uničil veliko število žag (mislim rezil od žage). Pri vbodni žagi kar vidiš, kako ti "pobira" rezilo pred očmi.
sudo poweroff

BigWhale ::

Imejte v mislih tudi to, da je laminat precej dober vir staticne elektrike, zato ga ne priporocam za v kake 'racunalniske sobe' :)

borinho ::

3mm pena je kr dost, ti pa svetujem da tut tega pri temu klik laminatu uporbiš lepilo, zato ker se čez nekej let znajo naredit špranje. Pa ne šparat, glej na firmo. Lahko ga vzameš tut v Merkurju ka ma dostkrat kakšne akcije in ne prodajajo tolk te pocen robe kt v OBI -ju
if you miss your ex reload and try again

Antihero ::

Sam sem v novi hiši položil ene 150 m2 pa ni panike. Ampak mam problem v stari hiši. Estrih ni ravno briljanten. Kolk sem gledal kar vredu visi, je med eno in drugo steno kak centimeter razlike. Finta pa je da ne visi enakomerno. Kaj sploh je varianta na tako podlago laminat dat? Se da kaj rešit z onimi dragimi kosi folje ko so 1x1m in 5mm debeli? Ker v novi hiši sem polagal na 2mm foljo in nisem mel problemov, nikjer se ne vdira in ne čuje se kaj dosti. Slišal sem samo, da bolj debelo foljo ko daš, boljša je zvočna izolacija. Drugače sem kupil laminat trdote 31, debel 7mm. Aja, en je napisal da moreš dat parno zaporo pod laminat: To pomoje pride v poštev samo v kletnih prostorih. Recimo v mansardi, ko že maš itak na stropu parno zaporo, pa pol če še maš mogoče demit fasado, pa da daš še pod laminat parno zaporo, pol si si v bistvu akvarij naredo.

poweroff ::

Poiskušaj zbrusiti estrih. Obstajajo posebne diamantne brusilke za beton (zraven je še precej močen sesalec, ki ti prah sproti odsesava). Morda se jo da kje sposoditi...
sudo poweroff

Gr0unD Zer0 ::

pri nas je ded dal pluto pod laminat...
ene 2-3 mm

Go-ahead ::

Postavil sem si nekaj laminata. Pri tem sem spoje mazal z neko tesnilno maso (Click) , pri čiščenju le te pa nisem bil prav hiter. Tako so na laminatu ostale lise, ki jih ne morem odstraniti.
Poskusil sem s strgalom, čistilom za laminat pa nič. Problem je največji tam kjer je sloj tesnilne mase najtanjši, kjer je debelejši ga lahko odstranim.
Kako naj se rešim te packarije?

Zimavc ::

Z očetom sva postavila laminat po celei hiši, sam je res da je očet mizar. Tile tanovi click so en dva tri not. Ne pa uni, ki smo jih še z limaml, in s cvingam uglihval. Kar se tiče pene se dobi dveh vrst. 3mm mehka in 5mm trda. Zadnji, ki sva ga pokladala sva fuge mazala z eno pasto. Se ni kakšna posebna kunšt.

dolenska ::

zelo je važn kakšno kategoriji laminata vzameš. najboljša je 32 kategorija. seveda tudi 31 ni tako slaba, pa vendar če že kopuješ daš par evrov veš pa je. jaz sem kupil 32 kategorijo dvojni click, 30let garancije. se ne lima in lahko po njemu vozim s traktorjem pa se ne sme nič poznat. zadeva je kvalitetna 11evrov na m2. vzel sem 100 kvadratov.

#000000 ::

krneki0001 ::

Evo midva sva kupila laminat v avstriji. Cena je bila 10 evrov na meter za 7mm debeline in barvo stare hruške - res lepo zgleda in je zelo kvaliteten. Imeli so popuste in so spustili ceno za 40%. Pri nas stane tak 17 evrov na meter.

Pena je ponavadi 3mm debela in v ikei (graz) jo imajo po 3 evre na balo, v bauhausu (ljubljana) pa za isto balo po 19 evrov, tako da se že samo 4 bale splača iskat it v graz, ker prišparaš.

nurmaln ::

@nebivedu
kje v avstriji pa? tud ikea?
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

krneki0001 ::

Ja Ikea - mal so popedenal zadeve in zdej ni več tistih indijskih poceni zadev. Pa se še vseeno splača.

Prvo si pa poglej, kaj imajo v popustih, ker imajo vse na internetu. Da ne boš gor prišel in bodo imeli mesec stekla (vse steklo prov poceni, na ostalo pa navite cene).

BALAST ::

Je že kdo kupoval laminat v OBI-ju? Kako se obnese njihov trenutni akcijski model bukev ali hrast (pod 4EUR/m^2)
Znamke CMI, koristnost 31, debelina 6mm.

Znanec mi je rekel da lahko polagam brez podložne folije, ker imam že eno leto suh estrih estrih in pod 5cm estrihom je že 5cm stiroporne izolacije, kar naj bi bilo že dovolj dober zvočni izolator. Pa še 2mm navadna podložna pena brez lepila pri znancu res spušča čudne glasove.

Imam pa vprašanje, če je lahko laminat direktno položen na estrih ali pa je bolje dati nek polivinil preden se lotim polaganja?

PacificBlue ::

Imam pa vprašanje, če je lahko laminat direktno položen na estrih ali pa je bolje dati nek polivinil preden se lotim polaganja?

Nič polivinila,ker se ti bo vlaga gor nabirala. Potem raje dam peno.

marsovcek ::

Obvezno daj vmes neko peno, sicer bo preveč ropotalo. Najceneje (vsaj včasih je bilo tako) pride manj kakovostni filc, ki ga naložiš v tovarni v Mengšu.

theuros ::

Laminat imam v sobi položen že nekaj let, in sicer tak, ki se ne lepi ampak samo sestavlja.
Nastaja pa problem, da se zadnje 2,3 vrste laminata vzdolžno premikajo (puščen razmak 1-1,5 cm pri steni) po tleh in tako nastajajo "razpoke".
Zanima me, kako fiksirat to?

krneki0001 ::

Jaz to rešim tako, da prve 3 in zadnje 3 vrste zalimam (imam laminat na klik + lepilo) in se potem nič ne premika, ker je dovolj velika teža.

theuros ::

To že, ko postavljaš. Kaj pa, ko je lamint že postavljen?

krneki0001 ::

Nimam pojma, kako bi to rešil.

Mogoče da zadnje 2 ali 3 vrste lepo razstaviš in jih zalimaš?

mihco ::

ker nisem nasel nobene novejse teme bom kar tukaj vprasal...

Ali priporoca kdo katero firmo laminata? Rad bi najboljso mozno kvaliteto za 15-20EUR/m^2. So LOGOCLIC(Ambienta/32) v Bauhasu dobri laminati?
Ali obstaja kaksna slovenska spletna stran/forum specializiran za obnovo stanovanj/his?

Hvala.

Tody ::

mihco ::

HVALA...edino to stran sem tudi sam nasel. Sicer je forum precej obsezen, bi pa vseeno rad videl cimvec podobnih predlogov.

Se kako mnenje okoli laminatov?

bozicek ::

No se z moje strani par vprasanj (ali pa pokimanje da je pravilno narejeno), ker se spravljam sam delat, prvic

najprej moram poloziti tlake.
Kupil bom stirodur 2x po 2centi debeline. Zakaj ne enkrat 4centi? Zato ker ponekod po tleh so cevi od centralne in elekrike. Na ta nacin bom lahko komplet vse "zaprl".
Ce bi imel enkrat 4 centi bi moral tam kjer so cevi rezat, tako pa bom polozil en del, ter povrhu se drugic in na ta nacin zakril in izlokiral tudi cevi.
Kaj pravite na to?

Po vrhu stirodura gre folija, ob stenah pa robni trak (isto stiropor). Baje zato da se potem ko so tlaki, ne prenasa zvok iz tlakov na stene

Tlaki...tukaj je eno vprasanje. Dvigniti moram za 10 centi (da pridem do stoka od vrat). Ali naj naredim 4cm izolacije in 6cm tlakov ali moram pustiti malce lufta (se pravi da grem 4 centi izolacije in 5cm tlakov)? Polozen bo laminat
kot drugo...najprej sem zelel dati vec izolacije (6cm izolacije, 4 cm tlak) pa so nekateri rekli da naj raje dam manj izolacije pa debelejse tlake

Zna kdo okvirno povedati koliko pride polaganje tlakov (estrih) s tem da bo izolacija ze polozena.
Ali se mi bolj splaca kupiti estrih pa potem dobit nekoga ki bi to polozil na "roke" ali da vse skupaj naredi firma (strojno polaganje)
Gre za okvirno 40 kvadratov

Laminat...to ne bo problem...po tleh ali 2mm pluta ali pa taka bela tanka pena za zvocno izolacijo; distancniki za ob steni (1 centi), click varijanta

Kopalnica vprasanje...Po tleh bodo ploscice...kaj pravite pa glede stene? Razmisljal sem ali ploscice do vrha, ali ploscice do sredina + bordure ali pa da bi celo kopalnico samo barval (vodoodporne barve)
Darila letos samo za poredne

TESKAn ::

40 kvadratov te stane tam 600€, če ti vse naredijo (izolacija + folija + estrih), IMO če ti pridejo samo beton dat, boš prišel skoz pod 500€. Glede debeline izolacije, zmeni se z enim, ki dela strojne estrihe, da pride pogledat in ti bo povedal, kolk dej izolacije, potem jih pa pokličeš, ti pripeljejo pesek + cement, ti zmešajo, položijo in to je to.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Highlag ::

Strojna izdelava estriha je sigurno najboljša rešitev. Ne pozabi potem na tla dat še izravnalno maso, ker bo drugače kje laminat plaval po zraku. Vsekakor pa svetujem, da vzameš čim-višji kvalitetni razred, ki si ga lahko privoščiš.

Nad izolacijo pride še folija. Ne vem zakaj hočeš stirodur polagat po tleh, verjetno bi bila boljša izbira stiropor, ki je namenjen za tlake.

Drugače pa če kje računaš, da boš lahko imel kje več mokrote, se stike tesni z raznimi materiali, ki so podobni silikonu, le da so bolj tekoči.

Moja izkušnja z njim, je da je zadeva ok, le mogoče je potrebno paziti na to kakšno obutev nosiš, ker zadeva s primerno obutvijo proizvaja precejšne količine statične elektrike.

Pa še to če računaš kje na trde padajoče predmete položi raje parket. Ker je površina laminata precej trda, se ob padcu trših težkih stvari okruši, potem pa vidiš nosilno leseno jedro namesto izbranega vzorca.

Čisti se lepo, tudi z vlažno krpo. Edino pretiravat ni treba.
Never trust a computer you can't throw out a window

bozicek ::

V startu sem tudi jaz mislil dati stiropor, potem pa sem malce bral po internetu in povsod predlagajo stirodur

edit...zdaj sem zopet malce bral na podsvojostreho.

Dve varianti sta. Stiropor 70 ali 100, lahko pa tudi kombiniram stiropor + stirodur
Darila letos samo za poredne

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bozicek ()

TESKAn ::

Meni so rekli - stirodur je za garažo al pa delavnico, za bivalne prostore stiropor + min. 5 cm klasičnega estriha gor. Zadeva zaenkrat drži (tok, tok), gor je pa nalepljen dvoslojni gotovi parket.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Malajlo ::

Če se ne motim, ne polagaš vzporedno z oknom. Razlog je bleščanje in sence, ki pridejo precej do izraza, ker plošče niso čisto ravne, in spoji niso čisto v nulo poglihani. Pravzaprav polagaš tako, da fuge "tečejo" v smeri od vrat proti oknu (in obratno, a ne).

energetik ::

Highlag je izjavil:

Moja izkušnja z njim, je da je zadeva ok, le mogoče je potrebno paziti na to kakšno obutev nosiš, ker zadeva s primerno obutvijo proizvaja precejšne količine statične elektrike.
Na to bi tudi jaz opozoril, ko je relativna vlaga pod ~50% se pri hoji z navadnimi copati (šlapami) naelektriš praktično v enem koraku. Iz mene seka non-stop, kakor primeš kakšno večjo kovinsko stvar. Če se potrudim, nastane do 1cm iskra, ki že kar zaboli. >:D
Mislim pa, da so dražji laminati že narejeni tako, da omejujejo nabiranje statike, nisem pa siguren. Vsekakor ni zanemarljiva zadeva, je prav neprijetno.

mihco ::

energetik je izjavil:

Highlag je izjavil:

Moja izkušnja z njim, je da je zadeva ok, le mogoče je potrebno paziti na to kakšno obutev nosiš, ker zadeva s primerno obutvijo proizvaja precejšne količine statične elektrike.
Na to bi tudi jaz opozoril, ko je relativna vlaga pod ~50% se pri hoji z navadnimi copati (šlapami) naelektriš praktično v enem koraku. Iz mene seka non-stop, kakor primeš kakšno večjo kovinsko stvar. Če se potrudim, nastane do 1cm iskra, ki že kar zaboli. >:D
Mislim pa, da so dražji laminati že narejeni tako, da omejujejo nabiranje statike, nisem pa siguren. Vsekakor ni zanemarljiva zadeva, je prav neprijetno.

...v zadnjih 15 letih nisem izkusil nicesar niti priblizno podobnega. Dokler nisem malo bolj zacel brati o laminatih sploh nisem vedel da je statika lahko problem.

darec ::

Živjo mene pa mika da bi star laminat zamenjal in položil novega, s tem da bi spodaj dal še el. talno ogrevanje, seveda bil laminat temu primeren vendar me zanima tista pena ki je pod laminatom ali je dobra za talno ogrevanje ali bom moral kupiti drugačno.

Thanks.

krispe ::

Pozdravljeni,

foter se je odločil da bo spodaj v pritličju delal izolacijo. Prva opcija je pluta, druga pa estrih.
Na pluto ali estrih bi pa potem položil laminat.

Torej katera opcija bo boljša?

LP
MSI Z97 MPower/i7 4790K + H110/GTX 970/8GB 1866Mhz/SSD 830/760T/LG 34"

softić ::

Ne pozabi da je estrih beton...če slučajno še ne veš

TESKAn ::

Estrih se ti mora kar nekaj časa sušit, klasičen se ti bo IMO vsaj en mesec, da bo dovolj suh. Obstajajo sicer hitrosušeče variante, ma še zmeraj rabijo ca. 14 dni, da lahko gor polagaš.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Laminat, ploščice ali vinil? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
21462181 (11305) Lonsarg
»

Topli pod, laminat, parket, vinil? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11240266 (19233) SmotaniJanez
»

Itison vs. topli pod vs. les

Oddelek: Loža
283175 (2585) floyd1
»

Obnovit parket ali nanj položit laminat ?

Oddelek: Loža
4519130 (18055) logit
»

Urejam si sobo, katero talno oblogo priporočate? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6714945 (10934) c3p0

Več podobnih tem