Forum » Šola » Računanje z obrestno mero, dnevi vezave denarja, EBIT...
Računanje z obrestno mero, dnevi vezave denarja, EBIT...
komentar2021 ::
Naloga pravi: Vsak mesec, naslednji dve leti boste na varčevalni račun dali 50 eur. Banka ponuja mesečno obrestovanje, z mesečno obrestno mero 0,1%. Koliko denarja imate na voljo po dveh letih?
Zanima me, kako tu nastavim formulo?
formula in številke bi morale biti take:
https://ibb.co/HqqZN8g
Vendar ne pride smiseln rezultat glede na ponujene odgovore (1384, 1200, 1349, 4425, 1214). Torej kje je napaka?
Zanima me, kako tu nastavim formulo?
formula in številke bi morale biti take:
https://ibb.co/HqqZN8g
Vendar ne pride smiseln rezultat glede na ponujene odgovore (1384, 1200, 1349, 4425, 1214). Torej kje je napaka?
- spremenilo: komentar2021 ()
ginekk ::
Randomness je izjavil:
Napaka je v formuli. Kje pa si jo našel?
Tukaj:
https://www.alter.si/tema/varcevalni-ra...
mr_chai ::
P = 0 PMT = 50 r = 0.1/100 = 0.001 n = 12 t = 2
Total = [ Compound interest for principal ] + [ Future value of a series ]
Total = [ P(1+r/n)^(nt) ] + [ PMT × (((1 + r/n)^(nt) - 1) / (r/n)) ]
Total = 0 x (1+0.001/12)^(12x2) + 50 x (( (1 + 0.001/12)^24 - 1) / (0.001/12) ))
Total = 0 + 50 x 24
Total = 1200
Sauce : https://www.thecalculatorsite.com/artic...
Tle sm ti zanašč dal polno formulo, kot če bi imel še začetno glavnico, amapak tebe zanima tle sam future value of a series part te formule.
Total = [ Compound interest for principal ] + [ Future value of a series ]
Total = [ P(1+r/n)^(nt) ] + [ PMT × (((1 + r/n)^(nt) - 1) / (r/n)) ]
Total = 0 x (1+0.001/12)^(12x2) + 50 x (( (1 + 0.001/12)^24 - 1) / (0.001/12) ))
Total = 0 + 50 x 24
Total = 1200
Sauce : https://www.thecalculatorsite.com/artic...
Tle sm ti zanašč dal polno formulo, kot če bi imel še začetno glavnico, amapak tebe zanima tle sam future value of a series part te formule.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: mr_chai ()
@mr chai, hvala
Bi šlo tole:
V podjetju bi radi ocenili dolžino obrata denarja. Prihodki od prodaje znašajo 1 276 000 eur, stroški prodanega blaga pa 756 000 eur. Povprečno stanje zalog znaša 130 000 eur, povprečno stanje terjatev do kupcev 67 000 eur. Podjetje ima s strani dobaviteljev postavljene plačilne pogoje 2/7 neto 30 in popustov ne izkorišča, saj nima dobrih odnosov s poslovnimi bankami. Koliko znašajo dnevi vezave denarja?
a) 30 dni
b) 74,9 dni
c) 111,9 dni
d) 51,9 dni
e) 81,9 dni
Zanima me, katero formulo bi sploh uporabil tu? Številke bi verjetno že znal vstaviti...
Bi šlo tole:
V podjetju bi radi ocenili dolžino obrata denarja. Prihodki od prodaje znašajo 1 276 000 eur, stroški prodanega blaga pa 756 000 eur. Povprečno stanje zalog znaša 130 000 eur, povprečno stanje terjatev do kupcev 67 000 eur. Podjetje ima s strani dobaviteljev postavljene plačilne pogoje 2/7 neto 30 in popustov ne izkorišča, saj nima dobrih odnosov s poslovnimi bankami. Koliko znašajo dnevi vezave denarja?
a) 30 dni
b) 74,9 dni
c) 111,9 dni
d) 51,9 dni
e) 81,9 dni
Zanima me, katero formulo bi sploh uporabil tu? Številke bi verjetno že znal vstaviti...
Tale mi tudi dela probleme:
Podjetje razmišlja o naložbi v nov stroj za proizvodnjo rokometnih žog, ki ima ocenjeno življenjsko dobo tri leta. Cena novega stroja znaša 30 000 eur, stroj pa bo enakomerno amortiziran v treh letih, do preostale vrednosti 0 eur. Podjetje bo proizvedlo in prodalo 2000 žog letno. Cena žoge, ki jo bo podjetje zaračunavalo svojim kupcem, je ocenjena na 18 eur. Proizvodni stroški na enoto bodo znašali 9 eur. Koliko znaša pričakovani inkrementalni EBIT podjetja v prvem letu izvajanja projekta?
ponujeni odgovori so:
18.000
36.000
8.000
-12.000
Podjetje razmišlja o naložbi v nov stroj za proizvodnjo rokometnih žog, ki ima ocenjeno življenjsko dobo tri leta. Cena novega stroja znaša 30 000 eur, stroj pa bo enakomerno amortiziran v treh letih, do preostale vrednosti 0 eur. Podjetje bo proizvedlo in prodalo 2000 žog letno. Cena žoge, ki jo bo podjetje zaračunavalo svojim kupcem, je ocenjena na 18 eur. Proizvodni stroški na enoto bodo znašali 9 eur. Koliko znaša pričakovani inkrementalni EBIT podjetja v prvem letu izvajanja projekta?
ponujeni odgovori so:
18.000
36.000
8.000
-12.000
Zgodovina sprememb…
FrRoSt ::
komentar2021 je izjavil:
Tale mi tudi dela probleme:
ponujeni odgovori so:
18.000
36.000
8.000
-12.000
PRVO moraš VEDETI. kaj EDBIT sploh je!!?
http://www.financnislovar.com/definicij...
DRUGO kar moraš vedeti, da imaš vedno DVE strani/stolpca KNJIŽENJEA!!
Ena stran so PRIHODKI, ...... DRUGA pa ODHODKI (STROŠKI)!! Če so prihodki večji od odhodkov, imaš pozitivno poslovanje! DOBIČEK!!
Če so pa odhodki (in stroški) VEČJI od prihodkov, potem si v MINUSU oziroma IZGUBI!!
PODOBNO je v zgornji nalogi!! Razvrstiti moraš na dve strani, prihodkovno in ODHODKOVNO, potem pa dobiš čas, za katerega denarja ne rabiš, se pravi, ga lahko vežeš v obliki depozita na banki!!?
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
Hvala za odgovor. Samo ne vem katero formulo naj uporabim, ker je veliko podatkov.
EBIT = poslovni prihodki - poslovni odhodki (stroški)
Verjetno je potrebno najprej izračunati posl. prihodke in posl. odhodke (stroške)? Nekam je potrebno vstaviti tudi podatke, ki označujejo čas...Kako naj to sploh izračunam?
EBIT = poslovni prihodki - poslovni odhodki (stroški)
Verjetno je potrebno najprej izračunati posl. prihodke in posl. odhodke (stroške)? Nekam je potrebno vstaviti tudi podatke, ki označujejo čas...Kako naj to sploh izračunam?
Zgodovina sprememb…
Gejspodar ::
Zdravo,
Kako točno te čas mede? Imaš 3 letno amortizacijo stroja ter EBIT prvega leta projekta. To je to od časa. Leto ima 12 mesecev. Zanima te prvo leto.
Kako točno te čas mede? Imaš 3 letno amortizacijo stroja ter EBIT prvega leta projekta. To je to od časa. Leto ima 12 mesecev. Zanima te prvo leto.
!????
Nakup stroja 30k€ je strošek, za eno leto znaša (iz naloge!!) 1/3 tega zneska, če se enakomerno amortizira v treh letih!???
2000 žog letno X 18€ pa je PRIHODEK!! Od tega moraš ODŠTETI še stroške, ki znašajo 9€ na žogo!??
BO ŠLO ali je pretežko!??
Nakup stroja 30k€ je strošek, za eno leto znaša (iz naloge!!) 1/3 tega zneska, če se enakomerno amortizira v treh letih!???
2000 žog letno X 18€ pa je PRIHODEK!! Od tega moraš ODŠTETI še stroške, ki znašajo 9€ na žogo!??
BO ŠLO ali je pretežko!??
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
Sem izračunal, 8 000 je odgovor
EBIT = (2000*18) - 10000 - (2000*9) = 8000
Manjka mi še tale, hvala za pomoč
EBIT = (2000*18) - 10000 - (2000*9) = 8000
komentar2021 je izjavil:
a) 30 dni
b) 74,9 dni
c) 111,9 dni
d) 51,9 dni
e) 81,9 dni
Manjka mi še tale, hvala za pomoč
Zgodovina sprememb…
komentar2021 je izjavil:
@mr chai, hvala
Bi šlo tole:
a) 30 dni
b) 74,9 dni
c) 111,9 dni
d) 51,9 dni
e) 81,9 dni
KAJ TE NALOGA SPRAŠUJE!????
Sprašuje te, koliko časa (lahko) traja poslovni cikel!?? oz za koliko časa daš lahko vezati denar!??
TUKAJ imaš MESEČNE podatke!!
Imaš prihodke 1276k€, imaš stroške prodanega blaga na mesec, imaš zalogo 130k€ in imaš stroške do dobaviteljev 2/7 neto 30!??? (kaj to pomeni lahko samo ugibam!?)
Če POSTAVIM VPRAŠANJE ŠE DRUGAČE!!: Koliko časa (dni, mesecev, tednov) bo podjetje zdržalo z mesečnim dohodkom 1276k€!?
Od tega zneska odšteješ odhodke, in v času, ko pridejo/padejo na NIČ, lahko vežež depozitna sredstva!? TEŽKO RAZUMETI!??
Vedno imaš dve strani!!! PRIHODKE in ODHODKE!!
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
To je podobna naloga kot tale:
Ugotovite koliko znašajo dnevi vezave terjatev do kupcev podjetja Kloperturec d.d., če je podjetje v povprečju proda za 500 mio SIT izdelkov dnevno, od tega 300 mio SIT na kredit. Povprečne terjatev do kupcev v bilanci stanja znašajo 3.000 mio SIT. Predpostavitev, da ima leto 360 dni! Dnevi vezave terjatev do kupcev znašajo: Koef= prih na kredit/ terjatve= 500mio/3.000mio=0,1667
Povpr. dnevni veznik=360/koef= 360/0,1667= 2160 dni
Samo da je v našem primeru še ta podatek "Podjetje ima s strani dobaviteljev postavljene plačilne pogoje 2/7 neto 30 in popustov ne izkorišča", ki ga ne znam uporabiti...
Če ne bi uporabili plačilnih pogojev bi pa prišlo:
Koef= prih na kredit/ terjatve= 1 276 000 : 130 000
Povpr. dnevni veznik=360/koef= 365/(1 276 000 : 130 000) = 37.19 dni
samo da tega rezultata ni med ponujenimi...
Ugotovite koliko znašajo dnevi vezave terjatev do kupcev podjetja Kloperturec d.d., če je podjetje v povprečju proda za 500 mio SIT izdelkov dnevno, od tega 300 mio SIT na kredit. Povprečne terjatev do kupcev v bilanci stanja znašajo 3.000 mio SIT. Predpostavitev, da ima leto 360 dni! Dnevi vezave terjatev do kupcev znašajo: Koef= prih na kredit/ terjatve= 500mio/3.000mio=0,1667
Povpr. dnevni veznik=360/koef= 360/0,1667= 2160 dni
Samo da je v našem primeru še ta podatek "Podjetje ima s strani dobaviteljev postavljene plačilne pogoje 2/7 neto 30 in popustov ne izkorišča", ki ga ne znam uporabiti...
Če ne bi uporabili plačilnih pogojev bi pa prišlo:
Koef= prih na kredit/ terjatve= 1 276 000 : 130 000
Povpr. dnevni veznik=360/koef= 365/(1 276 000 : 130 000) = 37.19 dni
samo da tega rezultata ni med ponujenimi...
Zgodovina sprememb…
NE!!
To sta RAZLIČNA primera! V prvem primeru ti prodajaš na kredit, se pravi, da tvoji prihodki prihajajo v obrokih!?
V drugem primeru pa imaš ti s strani dobaviteljev postavljene plačilne pogoje, kar so strošiki, ki jih plačujejo, samo da na obroke....
To sta RAZLIČNA primera! V prvem primeru ti prodajaš na kredit, se pravi, da tvoji prihodki prihajajo v obrokih!?
V drugem primeru pa imaš ti s strani dobaviteljev postavljene plačilne pogoje, kar so strošiki, ki jih plačujejo, samo da na obroke....
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
Katero formulo bi potem uporabil?
Kako bi lahko uporabil tale podatek: "Podjetje ima s strani dobaviteljev postavljene plačilne pogoje 2/7 neto 30 in popustov ne izkorišča", kam ga dati v formulo?
Kako bi lahko uporabil tale podatek: "Podjetje ima s strani dobaviteljev postavljene plačilne pogoje 2/7 neto 30 in popustov ne izkorišča", kam ga dati v formulo?
komentar2021 je izjavil:
@mr chai, hvala
Bi šlo tole:
a) 30 dni
b) 74,9 dni
c) 111,9 dni
d) 51,9 dni
e) 81,9 dni
To je naloga podobna tej:
Podjetje TORTA doo proda na leto 1,5 mio EUR slaščičarskih izdelkov. Zaloge se obrnejo v povprečju 36,5-krat na leto. Kupci izdelke plačujejo z zamikom, tako da podjetje Torta doo do njih vedno izkazuje nekaj terjatev do kupcev. V povprečju te znašajo 82.191,78 EUR. Zaradi stanja na trgu dobaviteljev slaščičarskih surovin podjetje dobiva relativno ugodne pogoje plačila, tako da znašajo pogoji plačila dobaviteljem 0/10 neto 40. Koliko znašajo dnevi vezave denarja?
A 0 dni
B 40 dni
C -10 dni
D 10 dni
E 20 dni
In potem tu izračunamo takole: DVD=DVZ+DVTK+DVOD in pride rezultat -10. Samo v zgornji nalogi ne gre izračunati DVZ ker manjka podatek kolikokrat letno se zaloge obrnejo
Zdravo,
Komentiram, preden Frostu poči živec Zakaj vse računaš s formulami? A drugače ne znaš? Meni namreč tele tvoje kratice niso jasne in jih ne bi znal vnesti, tudi če že zračunaš prihodke/povprečna zaloga.
Komentiram, preden Frostu poči živec Zakaj vse računaš s formulami? A drugače ne znaš? Meni namreč tele tvoje kratice niso jasne in jih ne bi znal vnesti, tudi če že zračunaš prihodke/povprečna zaloga.
V bistvu je formula za dneve vezave denarja:
DVD (dnevi vezave denarja)= dnevi vezave zalog + dnevi vezave terjatev do kupcev - dnevi vezave obveznosti do dobaviteljev
dneve vezave zalog (DVZ) = 365 : (stroški prodanega blaga : zaloge)
dnevi vezave terjatev do kupcev (DVTK)=365 : (prodaja : terjatve do kupcev)
dnevi vezave obveznosti do dobaviteljev (DVOD) = 365 : (stroški prodanega blaga : obveznosti do dobaviteljev)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
podatki za zgornjo nalogo, kjer računamo dneve vezave denarja:
prihodki od prodaje = 1 276 000 eur
stroški prodanega blaga = 756 000 eur
povp. stanje zalog = 130 000 eur
povp- stanje terjatev do kupcev = 67 000 eur
plačilni pogoji = 2/7 neto 30
če vstavimo številke v skupno formulo
DVD = DVZ + DVTK - DVOD
https://ibb.co/TbNm3Dm
torej 81,9 dni
DVD (dnevi vezave denarja)= dnevi vezave zalog + dnevi vezave terjatev do kupcev - dnevi vezave obveznosti do dobaviteljev
dneve vezave zalog (DVZ) = 365 : (stroški prodanega blaga : zaloge)
dnevi vezave terjatev do kupcev (DVTK)=365 : (prodaja : terjatve do kupcev)
dnevi vezave obveznosti do dobaviteljev (DVOD) = 365 : (stroški prodanega blaga : obveznosti do dobaviteljev)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
podatki za zgornjo nalogo, kjer računamo dneve vezave denarja:
prihodki od prodaje = 1 276 000 eur
stroški prodanega blaga = 756 000 eur
povp. stanje zalog = 130 000 eur
povp- stanje terjatev do kupcev = 67 000 eur
plačilni pogoji = 2/7 neto 30
če vstavimo številke v skupno formulo
DVD = DVZ + DVTK - DVOD
https://ibb.co/TbNm3Dm
torej 81,9 dni
Za financiranje obratnega kapitala se z banko X. pogajate o najetju polletnega posojila v višini
8.300.000 €. Od banke ste v ponudbi dobili izračunano dejansko (efektivno) letno obrestno
mero v višini 14,5 %. Druga banka, banka Y, pa bi vam zaračunala 10-odstotno obrestno mero
in stroške odobritve posojila v znesku 20.000 €. Metoda obračunavanja obresti je dekurzivna.
Banka Y poleg tega zahteva minimalni znesek, ki ga morate vzdrževati na računu, in sicer v
višini 15 % črpanega posojila. Katera banka ponuja ugodnejše pogoje?
Kako bi izračunali kaj takega?
8.300.000 €. Od banke ste v ponudbi dobili izračunano dejansko (efektivno) letno obrestno
mero v višini 14,5 %. Druga banka, banka Y, pa bi vam zaračunala 10-odstotno obrestno mero
in stroške odobritve posojila v znesku 20.000 €. Metoda obračunavanja obresti je dekurzivna.
Banka Y poleg tega zahteva minimalni znesek, ki ga morate vzdrževati na računu, in sicer v
Kolikšni so dejanski letni stroški (EAR- effective annual rate) financiranja z obveznostmi do
dobaviteljev, če podjetje od svojih dobaviteljev dobi v povprečju 10-dnevni plačilni rok, dejansko
plačuje na 30. dan brez da bi za to moralo plačati zamudne obresti ali kakršnekoli druge stroške,
vendar dobi 2% popust, če plača v roku 10 dni?
A 32,0%
B 20,24%
C 304,0%
D 10%
E 24,93%
Jaz bi izračunal takole:
https://ibb.co/kH997fy
in pride rezultat 0,45%. Samo tega rezultata ni med ponujenimi? Sem izračunal narobe?
dobaviteljev, če podjetje od svojih dobaviteljev dobi v povprečju 10-dnevni plačilni rok, dejansko
plačuje na 30. dan brez da bi za to moralo plačati zamudne obresti ali kakršnekoli druge stroške,
A 32,0%
B 20,24%
C 304,0%
D 10%
E 24,93%
Jaz bi izračunal takole:
in pride rezultat 0,45%. Samo tega rezultata ni med ponujenimi? Sem izračunal narobe?
komentar2021 je izjavil:
Za financiranje obratnega kapitala se z banko X. pogajate o najetju polletnega posojila v višini
BERI POČASI in NAGLAS, da boš razumel (FUNKCIONALNO), kaj te naloga SPRAŠUJE oz. KAJ ZAHTEVA od tebe!!?
Imaš dve ponudbi bank! Katera PONUDBA je zate bolj UGODNA!??
1! Banka x (ali pa Banka A) ti ponuja polletni kredit za vsoto 8.300k€ efektivno obrestno mero po 14,5%!?? To ti nebi smel biti problem izračunati, koliko to znese, glede na to, da hodiš na poslovno šolo!??
2! banka Y (ali Banka B) ti pa ponudi 10% obrestno mero, ti pa zaračuna 20k€ za stroške odobritve kredita in zahteva minimalni znesek 15% v višini črpanega posojila, ki ga morate imeti na računu!!?
TO POMENI, da imaš tukaj 20.000€ stroškov + 15% večji kredit moraš vzeti, da imaš lahko na računu še zahtevan minimalni zahtevan znesek!! Se pa efektivna obrestna mera računa namesto 14,5% kot za banko A samo 10%!!
Če višini posojila dodaš še 15%, kar dejansko pomeni, da ga pomnožiš z 1,15 in računaš 10% obresti + 20.000€ za stroške kredita!!? In primerjaš z rezultatom iz Banke X!!? Se pravi iz prvega primera!
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
komentar2021 je izjavil:
Kolikšni so dejanski letni stroški (EAR- effective annual rate) financiranja z obveznostmi do
A 32,0%
B 20,24%
C 304,0%
D 10%
E 24,93%
Jaz bi izračunal takole:
Če ne pozneš in razumeš izrazov in formule, potem poglej po DEFINICIJI, kaj to pomeni in primerni formuli!? Potem pa lahko računaš naprej!
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
slimchance ::
imaš stroške do dobaviteljev 2/7 neto 30!??? (kaj to pomeni lahko samo ugibam!?)
https://ibb.co/kXPD8Fp
razlaga
komentar2021 je izjavil:
imaš stroške do dobaviteljev 2/7 neto 30!??? (kaj to pomeni lahko samo ugibam!?)
https://ibb.co/kXPD8Fp
razlaga
s prejšnjim linkom je bilo nekaj narobe, se pa sporočila ne da urediti:
https://ibb.co/3R88S9c
slimchance je izjavil:
A lahko nehaš biti bedak in odgovarjat s takim podcenjujočim odnosom?
Odnos ni podcenjujoč, Frrost samo ne more doumeti, kako se lahko nekdo drži izključno in samo formul in niti ne poizkuša misliti z lastno glavo.
Me zanima koliko bralcem teme je bilo do sedaj jasno kaj pomeni 2/7 neto 30.
OP - razmišljaj o prometu (prihodki ter stroški) ne o formulah. Vse naloge lahko rešiš brez hudih muk, samo osnovnošolsko matematiko potrebuješ.
Imam težave pri domači nalogi. Kako bi namreč ugotovil ali je povečanje zadolženosti smiselno?
https://ibb.co/g6RhQ76
komentar2021 je izjavil:
Imam težave pri domači nalogi. Kako bi namreč ugotovil ali je povečanje zadolženosti smiselno?
Čisto NIČ ti ne pomaga, če naloge NE razumeš!!
Zdaj si pa NARIŠI nalogo! Podjetje v dolg pravokotnik, na 80% potegneš črto, in pošrafiraš, dolg 20%, za katerega plačuješ obresti pa pustiš prazen!
Potem pa izračunaš (obe) varianti/e, po katerih te sprašuje naloga!
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
FireSnake ::
komentar2021 je izjavil:
https://ibb.co/SKc3hPM
A kdo ve, ali je to sploh pravilno rešeno? Hvala!
Si ti res tako neumen, ali se samo delaš?
A ni jasno, da tvoje lenobe nihče ne bo podpiral?
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Prispevki s.p.-ja (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 48348 (12132) | fikus_ |
» | Odprtje normiranega spja (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 42856 (17731) | Recordman |
» | Ljubljanska banka - dolgovi do tujih varčevalcev (strani: 1 2 3 )Oddelek: Problemi človeštva | 24002 (13634) | Smrekar1 |
» | Kako vrednotimo podjetje?Oddelek: Loža | 2120 (1700) | alexa-lol |
» | Zastonj program za računovodstvo ?Oddelek: Loža | 10744 (8104) | ZePe |