» »

VSCode povezava na privatni git

VSCode povezava na privatni git

CaqKa ::

Ojla,
rad bi začel uporabljati versioning sistem. Na raspbery pi sem si namestil git in kolikor razumem, mi ta sedaj lahko služi tudi kot remote repozitorij.
Sedaj pa me zanima kako jaz to spravim na moj računalnik na katerem programiram?
Vse tutoriale, ki jih gledam so povezani na github.
Kako torej naredim povezavo na svoj git na raspberriju.
Moj sistem za programiranje je windows.

krempelj ::

Nehaj gledati tutoriale ampak BERI. Saj ves, tiste crke, ki nekaj pomenijo.

https://medium.com/@rukeeojigbo/git-bas...
Praskam...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: krempelj ()

kljuka13 ::

Če se šele spoznavaš s sistemom Git, bo verjetno nekoliko lažje, da se najprej spoznaš z osnovnimi ukazi in načinom delovanja Gita kar v lokalnem repozitoriju (torej takim, ki se nahaja samo na tvojem računalniku). Za tem priporočam, da se vendarle na hitro spoznaš z GitHubom (ali kakšnim drugim spletnim gostiteljem), šele po tem pa si vzpostavi lastni strežnik. Na ta način se boš verjetno izognil nepotrebnim težavam, ki bodo nastale, če takoj začneš z lastnim strežnikom.

Pa vendar še vprašanje: Na kakšen način želiš uporabljati svoj Raspberry Pi? Samo doma, v svojem lokalnem omrežju, ali želiš do njega dostopati tudi od drugod? Če slednje, potem bo dela nekoliko več, saj boš moral poskrbeti za ustrezno zaščito povezave in odpiranje vrat. V vsakem primeru je navodil kar nekaj, predlagam iskanje pod geslom "git private server" (primer navodil). Sporoči, če se ti kje zatakne! :-)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kljuka13 ()

kljuka13 je izjavil:

Če se šele spoznavaš s sistemom Git, bo verjetno nekoliko lažje, da se najprej spoznaš z osnovnimi ukazi in načinom delovanja Gita kar v lokalnem repozitoriju (torej takim, ki se nahaja samo na tvojem računalniku). Za tem priporočam, da se vendarle na hitro spoznaš z GitHubom (ali kakšnim drugim spletnim gostiteljem), šele po tem pa si vzpostavi lastni strežnik. Na ta način se boš verjetno izognil nepotrebnim težavam, ki bodo nastale, če takoj začneš z lastnim strežnikom.

Pa vendar še vprašanje: Na kakšen način želiš uporabljati svoj Raspberry Pi? Samo doma, v svojem lokalnem omrežju, ali želiš do njega dostopati tudi od drugod? Če slednje, potem bo dela nekoliko več, saj boš moral poskrbeti za ustrezno zaščito povezave in odpiranje vrat. V vsakem primeru je navodil kar nekaj, predlagam iskanje pod geslom "git private server" (primer navodil). Sporoči, če se ti kje zatakne! :-)

recimo da sem osnove približno že spoznal in že delal z githubom.
pa bi raje kodo imel pri sebi.
rpi je že povezan in ga imam dostopnega od zunaj.

krempelj je izjavil:

Nehaj gledati tutoriale ampak BERI. Saj ves, tiste crke, ki nekaj pomenijo.

https://medium.com/@rukeeojigbo/git-bas...

Tole obdela lokalno delo z gitom in nato se spusti v remote delu na github. Ravno to kar pravim da sem že našel.
Jaz iščem da se shranijo fajli na moj rpi, ne pa na github.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: CaqKa ()

mojca ::

Tvoje vprasanje je nejasno.
Kaj tocno hoces doseci? Bi rad RPi uporabil za hostanje vseh svojih git repozitorijev (namesto GitHub-a)? Bos do tega dostopal samo ti ali se kdo drug? Kaksno vlogo ima pri tem VS Code?

Ce do svojega RPi-ja dostopas preko
ssh jaz@ip.mojega.rpija.si

in imas npr. repozitorij shranjen na /home/jaz/pot/do/repozitorija.git, je en tak ultra primitiven nacin za "hostanje svojih repotov" na RPi-ju naslednji:
git clone jaz@ip.mojega.rpija.si:pot/do/repozitorija.git

Ce bi zelel biti malo bolj fancy in bi potreboval dostop za vec oseb, bi si na RPi-ja lahko instaliral GitLab ali kaksno malce bolj lightweight resitev (ne vem, ce bi to vajo svetovala zacetniku).

mojca je izjavil:

Tvoje vprasanje je nejasno.

Ugotavljam, da ne znam povsem problema definirat, očitno zato ker nevem kje točno leži problem. Z VSCode bi rad imel versioning enako enostaven in znotraj UIja kot če bi github uporabljal. Iz VSCode lahko commitam in vse enostavno za kodo, ki jo imam na githubu, ne pa za tisto, ki jo imam na rpi.

mojca je izjavil:

Bi rad RPi uporabil za hostanje vseh svojih git repozitorijev (namesto GitHub-a)?

Da in ne. Do tistih, ki jih ne želim javno objavljati.

mojca je izjavil:

Bos do tega dostopal samo ti ali se kdo drug?

Samo jaz.

mojca je izjavil:

Kaksno vlogo ima pri tem VS Code?

Da zadeva ne funkcionira tako enostavno kot z githubom.

git clone jaz@ip.mojega.rpija.si:pot/do/repozitorija.git

Hvala, tole sem že našel in že tudi uporabljam. Težave nastanejo ko hočem commitat, ker mi sitnari, da nimam pravic. torej komanda clone dela, če pa grem da bi ga dodal kot remote potem pa pravi da nima dostopa.
Če delam z gitgui, sem uspel in znam k sebi potegnit kodo, znam jo nazaj commitat. Fino bi bilo da bi lahko to iz VSCode delal brez problema.

Kar sumim, je to da ima VSCode nek svoj del za ssh komunikacijo in kot zgleda bi mu nekam moral dati public keye, pa nevem kje jih vscode sploh vzame/hrani. Ker kot rečeno z clone komando, me vpraša po geslu (2x). Pri commitanju pa nič ne vpraša, ampak pač pove da nima pravic?!

mojca je izjavil:

Ce bi zelel biti malo bolj fancy in bi potreboval dostop za vec oseb, bi si na RPi-ja lahko instaliral GitLab ali kaksno malce bolj lightweight resitev (ne vem, ce bi to vajo svetovala zacetniku).

Tako je. Zaenkrat mi git brez gitlaba zadošča.
A če naredim na rpiju več userjev in jim uredim pravice do git repozitorija, a ne rešim s tem multiuser okolja? Če bi že želel.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: CaqKa ()

mn ::

Najprej, priskrbi si brezplačno Pro Git knjigo:

https://git-scm.com/book/en/v2

Kateri sistem imaš pa inštaliran na klientu kjer programiraš?

Recimo google search za linux:

https://flaviocopes.com/how-to-setup-gi...

Ampak na kratko gre stvar takole:
1.) Naredi private/public key par
2.) Dodaj private key v svoj .ssh
3.) Dodaj public key na server

Poglej si še tole, ker če prav razumem ti na server delu nimaš rešitve kot je recimo Gitea ali Gitlab ampak samo pure git?

https://kb.iu.edu/d/aews

Na ta način se lahko povezuješ preko ssh na rasberry pi brez vpisa gesel.

Pa testiraj najprej z git clone, kar ti že dela, git commit ti itak lokalno zapiše spremembe in potem git push, ki pa ti trenutno ne dela če prav razumem.

Napiši tudi recimo "git status" v ukazno vrstico pred git push pa napiši rezultat sem, pa ti bo morda lahko kdo bolje pomagal.

Nisem nikoli delal direktno z gitom na remote serverju, sem bil prepričan da potrebuješ nek server?

Sem naredil še en hiter google search, preveri še tole:

https://git-scm.com/book/en/v2/Git-on-t...

Predvsem del z ".ssh/authorized_keys" kjer po moje tiči tvoj problem.

Res ti pa priporočam, da začneš s CLI orodji, potem pa samo odpreš VSCode na danem direktoriju ko boš usposobil ta osnovna dva ukaza (git clone, git push)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: mn ()

mn ::

Sem videl, da je klient windows, kar sem na začetku spregledal:

Torej moje priporočilo:

1) Predpostavljam, da git.exe že imaš in je v path
2) Download in install "https://tortoisegit.org/"

Desni klik na git direktorij, "TortoiseGit" >> "Settings"

Najdi "Git" >> "Remote" tab

Tam moraš dodati "Putty key":

spodaj je spet rezultat google searcha, ki mi izgleda OK:

https://devops.ionos.com/tutorials/use-...

Ok, hvala za pojasnila.

Po povedanem sodeč sklepam, da te vpraša za geslo na RPi-ju, ne za geslo za tvoj privatni SSH ključ?

Moj predlog bi bil, da najprej poskrbi, da se boš lahko na RPi prijavil s svojim SSH ključem namesto z geslom. Ko se ssh-jaš na RPi ali ko kloniraš v terminalu, te ne sme vprašati za geslo za RPi, pač pa kvečjemu za passphrase za tvoj SSH ključ.

Glede na to, da ti GitHub dela brez težav, moraš verjetno samo isti javni ključ, ki je že shranjen na GitHub-u, dodati še v
~/.ssh/authorized_keys
na RPi-ju (in tam pravilno skonfigurirati /etc/ssh/sshd_config, če že ni).

secops ::

Najprej si na RPi postavi self hosted gitlab. Pred tem pa prestavi SSH na drug port, da bo imel Gitlab 22/tcp zase.

Če res ne potrebuje GitLab-a (in za personal backup ga ne), utegne biti GitLab overkill, pod katerim bo en malce bolj švoh RPi dobesedno pokleknil.

Hvala lepa vsem za predloge. Na rpi sem namestil Gitea.
na vscode sem dodal gitlens extension. Ob priliki pa si bom še tortoise za git omislil.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Microsoft kupil Github (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
5218995 (9365) Machete
»

Evropska komisija dovolila Microsoftov prevzem Githuba

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
4410028 (7594) Ales
»

GitHub Pomoč

Oddelek: Pomoč in nasveti
455641 (3903) BivšiUser2
»

Programerski software

Oddelek: Programiranje
93669 (2794) Qushaak
»

Source version control za domačo uporabo?

Oddelek: Programiranje
356933 (6004) MrBrdo

Več podobnih tem