» »

Tonga po izbruhu odrezana od interneta

Tonga po izbruhu odrezana od interneta

Slo-Tech - Po silovitem izbruhu ognjenika na Tongi minuli petek, ki je sprožil tudi manjši tsunami in prah dvignil 20 kilometrov visoko v stratosfero, je Tonga odrezana od interneta. Tonga je z mednarodnim internetnim omrežjem povezana z enim optičnim kablom, ki ga je erupcija močno poškodovala. Da ga lahko sploh začno popravljati, se mora zgoditi dvoje: prenehati mora seizmična aktivnost in na lokacijo mora pripluti servisna ladja, ki je 4000 kilometrov proč. Ocenjujejo, da bo internetni mrk trajal približno en mesec.

Ladja za popravilo podmorskega kabla pluje iz pristanišča v Papui Novi Gvineji. Kabel, ki meri 827 kilometrov ter je v lasti in upravljanju državnega podjetja Tonga Cable Limited, državo povezuje s Fidžijem, od koder so vzpostavljene nadaljnje mednarodne povezave. To ni prvi primer prekinitve povezave, saj se je podobno zgodilo že pred tremi leti. Januarja 2019 je zaradi okvare na kablu prav tako zastal internetni promet s Tonge. Rezervno povezljivost so tedaj zagotavljali s satelitskimi povezavami, ki so drage in počasne, zato je bil dostop močno reguliran in omejen. Več kot 80 odstotkov internetnega prometa na Tongi predstavljajo interakcije z družbenimi omrežji, majhen preostanek pa predstavlja kritične storitve. Tedaj so napako iskali 13 dni, v tem času pa so se na Tongi morali navaditi življenja praktično brez interneta. Čakalne vrste za uporabo interneta so bile večurne, resnejše težave pa so imeli v zdravstvu, javni upravi (kjer so izgubili možnost komunikacije z oddaljenimi otoki), bankah (Tonga je močno odvisna od prejemkov zdomcev), prevozu (brez oddaje seznamov tovora ni možno odleteti). Razloga za pretrganje kabla tedaj niso ugotovili, bržkone pa ga je zadelo kakšno sidro.

To pot bo morda trajalo še dlje, ker se morajo umiriti tla. Trenutno je v državi delujoča satelitska telefonija, ponekod tudi satelitski internet, kjer obstoji infrastruktura. To otežuje tudi pretok informacij in koordinacijo reševalnih ekip, ki pomagajo po izbruhu. Znano je že, da je izbruh kabel pretrgal na vsaj dveh mestih, in sicer približno 37 od glavnega otoka na vodu proti Fidžiju, in na stranski povezavi med dvema otokoma Tonge. V plitvini je kabel verjetno ovilo okrog ostrega koralnega grebena, v globini pa je tsunami kabel vlekel po dnu. Kabel bo popravilo ameriško podjetje SubCom, ki je tja že poslalo ladjo CS Reliance.

8 komentarjev

mrTwelveTrees ::

Stralink tam že dela ?

MrStein ::

A ne rabi bazno postajo nekje blizu na tleh?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

DamijanD ::

Ne nujno - načeloma ima namen imeti tudi lasersko povezavo med sateliti na dolge razdalje (upajo na ping, ki bo hitrejši od podmorskega kabla). Ampak ne vem , če je to že v testni fazi.

Invictus ::

https://www.sciencealert.com/the-tonga-...

Take zadeve so bolj zanimive.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

starfotr ::

Na Samoo bi moral potegnit kak kabel.

In ali nihče od njih še ni slišal za redundanco?

mtosev ::

Ja kr slabo je biti brez neta v 21. stoletju ko večina komunikacij poteka prek interneta. Upam, da čimprej dobijo net.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

FastWIND ::

mtosev je izjavil:

Ja kr slabo je biti brez neta v 21. stoletju ko večina komunikacij poteka prek interneta. Upam, da čimprej dobijo net.



Pomoje pa bolj kot internet potrebujejo hrano in streho nad glavo. KAj meniš ?

sbawe64 ::

Voda, hrana sta sedaj glavna problema, vse ostalo pride potem
https://www.rtvslo.si/okolje/na-otoku-m...
Prebivalcem primanjkuje hrane in pitne vode, saj so zaradi pepela in umazane vode zaradi cunamija vode na arhipelagu zelo onesnažene. Po ocenah Rdečega križa otočanom grozita kolera in driska. Bojijo se tudi pomanjkanje hrane, saj je letina uničena.
2020 is new 1984
Corona World order


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Rusija se bo poizkusno odklopila od interneta

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
3010213 (6191) Mare2
»

Tonga še vedno brez interneta

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
85017 (2309) chort
»

Tonga ostala brez žične povezave z internetom

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
197575 (5756) nekikr
»

AMD z novim pomnilniškim standardom HBM

Oddelek: Novice / Pomnilnik
4922781 (11281) m0LN4r

Več podobnih tem