Forum » Loža » UNP - poraba pri ogrevanju stavbe
UNP - poraba pri ogrevanju stavbe
Matcha ::
Živjo. Informativno bi želel predvideti strošek ogrevanja za stanovanje velikosti 80-90m2 (neto) v primeru, da se večstanovanjska stavba ogreva na utekočinjen naftni plin.
Ker ima vsaka stanovanjska enota svojo lastno peč, mislim da odpadejo lastne solidarnostne porazdelitve porabe, tako da bi strošek moral odsevati dejansko porabo po števcu - plus strošek rednega letnega servisa peči?
Zatakne se, ker ne znam določiti (vsaj okvirno) porabe (v litrih). Kot sem preveril, gre v primeru UNP za ogrevanje stavb dejansko za propan, ki je trenutno pri Petrolu cca. 1,17 EUR za liter.
Kolikšna je "kalorična vrednost" tega 1 litra? Stavba je sodeč po energetski izkaznici B2 klasa (izolacija). Se pravi načeloma neka zlata sredina?
Ker ima vsaka stanovanjska enota svojo lastno peč, mislim da odpadejo lastne solidarnostne porazdelitve porabe, tako da bi strošek moral odsevati dejansko porabo po števcu - plus strošek rednega letnega servisa peči?
Zatakne se, ker ne znam določiti (vsaj okvirno) porabe (v litrih). Kot sem preveril, gre v primeru UNP za ogrevanje stavb dejansko za propan, ki je trenutno pri Petrolu cca. 1,17 EUR za liter.
Kolikšna je "kalorična vrednost" tega 1 litra? Stavba je sodeč po energetski izkaznici B2 klasa (izolacija). Se pravi načeloma neka zlata sredina?
starfotr ::
UNP je najdražji energent. Toplo priporočam, da migrirate na druge vire. Še elektrika je cenejša.
http://www.zgs.si/delovna_podrocja/lesn...
http://www.zgs.si/delovna_podrocja/lesn...
donvitoc ::
Si prepričan da je sedaj plin pametno not dajat? Boš imel prazno denarnico pa jeklenko.
Jaz bi raje drva, sploh danes ko imaš avtomatske peči.
Jaz bi raje drva, sploh danes ko imaš avtomatske peči.
Avenger ::
Če bi dajal not novo peč ni šans da dam kej drugega kot drva.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.
Matcha ::
Sprašujem informativno. Večstanovanjska stavba nima primernih dimnikov in menjava energenta (recimo peleti) ni opcija - tako vsaj trdi upravnik.
Dejansko se gre za to, da se zanimam za nakup stanovanja. Je pa trenutni lastnik omenil sumljivo nizko številko. Mislim, da se dogrevajo delno na elektriko in klimo. Vseeno, pa bi želel nekako vsaj okvirno oceniti v kakšnem rangu bi bil strošek, če bi se ogreval (tudi sanitarno vodo) izključno na UNP.
Dejansko se gre za to, da se zanimam za nakup stanovanja. Je pa trenutni lastnik omenil sumljivo nizko številko. Mislim, da se dogrevajo delno na elektriko in klimo. Vseeno, pa bi želel nekako vsaj okvirno oceniti v kakšnem rangu bi bil strošek, če bi se ogreval (tudi sanitarno vodo) izključno na UNP.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Matcha ()
donvitoc ::
Če boš računal bo bolj švoh. Prašaj kakšnega soseda koliko da.
Že samo če maš bajto na vetru ti matematika ne bo dala ven nič pametnega.
Jaz sem sem en zimski mesec dal 200e za elektriko ker je pihalo, pa sploh ni bilo mraz.
Že samo če maš bajto na vetru ti matematika ne bo dala ven nič pametnega.
Jaz sem sem en zimski mesec dal 200e za elektriko ker je pihalo, pa sploh ni bilo mraz.
jotunn2 ::
Glede na to, da predvidevam da se gre za blok, ce govori o vecstanovanjski zgradbi, bi vi leta 2022 dajali peci na drva? Po moznosti sredi mesta? Komaj vas cakajo da vam bodo dovolili priklop tega sredi mesta.
Glede stroskov UNP pa ne vem... pri meni so bili v neizoliranem bloku iz leta 1960 in ogrevanju (plus ogrevanju vode) na zemeljski plin (ki je cenejsi) ponavadi racuni racuni okoli 200eur/mesec za cca. 80m2 stanovanje. Potem je pa seveda vse odvisno ali ima nekdo zeljo biti notri pri 19c ali pa 22c, pa ali je stanovanje cisto spodnje ali cisto zgornje (brez "ogrevanja" od zgornjega/spodnjega soseda), ali je stavba izolirana ali ne oz. kako je izolirana itd. itd. Najboljsa referenca je verjetno res sosed.
Glede stroskov UNP pa ne vem... pri meni so bili v neizoliranem bloku iz leta 1960 in ogrevanju (plus ogrevanju vode) na zemeljski plin (ki je cenejsi) ponavadi racuni racuni okoli 200eur/mesec za cca. 80m2 stanovanje. Potem je pa seveda vse odvisno ali ima nekdo zeljo biti notri pri 19c ali pa 22c, pa ali je stanovanje cisto spodnje ali cisto zgornje (brez "ogrevanja" od zgornjega/spodnjega soseda), ali je stavba izolirana ali ne oz. kako je izolirana itd. itd. Najboljsa referenca je verjetno res sosed.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jotunn2 ()
red_baron ::
Reči trenutnemu lastniku naj ti pokaže račun od ogrevanja in račun za elektriko pa boš videl kako in kaj.
residual ::
Novejsi blok, vprasljiva izolacija, 60 m2, unp poloznica cca 130evrov /mesec. Ogrevanje/sanitarna voda/kuhalna plosca. Elektria 25evrov..
Pravkar prehajamo na mestni plin... upam da bo ceneje.
Pravkar prehajamo na mestni plin... upam da bo ceneje.
starfotr ::
Jeb****, kdaj vam bo Put in že dopovedal, da on nima mestnega plina, pač pa zemeljski plin.
Mestni plin je bil hudo nevarna zadeva.
Mestni plin je bil hudo nevarna zadeva.
bemfa ::
1 etaža, 70m2, dvoslojna okna, 12cm izolacije, 22-23°C, talno gretje na UNP, poraba 600-800€ na sezono.
ytodf ::
ja? meni se zdi, iskreno, precej drago... pri nas je tč za 200m2 (mogoče malo več) letos mesečno maks (winter peak, se že spušča) odčitano za 222EUR - pa je bilo sprva celo malo presenečenja, pa SV in precej kuhanja in pečenja za 4, občasno 5, indukcija, pomivanja, pranja, sušenja...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: ytodf ()
jernejl ::
Težko je vedeti, koliko boš porabil, ker je precej odvisno od izgub ter od tega, kakšno temperaturo sploh želiš... in od tega, koliko ogrevajo sosedje :)
Če recimo primerjaš kurilne vrednosti energentov (UNP: 6,95 kWh/lit), pa lahko ugotoviš, da bo ogrevanje z UNP cenovno približno enako ogrevanju na elektriko (polna cena elektrike, brez trenutnih oprostitev prispevkov).
Oziroma trenutno, ko do konca aprila ne bo treba plačevati določenih prispevkov za elektriko, je ogrevanje z elektriko ugodnejše.
Če bi vgradil klimo in s tem ogreval stanovanje, bi moral tako preko palca porabiti eno tretjino tega, kar boš porabil za ogrevanje s plinom.
Če recimo primerjaš kurilne vrednosti energentov (UNP: 6,95 kWh/lit), pa lahko ugotoviš, da bo ogrevanje z UNP cenovno približno enako ogrevanju na elektriko (polna cena elektrike, brez trenutnih oprostitev prispevkov).
Oziroma trenutno, ko do konca aprila ne bo treba plačevati določenih prispevkov za elektriko, je ogrevanje z elektriko ugodnejše.
Če bi vgradil klimo in s tem ogreval stanovanje, bi moral tako preko palca porabiti eno tretjino tega, kar boš porabil za ogrevanje s plinom.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Mesečni stroški za mestni plin (Ljubljana)Oddelek: Loža | 8100 (3775) | kuglvinkl |
» | Ogrevanje hiše s toplotno črpalko? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Loža | 165923 (132747) | Zvezdica27 |
» | Ogrevanje:razmerje porabljene energije (UNP)Oddelek: Znanost in tehnologija | 6410 (5227) | sidd |
» | centralna kurjava - na elektriko? prosim za pomočOddelek: Loža | 17236 (16719) | Pyr0Beast |
» | ogrevanje na olje ali na strom ?Oddelek: Loža | 9292 (8759) | Oxford |